PETA - People Eating Tasty Animals

Otevřená diskuze | Kategorie: Gastronomie
jakub.vandrovec (2017-11-20 20:26:36)Zidane (2017-11-01 14:52:47)Braddock (2017-11-01 12:55:08)mack-the-knife (2017-08-02 15:08:32)ikvacek (2016-10-09 11:26:09)
PETA - People Eating Tasty Animals
Založeno: 26. 4. 2015 | Příspěvků: 572 | Členů: 5
Správci: Braddock (hlavní), jakub.vandrovec

People Eating Tasty Animals - fórum zaměřené na gastronomii, zejména pak konzumaci, úpravu a recepty na nejchutnější a nejzdravější maso - zvěřinu.

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!


  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 1.11.17 10:09:00  
     

    Včera proběhla oslava tradičního, tisíce let starého svátku, Samhainu. Menu bylo skvělé, zlatým hřebem byly burgery z rysa. Mleté maso jsem lehce ochutil jalovcem, solí a zeleným pepřem, podávané bylo s máslovou brioškou, mangoldem, rajčetem a holandskou omáčkou. Dále byl k dispozici týden naložený bullmastif pečený klasicky na zelenině a bílém víně s chlebem, okurkou, beraními rohy a nakládanými cibulkami. Z drůbeže se na stole zaskvěly divoké kachny pečené na medu s omáčkou z hroznů, vodné živočichy zastoupil pečený bobří ocas a mihule potoční. Jako jednohubky hlemýždi s bylinkovým máslem.
    A na příště zkusím tu finanzieru :15:

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 4.10.17 20:28:24  
     

    Sestavuji slavnostní menu na Samhain. Dodejte mi inspiraci :15:

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 26.9.17 16:31:31  
     

    Odbočíme od masa, rostou houby a včera byla poptávka po receptu.
    Na oběd byly včera zadělávané bedly. Na másle jsem osmažil červenou cibulku, přihodil bedly nakrájené na masivnější nudličky, opekl, přihodil česneku, drceného kmínu a čerstvé majoránky, osolil, opepřil, zastříkl vínem, nechal odpařit provařil s kapkou smetany. Dobré to bylo.

    • NumaPompilius
      NumaPompilius, 26.9.17 18:42:22  
       

      To věřím) jen m ještě popiš přílohu...

      • jakub.vandrovec
        jakub.vandrovec, 27.9.17 08:23:29  
         

        Dal jsem si k tomu penne, dobré by to bylo i s chlebem.

    • dodeskaden
      dodeskaden, 26.9.17 21:35:04  
       

      Tak to je celkem jednoduchý recept, to bych myslím zvládla sama. Já z houbových jídel nejvíc miluju kulajdu, ale sama ji uvařit nedovedu - moje kámoška, s kterou jezdíme v zimě na hory, ji dělá opravdu perfektně, takže se pak všichni oblizujeme, ale příprava je na mě moc složitá, a navíc tady stejně nerostou houby.:6:

      • jakub.vandrovec
        jakub.vandrovec, 27.9.17 08:23:06  
         

        Zrovna kulajda mně přijde jednodušší než ty bedly. Jen je potřeba mít předem nachystaný vývar, dělám ho jednou za čas ve velkém a pak zamražuju.

        • dodeskaden
          dodeskaden, 27.9.17 23:00:03  
           

          https://www.toprecepty.cz/recept/23125-babiccina-rychla-kulajda/

          V tomto receptu se žádný vývar nepoužívá, ale zahušťuje se to jíškou a vajíčky - pak je opravdu hustá.
          Někdy si to musím sama vyzkoušet, ale asi jenom s žampiony a sušenými houbami - tady v Anglii žádné pořádné houby nerostou.

          • jakub.vandrovec
            jakub.vandrovec, 28.9.17 07:44:31  
             

            Dělám to trošku jinak - na másle udělám jíšku, zaleju vývarem, přidám houby a brambory a vařím doměkka. Potom přiliju smetanu, dochutím solí, pepřem, octem a koprem. Vejce k tomu dělám ztracené, pak je to taková svačinová polévka.

