Léčivé byliny a jiné produkty

Otevřená diskuze | Kategorie: Zdraví a nemoci
11111.2222 (2018-04-21 17:10:42)beLIEve (2018-04-20 15:29:07)pvdmk (2018-04-20 07:34:05)69beran (2018-04-18 21:36:55)alaram (2018-04-18 21:17:44)pametnik (2018-04-18 21:10:30)MimVig123 (2018-04-10 10:26:20)Antony52 (2018-04-10 05:54:00)Zdebra (2018-03-26 22:23:39)herbertboss (2018-03-21 19:57:55)vverka (2018-03-20 21:45:23)od10k5 (2018-03-20 17:49:54)ala31 (2018-03-17 17:58:51)Nessy (2018-03-16 10:24:19)janko.luptak (2018-02-26 12:29:49)jakub.vandrovec (2017-11-26 14:37:43)c.erti.k (2017-11-21 10:39:14)Pampeliska (2017-09-30 23:09:12)rotaso (2017-09-07 17:06:25)atuinzelva (2017-08-20 15:17:28)mat.yz (2017-08-03 00:25:03)LuXa (2016-04-15 15:47:21)romaneta1988 (2016-01-26 11:34:38)
Léčivé byliny a jiné produkty
Založeno: 22. 10. 2015 | Příspěvků: 1 778 | Členů: 23
Správci: 11111.2222 (hlavní), c.erti.k

Přírodní přípravky, které léčí, pomáhají při potížích, chutnají nebo jsou jen zpříjemněním života.

http://4.bp.blogspot.com/-0Mro9nTXi2I/TsjTkFFoFaI/AAAAAAAAAEM/NNxJpdjS23Q/s1600/Indika%C4%8Dn%C3%AD+tabulka+l%C3%A9%C4%8Div%C3%BDch+rostlin.jpg

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!


  • pametnik
    pametnik, 18.4.18 21:10:29  
     

    Zdravím babky kořenářky a dědky dobroděje. Jaro začalo a tady se nikdo ani neobjeví, snad sejete a sázíte bylinky, nebo je už hledáte v přírodě. Teď je nejvhodnější doba na sběr jmelí, má v sobě nejvíce účinných látek. Taky sem rozsadil aloe. Teď začnu šalvějovou kůru na vyčištění jater a zažívacích orgánů po zimě. :15:

  • Deimos
    Deimos, 25.3.18 20:19:50  
     

    Děcka: 1: , nechci tu být za prudiče, mám jen jen malou připomínku k všeobecnému nadšení z přírodní lékárny.

    Příroda tady není pro nás. Rostlinky neprodukují účinné látky, aby nám s něčím pomohly, ale buď na svou ochranu před sežráním zvířaty či mikroorganismy, nebo víceméně jako odpad svých metabolických pochodů, se kterým si už dál neví rady. Jen občas jde o látky, které mají nalákat buď opylovače, nebo přenašeče semen.
    To, že nám něco zabírá na nějaký neduh je shoda okolností. Většinou ale bohužel, protože se u rostlinky nejedná o jednu cílenou látku, jde kromě pozitivního účinku popisovaného v bylinkářích i o řadu nežádoucích vedlejších účinků, které se u různých lidí mohou projevovat odlišně. Proto je třeba postupovat opatrně a sledovat co s námi naše léčba dělá v širším hledisku, ne jen s problémem, kvůli kterému, to či ono užíváme. Mezi lékem a jedem je často tenká křivolaká hranice.

