PETA - People Eating Tasty Animals

Otevřená diskuze | Kategorie: Gastronomie
Zidane (2018-07-15 12:50:46)Braddock (2018-07-12 10:16:44)jakub.vandrovec (2018-07-12 08:53:56)ikvacek (2018-07-05 01:27:30)mack-the-knife (2017-08-02 15:08:32)
PETA - People Eating Tasty Animals
Založeno: 26. 4. 2015 | Příspěvků: 638 | Členů: 5
Správci: Braddock (hlavní)

People Eating Tasty Animals - fórum zaměřené na gastronomii, zejména pak konzumaci, úpravu a recepty na nejchutnější a nejzdravější maso - zvěřinu.

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!

  • Braddock
    Braddock, 10.7.18 19:30:58  
     

    Hele, vandrovec, neměl bys nějaký recepty na veverky?

    • jakub.vandrovec
      jakub.vandrovec, 10.7.18 19:34:59  
       

      Párkrát jsme to ze zvědavosti pekli na zelenině, ale žádná hitparáda. Ve zdrojích jsem našel tohle, zkus to a dej vědět:

      Rozpočet: 3 malé veverky, 1/8 l salátového oleje, citronová šťáva z 1 až 2 citronů nebo 1/8 l octa, 15 dkg strouhanky, 1/8 l mléka nebo smetany, 10 – 15 dkg na kostičky nakrájených osmažených hub, ½ lžičky soli, špetka mletého pepře, ½ lžičky cibulové šťávy nebo 1 střední šalotku, 4 lžičky olivového oleje nebo sádla, 1 lžička worcesteru, špetka mleté papriky.

      Tři veverky stáhneme a vyvrhneme, několikrát je omyjeme ve studené vodě a osušíme. Vložíme je do připravené nádoby, zalijeme salátovým olejem smíchaným s citronovou šťávou a necháme hodinu stát.
      Mezitím smícháme strouhanku s mlékem nebo smetanou, aby se utvořila vlhká hmota, do které přidáme houby, sůl a cibulovou šťávu. Můžeme též použit drobně nasekané šalotky. Veverky nadijeme, sešpejlíme nebo zašijeme, osolíme a vložíme do rendlíku. Potřeme je olejem nebo sádlem a nepřikryté pečeme asi 90 – 110 minut do změknutí. Podléváme každých 10 minut šťávou, ve které se veverky pečou. Když jsou hotové, vyjmeme je na mísu a uděláme šťávu. Scedíme šťávu, přidáme worcester a špetku mleté papriky. Šťávu podáváme zvlášť. Předpis je pro šest osob.

      • Braddock
        Braddock, 10.7.18 19:40:27  
         

        Párkrát sem ty potvory, šedivý, dělal jak králíka, ale většinou je akorát napíchnu na rožeň a šup s nima na gril

        A zas jich budu muset pár zlikvidovat, ty hajzli sou strašně přemnožený

        • jakub.vandrovec
          jakub.vandrovec, 10.7.18 19:47:01  
           

          U vás máte ty větší, že?

          • Braddock
            Braddock, 10.7.18 19:49:37  
             

            U nás máme ty imigrantský hajzly invazivní :1:

            • jakub.vandrovec
              jakub.vandrovec, 10.7.18 19:59:32  
               

              Čím to střílíš, malorážkou?

              • Braddock
                Braddock, 10.7.18 20:08:56  
                 

                .22 hornet, nebo vzduchovkou

                • jakub.vandrovec
                  jakub.vandrovec, 10.7.18 20:15:32  
                   

                  Kolik ty potvory váží?

                  • Braddock
                    Braddock, 10.7.18 20:23:38  
                     

                    Něco kolem libry, libry a čtvrt

                  • jakub.vandrovec
                    jakub.vandrovec, 10.7.18 20:32:16  
                     

                    To už se vyplatí zatopit v kamnech.

