PETA - People Eating Tasty Animals

Otevřená diskuze | Kategorie: Gastronomie
Braddock (2017-08-19 21:09:05)jakub.vandrovec (2017-08-19 13:05:19)Zidane (2017-08-19 01:40:13)Kaca01 (2017-08-18 21:57:50)mack-the-knife (2017-08-02 15:08:32)ikvacek (2016-10-09 11:26:09)
PETA - People Eating Tasty Animals
Založeno: 26. 4. 2015 | Příspěvků: 534 | Členů: 6
Správci: Braddock (hlavní), jakub.vandrovec

People Eating Tasty Animals - fórum zaměřené na gastronomii, zejména pak konzumaci, úpravu a recepty na nejchutnější a nejzdravější maso - zvěřinu.

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!


  • Kaca01
    Kaca01, 17.8.17 00:14:28  
     

    Tuhle jsem si jinde precetla tu vasi rozpravu o gulasi v papinaku......delat gulas v papinaku muze jen naprosty amater.... :4:

    • Zidane
      Zidane, 17.8.17 03:54:32  
       

      Tak maminka tak guláš dělala... ale protože zároveň používala i "gulášové koření", tak asi všichni víme, že byla, mami promiň, ale je to pravda, taková ta kuchařka "ať je to rychle hotový, děcka to stejně budou chválit"...
      Já to vím dost dobře, že guláš se má dlouho vařit /a srát na to, že "vaření stojí peníze", což byl jeden z maminčiných důvodů, když jsem se jako puberťák ptal, proč guláš v papiňáku - "protože je do půl hodiny hotovej, kdybys to vařil hodinu a víc, jak se to dělá na sporáku, tak se tímhle systémem zblázníš z účtu za plyn" /... jedno s druhým a maminka věděla, že tímhle způsobem ušetří a stejně to bude "jedlé"...
      Ano, jedlé to bylo a nestěžoval jsem si. Ale když jsem nedávno ochutnal guláš opravdu pár hodin pomaloučku vařený, to bylo něco jiného...

      • Braddock
        Braddock, 17.8.17 15:16:47  
         

        Tak tohle je "výhoda" aga sporáků. Ten plyn platíš ať už vaříš nebo ne

        • Zidane
          Zidane, 18.8.17 02:58:34  
           

          Jak to myslíš, platíš plyn ať vaříš nebo ne? Vygooglil jsem si, co je to "aga sporák", pochopil jsem z toho, že tradiční anglický sporák s víc troubami atd., ale to nevysvětluje tu tvoji poznámku o placení plynu ať vařím nebo ne...

          • Braddock
            Braddock, 18.8.17 09:56:12  
             

            Protože běží nonstop, nevypíná se.

            • jakub.vandrovec
              jakub.vandrovec, 18.8.17 10:23:41  
               

              Taky jsem zkoušel googlit, to je spíš takové topení, ne?

              • Braddock
                Braddock, 18.8.17 10:41:21  
                 

                Jo, v zimě to využiješ i tak, byt normální velikosti tim krásně vytopíš. Představ si starej litinovej sporák na dřevo... a místo dřeva plyn nebo olej

                • jakub.vandrovec
                  jakub.vandrovec, 18.8.17 10:47:02  
                   

                  Takže něco jako moje kachláče :15:

            • Zidane
              Zidane, 19.8.17 01:40:12  
               

              Tak to je věc jak čtyři, v zimě tím aspoň přitopíš, ale v létě... tenkrát když to vymysleli, tak byl plyn zadarmo nebo za pár šprdliků, že nikdo neřešil, že to běží furt? :1:

              • Braddock
                Braddock, 19.8.17 11:21:48  
                 

                Jo čtyři, v každý je jiná teplota. A jednak je dneska plyn ve srovnání s dřívějškem nehorázně drahej (a to i při růstu platů, dost podstatnou část cen energií dělaj různý eko daně, neokrádá nás distributor ale stát), jednak se tyhle věci kupovali hlavně na venkov, kde plyn nebyl (a dodnes hodně často neni, taky ho nemam) zavedenej. A plyn kterej ti vozej do nádrže je přeci jen o něco málo levnější než z rozvodu. Nicméně dneska by bylo výhodnější místo plynový verze mít agu na topnej olej.

