Léčivé byliny a jiné produkty

Otevřená diskuze | Kategorie: Zdraví a nemoci
kaima (2018-08-17 07:14:34)alaram (2018-08-15 00:48:34)pametnik (2018-08-13 19:50:15)pvdmk (2018-08-13 13:53:30)beLIEve (2018-08-12 21:04:32)11111.2222 (2018-08-12 19:43:46)od10k5 (2018-08-12 11:11:58)Antony52 (2018-08-11 21:26:47)jakub.vandrovec (2018-08-11 12:51:14)69beran (2018-08-11 12:44:46)Nessy (2018-08-11 09:41:32)herbertboss (2018-07-26 19:48:07)MimVig123 (2018-07-24 08:01:25)ala31 (2018-04-25 21:14:18)Zdebra (2018-03-26 22:23:39)vverka (2018-03-20 21:45:23)c.erti.k (2017-11-21 10:39:14)Pampeliska (2017-09-30 23:09:12)rotaso (2017-09-07 17:06:25)atuinzelva (2017-08-20 15:17:28)mat.yz (2017-08-03 00:25:03)
Léčivé byliny a jiné produkty
Založeno: 22. 10. 2015 | Příspěvků: 1 800 | Členů: 21
Správci: 11111.2222 (hlavní), c.erti.k

Přírodní přípravky, které léčí, pomáhají při potížích, chutnají nebo jsou jen zpříjemněním života.

http://4.bp.blogspot.com/-0Mro9nTXi2I/TsjTkFFoFaI/AAAAAAAAAEM/NNxJpdjS23Q/s1600/Indika%C4%8Dn%C3%AD+tabulka+l%C3%A9%C4%8Div%C3%BDch+rostlin.jpg

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!

  • pametnik
    pametnik, 8.8.18 22:31:20  
     

    Letos sem si vyráběl Měsíčkovou mast a už jsme ji s manželkou vyzkoušeli. Manželka si připálila předloktí o žehličku a až třetí den jsme si vzpomněli na mast. Výsledek byl až neuvěřitelně rychlý, za dva dny vyléčeno. Já dnes ráno zaregistroval menší spáleniny na noze, tak sem to namazal a teď večer je to skoro zahojeno. :7:

    • kaima
      kaima, 9.8.18 19:49:09  
       

      u spálenin, hlavně těch hlubších, kde se vytvořil strup mi pomohol třezalkový olej, zahojeno bez jivy

    • Nessy
      Nessy, 10.8.18 07:02:14  
       

      A jak ho sušíš? Celé květy nebo jen okvětní lístky?

      • pametnik
        pametnik, 10.8.18 11:33:18  
         

        Já dělám jen mast. Otrhám okvětní lístky a zaliji čerstvě, dobře vyškvařeným sádlem (nesoleném!) a nechám ještě cca 5 - 10 min. provařit. Jak to je, tak to nechám do druhého dne, pak opět provařím a ještě horké slévám a vymačkám přes síto. Když to trochu vychladne slévám do kelímků a pak uchovávám v ledničce. Někdy přidávám k sádlu masťový základ z lékárny.

        • 69beran
          69beran, 10.8.18 19:04:32  
           

          Tak to dělala i moje matka.

        • Nessy
          Nessy, 11.8.18 09:34:54  
           

          To zní dobře.
          Já si občas dělám čaj. Do teď jsem měla kupovaný a ten je jen z lístků, tak nevím, jestli z toho domácího mám mít taky jen lístky :8:

          • Nessy
            Nessy, 11.8.18 09:41:32  
             

            Tak už jsem to našla :2:
            "Sbíráme květ i s kalichem (pokud chcete, můžete jen okvětní plátky). Ideální pro sběr je slunečný den, sbíráme krátce před polednem. Pro léčivé účinky jsou nejvíce žádány tmavě oranžové květy."

  • alzbeta1970
    alzbeta1970, 25.7.18 10:20:18  
     

    Máte někdo zkušenosti s omezováním přijímání lepku? narazil jsem na pár receptu bez lepku http://www.kleis.cz/recepty/ . Jen moc neznám ty potraviny a značky. Jestli je to dneska už ověřené.