              • Zidane
                Zidane, 12.7.18 08:43:19  
                 

                Které "hajzly imigrantský invazivní" myslíš? :1:

                Připomnělo vtip

                Gun Shop Owner: "Hi, How can I help you?"
                Client: "I'm lookin' for a gun."
                Owner:"What kind of gun are you lookin' for?"
                Client: (pointing at the biggest handgun in the case): "That one looks about right."
                Owner: (very surprised): " Why do you need a .44 magnum?"
                Client: "It's for shootin' at cans."
                Owner: (pointing at a small handgun): "Well, this is the perfect size for shooting at cans."
                Client: (pointing again at the .44): "Nah, I need this one."
                Owner: "OK, what kind of cans are you shooting at?"
                Client: "Mexi-cans.......Puerto Ri-cans........Afri-cans

                který jsem kdysi pro anglicky nevládnoucí kamarády počeštil (nekamenovat za malorážku, pokud by to byl faktický nesmysl, rád si nechám poradit, pokud by na to byla jiná zbraň vhodnější):

                Přijde chlápek do prodejny zbraní a chce koupit glocka. Prodavači to nedá a ptá se: "Na co toho glocka potřebujete, pane?"
                "No, víte, kamarád chodí střílet káňata a prý jestli chci jít s ním, mám si koupit glocka."
                "Glocka na káňata? Na to je lepší malorážka."
                "No ale kamarád říkal glocka."
                "Tak to by mě zajímalo, na jaký káňata s tím svým glockem chodí."
                "No to já taky nevím, ale říkal, že chodí střílet cikáňata."

                • jakub.vandrovec
                  jakub.vandrovec, 12.7.18 08:49:57  
                   

                  Při zachování místa by to šlo přeložit ještě jinak.
                  Co chcete střílet? Kance. Mexi-kánce, Portori-kánce...

                  • Zidane
                    Zidane, 12.7.18 08:51:59  
                     

                    A vida, kanci mě nenapadli, máš pravdu :1:
                    Popřípadě aby to sedělo na dnešní situaci, tak by se dali střílet slimáci - muslimáci :1: :1: :1:

                    (Admine to je míněno jako vtip, kdyby to náhodou někdo nahlásil jako nedávno tu hádanku :4: )

  • dodeskaden
    dodeskaden, 25.6.18 00:42:50  
     

    Tady je něco pro Jakuba, škoda, že už sem nechodí.:4:

    Pes po myslivecku

    (český myslivecký recept, užívaný po poslední leči)

    Stane se někdy při honech, že myslivec omylem zastřelí psa svého kolegy. Nebývá zvykem takto zastřelené ohaře a jiné rasy vystavovat na výřadu. Nemyslivci si myslí, že to je z piety k zastřeleným pomocníkům člověka. Nikolivěk, ještě v 17 století najdeme při výčtu zvířat zastřelených při honu mezi škodnou: "dvé lišek, tchoře a cikánku mladou s dítkem u prsu”. Nejsou tedy myslivci tak změkčilí, jak se domníváte. Příčinou je, že v té době již zpravidla psa někdo ukradne a chystá z něj mysliveckou pochoutku, jak popisuje následující recept.

    Ohař, 500 g hříbků, 10 lžic sádla (nemusí být nutně psí), 3 velké cibule, 0,7 l bílého vína, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, 3 bobkové listy, lžička tymiánu, sůl

    Psa naporcujeme na šestiny (4 x běhy, 2 x hřbet), poprášíme moukou a opečeme na sádle. V něm pak osmažíme i drobně pokrájenou cibuli, přidáme hříbky nakrájené na plátky, koření a nakonec opečeného psa. Přikryjeme a dusíme v troubě do měkka. Během dušení přilíváme po částech víno. Šťávu necedíme, pouze z ní vyjmeme bobkový list. Podáváme s vařenými brambory a s brusinkovým kompotem.

    Poznámka: Někdy se podobným způsobem upravuje i norník zahynuvší v liščí noře. My dáváme u jezevčíků přednost jiné úpravě, ale chcete-li to zkusit, nic proti tomu. Často se stane, že zahyne i liška. Pak lze připravit obě zvířata společně, jen lišku macerujeme týden v mléce s bylinkami (šalvěj, mařinka, máta, mateří douška), mléko 2x denně měníme. Tento pokrm nazývají lesníci z Jesenicka “Spravedlivou remízou”.
    :1: :1: :1:

    • dodeskaden
      dodeskaden, 25.6.18 00:49:32  
       

      Taky dobrý:

      Uzený plněný jezevčík (Schweinehund - z německé kuchyně)
      K uzení se hodí nejlépe jezevčík. Má dlouhé tělo a krátké nožičky, takže ho lze upravovat jako uzené šunkové sele. Nejchutnější je, když jezevčík na řezu střídá libové a tučné vrstvy. Toho dosáhneme tak, že jej vždy po dva měsíce vykrmujeme a necháme odpočívat doma u krbu bez pohybu a další dva měsíce mu naopak dáváme jíst málo a běháme s ním po louce, takže se vyvíjí svalovina. Poslední, vnější vrstva má být sádelnatá.
      Důležité je jezevčíka dobře zbavit veškeré srsti. Nejdříve jej po zabití spaříme a oškrábeme co nejpečlivěji chlupy. Jejich zbytek pak opálíme loučí s borovou pryskyřicí. Kůži na uších nařízneme po obvodu ucha a vnitřní kůži odstraníme až na chrupavku. Nožičky oddělíme za drápy. Očička vydloubneme. Pak už vykucháme a naložíme na šest týdnů do uzenářského láku s polovičním množstvím dusitanových solí, ale se zvýšeným množstvím česneku. Můžeme přidat též něco zelených bylinek: nať petržele a libečku, rozmarýnek a oregáno a trochu šalvěje, ale jen mírně. Dále upravujeme jako šunkové sele.
      Udíme nejlépe při letním pikniku s přáteli v domácí udírně. Nevkusné je servírovat s plátkem citronu v mordě, když už, vložte mu do ní aportovací klacík. Kdo zkusil, ví, že to je lahůdka, která potěší přátele při letním stolničení pod širým nebem. Chutná k němu pivo.

      • Zidane
        Zidane, 25.6.18 04:54:47  
         

        Je mi jasný, odkud to máš - http://www.magazlin.cz/pes/ :1:

        A jako fór je povedený i tohle:

        Dvojnásob nadívaný pes

        (Český moderní recept)


        Znáte to všichni. Dítě nedá pokoj, dokud si na rodičích nevymrčí morče. Potom následuje koťátko a nakonec štěňátko. Dítě i zvířata rostou, dítě přichází do puberty a přestává se o ně starat. A tak zoufalý rodič shání morčeti zrní, kočičce ryby a psa chodí venčit, zatímco jeho zpovykaná šestnáctiletá dcera tiše hlasitě souloží ve společných prostorách paneláku, konkrétně v kočárkovně. Hloupý rodič rezignuje a po čase se kromě zvířátek stará i o vnouče. Moudrý rodič připraví toto didaktické jídlo.

        Zabij morče, kočku a psa. Vše stáhni a vykuchej. Hlavy odděl na polévky. Z trojích jatýrek, srdíček a plíček umel jemnou fáš, smíchej se strouhankou, muškátovým květem, solí, pepřem, majoránem, dobromyslí a uvařenými jemně nasekanými zelnými listy, přidej osmaženou drobně krájenou cibulku a česnek a vyplň morče, co se do něj vejde. Morče pak vsuň do kočky, případné dutiny vyplň zbytkem nádivky a celé vsuň v psa. I zde dobře dotěsni a zašij.

        Pečeme v létě na rožni, zlobivé dítě připoutáme ke klice a nutíme jí pomalu otáčet nad velmi mírným plamenem. Občas potíráme grilovací směsí (paprika, olej, vo da, sůl do níž máčíme lodyhy šalvěje a máty a těmito lodyhami pak mašlujeme pečínku). Už po dvanácti hodinách je pokrm hotov.

        Servírujeme s celozrnným chlebem a rodičovskými didaktickými řečmi typu: “Vem si ještě nožičku. kdyby ses o něj líp starala, mohl ještě běhat. A to si nemysli, že si necháš udělat dítě a nebudeš se o ně vzorně starat.”

        :1: :1: :1:

    • jakub.vandrovec
      jakub.vandrovec, 29.6.18 21:52:26  
       

      Kdo mě to vyvolal? :15: Úprava zajímavá, nicméně, lovečtí psi se nejedí, a psa je třeba naložit, nedá se konzumovat hned :15:

      • Zidane
        Zidane, 30.6.18 14:33:25  
         

        A lovečtí psi se nejedí přesně proč? Myslivecká úcta k nim? Nic moc jiného v tom nevidím, jedovatí těžko budou :1:

        • jakub.vandrovec
          jakub.vandrovec, 30.6.18 14:48:38  
           

          Ano, úcta k psovi, lovečtí psi se pochovávají.

          • Zidane
            Zidane, 30.6.18 14:49:33  
             

            To je vidět, že nejsem myslivec, jako laik bych si ukroutil hlavu, pochovávat psa... ale chápu, že myslivci to tak mají.

            • jakub.vandrovec
              jakub.vandrovec, 30.6.18 14:52:01  
               

              Je to o zážitcích, s loveckým psem toho prožiješ mnohem víc než s gaučákem, takže tam to pouto je. Já jsem v únoru pochoval dva jagoše, roztrhala je bachyně.