      • Kaca01
        Kaca01, 17.8.17 19:48:39  
         

        Tak na druhou stranu je to i o kvalite masa, ja tady koupim maso takove, ze mam ten gulas pomalu vareny za hodinu a pul uplne senzacni, zatimco pamatuju jeste z Ceska, ze tam jsme rikavali, ze to hovezi je z kravy jeste po Nemcich.... :4:

    • jakub.vandrovec
      jakub.vandrovec, 17.8.17 09:38:15  
       

      Hm, musím o tom pořemýšlet, čistě teoreticky, pokud by se to dělalo správně, tak by papiňák neměl uškodit. Já ho ale používat nemůžu, padesátilitrové se nedělají a já dělám guláše málokdy menší objem :15:

      • Kaca01
        Kaca01, 17.8.17 19:49:55  
         

        Ja jsem pouzivala papinak jeste v mladi, kdyz se na jidlo vic spechalo, ale gulas ne, ten jedine v dobrem kastrole a pekne zvolna.......

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 16.8.17 11:22:22  
     

    Pár dní zpátky se mi dostal do ruky srnčí hřbet. Udělat tak skvělé maso není problém, spíš jsem si lámal hlavu s přílohou. Na oběd v hospodě si rád dávám hovězí líčka na víně s tarhoňou, šťáva se skvěle doplňuje s přílohou.
    Takže hřbet klasika - osolit, opepřit, prošpikovat, svázat se saturijí s tymiánem a nechat zatáhnout, pak dopéct v troubě. K výpeku přihodit dohněda osmaženou cibuli, trošku strouhané mrkve a petržele, zalít vínem, odpařit alkohol a zredukovat, přilít vývar, opět zredukovat, zjemnit máslem, dochutit - u mně klasika sůl, pepř, tymián. Hřbet nakrájet na plátky (ať ruka uschne tomu, kdo ho propeče do mrtva, musí být ve středu růžový!), naskládat na talíř, přidat tarhoňu se sekanými mandlemi a rozinkami (sladké akcenty byly dříve běžné a ke zvěřině se velmi hodí), zalít omáčkou.

    • Kaca01
      Kaca01, 17.8.17 00:12:35  
       

      Sakra dobre se to cte.... :4: jo a ja mam taky rada kombinace s necim sladkym....

    • jakub.vandrovec
      jakub.vandrovec, 17.8.17 10:18:33  
       

      Omáčku samozřejmě propasírovat či rozmixovat.

  • Kaca01
    Kaca01, 16.8.17 00:49:23  
     

    Sem nakouknu, to je o vareni.... :4:

    • jakub.vandrovec
      jakub.vandrovec, 16.8.17 11:12:34  
       

      Všichni vítáni, probíráme zde kuchyni tradiční i netradiční :15:

  • milada948
    milada948, 15.8.17 17:24:05  
     

    Tak já si to opsala a můžeme tam nahlídnout,aby to nemusel opisovat.

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 15.8.17 16:08:55  
     

    Jednoduchý jižanský recept na smaženého chřestýše.
    http://www.food.com/recipe/southern-fried-rattlesnake-251414#activity-feed

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 9.8.17 20:39:46  
     

    Kamarád chytil na zahradě pět zmijí. Chutnají jako kuře :6:

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 9.8.17 08:50:29  
     

    Musim si opatrit mihule.

