Čaj

Správci: dudepurple (hlavní)
Milovníci čaje (pro fašouny - i čajových nápojů!), buďte vítáni!
Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!
S gesikovymi caji mam trochu dilema. Zdaji se mi moc slabe, a nechutnaji mi. A to snesu hodně zvlastni bylinkove chute, ale ty jeho mi cim dal vic chutnaji jako vyluhovana vata. A cistici caj s cervenou repou me vylozene nadavil, to byl velky hnus.tak nevim. Mozna jednodruhove bylinky, na tom neni co zkazit. Ale ry smesi nedavam.
V tom případě by určitě nezaškodilo vyčistit si chuťové pohárky, protože ty čaje samozřejmě svoji chuť mají.
A slabé čaje mi osobně nevadí, spíš naopak. Piju jich hodně, takže silné výluhy by mohly časem i uškodit ..:1:
Akorát pak člověku připadne většina "normálního" jídla v restauracích apod. přesolená .. (což je).Tak to mi nevadí, tam se moc nestravuji.
Jak dlouho se taková strava musí dodržet, aby byly znát první účinky?
A bez soli znamená úplně bez soli, nebo jen snížit příjem? Brambory i některou zeleninu bez soli si ještě umím představit. I když úplně bez soli asi taky ne. Maso ale třeba vůbec. Nebo vývar, masový. To bych bez soli nesnědla.
Máš na mysli jen doma přidanou sůl, nebo i sůl ve výrobcích? To by totiž znamenalo stravovat se jen přirozenými základními potravinami, a v ovoci se cukru (fruktóze) vlastně nevyhneš vůbec.
Co třeba koření? Kmín, majoránka, pepř, nové koření, bobkový list, tymián, bazalka, apod.?Koření v nějaké rozumné míře nevadí, ale lepší je dochucení čerstvými bylinkami. Hotové solené výrobky je třeba vynechat, a nesolené vývary jsou výborné - mám je doporučené od čínského doktora, ale jen čistý vývar bez čehokoliv. Co se týká cukru, tak po pozření uvařené zeleniny na něj asi těžko bude mít někdo chuť, zrovna tak na ovoce, fruktóza je ostatně ve větším množství toxická, takže ovoce jen velmi umírněně.
Nějaké menší množství soli je třeba přijmout, uvádí se dva gramy na den, což je opravdu málo - v jednom rohlíku prý může být až jeden gram. (Na pečivo mám svůj vyhraněný názor.)
Časově by mohlo stačit několik týdnů - nevím, podle mě to poznáš, když ochutnáš nějaké normální jídlo a přijde ti přesolené anebo když vodu z uvařených ředkviček a mladé mrkve začneš považovat za nejlepší nápoj na světě. :))
Mám ráda Maté
Objevila jsem Maté citrus, a moc dobrý, jen je to už "málo Maté".
Děláte si více nálevů?Jednou za čas si dělám ovocný čaj: květ ibišku súdánského, sušené ovoce (meruňka, datle, jablko a brusinky), kousek čerstvého pomeranče, a sladím medem.
Začala jsem si ho vlastně dělat proto, že jsem na trhu nenašla ani jeden NEAROMATIZOVANÝ ovocný čaj, což je teda dost bída. Aromata jsem dlouho považovala za vpodstatě neškodná, ale dočetla jsme se, že obsahují histamin, což je prozánětlivý hormon. Při vynechání aromat se mi neobjevují některé příznaky, které jsem s nimi dřív ani nespojovala ... Kéž by to lidi přestali kupovat, aby byly v obchodech potraviny i čaje zase u kousek normálnější .... :5:Zkusila jsem pár dalších bylinkových směsí od Grešíka. Lymfatický čaj se mi jeví jako chutný i snad i účinný (ťukám). Pak Na dobrou noc, a Urologický, který je chuťově zatím nejhorší.
A dělá taky jednotlivé byliny, konečně jsem sehnala list břízy a měli tam taky květ chrpy. :7: :2:Došlo mi matéčko, což ve zkouškovým je docela krize, protože do Prahy pojedu až za pár dnů, rozhodla jsem se, že zkusím oxalis (jinou prodejnu s čajema u nás v městečku nemáme).
Jak jsem čekala, tak se stalo... Neměli neochucený maté.
Tak jsem se vydala do zdravé výživy a tam měli!
Abych se dostala konečně k věci... Máte někdo nějaké zkušenosti s čajema od Grešíka?