              • Zidane
                Zidane, 30.6.18 14:54:59  
                 

                Takže vlastně něco jako se říká "nepojmenovávat zvířata, která plánuješ na pekáč, pojmenováním už je to kamarád a pak člověk nemá to srdce ho klepnout"...

                • jakub.vandrovec
                  jakub.vandrovec, 30.6.18 14:56:11  
                   

                  Do určité míry. Prase se jmenuje Miloš :15:

                  • Zidane
                    Zidane, 30.6.18 15:00:05  
                     

                    Zase jsem slyšel, že - teď nevím jestli v Rusku nebo na Ukrajině - mají zvyk pojmenovávat kocoury po nenáviděných lidech, takže tam prý je či aspoň byla hromada Čubajsů, což je otec tamní privatizace a ne nadarmo se tam prý říká "prichvatizace" od "prichvatiť", což znamená ukrást :1: :1: :1:

                  • Zidane
                    Zidane, 30.6.18 15:09:12  
                     

                    Tak to moje by se jmenovalo Václav :1:

                  • Braddock
                    Braddock, 30.6.18 17:15:50  
                     

                    Naše v osmdesátejch bylo gustav :1:

                  • jakub.vandrovec
                    jakub.vandrovec, 30.6.18 17:49:29  
                     

                    Ano, taky ještě pamatuju pár prasat jménem Leonid :15:

                  • Braddock
                    Braddock, 30.6.18 18:20:26  
                     

                    Woe, když táta musel do školy na kobereček, páč sem prohlásil, že gustav je svině :1: :1:

                    Mimochodem, to si k nám, a s chutí, chodili zařvat sousedi :1:

                  • Zidane
                    Zidane, 30.6.18 22:58:26  
                     

                    Jako bych to slyšel........ otevřu chlívek, zařvu "Gusto, ty svině!" a ač je to pravda, mám co vysvětlovat...

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 30.12.17 16:19:04  
     

    Tak, zítra Silvestr.
    http://www.cuketka.cz/?p=1777
    Porovnání pražskýc chlebíčků v úvodu možno přeskočit, mě zaujaly zejména obrázky a popisky níže, ze Studené kuchyně Viléma Vrabce.

  • dodeskaden
    dodeskaden, 26.12.17 12:42:18  
     

    Ještě jeden zajímavý recept - ale trochu příliš krve na můj vkus!:15:

    KOHOUT NA VÍNĚ PO BURGUNDSKU
    Coq au vin borguignonne

    Pro asi 6 osob: 1 živý kohout (asi 1800 g), 10 malých cibulek, 2 lžíce másla, osminku kg slaniny a stejné množství žampiónů, 6 šalotek, 4 mrkve, stroužek česneku, 6 cl pálenky fine bourgogne, bouquet garni, 1 l červeného mladého burgundského (Rulandského) vína, sůl, pepř, krev, mouka.

    Živého kohouta podřízneme, krev zachytíme a s trochou červeného vína dáme zatím stranou. Kohouta oškubeme, vykucháme a omyjeme. pak ho rozkrájíme na kousky, osolíme, opepříme.
    V litinovém kastrole opečeme do zlatova slaninu pokrájenou na kostičky s několika malými cibulkami a dáme stranou. Pak do kastrolu vložíme kousky kohouta a necháme zvolna dusit asi 20 minut, až se zbarví do zlatova. Pak přidáme Mirpoa (viz receptura na konci předpisu) z šalotek, mrkve a česneku, zalijeme pálenkou a necháme trochu vyvařit. Vše pak zalijeme skoro celou lahví vína (2 lžíce necháme na omáčku), přidáme buquet garni anecháme na mírném ohni "bublat" (mijoter) asi půl hodiny.
    Pak kousky kohouta dáme do jiné nádoby, přecedíme na něj šťávu, přidáme opečené kousky slaniny s cibulkami a žampiony zvlášť podušené na másle a necháme na mírném ohni "bublat" až je kouhout měkký. Šťávu zahustíme žmolenkou z másla a mouky a krví rozmíchanou s dvěma lžícemi vína.

    Mirpoa - 100 g karotek, nakrájených na kostičky, posekaný stroužek česneku, 50 g nasekané cibule, 50 g nasekaných šalotek a 100 g šunky, nasekané na kousíčky se podusí na cca 50 g másla s tymiánem, bobkovým listem a petrželkovou natí. Tato směs se ve Francii přidává do omáček na zvýraznění chuti.