    • kikinka
      kikinka, 25.3.18 20:30:11  
       

      S tímto tvým názorem se ztotožňuji.
      U bylinek platí to samé, co u chemických léků.
      Neznamená, že větší množství bude zároveň i účinnější pro náš organismus. Proto je potřeba důsledně dodržovat jak dávkování např. přírodních kapek, tak i takovou zdánlivou maličkost, jako je třeba množství a doba výluhu bylinného čaje, to, zda ho pít před nebo po jídle apod. Jako příklad uvedu jmelí, resp. kapky z něj, které užívám pro srovnání krevního tlaku, neboť, jak známo vysoký snižuje a nízký zvýší. Při předávkování těmito kapkami hrozí kolaps až otrava organismu. Takže s bylinkami opatrně, přátelé :2:
      A toto platí nejen pro léčivé byliny, ale i pro pití různých minerálních pramenů a protože bydlím v lázeňském městě, kde jich máme desítky, nėco o tom opravdu vím :4:

      • Deimos
        Deimos, 27.3.18 00:38:42  
         

        K tomu by se dalo psát do aleluja. Lidová tvořivost v dávkování léků je bohatá. Obecně platí, že hladina účinné látky v těle má 3 pásma. V prvním pásmu, při nízké koncentraci, je látka neúčinná, pak následuje různě široké terapeutické pásmo a pak další vyšší koncentrace jsou toxické.
        Ta pásma se mění s časem, věkem, zdravotním stavu. Rychlost odbourávání závisí na synergickém působení různých látek, u kterých si ani neuvědomíme, že jsme "užili" něco navíc. Takže běžná dávka se může změnit v neúčinnou nebo toxickou a dostávají zabrat ledviny a játra.
        Lidé, kteří sahají po bylinkách často chodí i k lékaři a berou co jim předepsal. Takže do kombinace - interakce se tak dostávají látky, které se nesnášejí, jdou proti sobě, nebo se jejich účinek sčítá, nebo i násobí. Zejména léky s úzkou terapeutickou šíří. Například nejčastěji přípravky užívané na tlak, arytmie, srážlivost nebo deprese, nespavost atd. ať už od doktora nebo "vlastní výroby", se snadno dostávají do interakce s česnekem, červeným vínem, pepřem, třezalkou, jinanem, černým bezem, arónií, grepem! miříkovitými (petržel, koriandr, libeček, celer, gerhák - bršlice) atd. atd.
        To už ale zabíhám do moc velkých podrobností.
        Prostě maximálně opatrně.

        • Antony52
          Antony52, 29.3.18 06:16:22  
           

          Takže když beru léky na tlak, nesmím třeba bramboráky? Je v nich hodně česneku. :8: :7:

          • 69beran
            69beran, 29.3.18 09:18:54  
             

            To by nikdo nesměl nic :1: Snad ani pramenitou vodu.

            • 69beran
              69beran, 29.3.18 15:50:21  
               

              Myslím si, že aby ten česnek ovlivnil působení těch léků na tlak, musel by ho dotyčný sníst alespoň 2 hlavičky. A syrového.

              • kikinka
                kikinka, 29.3.18 22:59:18  
                 

                Asi tak :2:

                • MimVig123
                  MimVig123, 4.4.18 08:58:17  
                   

                  mě česnek a křen tlak upravil

                  • kikinka
                    kikinka, 8.4.18 12:15:05  
                     

                    :2: medvědí česnek snižuje K.t. :4:

                  • Antony52
                    Antony52, 10.4.18 05:53:59  
                     

                    Nejen medvědí. Ale ne natolik aby to s člověkem seklo.
                    Pokud mám po lécích 125/80 a s hodně česnekem navíc třeba 115/75 tak je to v rámci tolerance. :11:

                  • 69beran
                    69beran, 10.4.18 06:36:41  
                     

                    Vidím to stejně.

  • Norinka
    Norinka, 21.3.18 09:47:43  
     

    http://www.zelenydvur.cz/biofarma/Zdrav%C3%AD-z-bo%C5%BE%C3%AD-l%C3%A9k%C3%A1rny---Maria-Treben.pdf

    Používám kořen kostivalu naložený v lékařskem lihu a manžel to vždy do jara upotřebí... :6:

    • 69beran
      69beran, 21.3.18 09:52:58  
       

      Mamka kostival nakládala do režné a na 2 měsíce uložila na jižní okno.