    • jakub.vandrovec
      jakub.vandrovec, 25.7.18 10:30:48  
       

      Bezlepkovou dietu beru u lidí, kteří trpí onemocněním co podobnou úpravu stravy vyžaduje. U zdravých mi to připadne jen jako móda - strava má být pestrá.

  • marta79
    marta79, 27.6.18 13:44:34  
     

    Stévií sladím už poměrně dlouho a musím tedy říct, že ty rozdíly jsou vidět..nejen, že s tímto přírodním sladidlem tolik nepřiberete, ale také má svá chuťová specifika, na která si rádi zvyknete..více o sirupech se stévií se dozvíte třeba zde:
    https://www.ireceptar.cz/zdravi/sladit-ci-nesladit-cim-se-lisi-sorbit-sacharin-a-jina-sladidla/

  • pametnik
    pametnik, 26.6.18 18:49:13  
     

    Pokud by si chtěl někdo vylepšit svoji tělesnou schránku, tak tady je jeden z mnoha návodů.
    http://styl.instory.cz/2215-mate-cervy-v-tele-zkuste-jednoduchy-test-na-odhaleni-parazitu.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

    • Antony52
      Antony52, 26.6.18 19:38:20  
       

      Proti mnoha parazitům stačí konzuma česneku, cibule a ostřejšího koření jako to páchají v jižních zemích kde je takových potvůrek o poznání více než u nás.

  • tonda12
    tonda12, 22.5.18 11:17:52  
     

    Zdravíčko, dávám přednost přírodní léčbě, než nějaké chemii. Stává se mi, že když odmítám od doktora léky, že jsem asi spadl z višně, nebo co ale je mi to jedno! Přírodní léčba byla a bude ta nejlepší pro naše zdraví mnohem lepší, nebo máte jiný názor? Mimochodem. Rád bych se podělil o pěkný a pravidelně aktualizovaný magazín http://biolekar.cz Já navštěvuji pravidelně a pokaždé se něco nového dozvím. Dokonce i rady fungují. Ledacos jsem už zkoušel.

    • Antony52
      Antony52, 22.5.18 20:14:47  
       

      Ono záleží na mnoha různých okolnostech. V některém případě může být lepčí přírodní léčba a odmítnutí "chemických jedů", ale na druhé straně je mnoho problémů kdy bez oněch "chemických jedů" nepřežiješ. :11: Je to vysoce Individuální.

      • pametnik
        pametnik, 23.5.18 13:25:30  
         

        Vidím to trochu jinak. Léčba bylinkami je dlouhodobá. Měla by být i preventivní a zahájena hned při prvních příznacích onemocnění. Pomocí chemických léků je rychlá reakce na podávané léky, má to ale velmi často vedlejší účinky.

        • 69beran
          69beran, 23.5.18 14:13:38  
           

          Čímž si nijak neprotiřečíte s Antonym.

        • MimVig123
          MimVig123, 4.6.18 22:22:23  
           

          Kdysi jsem chodila k bylinářce Boženě Kamenické, ta mě pomohla bylinkami tam, kde už lékaři nevěděli jak dál.Bylinkám věřím, jen se musí správně brát a to je někdy dost těžké....

  • pametnik
    pametnik, 18.4.18 21:10:29  
     

    Zdravím babky kořenářky a dědky dobroděje. Jaro začalo a tady se nikdo ani neobjeví, snad sejete a sázíte bylinky, nebo je už hledáte v přírodě. Teď je nejvhodnější doba na sběr jmelí, má v sobě nejvíce účinných látek. Taky sem rozsadil aloe. Teď začnu šalvějovou kůru na vyčištění jater a zažívacích orgánů po zimě. :15:

    • MimVig123
      MimVig123, 26.4.18 07:37:24  
       

      Zdravím všechny. Dnes půjdu na výhonky z Borovice, dělávám s ni lesanu.

  • Deimos
    Deimos, 25.3.18 20:19:50  
     

    Děcka: 1: , nechci tu být za prudiče, mám jen jen malou připomínku k všeobecnému nadšení z přírodní lékárny.