    DOBROU CHUŤ!

  • dodeskaden
    dodeskaden, 24.12.17 17:13:11  
     

    Koukám, že v Praze se stály fronty i na rybí polévku, Babiš se tentokrát praštil do kapsy, aby si zajistil přízeň svých voličů.:14:
    https://www.novinky.cz/domaci/458782-na-rybi-polevku-se-v-praze-staly-dlouhe-fronty-boskovicka-pro-chude-vynesla-71-tisic.html

    • Braddock
      Braddock, 24.12.17 19:08:25  
       

      Babiše a jinej dobytek nám sem netahej, díky. Když tady řešíme voly, tak ty jedlý.... i když, jak tak znám vandrovce :14: :1:

    • Zidane
      Zidane, 24.12.17 20:28:24  
       

      Ten si na to stejně někde vybabišil nebo rovnou zajistil dotaci, jak ho znám. Ale fakt radši nechme politiku politikou, aspoň o Vánocích :4:

  • dodeskaden
    dodeskaden, 24.12.17 12:54:28  
     

    George Orwell „1984“: ...„V tu chvíli nevnímal vzdálenější zvuky a poslouchal žvanění, jež se linulo z obrazovky. Ukázalo se, že se dokonce konaly manifestace, kde se děkovalo Velkému bratrovi za zvýšení přídělu čokolády na dvacet gramů týdně. A to teprve včera, uvažoval, bylo oznámeno, že se příděl snižuje na 20 gramů týdně. Je možné, že to zbaštili dřív, než uplynulo 24 hodin? Ano, zbaštili. Parsons to zbaštil bez námahy, se zvířecí hloupostí. Kreatura bez očí u vedlejšího stolu to zbaštila fanaticky, vášnivě, se zuřivou touhou vystopovat a udat každého, kdo by se zmínil o tom, že v minulém týdnu byl příděl ještě 30 gramů. Syme to také zbaštil, trochu složitějším způsobem, s použitím podvojného myšlení. Byl tedy Winston jediný, komu zůstala paměť?“ ...:12: :11:

    • Zidane
      Zidane, 24.12.17 14:17:18  
       

      Smutné a ještě že jsem to nečetl celé, protože to je až nepříjemně blízko realitě... jak jsem četl ve Slovníku floskulí, jedna banka kdysi nabízela "benefit měsíčních papírových výpisů pouze za 30 Kč"... přičemž do té doby byly výpisy zdarma, takže benefit jak čtyři... leda vzato stylem "taky můžou bejt za padesátku, tak buďte rádi, že jsou jen za třicet"...

      • ceska.chatra.XYX
        ceska.chatra.XYX, 24.12.17 15:45:50  
         

        A co teprve ty "předvánoční slevy", které ženou masy zfanatizovaných občanů, aby se vzájemně v obchodních centrech ušlapali k smrti ve frontách na něco, co vůbec nepotřebují, jenom kvůli tomu magickému ale zavádějícímu slovu "sleva".:12:

        Lidi se bohužel vůbec nezměnili, Orwell to napsal nadčasově a správně.:6:

        • Zidane
          Zidane, 24.12.17 15:50:49  
           

          Jo, zavádějícímu... kdo ví, ten ví - na věc v hodnotě 100 Kč se dá cenovka PŮVODNÍ CENA 699 KČ, nyní JENOM 299 Kč a lidi se o to servou...

          Muž dá za věc v hodnotě 100 Kč 200 Kč, protože ji potřebuje.
          Žena dá za věc v hodnotě 200 Kč 100 Kč, ač ji vůbec nepotřebuje, protože je na to sleva.

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 18.12.17 11:22:00  
     

    Zajímavé recepty jsem objevil.
    https://img20.rajce.idnes.cz/d2002/12/12051/12051103_0072088e60d72c16c23b24fb97befbfd/images/tetrivek.jpg?ver=0

    • dodeskaden
      dodeskaden, 24.12.17 12:43:30  
       

      Tohle je podobné:

      Holub se šunkovou nádivkou
      Rozpis surovin pro 4 porce: 2 holubi nebo hrdličky, 250 – 300 g šunky nebo uzeného masa, másla jako 1 vejce, 2 žloutky, 1 odlivka mléka, 1 žemle, sůl, muškátový květ, petrželka a strouhanka dle potřeby.
      Máslo utřeme se dvěma žloutky, přidáme v mléce máčenou a vymačkanou žemli, na nudličky krájenou šunku nebo uzené maso, sůl, špetka muškátového květu, sekaná zelená petrželka a strouhané housky dle potřeby. Holubi se naplní nádivkou uvnitř prsíček a ve volátku, zašijí a do červena upekou. Jako příloha opékané brambory a salát.