      • Norinka
        Norinka, 21.3.18 09:53:43  
         

        ano i tak, ale prý je to škoda... :15:

        • 69beran
          69beran, 21.3.18 10:01:56  
           

          Už nevím ten důvod proč zrovna ona režná. Údajně na to byla nejvhodnější. Ona se i docela blbě sháněla.

          • Norinka
            Norinka, 21.3.18 10:07:34  
             

            Tak doma se pálila pálenka a byla dostupná, ale může to být jinak... :4: , co je horší kostival mi přerostl k sousedce, budu muset požádat o kořen a zasadím toho doma více...nebude si se mnou zahrávat... :13:

            • 69beran
              69beran, 21.3.18 10:11:30  
               

              Kostival je nezmar. Kdysi jsem ho vysadil do míst, kam jsem dalším rokem vysadil minikiwi. Na kostival jsem zapoměl. Asi 3 roky mi trvalo, než jsem ten kostival zastavil. Prostě na kolena pod kiwi a každou rostlinku i s kořínky vytrhat a vydloubat dlátkem.

              • 69beran
                69beran, 21.3.18 10:12:15  
                 

                Musel jsem dávat pozor, abych nepoškodil kořeny kiwi. Kostival, kopřiva a křen jsou nezmaři :15:

                • Norinka
                  Norinka, 21.3.18 10:17:47  
                   

                  ...i přeslička, ale dlouho mě nechtěla zakořenit, na jihu máme sucho a ta chce vláhu, ale už ji mám dala jsem ji do stínu a ke kádi kde se vodou nešetří,zabrala...

                  • 69beran
                    69beran, 21.3.18 10:27:13  
                     

                    Njn...zalejvat a zase zalejvat :15: Mě se smějou, že pořád běhám s konvema :15: Denně ráno a večer zalévám rajčata a okurky + něco v nádobách. Taky ale jsme jediní, kdo máme pořádný okurky i rajčata díky zalévání.

                  • Norinka
                    Norinka, 21.3.18 10:32:43  
                     

                    ...jasně, pokud něco chceš, musíš zalévat...tady je to normální...máme všichni věeho dost, akorát minulý rok byl špatnější a to nadává každý...jinak voda je, všude máme okapy, jak doma i v sadě, nebudeme přece zalévat městskou vodou...v sadě 3 kubíkové barely a doma stačí 1 kubíkový...

                  • 69beran
                    69beran, 21.3.18 10:46:45  
                     

                    To tak je všude-zalévají, úrodu mají. Nezalévají, úrodu nemají. Zvláště u těch okurek a rajčat. On pravidelně 2 x denně zalévá asi málokdo, jak tak zjišťuju. Když tak jezdím a vidím ty rostlinky rajčat...má to sotva metr, šlahouny jak tkaničky, 2-3 patýrka malých hrozýnků malých rajčátek. Kam je vidět ze silnice, vidím vyprahlou zem :7: U našich rajčat a okurek není takový sucho nikdy za celou sezónu. Já ráno odjet a po 20km si vzpomenout, že jsem nezalil, asi bych se vrátil i kdybych měl mít nevím co sebedůležitějšího :1:

                  • kikinka
                    kikinka, 21.3.18 12:27:34  
                     

                    Je potřeba zalévat přimėřeně. Ani málo, ani moc,...
                    Když se zalévá moc, tak to taky není dobré,..vlastní zkušenost :1: :1: :14:

                  • 69beran
                    69beran, 21.3.18 12:30:50  
                     

                    Asi zaléváme akorát :15: Zaléváme do kruhového žlábku kolem rostlin, cca 30-35 cm od rostlin. Prostě tak, jak to má být :4: :15:

                  • pametnik
                    pametnik, 21.3.18 12:34:30  
                     

                    Zalévat se musí všechno a nejen rostlinky. Například já se zalévám rád a s chutí zlatavým mokem, který má blahodárné účinky na zdraví, jak reklamy praví :1:

                  • 69beran
                    69beran, 21.3.18 12:38:19  
                     

                    To já si ho dávám jako doping, když se mi do něčeho nechce. Nebo víno. Mám to jinak než většina, která si dá žejdlík a zleniví. Mě běžně vlétě chytne pracovní elán ve 22 hod po litru vína, nebo 6 dvanáctkách :1:

                  • kikinka
                    kikinka, 21.3.18 12:46:23  
                     

                    :8: :5: :1: :14:

                • MimVig123
                  MimVig123, 23.3.18 19:44:58  
                   

                  Jo to mohu potvrdit. :15:

          • Deimos
            Deimos, 23.3.18 12:05:42  
             

            Mohla zkusit žitnou.