    Příroda tady není pro nás. Rostlinky neprodukují účinné látky, aby nám s něčím pomohly, ale buď na svou ochranu před sežráním zvířaty či mikroorganismy, nebo víceméně jako odpad svých metabolických pochodů, se kterým si už dál neví rady. Jen občas jde o látky, které mají nalákat buď opylovače, nebo přenašeče semen.
    To, že nám něco zabírá na nějaký neduh je shoda okolností. Většinou ale bohužel, protože se u rostlinky nejedná o jednu cílenou látku, jde kromě pozitivního účinku popisovaného v bylinkářích i o řadu nežádoucích vedlejších účinků, které se u různých lidí mohou projevovat odlišně. Proto je třeba postupovat opatrně a sledovat co s námi naše léčba dělá v širším hledisku, ne jen s problémem, kvůli kterému, to či ono užíváme. Mezi lékem a jedem je často tenká křivolaká hranice.

    • kikinka
      kikinka, 25.3.18 20:30:11  
       

      S tímto tvým názorem se ztotožňuji.
      U bylinek platí to samé, co u chemických léků.
      Neznamená, že větší množství bude zároveň i účinnější pro náš organismus. Proto je potřeba důsledně dodržovat jak dávkování např. přírodních kapek, tak i takovou zdánlivou maličkost, jako je třeba množství a doba výluhu bylinného čaje, to, zda ho pít před nebo po jídle apod. Jako příklad uvedu jmelí, resp. kapky z něj, které užívám pro srovnání krevního tlaku, neboť, jak známo vysoký snižuje a nízký zvýší. Při předávkování těmito kapkami hrozí kolaps až otrava organismu. Takže s bylinkami opatrně, přátelé :2:
      A toto platí nejen pro léčivé byliny, ale i pro pití různých minerálních pramenů a protože bydlím v lázeňském městě, kde jich máme desítky, nėco o tom opravdu vím :4:

      • Deimos
        Deimos, 27.3.18 00:38:42  
         

        K tomu by se dalo psát do aleluja. Lidová tvořivost v dávkování léků je bohatá. Obecně platí, že hladina účinné látky v těle má 3 pásma. V prvním pásmu, při nízké koncentraci, je látka neúčinná, pak následuje různě široké terapeutické pásmo a pak další vyšší koncentrace jsou toxické.
        Ta pásma se mění s časem, věkem, zdravotním stavu. Rychlost odbourávání závisí na synergickém působení různých látek, u kterých si ani neuvědomíme, že jsme "užili" něco navíc. Takže běžná dávka se může změnit v neúčinnou nebo toxickou a dostávají zabrat ledviny a játra.
        Lidé, kteří sahají po bylinkách často chodí i k lékaři a berou co jim předepsal. Takže do kombinace - interakce se tak dostávají látky, které se nesnášejí, jdou proti sobě, nebo se jejich účinek sčítá, nebo i násobí. Zejména léky s úzkou terapeutickou šíří. Například nejčastěji přípravky užívané na tlak, arytmie, srážlivost nebo deprese, nespavost atd. ať už od doktora nebo "vlastní výroby", se snadno dostávají do interakce s česnekem, červeným vínem, pepřem, třezalkou, jinanem, černým bezem, arónií, grepem! miříkovitými (petržel, koriandr, libeček, celer, gerhák - bršlice) atd. atd.
        To už ale zabíhám do moc velkých podrobností.
        Prostě maximálně opatrně.

        • Antony52
          Antony52, 29.3.18 06:16:22  
           

          Takže když beru léky na tlak, nesmím třeba bramboráky? Je v nich hodně česneku. :8: :7:

          • 69beran
            69beran, 29.3.18 09:18:54  
             

            To by nikdo nesměl nic :1: Snad ani pramenitou vodu.

            • 69beran
              69beran, 29.3.18 15:50:21  
               

              Myslím si, že aby ten česnek ovlivnil působení těch léků na tlak, musel by ho dotyčný sníst alespoň 2 hlavičky. A syrového.