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 16.12.17 19:34:49  
     

    Znervózňuje mě ale, že ještě nemám připraveno silvestrovské menu. Inspirujte :4:

    • dodeskaden
      dodeskaden, 24.12.17 12:42:14  
       

      Oběd:
      Sváteční česnečka s uzeným masem
      Rozpis surovin pro 4 porce: 250 g uzeného masa, 1/2 hrnku kořenové zeleniny, 1 cibule, 1 a 1/4 litru vody, 1 lžička oleje, 6 – 8 stroužků česneku, 4 krajíčky chleba, 2 bobulky nového koření, mletý pepř, sůl, pažitka.
      Očištěnou a opranou kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli jemně nasekáme. Omyté maso rozkrájíme na malé kousky, vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme připravenou zeleninu a cibuli, nové koření, osolíme a vaříme maso i zeleninu do měkka. Pak polévku opepříme, do talířů položíme opečené krajíce chleba, lžičku oleje a prolisovaný česnek. přelijeme vřelou polévkou a podáváme.

      Hanácké krocan
      Rozpis surovin pro 4 porce: 1 celý krocan (nebo krůta), sůl, sádla jako 2 ořechy, 1 cibule, 2 balíčky kyselého zelí, 1/2 lžičky kmínu, voda, zelená petrželka, bazalka.
      Krocana očistíme, osolíme, nitro vytřeme třetinou sádla a břišní otvor zašijeme. Dáme péci do trouby a v průběhu pečení podléváme horkou vodou a přeléváme výpečkem. Pokrájíme oloupanou cibuli, osmahneme na zbývajícím sádle, přidáme překrájené kyselé zelí a zalijeme asi 3 sklenky horké vody. Potom zelí dusíme, dokud se nevypaří voda. Přidáme jemně posekanou petrželovou nať a trochu posekané bazalky. Upečeného krocana vyjmeme z pekáče, na jeho místo dáme zelí, dobře ho promícháme, na zelí položíme rozporcovaného krocana a dáme ještě do trouby zapéci.

      Zákusek
      Jablka se sýrem
      Rozpis surovin pro 4 porce: 4 křehká jablka, citrónová šťáva, 125 g jemného taveného sýra nebo Lučina, 50 g šunky, mletá paprika, 2 hlávky salátu nebo 4 plátky salámu.
      Z jablek vykrojíme jádřince, nakrájíme kolečka asi 1/2 cm vysoká, pokapeme je citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Z taveného sýra nebo Lučiny, nadrobno sekané šunky a mleté papriky ušleháme sýrovou směs. Kornoutem s ozdobnou trubičkou vtlačíme kopeček směsi do prostředního otvoru jablka, (nebo ho upravíme jen lžičkou, či nožem) ozdobíme proužkem sterilované kapie a položíme na list hlávkového salátu (nebo na tenký plátek salámu). Podáváme s opečeným plátkem veky.

      Večeře:
      Krůtí salát se sýrem
      Rozpis surovin pro 4 porce: 300 g zbytků masa z pečené krůty, 200 g tvrdého sýra, 100 g Nivy, 1 konzerva sterilovaného hrášku, 2 kapie, 4 sterilované okurky, 1 cibule, petrželka, sůl, 1 lžička citrónové šťávy, 1 lžíce francouzské hořčice, mletý pepř, špetka cukru, 1 sklenka zakysané smetany
      Sýry a maso nakrájíme na tenké nudličky, zeleninu na kostičky, přidáme hrášek a zalijeme zakysanou smetanou, kterou jsme smíchali s hořčicí, citrónovou šťávou, cukrem, pepřem a solí a necháme proležet v chladu. podáváme s pečivem.