            • 69beran
              69beran, 23.3.18 15:55:30  
               

              Vtipálku :15: :4:

            • pametnik
              pametnik, 23.3.18 17:35:51  
               

              Dobře se ni pamatuji, mělo to 20% alkoholu a bylo to spíš jen na žízeň. Vzpomínám, že to pili při žních :2:

              • 69beran
                69beran, 23.3.18 17:38:26  
                 

                Ale houby. Má 40%. No teď asi těch 37,5% jako všechno.

                • pametnik
                  pametnik, 23.3.18 18:13:13  
                   

                  Přiznávám, že sem žitnou, neboli výčepní lihovinu ochutnal někdy před 60 roky a vím, že měla 20% alkoholu a malej panák tuším za 1.20 Kčs, zelená byla dražší za 1,80 Kčs :1:

                  • 69beran
                    69beran, 23.3.18 18:19:47  
                     

                    Já ji nepil nikdy, je to hnus :15: Jen jsem ji ochutnal když jsme ji rozdělali na ten kostival. Bylo to brrr :8: :15:

                  • Deimos
                    Deimos, 25.3.18 19:51:41  
                     

                    Vidíš, a strčíš to na pár let do vypáleného dubového sudu a je to super hwisky (kanadská je z žita, skotská a irská většinou z ječmene) :1:

                  • 69beran
                    69beran, 25.3.18 21:47:19  
                     

                    :7: Díky za radu :15:

    • Deimos
      Deimos, 23.3.18 12:08:47  
       

      Dík za knihu. I když tento způsob šíření je stejný jako ukrást ve velkoskladu paletu a knížky rozdávat na potkání.

      • Norinka
        Norinka, 24.3.18 09:41:23  
         

        ...rozdávání ve virtuálu je běžné, pokud to není zabezpečeno, nevidím problém... :4:

        • 69beran
          69beran, 25.3.18 17:31:27  
           

          Nemaj to házet na net. Kniha patří na papír a šup s ní do obchodů a knihoven. Když něco vydám v el. podobě, musím se automaticky smířit předem s tím, že se to bude šířit a já utřu.

          • Deimos
            Deimos, 25.3.18 19:40:15  
             

            Podle mne to je scan knihy přečtený Finereadrem, nebo jiným programem, rozeznávajícím češtinu. Nesedí stránkování, některé znaky se přepsaly jako podobné, ale významově jiné (třeba "nepište mi" se přepsalo jako "nepište ml"). Někdo tomu věnoval (v dobré vůli) dost času. Ale vydavatel to nebyl.

            • Norinka
              Norinka, 27.3.18 08:14:57  
               

              Mám tyto sešity od Marie Treben a nepotřebuji scan...proto jsem to ani nečetla, ale kdo nemá proč si nepomoct, Internet nabízí tolik možností...

  • pametnik
    pametnik, 19.3.18 18:07:55  
     

    Mně se dnes podařilo sehnat to, co mi manželka vyplela a to je Měsíček lékařský. Nikde neměli semínka až sem je objevil zastrčená v Bile.

    • kikinka
      kikinka, 19.3.18 18:10:32  
       

      Také ho mám každoročně vysázený u plotu.
      Velmi dobrá bylinka, nenáročná a ještě nadělá parády,...