          • Braddock
            Braddock, 28.9.17 14:10:25  
             

            Že nerostou? https://scontent-sjc2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/21687768_10159503158170089_7228224739780780976_n.jpg?efg=eyJpIjoiYiJ9&oh=26879f5ff592fea220b722dd6998bdbc&oe=5A3B7B5E

            • Zidane
              Zidane, 28.9.17 14:34:59  
               

              Pokud vím, ty jsi ve Skotsku, ne v Anglii, či se pletu? :1:

              • Braddock
                Braddock, 28.9.17 15:02:34  
                 

                To sice jo, ale ta fotka taky neni moje :1:

            • dodeskaden
              dodeskaden, 28.9.17 22:11:42  
               

              Ty jsou pěkné, ale hřiby a křemenáče tady v lesích opravdu nerostou - jednak tu nejsou žádné pořádné smíšené nebo jehličnaté lesy, jenom listnaté, a jednak je tu taky asi větší zima. Nejvíc hub jsem našla kdysi přímo v Londýně na hřbitově (St Mary's Cemetery, Kensal Green), kam jsem chodila venčit psa - tady se to může, na vodítku, a navíc tenhle hřbitov je spíš taková přírodní rezervace, je tam spousta chráněných rostlin a hmyzu, a žijí tam i lišky - nebo aspoň v té době tam ještě žily. No a uprostřed byla taková větší louka s vysázenými stromy, nevím přesně jakými, zřejmě osiky, ale u těch stromů v létě rostly krásné křemenáče - nasbíraly jsme tam s kámoškou, taky Češkou, co bydlela nedaleko, celé tašky.

              V lese jsem loni našla jenom nějaké bedly, letos zatím nic.

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 6.9.17 11:47:34  
     

    Za chvíli začne jelení říje, tak si dáme něco tematického :1:

    Před odlovem jelenů - recept Prof. Hromase
    Ingredience:

    jelení ráže, cibule, vlašské ořechy, sůl, pepř

    Příprava:

    Mnoho roků jsem v hlavě nosil recept prof. Hromase, zveřejněný v Myslivosti č. 8/1976, na různé úpravy mysl. práva z říjného jelena. příležitost se naskytla v roce 2003, kdy v naší honitbě ulovil jelena můj přítel Milan Keprt. Při vyvrhování jsem ho upozornil, že ráže bereme a budeme je připravovat dle receptu prof. Hromase. Byl na mě vržen tázavý pohled. Jelen byl vyvržen, ošetřen a dopraven k MH. Přípitkem jsme poděkovali Hubertovi za přízeň, já našel v Myslivosti založený recept a začal s přípravou krmě. Ráže jsem odblanil, rozmačkal, přidal drobně nakrájenou cibuli, větší množství drobně nakrájených vlašských ořechů, toto vše jsem osolil a opepřil. Jídlo bylo připraveno. Nikdo z přítomných se neměl k tomu, aby ochutnal. Začalo se filosofovat, že to vypadá dobře, že by k tomu byla dobrá topinka apod. Načež přišla moje dcera, vzala si lžíci a v misce připravený pokrm nabrala a zkusila. My chlapi jsme se na sebe tázavě podívali, ale co nám zbývalo, přece se nenecháme zahanbit od ženské. Tak jsme to zkusili také. Nezbylo nic. Jaké to bylo? Zkuste - uvidíte! Karel Krečmer

    • Didus.Ineptus
      Didus.Ineptus, 6.9.17 16:06:02  
       

      A neni to nahodou zakazany lovit jeleny v dobe rije? Mne to teda pripada dost necestne a nesportovni strilet po nekom kdo neutece i kdyby stal strelec hned vedle neho, protoze ma zajem jenom o sve lane.

      • Braddock
        Braddock, 6.9.17 16:20:20  
         

        Naopak, sezóna nedávno začala, alespoň u vás

        http://www.myslivost.cz/Informace-pro-myslivce/Doby-lovu-zvere

        U nás bude za chvíli končit, a 21 října začínaj laně

        • Didus.Ineptus
          Didus.Ineptus, 6.9.17 21:32:59  
           

          No, ja tomu moc nerozumim, ale predpokladam, ze myslivci lovi jen ty slabsi kusy, jinak stado zdegeneruje. U tech lani, jak se pozna jestli nejsou brezi, to taky neni videt na dalku, ne?