      • dodeskaden
        dodeskaden, 24.12.17 17:02:01  
         

        Ovšem, pokud by se ti poštěstilo ulovit bažanta, tak by oběd mohl být trochu pikantnější.:4:

        Bažant pečený s jablky
        Rozpis surovin pro 4 porce: 1 bažant, 100 g slaniny, másla jako 1 ořech, 1 cibule, 5 zrnek pepře, 1 hřebíček, 1 bobkový list, 4 – 5 velkých jablek.
        Očištěného, vykuchaného, omytého a osušeného bažanta nakrájíme na porce a prošpikujeme. V kastrolu rozškvaříme plátky slaniny, na ně položíme porce bažanta, osolíme, maličko podlijeme horkou vodou a 20 minut dusíme. Pak bažanta vyjmeme na pekáči rozpustíme máslo, přidáme podušeného bažanta a slaninu, přilijeme šťávu ze zvěřiny, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, celý pepř, bobkový list, hřebíček a na čtvrtky nakrájená oloupaná jablka bez jádřinců a dopečeme do měkka. Podáváme s bramborovou kaší nebo zapečenými bramborami a s křenovou šlehačkou.
        :15:

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 16.12.17 14:42:30  
     

    Menu na Štědrý den.
    Snídaně žádná. Polévka čočková ak ní něco malého, jako chleba s máslem a vejcem. K večeři bude jako předkrm chlebíček s uzeným lososem a kaviárem, šneci po burgundsku, polévka z uzeného lososa a smažený kapr s vídeňským salátem. Formou fingerfood pak houbový kuba, kapr na černo a kapr na modro. Na sladké si moc nepotrpím, perníčky a marokánky mám hotové, orangettes nachystané, dále oříšky a sušené ovoce.

    • Zidane
      Zidane, 17.12.17 01:44:54  
       

      Tak u mě "snídaně - žádná" je prakticky každodenní mustr, protože když jdu do práce, vstávám "za pět minut odchod" a když mám volno, nevstávám před polednem :1:

      • jakub.vandrovec
        jakub.vandrovec, 17.12.17 08:54:30  
         

        Taky jsem to tak dřív měl, pak jsem si ale na snídani zvykl :15:

        • Zidane
          Zidane, 17.12.17 14:07:17  
           

          Mně by ji musel někdo připravovat, já na to se svým "vstávám za pět minut odchod" nemám čas, maximálně si den předtím koupit nějakej šáteček, loupáček či tak něco a bagrovat to při oblékání se nebo při odchodu :1:

    • Braddock
      Braddock, 21.12.17 20:17:07  
       

      Snídaně..... full monty
      Oběd........ srnčí guláš
      Večeře.......polívka ze štiky, nadívanej krocan, šunkový závitky, pivo, plum pudding

      • jakub.vandrovec
        jakub.vandrovec, 21.12.17 20:19:06  
         

        Guláš klasický nebo nějakou ostrovní variantu?

        • Zidane
          Zidane, 21.12.17 23:27:00  
           

          Když to tak čtu - polívka ze štiky, nadívanej krocan, tak ten "srnčí guláš" bude taky dle nějakého britského receptu, jinak by totiž polívka byla z kapří hlavy a vnitřností jak třeba plánuju já, zrovna dneska jsem si koupil kapra "se vším", tzn. zabít, vykuchat, rozpůlit, nafiletovat... inu když něco neumím, tak si to holt zaplatím.
          No a nezeptali se mě "a vnitřnosti chcete?"
          Jasně že chci, vidím do nich jak do hubený kozy... kapra jsem si koupil živýho, takže i s vnitřnostma, kdybych řekl, že vnitřnosti nechci, tak mi ho vykuchaj, zaplatím ho i s vnitřnostma, oni si vnitřnosti nechaj a obratem je prodaj za - a to nekecám, jsem se podíval - 390 Kč kilo... notosizeměprdel?
          Ani hovno, velebnosti, polívku jsem si dělal už loni a po tomhle si ji udělám tuplem, tak já vám zaplatím vnitřnosti, protože jste mi zvážili kapra zaživa, pak řeknu, že je nechci a vy ty vnitřnosti prodáte podruhý někomu jinýmu? No tak to teda nasráááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááát :14: :14: :14:

          • Braddock
            Braddock, 22.12.17 05:36:38  
             

            Protože kapr mi moc nechutná

            • jakub.vandrovec
              jakub.vandrovec, 22.12.17 09:26:06  
               

              Všechno je chutné, když to má odpovídající přípravu :15:

              • Braddock
                Braddock, 22.12.17 11:36:16  
                 

                Dostaneš hakarl

                • jakub.vandrovec
                  jakub.vandrovec, 22.12.17 11:39:27  
                   

                  Už jsem ochutnal. Zajímavé.