    Recept z knížky dr. Jiřího Handsche -Labské rybářství v Čechách a Míšeňsku z 16. století

    Mihule mořská. Živá se polije krétským vínem, ve kterém se utopí. Pro úsporu lze použít i obyčejné víno. Pak se zařízne a do vína se zachytí krev. Nakrájí se na kusy a uvaří se ve vodě. Do směsi vína a krve se přidá skořice, hřebíček, zázvor, malé hrozinky, mandle a celý pepř. Vše se svaří. Vařená ryba se vloží do omáčky a ještě jednou se povaří. Může se nechat týden uležet. Takto připravena přichází mihule mořská na stůl velmožů.

    Mihule říční. Čerstvá se uvaří ve slané vodě. Připravuje se s omáčkou z vína, cukru, skořice, malých hrozinek, hřebíčku a zázvoru. Pro barvu se přidává třešňová šťáva a k tomu několik kuliček pepře nebo škrob se šafránem. Uzená mihule říční se uvaří ve vodě a opeče na rožni.

    Mihule potoční je méně chutná než mřenka. Vaří se ve slané vodě nebo se peče na másle.

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 1.8.17 09:54:25  
     

    http://hobby.idnes.cz/fotogalerie-grilovaci-recepty-dzp-/hobby-domov.aspx?c=A170731_125418_hobby-domov_bma

    Na to, že to měla být soutěž, nevidím nic kulervoucího :11:

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 31.7.17 11:41:30  
     

    Hmmm...
    https://www.novinky.cz/krimi/444960-ze-zooparku-u-prahy-utekla-puma.html

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 30.7.17 20:57:07  
     

    Původní keltský svátek Lughnasad se plynule přeměnil na dožínky. A proto je třeba udělat co? Žranici :15: A pořádnou. Srnčí guláš, divočák na rožni, paštika z divokých holubů, hodně piva a slivovice. Letos jsem vyrobil i specialitu, výbornou bylinkovou kořalku. Zlatý hřeb večera je skryt zde:
    http://img20.rajce.idnes.cz/d2002/12/12051/12051103_0072088e60d72c16c23b24fb97befbfd/images/IMG_20170728_113930.jpg

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 25.7.17 10:30:44  
     

    https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/20246440_1451567911545105_8065478295223544543_n.jpg?oh=5ae3177c3fcc2468cceab3b799685e41&oe=5A01D276

    • Zidane
      Zidane, 25.7.17 22:14:43  
       

      Takhle na ně :1: :1: :1:

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 19.7.17 08:30:06  
     

    Česká lovkyně Michaela Fialová nemá jednoduchý život. Část veřejnosti je na ni naštvaná kvůli tomu, že Míša jezdí po světě a střílí vzácná zvířata. Došlo to tak daleko, že Fialové někteří lidé vyhrožují smrtí.

    Zdroj: http://www.extra.cz/nepodari-se-ti-odejit-ziva-ceske-lovkyni-v-sukni-michaele-fialove-vyhrozuji-smrti

    Hm, ti vegani opravdu nemají soudnost. Je to taková známka obecné degenerace mozku vlivem levicových pitomostí. Vyhrožovat střelkyni par excellence a mistryni světa v kick boxu... Co na to říct? :15:

    • Zidane
      Zidane, 19.7.17 13:23:04  
       

      Kdyby byla "jen" mistryně světa v kickboxu, ještě by se to dalo ako-tak pochopit - se střelnou zbraní máš výhodu, protože vzdálenost.
      Ale ono s našimi zákony... někdo půjde, sáhne do kapsy, ona po něm vystřelí, protože si bude myslet, že tam má zbraň a i kdyby ji tam měl, budou tahat po soudech hlavně ji, protože to, že měl zbraň, neznamená, že ji chtěl použít, mohl sahat jen pro kapesník... to už pak je souboj advokátů a můžeš bejt desetkrát nevinnej a doložit třeba maily, kde ti ten někdo vyhrožoval smrtí - on řekne, že to nepsal, že mu někdo hackl účet a jak říkám, souboj advokátů...

      Ale že vege- a vegani mají často v hlavě vybombardováno, to mají.

      • jakub.vandrovec
        jakub.vandrovec, 19.7.17 14:47:35  
         

        Lepší když tě jeden soudí, než když tě čtyři nesou.

        • Zidane
          Zidane, 20.7.17 22:59:00  
           

          To zas jo.

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 13.7.17 18:00:34  
     

    Nu, ráno se mně zadařilo ulovit průběrného srnce, slabého ročka. Jaksi zatouchal, tak jsem uložil játra do mléka a zítra z nich udělám paštiku. Na másle opeču cibuli, kousky jater, zavoním tymiánem a rozmarýnem, osolím, opepřím, přileju víno a koňak, odpařím alkohol a nechám zpěnit maličko smetany. Ještě teplé rozmixuju, poté přidávám kousky másla, než dosáhnu požadované konzistence a ještě jednou přejedu mixérem najemno. Propasíruju přes cedník, naplním skleničky, zaleju rozpuštěným máslem a nechám vychladnout.

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 12.7.17 17:11:58  
     

    Našel jsem zajímavou věc.

    Polévky

    Nejčastější byla pravděpodobně forma polévky nebo vývaru:

    Francouzská chroustová polévka z 19. století

    Na rozpuštěném másle usmažte libru (454 g) chroustů (bez křídel a nožiček), poté je zavařte do kuřecího vývaru, přidejte telecí jatýrka a podávejte k topince s pažitkou.

    Česká chroustová polévka

    1/4 kg chroustů (pro 6 osob) ve studené vodě omytých vhoď do horké vody, přidej všechnu kořínkovou zeleninu, kmínu, trochu soli a nechej v ní zapěniti jemně sekanou zelenou petržel. Vodu z chroustů sceď, zalij jí připravenou zásmažku a nechej chvíli povařiti. Pak zakvedluj do polévky 2 žloutky se 6 lžícemi husté smetany.

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 26.6.17 10:10:01  
     

    http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/11/solene-hovezi.html
    Zajímavý postup s celerem. Musím vyzkoušet.

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 7.6.17 20:44:52  
     

    Zajímavou věc jsem našel.

    Srnčí hřbet (Selle de chevreuil á la Françoise)

    Z francouzské kuchyně

    Rozpočet: 1 kg srnčího hřbetu, 15 dkg slaniny, sůl, 10 dkg másla, 12 dkg rajčat, 2 dkg mouky, 8 zrn pepře, 1 dl bílého vína, 1 l vody, 12 dkg žampionů, 10 dkg másla, 4 dkg cibulek šalotek, ½ kávové lžičky sekané petrželky, 4 lístky estragonu, 4 dkg krájené slaniny.

    Srnčí hřbet necháme v chladnu asi 3 dny odležet; potom dobře odblaníme, osolíme a protáhneme nudličkami slaniny. Otvorem pro míchu v páteři protáhneme dlouhou ocelovou jehlu, aby se hřbet při pečení nezkroutil. Na másle a zbytku slaniny usmažíme do růžova nakrájenou cibuli, rajčata a celý pepř a do toho vložíme hřbet a pečeme v troubě 1 – 1 ½ hodiny a opatrně podléváme vodou a tvořící se šťávou. Měkký vyndáme, do šťávy a přisypeme mouku, podusíme a zalijeme bílým vínem, vroucí vodou a vydusíme na polovinu.

    Zvlášť podusíme na másle žampiony, šalotku, petrželku, estragonové lístky a na drobno nakrájenou slaninu. Tuto směs přidáme do procezené šťávy a pokrájený hřbet v ní prohřejeme.

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 1.6.17 14:53:35  
     

    Tak, hurá na krkavcovité :15:
    Nejběžnější jsou sojky. Mladé se dají připravovat všelijak, ze starých je dobrá polévka. Je ptořeba vždy, u všech krkavcovitých, stahovat kůži, jinak dodává hořkou příchuť! To samé u strak, vran a havranů - stáhnout, polévku vařit raději déle. A vybírat raději mladé.