          • Braddock
            Braddock, 6.9.17 21:45:08  
             

            Záleží proč se zrovna střílí, čistě regulační odstřel k udržení zdravýho počtu populace cílí na starý, nemocný a zesláblý kusy, pro použití ve vlastní kuchyni nebo na prodej masa bereš mladší a zdravý kusy. A co se doby lovu laní týče, za a) kolouši už sou schopný přežít sami, zabitím matky neodsoudíš mládě k smrti hladem a u březích kusů jde zpravidla ještě jenom o shluk pár buněk, hrubě řečeno o analogii potratu. Plus na podzim se loví, protože tou dobou má zvěřina nejkvalitnější maso

            • Didus.Ineptus
              Didus.Ineptus, 6.9.17 22:09:47  
               

              No, maji to tezky, kdyz ani ti nejsilnejsi samci nemaji zaruku, ze jejich geny preziji a ze si z nich nekdo neudela pomazanku na chleba. Ale ve Skotsku maji prece jenom asi dost prostoru k preziti.

              • Braddock
                Braddock, 6.9.17 22:17:03  
                 

                Sou přemnožený ty potvory (vysoká obecně) a nemaj přirozený predátory, takže jednak je třeba odstřelů k udržení zdravý populace, a jednak je třeba odstřelů k omezení škod v hospodářství..... ničej lesy, pastviny, pole

                • Didus.Ineptus
                  Didus.Ineptus, 6.9.17 22:32:01  
                   

                  Hmm, a co treba nasadit do Skotska vlky? V Cesku prej uz vociferous jsou.

                  • Braddock
                    Braddock, 6.9.17 22:45:54  
                     

                    Někdy v budoucnu možná, v současnosti by to asi nebyl moc dobrej nápad

                  • Zidane
                    Zidane, 7.9.17 02:09:00  
                     

                    TO by se muselo všechno důkladně promyslet. Aby nasazení vlků neznamenalo, že nebude třeba hlídat stav vysoké, ale bude třeba hlídat stav vlků, česky se tomu říká vytloukat klín klínem...

                  • Didus.Ineptus
                    Didus.Ineptus, 7.9.17 08:23:45  
                     

                    Zidane, Braddock: No, ve Skotsku asi opravdu ne, tam je moc ovcich farmaru, a vlci by asi spis lovili ovce na pastvinach nez vysokou zver v lese. To by snad slo jenom v nejake prirodni rezervaci a strileli by se jen ti co by z ni uprchli.

          • jakub.vandrovec
            jakub.vandrovec, 7.9.17 09:40:56  
             

            Jistě, slabé jedince nebo jedince staré, kteří už svoje geny stihli předat. Přímo vyhláškou 244/2002 je každá honitba klasifikována dle úživnosti a na jejím základě jsou stanoveny normované (maximální) a minimální stavy zvěře. U nich je přesně daný poměr samců, samic a mláďat a poměř jedinců ve věkových třídách. Trofeje se každoročně předkládají k hodnocení na chovatelských přehlídkách.

      • jakub.vandrovec
        jakub.vandrovec, 6.9.17 16:32:10  
         

        Doba lovu jelena a laně jelena evropského je od 1.8. do 15.1., doba lovu koloucha od 1.8. do 31.5. Říje probíhající zhruba od půlky září do půlky prosince lov nijak zvlášť neusnadňuje.

        • Braddock
          Braddock, 6.9.17 16:36:45  
           

          U nás (skotsko) je jelen od 1 července do 20 října, laň od 21 října do 15 února. A v anglii od 1 srpna do 30 dubna jelen a od 1 listopadu do 31 března laň

  • pepcanovako
    pepcanovako, 1.9.17 17:49:47  
     

    A co pomalý hrnec?? Má někdo zkušenost?

    • jakub.vandrovec
      jakub.vandrovec, 6.9.17 11:47:59  
       

      Sám ho nemám, nahrazuju pomalou úpravou v keramickém kastrolu na kamnech.

    • Braddock
      Braddock, 6.9.17 16:20:46  
       

      Ne, mam pomalou troubu

    • Kaca01
      Kaca01, 30.9.17 13:57:25  
       

      Mam a zkusenost velice dobra, zrovna tenhle tyden jsem v nem delala hovezi vyvar, bezchybny.....

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 29.8.17 13:59:55  
     

    Dneska bych si měl střelit svatojánského zajíce. Myslím, že staré tradice jsou důležitější než vyhláška ministerstva zemědělství :15:

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 28.8.17 20:36:52  
     

    Dneska padlo osm holoubků hřivnáčů. Balabáni a izotermická fólie na ně platí :15: Bude polévka, bude confit de pigeon a bude paštika. Byl to příjemný lov, vždycky padl jeden nebo dva, já je oškubal a oni přiletěli znovu.

    • pepcanovako
      pepcanovako, 1.9.17 17:26:09  
       

      Hmm, bez peří. Nevěřím. :1:

  • Kaca01
    Kaca01, 17.8.17 00:14:28  
     

    Tuhle jsem si jinde precetla tu vasi rozpravu o gulasi v papinaku......delat gulas v papinaku muze jen naprosty amater.... :4:

    • Zidane
      Zidane, 17.8.17 03:54:32  
       

      Tak maminka tak guláš dělala... ale protože zároveň používala i "gulášové koření", tak asi všichni víme, že byla, mami promiň, ale je to pravda, taková ta kuchařka "ať je to rychle hotový, děcka to stejně budou chválit"...
      Já to vím dost dobře, že guláš se má dlouho vařit /a srát na to, že "vaření stojí peníze", což byl jeden z maminčiných důvodů, když jsem se jako puberťák ptal, proč guláš v papiňáku - "protože je do půl hodiny hotovej, kdybys to vařil hodinu a víc, jak se to dělá na sporáku, tak se tímhle systémem zblázníš z účtu za plyn" /... jedno s druhým a maminka věděla, že tímhle způsobem ušetří a stejně to bude "jedlé"...
      Ano, jedlé to bylo a nestěžoval jsem si. Ale když jsem nedávno ochutnal guláš opravdu pár hodin pomaloučku vařený, to bylo něco jiného...

      • Braddock
        Braddock, 17.8.17 15:16:47  
         

        Tak tohle je "výhoda" aga sporáků. Ten plyn platíš ať už vaříš nebo ne

        • Zidane
          Zidane, 18.8.17 02:58:34  
           

          Jak to myslíš, platíš plyn ať vaříš nebo ne? Vygooglil jsem si, co je to "aga sporák", pochopil jsem z toho, že tradiční anglický sporák s víc troubami atd., ale to nevysvětluje tu tvoji poznámku o placení plynu ať vařím nebo ne...

          • Braddock
            Braddock, 18.8.17 09:56:12  
             

            Protože běží nonstop, nevypíná se.

            • jakub.vandrovec
              jakub.vandrovec, 18.8.17 10:23:41  
               

              Taky jsem zkoušel googlit, to je spíš takové topení, ne?

              • Braddock
                Braddock, 18.8.17 10:41:21  
                 

                Jo, v zimě to využiješ i tak, byt normální velikosti tim krásně vytopíš. Představ si starej litinovej sporák na dřevo... a místo dřeva plyn nebo olej

                • jakub.vandrovec
                  jakub.vandrovec, 18.8.17 10:47:02  
                   

                  Takže něco jako moje kachláče :15:

            • Zidane
              Zidane, 19.8.17 01:40:12  
               

              Tak to je věc jak čtyři, v zimě tím aspoň přitopíš, ale v létě... tenkrát když to vymysleli, tak byl plyn zadarmo nebo za pár šprdliků, že nikdo neřešil, že to běží furt? :1:

              • Braddock
                Braddock, 19.8.17 11:21:48  
                 

                Jo čtyři, v každý je jiná teplota. A jednak je dneska plyn ve srovnání s dřívějškem nehorázně drahej (a to i při růstu platů, dost podstatnou část cen energií dělaj různý eko daně, neokrádá nás distributor ale stát), jednak se tyhle věci kupovali hlavně na venkov, kde plyn nebyl (a dodnes hodně často neni, taky ho nemam) zavedenej. A plyn kterej ti vozej do nádrže je přeci jen o něco málo levnější než z rozvodu. Nicméně dneska by bylo výhodnější místo plynový verze mít agu na topnej olej.

      • Kaca01
        Kaca01, 17.8.17 19:48:39  
         

        Tak na druhou stranu je to i o kvalite masa, ja tady koupim maso takove, ze mam ten gulas pomalu vareny za hodinu a pul uplne senzacni, zatimco pamatuju jeste z Ceska, ze tam jsme rikavali, ze to hovezi je z kravy jeste po Nemcich.... :4:

    • jakub.vandrovec
      jakub.vandrovec, 17.8.17 09:38:15  
       

      Hm, musím o tom pořemýšlet, čistě teoreticky, pokud by se to dělalo správně, tak by papiňák neměl uškodit. Já ho ale používat nemůžu, padesátilitrové se nedělají a já dělám guláše málokdy menší objem :15:

      • Kaca01
        Kaca01, 17.8.17 19:49:55  
         

        Ja jsem pouzivala papinak jeste v mladi, kdyz se na jidlo vic spechalo, ale gulas ne, ten jedine v dobrem kastrole a pekne zvolna.......