                  • Braddock
                    Braddock, 22.12.17 12:04:53  
                     

                    U mě v kategorii "never more"

                  • jakub.vandrovec
                    jakub.vandrovec, 22.12.17 12:06:57  
                     

                    A jedls ho na Islandu nebo doma?

                  • Braddock
                    Braddock, 22.12.17 14:52:48  
                     

                    Na islandu.... ani nevim jestli se k nám tahle biologická zbraň dováží

                • Zidane
                  Zidane, 23.12.17 15:27:11  
                   

                  Vygooglil jsem si, co to je a nesoudím - doma mě učili "nemůžeš o něčem říct "fuj", dokud jsi to neochutnal". Ten odér sice počítám dokáže lidi odradit, ale jak jsem řekl - nesoudím. Třeba bych ochutnal, řekl si "a už ani omylem" a bylo by, ale jak vidno, jedovaté to není, když to na Islandu jedí, tak proč to nezkusit.

                  • Braddock
                    Braddock, 23.12.17 17:06:08  
                     

                    Jedovatý to není. Vtip je v tom, že bez fermentace by tohle maso jedovatý bylo, grónskej žralok obsahuje lethální koncentraci trimethylamin N-oxidu ((CH3)3NO)

                  • Zidane
                    Zidane, 24.12.17 01:40:08  
                     

                    Googlil jsem, je tam něco s močovinou, která je pro člověka jedovatá. Něco jako japonská lahůdka ryba fugu, kterou smějí připravovat jen speciálně vyškolení kuchaři, protože jen trošku něco posereš a to maso je jedovaté...

                  • Zidane
                    Zidane, 24.12.17 01:45:24  
                     

                    Ovšem tvé "never more", Brade, jsem pochopil jako že to z jakéhokoliv důvodu nevezmeš do úst, i kdybys měl stokrát potvrzeno, že bylo vše připraveno správně a nic ti nehrozí. Pokud se mýlím, přijmi mou omluvu, špatně jsem to pochopil. Já bych v případě, že kuchař má opravdu certifikát či tak něco, že vi, zná a umí, s tímhle problém neměl. Kdybych i tak měl mít nahnáno, to bych nemohl ani nastoupit do autobusu či vlaku, protože sice řidič/strojvůdce má "vůdčí list", ale co kdyby náhodou... co kdyby náhodou... takhle to brát nejde :4:

            • ceska.chatra.XYX
              ceska.chatra.XYX, 23.12.17 13:37:53  
               

              Mně chutná rybí polívka na jamajský způsob, hodně koření (hlavně pepř a tymián) a zeleniny, jako je mrkev, paprika, cibule, česnek, ale karibská polívka má i pikantnější přísady, jako jsou zelené banány, kukuřice, okra a dýně, dá se tam dát všechno, co má člověk po ruce, tady je jeden z receptů.:4:
              https://www.youtube.com/watch?time_continue=539&v=qUCIm8CfVEk

              • jakub.vandrovec
                jakub.vandrovec, 23.12.17 13:51:14  
                 

                Super! To jednou musím vyzkoušet.

              • Braddock
                Braddock, 23.12.17 16:58:44  
                 

                Jo, ta je dobrá

        • Braddock
          Braddock, 22.12.17 04:57:06  
           

          Klasickej

      • dodeskaden
        dodeskaden, 24.12.17 12:47:10  
         

        Klasická rybí polívka se dá dělat ze všech druhů ryb:

        Rybí polévka halászlé
        Rozpis surovin pro 4 porce: 1 kg ryb (kapr, štika, lín, sumec), 1 velká cibule, mletá červená paprika, 1 lusk zelené papriky, 2 rajčata, sůl.
        Ryby očistíme, opereme, vykucháme a nakrájíme na stejné kousky. Maso osolíme. Do hrnce s vodou vložíme useknuté hlavy, páteře, ocasy, ploutve, pokrájenou oloupanou cibuli a očištěný paprikový lusk s rajčaty. Když polévka začne vařit, sypeme na bublající místa na povrchu polévky papriku a pak vaříme hodinu i déle, až se rozvaří cibule. Vývar procedíme, maso obereme z kostí a s rozvařenou zeleninou propasírujeme do vývaru. Syrové osolené stejné kousky ryb urovnáme do hrnce, zalijeme je vývarem a vaříme je zvolna asi 20 minut. Ryby nemícháme, jen hrncem potřásáme, aby se nám kousky nerozmačkaly nebo nerozvařily. Jíme-li halászlé jako samostatné jídlo, podáváme k němu chléb.