  • Zidane
    Zidane, 30.5.17 21:59:47  
     

    A když už, tak už:

    https://www.novinky.cz/koktejl/247449-sovi-kari-krysi-hranolky-a-veverci-cina-brit-se-uz-30-let-zivi-prejetymi-zviraty.html

    Recept na soví kari pro čtyři osoby podle McGowana

    Přísady: cibule, celer, zelenina, sova, sultánky, kokos, kari pasta, kmín, kurkuma a smetana

    Postup: Cibuli a celer na pánvi zprudka osmahneme. Přidáme sovu a otáčíme ji, dokud není celá opečená. Asi po pěti minutách ztlumíme oheň, přidáme zeleninu, sultánky, kokos, kari pastu, trochu kmínu a kurkumu. Na mírném ohni vaříme asi deset minut. Krátce před podáváním přidáme smetanu a vše pořádně promícháme. Pokrm servírujeme nejlépe s rýží.

    • Braddock
      Braddock, 30.5.17 22:33:34  
       

      Roadkill neni špatnej, měl sem v americe (georgia, texas, alabama) od místních rednecků

      • Zidane
        Zidane, 30.5.17 22:38:24  
         

        Pravda je, že když je vidět, že má třeba kočka na silnici hlavu na kaši, že to je asi po setkání s autem a tedy že ze snědení tohoto mi toho moc nehrozí, i když výjimky se můžou stát.

    • jakub.vandrovec
      jakub.vandrovec, 31.5.17 08:02:37  
       

      Zkusím s výrem.

  • m_arcela
    m_arcela, 30.5.17 21:46:45  
     

    S dovolením, vám sem taky dám nějaký ten receptík....

    žába na citrónech
    https://i.nahraj.to/f/1JJD.jpg

    zajíc na smetaně podle Ládi Hrušky
    https://i.nahraj.to/f/1JJC.jpg

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 30.5.17 18:39:10  
     

    A zítra si povíme něco o krkavcovitých.

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 30.5.17 18:38:26  
     

    Pečená vydra

    Rozpočet: zvěřina z 1 vydry, ¼ l vinného octa, koření, 5 zrn pepře, 5 zrn nového koření, 3 hřebíčky, špetka tymiánu, 3 bobkové listy, 5 bobulek jalovce, kousek zázvoru, ¼ l kyselé smetany, 10 dkg másla, sůl.

    Zvěřinu (myslivecky „jádro“) vydry naložíme do studeného octového nálevu, který připravíme takto: vinný ocet povaříme s ½ l vody, s cibulí, trochou pepře, novým kořením, tymiánem, bobkovým listem, hřebíčkem a zázvorem. Zvěřinu posypeme roztlučeným jalovcem promíchaným se solí a pak polijeme vychladlým octovým nálevem. V něm necháme zvěřinu uležet 3 – 4 dny, za častého obracení. Po této době se vydra vyjme z mořidla, nechá odkapat a peče na másle za častého polévání vodou a vlastní šťávou až do změknutí. Nakonec můžeme přilít sklenku červeného vína nebo kyselou smetanu.

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 30.5.17 18:36:10  
     

    Liščí jaterničky

    Rozpočet: srdce, plíce, játra a střeva z lišky, 1 cibule, 5 zrn pepře, 5 zrn nového koření, špetka kmínu, špetka tymiánu, 2 bobkové listy, špetka majoránky, špetka zázvoru, 1 stroužek česneku, špetka mletého pepře, sůl, 1 – 2 žemle, ¼ kg vepřových syrových jater, ½ kg tučného vepřového masa.
    Srdce, plíce a játra z lišky důkladně opereme, přidáme sůl, pepř, zrna nového koření, kmín, tymián, bobkový list, cibuli nakrájenou na kolečka a vše uvaříme do změknutí. Vepřové maso vaříme zvlášť.
    Vyprázdněná střívka vypereme, obrátíme, hrubou solí řádně promneme, obráceným nožem lehce očistíme a znovu pereme ve studené vodě tolikrát, až voda zůstane úplně čistá. Vařené vnitřnosti jemně usekáme s tučným vepřovým masem, přidáme umletá syrová vepřová játra, majoránku, utřený česnek, mletý pepř, sůl podle chuti a promísíme žemlí namočenou ve vodě a vymačkanou. Připravenou směsí naplníme střívka nakrájená na 10 – 15 cm kousky. Z obou stran zašpejlíme a uvaříme.
    Toto jídlo bývalo oblíbeným prostředkem mysliveckého žertování. Jakmile byl někdo pohoštěn liščí jaterničkou, začali myslivci troubit na borlice, štěkat a skolit jako liška.