      • pametnik
        pametnik, 19.3.18 18:31:21  
         

        Já z něho dělám hlavně mast, i když se používá i vnitřně jako odvar na žaludeční a střevní potíže :15:

        • kikinka
          kikinka, 19.3.18 18:34:43  
           

          No, přesně tak a měsíčkovou mast si vyrábím taky :2:

          • pametnik
            pametnik, 19.3.18 19:07:05  
             

            Kupuješ masťový základ v lékárně, nebo si škvaříš sádlo. Já to sádlo a nakonec přidávám ještě kafrový olejíček.

            • kikinka
              kikinka, 19.3.18 19:20:12  
               

              Škvařím si sádlo :2:
              Kafrový olejíček kupuješ kde? Asi v lékárně :4:

              • pametnik
                pametnik, 19.3.18 22:53:02  
                 

                Na internetu, v lékárně mi řekli, že ho nemají.

                • kikinka
                  kikinka, 19.3.18 23:02:13  
                   

                  Zkusím pohledat, dík :2: :4:

        • Antony52
          Antony52, 20.3.18 06:06:59  
           

          Čajík z měsíčku doporučuje Maria Treben proti rakovině. Ve směsi s kopřivou a řebříčkem.

          • kikinka
            kikinka, 20.3.18 09:56:01  
             

            Zajímavé, díky ti. Maria Treben byla vynikající, máme doma její knihu.

            • MimVig123
              MimVig123, 21.3.18 08:04:03  
               

              Já taky, Taky dost sbírám bylinky i si dělám mastičky,ale používám ztužený tuk.Měsíček zahradní se mi sám vysemení,ani jej nemusí sít. Do měsíčku přidávám řepík. :15:

              • 69beran
                69beran, 21.3.18 08:07:24  
                 

                Ztužený tuk? :7: To snad ne :7: V tom jsou kdovíco za sajrajty.

                • MimVig123
                  MimVig123, 21.3.18 08:12:09  
                   

                  Omegu, no nevím, možná je to špatně.Našla jsem to kdysi v nějakém receptu. To víš domácí sádlo nemám, a koupené je asi taky sajrajt. :15: :15: :15: nebo myslíš že je to lepší než omega. Mohu to vyzkoušet....

                  • 69beran
                    69beran, 21.3.18 08:14:40  
                     

                    Koupíš syrový sádlo a doma si ho vyškvaříš. Na tom nic není. Omega je na tohle si myslím nevhodná. Spíš určitě.

                  • 69beran
                    69beran, 21.3.18 08:19:23  
                     

                    Jinak lékárny prodávají vazelínu na výrobu mastí. Ale i dle doktorů je nejlepší sádlo. I třeba na spáleniny místo klasických mastí od nich. Před pár lety jsem měl opařenou ruku a po sundání obvazů, když jsem byl z nejhoršího venku mi doktor sám řekl, že nejlepší bude, když si to budu mazat doma vyškvařeným sádlem než jejich mastičkama.

                  • MimVig123
                    MimVig123, 21.3.18 08:34:04  
                     

                    Něco na tom bude, byla jsem na operaci s kloubem a taky mi řekl ortopéd,aby jsem si to mazala sádlem, mazala jsem to a je to krásně zahojené, ani to nebylo zarudlé. Člověk se učí pořád. Já si sádlo škvařím doma,ale není to takové jako domácí. Mívali jsme čuníka, pokud jsem mohla víc dělat,ale už se mi nedá nic krmit a chovat. :15: :15:

                  • 69beran
                    69beran, 21.3.18 08:40:09  
                     

                    To nevadí že není z domácího prasete. Hlavní je, že v tom vyškvařeným sádle nejsou ztužovače a další nesmysly. Klidně to sádlo doma vyškvařený používej. Je to tisíckrát lepší než ztužené tuky!!! To vyhoď.

                  • 69beran
                    69beran, 21.3.18 08:46:55  
                     

                    Ale nepřidávej do toho sádla sůl.