              • kikinka
                kikinka, 29.3.18 22:59:18  
                 

                Asi tak :2:

                • MimVig123
                  MimVig123, 4.4.18 08:58:17  
                   

                  mě česnek a křen tlak upravil

                  • kikinka
                    kikinka, 8.4.18 12:15:05  
                     

                    :2: medvědí česnek snižuje K.t. :4:

                  • Antony52
                    Antony52, 10.4.18 05:53:59  
                     

                    Nejen medvědí. Ale ne natolik aby to s člověkem seklo.
                    Pokud mám po lécích 125/80 a s hodně česnekem navíc třeba 115/75 tak je to v rámci tolerance. :11:

                  • 69beran
                    69beran, 10.4.18 06:36:41  
                     

                    Vidím to stejně.

  • Norinka
    Norinka, 21.3.18 09:47:43  
     

    http://www.zelenydvur.cz/biofarma/Zdrav%C3%AD-z-bo%C5%BE%C3%AD-l%C3%A9k%C3%A1rny---Maria-Treben.pdf

    Používám kořen kostivalu naložený v lékařskem lihu a manžel to vždy do jara upotřebí... :6:

    • 69beran
      69beran, 21.3.18 09:52:58  
       

      Mamka kostival nakládala do režné a na 2 měsíce uložila na jižní okno.

      • Norinka
        Norinka, 21.3.18 09:53:43  
         

        ano i tak, ale prý je to škoda... :15:

        • 69beran
          69beran, 21.3.18 10:01:56  
           

          Už nevím ten důvod proč zrovna ona režná. Údajně na to byla nejvhodnější. Ona se i docela blbě sháněla.

          • Norinka
            Norinka, 21.3.18 10:07:34  
             

            Tak doma se pálila pálenka a byla dostupná, ale může to být jinak... :4: , co je horší kostival mi přerostl k sousedce, budu muset požádat o kořen a zasadím toho doma více...nebude si se mnou zahrávat... :13:

            • 69beran
              69beran, 21.3.18 10:11:30  
               

              Kostival je nezmar. Kdysi jsem ho vysadil do míst, kam jsem dalším rokem vysadil minikiwi. Na kostival jsem zapoměl. Asi 3 roky mi trvalo, než jsem ten kostival zastavil. Prostě na kolena pod kiwi a každou rostlinku i s kořínky vytrhat a vydloubat dlátkem.

              • 69beran
                69beran, 21.3.18 10:12:15  
                 

                Musel jsem dávat pozor, abych nepoškodil kořeny kiwi. Kostival, kopřiva a křen jsou nezmaři :15:

                • Norinka
                  Norinka, 21.3.18 10:17:47  
                   

                  ...i přeslička, ale dlouho mě nechtěla zakořenit, na jihu máme sucho a ta chce vláhu, ale už ji mám dala jsem ji do stínu a ke kádi kde se vodou nešetří,zabrala...

                  • 69beran
                    69beran, 21.3.18 10:27:13  
                     

                    Njn...zalejvat a zase zalejvat :15: Mě se smějou, že pořád běhám s konvema :15: Denně ráno a večer zalévám rajčata a okurky + něco v nádobách. Taky ale jsme jediní, kdo máme pořádný okurky i rajčata díky zalévání.

                  • Norinka
                    Norinka, 21.3.18 10:32:43  
                     

                    ...jasně, pokud něco chceš, musíš zalévat...tady je to normální...máme všichni věeho dost, akorát minulý rok byl špatnější a to nadává každý...jinak voda je, všude máme okapy, jak doma i v sadě, nebudeme přece zalévat městskou vodou...v sadě 3 kubíkové barely a doma stačí 1 kubíkový...

                  • 69beran
                    69beran, 21.3.18 10:46:45  
                     

                    To tak je všude-zalévají, úrodu mají. Nezalévají, úrodu nemají. Zvláště u těch okurek a rajčat. On pravidelně 2 x denně zalévá asi málokdo, jak tak zjišťuju. Když tak jezdím a vidím ty rostlinky rajčat...má to sotva metr, šlahouny jak tkaničky, 2-3 patýrka malých hrozýnků malých rajčátek. Kam je vidět ze silnice, vidím vyprahlou zem :7: U našich rajčat a okurek není takový sucho nikdy za celou sezónu. Já ráno odjet a po 20km si vzpomenout, že jsem nezalil, asi bych se vrátil i kdybych měl mít nevím co sebedůležitějšího :1:

                  • kikinka
                    kikinka, 21.3.18 12:27:34  
                     

                    Je potřeba zalévat přimėřeně. Ani málo, ani moc,...
                    Když se zalévá moc, tak to taky není dobré,..vlastní zkušenost :1: :1: :14:

                  • 69beran
                    69beran, 21.3.18 12:30:50  
                     

                    Asi zaléváme akorát :15: Zaléváme do kruhového žlábku kolem rostlin, cca 30-35 cm od rostlin. Prostě tak, jak to má být :4: :15:

                  • pametnik
                    pametnik, 21.3.18 12:34:30  
                     

                    Zalévat se musí všechno a nejen rostlinky. Například já se zalévám rád a s chutí zlatavým mokem, který má blahodárné účinky na zdraví, jak reklamy praví :1:

                  • 69beran
                    69beran, 21.3.18 12:38:19  
                     

                    To já si ho dávám jako doping, když se mi do něčeho nechce. Nebo víno. Mám to jinak než většina, která si dá žejdlík a zleniví. Mě běžně vlétě chytne pracovní elán ve 22 hod po litru vína, nebo 6 dvanáctkách :1:

                  • kikinka
                    kikinka, 21.3.18 12:46:23  
                     

                    :8: :5: :1: :14:

                • MimVig123
                  MimVig123, 23.3.18 19:44:58  
                   

                  Jo to mohu potvrdit. :15:

          • Deimos
            Deimos, 23.3.18 12:05:42  
             

            Mohla zkusit žitnou.

            • 69beran
              69beran, 23.3.18 15:55:30  
               

              Vtipálku :15: :4:

            • pametnik
              pametnik, 23.3.18 17:35:51  
               

              Dobře se ni pamatuji, mělo to 20% alkoholu a bylo to spíš jen na žízeň. Vzpomínám, že to pili při žních :2:

              • 69beran
                69beran, 23.3.18 17:38:26  
                 

                Ale houby. Má 40%. No teď asi těch 37,5% jako všechno.

                • pametnik
                  pametnik, 23.3.18 18:13:13  
                   

                  Přiznávám, že sem žitnou, neboli výčepní lihovinu ochutnal někdy před 60 roky a vím, že měla 20% alkoholu a malej panák tuším za 1.20 Kčs, zelená byla dražší za 1,80 Kčs :1:

                  • 69beran
                    69beran, 23.3.18 18:19:47  
                     

                    Já ji nepil nikdy, je to hnus :15: Jen jsem ji ochutnal když jsme ji rozdělali na ten kostival. Bylo to brrr :8: :15:

                  • Deimos
                    Deimos, 25.3.18 19:51:41  
                     

                    Vidíš, a strčíš to na pár let do vypáleného dubového sudu a je to super hwisky (kanadská je z žita, skotská a irská většinou z ječmene) :1:

                  • 69beran
                    69beran, 25.3.18 21:47:19  
                     

                    :7: Díky za radu :15:

    • Deimos
      Deimos, 23.3.18 12:08:47  
       

      Dík za knihu. I když tento způsob šíření je stejný jako ukrást ve velkoskladu paletu a knížky rozdávat na potkání.

      • Norinka
        Norinka, 24.3.18 09:41:23  
         

        ...rozdávání ve virtuálu je běžné, pokud to není zabezpečeno, nevidím problém... :4:

        • 69beran
          69beran, 25.3.18 17:31:27  
           

          Nemaj to házet na net. Kniha patří na papír a šup s ní do obchodů a knihoven. Když něco vydám v el. podobě, musím se automaticky smířit předem s tím, že se to bude šířit a já utřu.

          • Deimos
            Deimos, 25.3.18 19:40:15  
             

            Podle mne to je scan knihy přečtený Finereadrem, nebo jiným programem, rozeznávajícím češtinu. Nesedí stránkování, některé znaky se přepsaly jako podobné, ale významově jiné (třeba "nepište mi" se přepsalo jako "nepište ml"). Někdo tomu věnoval (v dobré vůli) dost času. Ale vydavatel to nebyl.

            • Norinka
              Norinka, 27.3.18 08:14:57  
               

              Mám tyto sešity od Marie Treben a nepotřebuji scan...proto jsem to ani nečetla, ale kdo nemá proč si nepomoct, Internet nabízí tolik možností...