  • jakub.vandrovec
    jakub.vandrovec, 30.5.17 15:43:25  
     

    Protože nejsem rasista, povíme si i něco o tradičních romských jídlech.
    https://www.youtube.com/watch?v=_jBYPxqCJ_8

    • Zidane
      Zidane, 30.5.17 17:46:17  
       

      Původně jsem čekal něco na téma http://www.magazlin.cz/pes/ , ale taky dobré :1: :1: :1:

      • jakub.vandrovec
        jakub.vandrovec, 30.5.17 18:32:06  
         

        Znám, je to čtivě popsáno, ovšem pozor, těm receptům nevěřit! :1:

        • Zidane
          Zidane, 30.5.17 21:02:58  
           

          To poznám, že některé recepty jsou jasný vtip (Dvojnásob nadívaný pes či Pes na hniličku např.), ale něco z toho by mohlo být proveditelné - "Pes po myslivecku" třeba vypadá uvěřitelně. Vč. toho, že když už to nějaký ten pes při honu nešťastnou náhodou odskákal, že ho těžko myslivci pohřbili, leda bychom "pohřbili" říkali přidání do guláše :1:

          • jakub.vandrovec
            jakub.vandrovec, 31.5.17 07:54:41  
             

            Tam jde o technologii, pes se musí dobře ošetřit a naložit, to tam nikde není zmíněné :15: A svoje psy my myslivci nejíme.

            • Zidane
              Zidane, 31.5.17 14:10:19  
               

              A když si nějakého omylem picnete, co s ním děláte? Pohřeb? :1:

              • jakub.vandrovec
                jakub.vandrovec, 31.5.17 14:15:48  
                 

                Jistě, lovecký pes se pohřbívá. Toulavý pes se jí :15: Jednou u nás dva vlčáci napadli děcko. Než přijela policie, už byli naložení v bečkách :15:

                • Zidane
                  Zidane, 31.5.17 16:38:29  
                   

                  A když se po nich sháněli (policajti), řekli jste, kde jsou nebo "utekli"? :1:

                  Ale připomnělo otce, když jsme kdysi jeli tady po okolí a najednou říkal "tak tady jsme na vojně srazili vejtřaskou vlčáka, tak jsme ho hodili do škarpy a že si ho cestou zpátky vezmem a když jsme jeli zpátky, už tam nebyl, asi měl někdo stejnej nápad :1: ". Tak ještě povídám "nebo se zmátořil a někam odlez" - "to těžko, měl hlavu na kaši"
                  :1: :1: :1:

                • Zidane
                  Zidane, 31.5.17 16:39:18  
                   

                  Chtěl jsem se divit, co je to zase za novoty, pohřbívat psa, ale ono to asi bude něco jako "sníst psa je v pořádku. Sníst něčího psa už v pořádku není", takže by se to dalo pochopit :6:

                  • jakub.vandrovec
                    jakub.vandrovec, 31.5.17 19:18:04  
                     

                    Pohřbívat lovecké psy je velmi starý zvyk, myslivci to převzali od šlechty. Stejně jako většinu tradic.

                  • Braddock
                    Braddock, 31.5.17 19:40:46  
                     

                    Je vidět že si panelákovej měšťák, na vesnicích to žádný novoty rozhodně nejsou