                  • Norinka
                    Norinka, 21.3.18 08:54:02  
                     

                    Berane, Berane máš můj obdiv, přesně podle toho dělala má mamina i babka jak opisuješ...neměla jsem čas na bylinky, ale začnu je pěstovat....mám různé publikace o nich...moje mamina nezná doktora, na vše měla bylinku, u doktora byla pouze se zlomenou rukou a na očkování... :6:

                  • 69beran
                    69beran, 21.3.18 08:58:51  
                     

                    Mamka ty masti taky dělala ze sádla. I doktoři potvrdí, že je to tak lepší než z té lékařské vazelíny. Jinak ale ten ztužený tuk, to je jak nejhorší vtip roku :7: :14: Tam je tolik sviňstev, že ty masti nadělají pak víc škod než užitku.

                  • MimVig123
                    MimVig123, 21.3.18 08:59:54  
                     

                    Tak letos budou mastičky ze sádla díky za radu, já jsem měla strach, aby mi to neplesnivělo :15: :15:

                  • 69beran
                    69beran, 21.3.18 09:00:59  
                     

                    To dřív zplesniví ten ztužený tuk :15:

                  • MimVig123
                    MimVig123, 21.3.18 09:02:13  
                     

                    No vidíš a to mě nenapadlo, Já si rada přečtu příspěvky od lidí, člověk se někdy dozví ba i dobré věci :15: :15: :15: děkují. :15: :15:

                  • pametnik
                    pametnik, 21.3.18 12:20:05  
                     

                    Protože si mastičky taky dělám, tak přidám své zkušenosti. V lékárně se nechá koupit masťový základ a to buď jako vazelína, který je vyroben z ropy, nebo bílý, který je ze sádla. Sádlo na doma dělané masti musí být čerstvé, v obchodě se pozná podle vzhledu na zbytcích masa, které na něm jsou. Já kupuji na jatkách, kde je zaručeně čerstvé, obzvláště přes zimu, kdy na něj čekám i tři týdny, než mě vyzvou k odběru. :3:

                  • 69beran
                    69beran, 21.3.18 12:23:07  
                     

                    My máme sádlo z půlek prasat, které kupujeme několikrát ročně. Jeden den dopoledne objednáme, druhý den ráno jedeme pro půlku z prasete, které bylo zabito večer,nebo v noci. Čerstvější už být nemůže :15:

                  • 69beran
                    69beran, 21.3.18 12:25:11  
                     

                    Ta poslední půlka byla ještě teplá, páč jsme přijeli dost brzy a v chlaďáku nestačila vychladnout :4: :15:

          • MimVig123
            MimVig123, 21.3.18 08:04:36  
             

            Toto vyzkouším, díky.

    • 69beran
      69beran, 20.3.18 07:59:10  
       

      Máma z něj dělala i med.

      • kikinka
        kikinka, 20.3.18 09:56:51  
         

        Ano, stejně lze udělat i z pampelišek a ze sedmikrásek.

      • MimVig123
        MimVig123, 21.3.18 08:05:49  
         

        HM tak to vyzkouším, to jsem nevěděla.

      • pametnik
        pametnik, 21.3.18 09:08:44  
         

        Já dělám med
        https://www.diskutnici.cz/forum/3449-med-a-vse-okolo/

        :15:

        • 69beran
          69beran, 21.3.18 09:21:29  
           

          No vida, na tohle fórum jsem zapoměl :15:
          K té medovině - nejlepší jsem pil před mnoha lety, kdy ještě žil jeden starý pán, ke kterému jsem jezdíval na jeho rybník na ryby. Dělával fakt domácí medovinu jen z medu, žádný cukr, nic co tam nepatří. Vždycky odhadnul litr do lahve 1,5 litrové a byl to vždy velmi poctivý litr :15: Spíše tak litr a čtvrt a chtěl za to stovku. V krámě bych za stejné množství patoků dal tak 300,-.
          A to ještě dával ochutnat. Pak teprv plnil lahev. Ochutnání znamenalo vypít cca 1-2 dcl :15: On to měl pro svou potřebu + pro pár známých na laciný prodej.

          • pametnik
            pametnik, 21.3.18 10:01:41  
             

            Napsal sem tam teď stručný popis, jak se medovina dělá podle starých receptů. :15: Chuťově by se trochu nechala, přirovnat k portskému. :15: