Vadí vám něco při vaření a co vás potěší

Otevřená diskuze | Kategorie: Gastronomie
speranza57 (2016-12-08 19:13:03)pametnik (2016-12-08 17:29:31)anuste (2016-12-08 15:18:54)SAMAN47 (2016-11-18 06:57:34)Jackie0004 (2016-11-13 10:20:26)Kansasska (2016-09-06 16:52:08)andyparker (2015-11-09 19:37:20)
Vadí vám něco při vaření a co vás potěší
Založeno: 13. 11. 2014 | Příspěvků: 416 | Členů: 7
Správci: pametnik (hlavní)

Kdo rád vaří má také radost ze svého díla a je rád, když strávníkům nejen chutná, ale je to hezké i pro oči. Při tom mi vadí, že když se otočím, tak mi někdo sní maso, které jsem právě nakrájel do polévky, když si večer upeču veky na chlebíčky, ráno udělám salát, uvařím vajíčka,okurky,sýr, nakrájím veky a z lednice místo 30dkg šunky vyndám jen zabalený prázdný papír.Co uděláte, taky se rozčilujete, nebo to berete jako legraci ?

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!


  • pametnik
    pametnik, 8.12.16 17:29:30  
     

    K vaření patří i hezké stolování a naservírování na talíř. Manželka je opačného názoru a když mi začne říkat "na tom nezáleží, stejně se sní", tak jí musím vyhnat z kuchyně ke stolu :1:

  • anuste
    anuste, 8.12.16 15:18:53  
     

    Zdravím Vás přátelé po delší době. S vařením je to stále stejné, dnes jsem sehnala dýni "HOKAJDO" , tak bude polévka, já jí mám moc ráda...

  • komboj
    komboj, 11.11.16 22:59:52  
     

    Rád vařím a nic mi při něm nevadí.
    Možná jen trochu to nádobí, co po něm zůstane.

  • pametnik
    pametnik, 15.10.16 20:26:16  
     

    S vařením to souvisí málo, ale o jídlo se jedná. Prakticky jsem přestal kupovat v obchodech (supermarketech) pečivo a to jak bílé, tak chleba. Vadí mi, když vidím jak se někteří zákazníci přehrabují v pečivu, jak vyndavají chleby z regálu a po "promačkání" ho vrací zpět. Samozřejmě že bez rukavice nebo pytlíku na ruce.

    • speranza57
      speranza57, 17.10.16 15:17:19  
       

      Chleba v supermarketu nekupuji vůbec, jen toustový nebo jiný celozrnný balený. Rohlíky občas ano, ale to sahám až dozadu do té násypky.
      V Brně nám teď řádila žloutenka, to byl taky blbý pocit třeba v MHD. Nebo když si v sámošce beru košík...nesmím na to myslet, to by potom člověk nemohl nic dělat, nikam chodit. Mám v kabelce vlhčené ubrousky, občas je použiju, ale já chodím mezi lidi málo, tak doufám, že mám menší šanci něco lapnout.
      Dívám se na ty kompulzivní uklízeče, tuším na kanálu TLC, k takové fóbii bych se tedy nechtěla dopracovat ! :1:

      • anuste
        anuste, 20.10.16 14:55:22  
         

        Tak ahoj přátelé, to píšete moc dobře a aktuálně. Zrovna včera jsme byli s mým milým mužem nakupovat "pečivo", a já říkám "NEBER TO DOLE", ber nahoře tam, kde děti nedosáhnou. Ale ono je to jedno, i dospělí jsou čunčata. Já tedy nevím, ale my nemáme domácí pekárnu, a co Vy? Poraďte...♥

        • speranza57
          speranza57, 20.10.16 16:13:34  
           

          Dnes ráno zrovna scénka v Bille: babě spadl rohlík na zem, tak šup šup a hned ho hodila zpět mezi ostatní !!! Vůbec jí nevadilo, že stojím vedle a dívám se na ni. :8:
          Já jsem asi ten poslední poctivec (= pitomec) v republice, taky se mi to kdysi stalo, ale vzala jsem na ten rohlík jiný sáček, zaplatila jsem ho a doma potom nasušila ptákům nebo zvířatům do útulku.

        • pametnik
          pametnik, 21.10.16 15:59:13  
           

          Pekárnu sem měl, ale příliš se mi neosvědčila a tak peču v troubě. "Housky" pletu jen výjimečně, ale dělám něco jako žemle, z 1kg jich dělám 30 a chleba ze slabého kila, 1/3 žitné mouky, zbytek pšeničná. Na obojí má vyzkoušeno na 1 kostku droždí.

          • anuste
            anuste, 22.10.16 15:30:17  
             

            Ahojda milí přátelé, kdo mi poradí , jak získat dobrý, ale jednoduchý chléb? Vadí mi to i při tom vaření. Dnes jsme dělali lečo a můj milý řekl, že si dá chléb. Ale to není chléb, to je šmirgl a ještě ke všemu, bez chuti a "zápachu". Co s tím chlebem udělali?
            Jako mladá jsem dělala brigádu v pekárně a pekl se tam výhradně chléb. To Vám byla vůně , sníst krajíc suchého chleba, ohromná dobrota a potřít česnekem, tak to již byl vrchol blaha...Teď opravdu a to se nechci rouhat, ten chléb není chléb... :12: :11: :8: :9:

            • pametnik
              pametnik, 22.10.16 16:34:33  
               

              Nic jednoduššího. Slabší kilo hladké mouky, já dávám cca třetinu žitné, (ne Babiččinu), jedna kostka droždí, kmín celý nebo drcený, dvě až tři kávové lžičky soli, voda. Prosít mouku, přidat kmín a promíchat, do důlku rozdrobit droždí a přidat špetku cukru a zalít trochu vlažnou vodou. Když se droždí zvedne (5 - 10 min) tak se po obvodu mísy přidá sůl, přilije opatrně voda a začne hníst těsto. Já používám ruční hnětač, takový ty spirály a podle potřeby přilévám vodu. Těsto musí být tuhé jako kyt, při přelití se nechá mouka přidat. Po vypracování (trvá asi 3 - 4 minuty) nechám kynout a dvakrát promíchám měchačkou při kynutí, vždycky to pomoučním aby se to nelepilo na mísu. V teple 1 až 1,5 hod. Pak to přendavám měchačkou (po měchačce tam je patka) do košíčku ve kterém je plátno hodně pomoučněné, místo košíčku lze použít misku s utěrkou. Zapnu troubu na 200°C. Z košíčku vytřepnu, aby byl spodek zase dole, na pekáč těsto asi cca 5 min. před vložením do trouby. Po 5 mnin. stáhnu na cca 130°C, doba pečení 60 - 70 min. a když vidím, že je po 50 min. světlý, tak mu přidám teplotu a nechám raději o pár minut déle.

              Ten pracovní postup mi trval déle, než vlastní zhotovení chleba. :1:

              • speranza57
                speranza57, 22.10.16 16:36:53  
                 

                A nezkoušel jsi kvásek místo droždí ? S tím je asi větší piplačka, uchovávat ho a přikrmovat...že ?

                • pametnik
                  pametnik, 24.10.16 20:06:12  
                   

                  Taky sem s tím dělal pokusy, ale rozdíl je sotva znatelný a proces výroby nesrovnatelný. Kváskový se začíná připravovat den předem a procedura je dost náročná s nejistým výsledkem, obzvláště pro začátečníka. Ten z droždí tři max. čtyři hodiny, je jednoduchý a zvládne i začátečník.

            • speranza57
              speranza57, 22.10.16 16:34:44  
               

              Pokud ho nebudeš péct doma, tak je zapotřebí vyzkoušet různé pekaře, nejlépe menší, regionální. A potom kupovat ten, který vám chutná. A ptej se známých, kde oni kupují chleba a jak jsou spokojení.
              Také je dobré zajít na nějaké farmářské trhy, tam mám s chlebem dobrou zkušenost. Podle firmy jsem si potom na internetu vyhledala, že pekárna sice sídlí v obci kousek od Brna, ale přímo v Brně v dosahu MHD mají podnikovou prodejnu, tak nejsem závislá na těch farmářských trzích, které jsou jednou za čas.
              V supermarketech chleba nekupuj, to je ten největší humus. Já tam sice chodím, ale taky chodím do menších samoobsluh nebo prodejen s potravinami a koukám se, co tam mají jiného a od jakého výrobce. Blbé je, že se to často mění, ty malé firmy krachují nebo prostě jen skončí a já musím oželet to, na co jsem si už zvykla a chutnalo mi to.

              • pametnik
                pametnik, 24.10.16 20:14:50  
                 

                Kdo je doma a na pečení chleba obětuje trochu času, tak při výrobě třetího zjistí, že mu to nezabere víc než deset minut práce. Když to kyne, peče , chladně, nemusím u toho být a můžu koukat na Tv nebo si hrát s netem :1:

                • speranza57
                  speranza57, 24.10.16 22:15:26  
                   

                  No obzvlášť, když je větší rodina a nebo nemáš nějaké zdravotní omezení. Já si chleba nebudu péct, mám cukrovku a smím sníst pečiva jen omezené množství, takže většinou kupuju nějaké speciální pečivo (grahamové, celozrnné atd.), aby mělo cca do 40 g sacharidů/100 g. Také jeden celozrnný toustový chleba je dobrý, ten má jen 38g. Vím, že by se dal takový chleba upéct i doma, ale to budu zkoušet až v důchodu, zatím fakt není čas. :1:

  • anuste
    anuste, 10.10.16 15:16:23  
     

    Kukajda, tak mne hodně vadí - když vařím svou nejmilejší polévku- dýňovou, ta práce s oloupáním. A vůbec ji rozčtvrtit a je to "dřina"... :7: :7: :1:

    • speranza57
      speranza57, 10.10.16 18:35:52  
       

      Já ji vařím z dýně hokaido, ta se neloupe a celkem dobře jde rozkrojit. Ale taky znám kamenné dýně (i cukety), ze kterých jsem měla puchýř na prstu od nože.

      • anuste
        anuste, 13.10.16 16:01:48  
         

        To já tedy čučím, jen tu dýni , ať je máslová, Hokaido, či muškátová , to jsou opravdu velké dobroty.
        Dají se ochutit a potom, rozmixovat a hlavně koření, já si dávám uzený sýr, a smetanu a je to hrozně dobrá polévka... :1: :1:

        • speranza57
          speranza57, 13.10.16 16:55:37  
           

          Já dávám dýni, brambory, sůl, bílý pepř, muškátový květ, kousek másla, kostku zeleninového bujónu Knorr (nemusí být). Vše uvařím a rozmixuju. Potom v míse smíchám zakysanou smetanu s trochou té horké polévky, abych vyrovnala teplotu a naliju smetanu do polévky. Už nevařím, zahřívám jen do chvíle, kdy slyším, že to začne ode dna šumět.
          Ta dýně hokaido má měkkou slupku, pěkně se to dá rozmixovat. Jen z ní okrájím takové ty otlačené nebo poškozené kousky, jak roste a leží na zemi.

          • pametnik
            pametnik, 14.10.16 13:36:03  
             

            Tak dýni sem na plíFčičku ještě nezkoušel, ale když to tady čtu, asi to budu muset jednou taky zkusit. Píšete co všechno je dobrý tam dát, jen tam postrádám něco od masa, to je fakt jen vegetariánská krmě? :7:

            • anuste
              anuste, 17.10.16 07:15:00  
               

              To pozor, já si tam dávám uzený sýr, ten krásně tu polévku ovoní , také můžeš dolít troškou vývaru... :1: :4:

              • speranza57
                speranza57, 17.10.16 15:10:31  
                 

                Na to Prostřeno koukám jen občas, ale zachytila jsem tam podobné dýňové polévky různě kořeněné apod. Záleží na tom, jak je kdo zvyklý. Já mám ráda tu přírodní chuť hokaido, tak tam dávám jen to, co píšu.

            • speranza57
              speranza57, 17.10.16 15:08:03  
               

              Já zdaleka nemusím mít v každém jídle maso. Často vařím bezmasá jídla a některá jídla vařím docela vegansky, jsem tak zvyklá desítky let. Nevidím na tom nic špatného, naopak si myslím, že se to dnes s konzumací masa přehání. Není to žádná agitace, jen píšu svůj názor, ať každý jí, co mu chutná.

              • anuste
                anuste, 20.10.16 14:56:37  
                 

                No a já se tedy snažím to maso nahradit sýrem, ale uzeným... :4:

  • pametnik
    pametnik, 19.8.16 20:46:20  
     

    Poslední dobou se mi zdá, že nás zákazníky podvádějí snad všichni výrobci a to stále víc. Nejhorší je to u potravin. Nekupuji už řadu let zmrazenou drůbež, nehorší je ta kalibrovaná a křehčené kuřecí. Vždy sem vybíral čerstvé, chlazené, ale už i to je stejné jako mražené. Dáte čerstvou,chlazenou kachnu do pekáče, nepodlijete ani lžící vody a za chvíli kachna plave jako na rybníce. Jestli je to odvozeno od místa původu Vodňany, nebo se na rybníce kde vyrůstala moc nasákla vodou nevím, ale dost mně to štve. :10:

    • speranza57
      speranza57, 19.8.16 22:24:33  
       

      Tak toho jsem si nevšimla, ale já kachnu kupuju cca 1x za rok. Spíš mi vadí, že za chvilku plave, ale ve svém sádle, že je tak strašně tučná. Měla jsem kdysi domácí kačenu, jakýsi netučný druh a to byla dobrota, žádný hrnek vypečeného sádla. Proč tohle nechovají a neprodávají ? :8:

      • pametnik
        pametnik, 22.8.16 14:54:00  
         

        Máš pravdu, sádla je tam taky dost, ale nejdříve vyteče voda. Ta kachna bez sádla byla asi domácí Čínská kachna, ale v obchodě se neseženou, protože pomaleji rostou a ne jako ty, kdy je za tři neděle "čerstvá mladá kachna z Vodňan" od Agrofertu.

    • SAMAN47
      SAMAN47, 21.8.16 17:02:37  
       

      Všichni výrobci nás nepodvádějí. Většina sice ano, ale existují soukromí řezníci - a já nakupuji v mém okolí u 5 fakt frajerů, kteří mně nikdy nezklamali a světe div se, většinou nakoupím levněji, než v přiblblejch obchodních řetězcích. Brambory mi vozí soukromník už leta a kvalita jeho brambor se proflákla tak, že já si objednávám 5 pytlů brambor a pro známý a sousedy nechává na dvoře cca 30 pytlů. Někdy víc, někdy míň, to si vždy připadám jak v bramborárně a ne doma.

  • Vetvicka
    Vetvicka, 16.7.16 16:06:24  
     

    Zdravím všechny,
    vytvořila jsem dotazník na téma "Sníte všechno, co máte na talíři?" Je na adrese https://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/snite-co-mate-na-taliri/
    Myslím, že by vás to mohlo zajímat. Budu ráda, když dotazník vyplníte. Všem, kteří ho vyplní, děkuji za ochotu.

    • pametnik
      pametnik, 18.7.16 17:38:12  
       

      Dotazník jsem vyplnil, ale na výsledek nejsem zvědav. Emailovou adresu dávám jen výjimečně, tady ne.

      • anuste
        anuste, 22.7.16 21:14:56  
         

        Ahoj přátelé, na dotazník se juknu, ale musím napsat co mne tento týden vytáčelo při vaření. Dvakrát v týdnu nám přestala téci voda studená "pitná", no to není moc příjemné, ale ta radost , když opět začal téci...Dávejte na sebe pozor v těch vedrech!

  • pametnik
    pametnik, 12.7.16 15:06:52  
     

    Horko posledních dní, úffffff. :5:

  • anuste
    anuste, 9.7.16 17:36:21  
     

    Krásné léto přátelé, tak Vám povím, že mě při vaření vadí plný škopek nádobí, neb přestal odtékat odpad a ještě neteče teplá voda. Docela nepříjemná kombinace, ale dá se to překonat.
    Nedávno jsem vařila hovězí gulášek na houbách a pěkně jsem jej připálila, tak ale záchrana byla dobrá. Jen tak lehce jsem sebrala vršek , spodek můj milý muž vydrbal, ale když jedl nic nepoznal. Ono koření umí divy... :1: Ale příště si dám již pozor, dosti mě to mrzelo... :9: :1:

    • speranza57
      speranza57, 9.7.16 20:30:01  
       

      To by mi taky přišlo líto. Zachránit se to dá, ale už to není to pravé ořechové. Taky se mi to párkrát stalo a když to není odspodu úplně na uhel, taky jsem to sebrala shora, dala osmažit novou cibulku, přidala hovězí bujón a nebo kousek celeru (úplně rozvařit, přijme chuť masa a zároveň guláš zahustí).

      • anuste
        anuste, 10.7.16 13:56:29  
         

        anuste, 10.7.16 13:55:14

        To jsi šikula , to neznám. Ale on ten guláš nebyl na uhel, ale již to nebylo ono. Stejně se snědl a pochvalu jsem dostala... :4:

        • speranza57
          speranza57, 10.7.16 20:22:26  
           

          Jako dítě jsem měla knížku z edice OKO, jmenovala se "Dnes vařím já" a byly tam recepty pro děti, aby se naučily vařit. Tam jsem se dočetla o tom nastavení masové omáčky nebo guláše celerem, tak od té doby to občas použiju.

          • anuste
            anuste, 22.7.16 21:12:06  
             

            Moc děkuji za radu, to se vždy hodí... :1:

  • SAMAN47
    SAMAN47, 30.6.16 10:54:13  
     

    Výsledek kontroly: http://saman47.rajce.idnes.cz/zralok_a_vysledek_kontroly_Statni_a_zemedelske_potravinarske_inspekce/ Zajímavé ovšem je, že když doma zamrazím čerstvého pstruha, kapra nebo candáta, žádnou buněčnou tekutinu ty potvory nepustí. :1:

  • anuste
    anuste, 25.6.16 10:59:33  
     

    Ahoj všem, je hic a tak ten mi teď vadí při vaření nejvíce. Po zakoupení klimatizace je to již mnohem lepší, ale stejně více pijeme. Byť je skoro 11/00 hod. - stále nevím co vařit, ale rozhodl můj milý muž a jdeme si udělat rajčatový salát, no maso mi bude chybět, ale tělu to prospěje... :1: :4:

    • 69beran
      69beran, 25.6.16 12:36:14  
       

      My dodelavame lečo. Hodne trampskeho cigara a madarske klobasy :13:

      • anuste
        anuste, 25.6.16 13:49:20  
         

        To je to správné, já souhlasím a to tak , že velmi.
        Teď řekneš , že jsem trdlo, ale nevadí, kdy dáváš ty dobroty, myslím klobásky apod. do leča. Na začátku, či na konci, my se s mužem nemůžeme stále dohodnout. No mě je to jedno, hlavně , že je tam ten kus a je cítit i vidět... :1:

        • 69beran
          69beran, 25.6.16 13:54:33  
           

          Jasne ze hned. Jen tak udela tu spravnou stavu s lahodnou chuti uzenin. Az po poradnym orestovani a vyduseni tam prijdou rajcata a papriky.

          • anuste
            anuste, 25.6.16 14:04:25  
             

            To jsem ráda, že mám milý také jednou pravdu. Ale já jsem tak lačná těch uzenin, že neprotestuji, ale byl jsi teď rodinou radou odsouhlasen... :1: :1:

            • anuste
              anuste, 25.6.16 14:05:02  
               

              rodinnou

            • 69beran
              69beran, 25.6.16 15:35:04  
               

              :8: :1:

  • SAMAN47
    SAMAN47, 7.5.16 15:15:49  
     

    Onehdá jsem zakoupil 2 balení žraločích steaků. Vlastně jedno balení steaků a jedno balení vody, jak jsem zjistil po rozmrazení. http://saman47.rajce.idnes.cz/zralok/ Maso není vůbec špatný, ale ta do nebe volající zlodějina... :9: :9: :9:

    • speranza57
      speranza57, 7.5.16 15:42:59  
       

      No oni to někdy zamrazují s vodou schválně, říkají tomu "glazování", ale to by na tom výrobku muselo být napsáno. Pokud to tam není, je to zlodějna, kterou všichni pamatujeme od pradávna. V kuřatech co bývalo vody nebo v kuřecích játrech ! Díkybohu, že se to dnes kupuje čerstvé a tudíž bez vody.
      S těma mraženýma rybama já jsem skončila, to se nedá jíst. Pro mě, která pamatuju krásné bílé porce filé za pár korun, je to dneska bída a utrpení.
      Kupuju zavináče, matjesy, uzené makrely, sledě v plechovce, občas čerstvý filet z lososa, chlazené pstruhy a nebo jdu do rybárny pro úplně čerstvou rybu.

      • SAMAN47
        SAMAN47, 7.5.16 17:54:02  
         

        Já tedy jsem už v obchodních řetězcích skončil s jakýmkoliv masem a ten žralok k tomu taky přispěl. Vyjímkou je Makro, ale většinou už jezdím k soukromým a zavedeným (není řeznik jako řezník) řezníkům. Dokonce jsem byl překvapen, že u hodně dobrýho řezníka dokážu koupit maso o 20 korun na kile levněji, než v Aholdu v kvalitě, kterou Ahold vůbec nikdy neviděl. :7: :7:

      • SAMAN47
        SAMAN47, 7.5.16 18:09:49  
         

        Zajímavý je, že když koupím rybí file, tolik vody v něm není...Spíš bych řekl že žádná :7:

        • speranza57
          speranza57, 7.5.16 19:07:02  
           

          S rybím filé jsem skončila, když jsem domů přinesla cosi hnusně šedého a na pánvi se to scvrklo na polovinu velikosti, zbytek byla voda. Myslím Nowaco to bylo. Nebyl to jediný pokus, protože filé jsem mívala moc ráda, tak jsem to zkoušela i od jiných firem, ale bylo to vždy stejné a někdy horší. Filé už prostě ne.

          • pametnik
            pametnik, 14.6.16 17:39:07  
             

            Na obalu musí být napsáno "Bez vody". Je o trošku dražší, ale je dobré.

            • 69beran
              69beran, 16.6.16 16:47:13  
               

              Bez vody znamena vysusenost na tvrdost betonu :1:

              • pametnik
                pametnik, 17.6.16 11:38:37  
                 

                Nevím jak to je "vysušený", ale je takové jako bývalo "kdysi", to znamená, že drží hezky pohromadě, řízeček se nesmrskne na třetinu a není to jako bláto.

                • 69beran
                  69beran, 18.6.16 08:33:33  
                   

                  Rozumim ti, ja jen ze voda by se nemusela vubec resit, kdyby jeji umele vpravovani do mas bylo zakonem zakazano.

                  • kikinka
                    kikinka, 18.6.16 22:25:21  
                     

                    Souhlas a 1000+

                  • anuste
                    anuste, 25.6.16 10:56:55  
                     

                    Jen je divné , že to neví ti nahoře, no oni dostávají lepší stravu, ale je jim přáno... :11: :1:

      • 69beran
        69beran, 7.5.16 19:21:58  
         

        Je tam ze obsahuje vodu. Dle pravniku to tak je v pohode. Neni, ale to tem blbcum nevysvetlis.

    • anuste
      anuste, 7.5.16 16:34:37  
       

      Samane, a jakou má chuť kuchyňsky upravený žralok, a jak jej děláš, napiš...To mne zajímá. :7: :15:

      • SAMAN47
        SAMAN47, 7.5.16 17:49:41  
         

        Zkoušel jsem žraloka poprvé, není to ryba, ale paryba a má tedy i jinou strukturu masa, ale to mi nevadilo, spíš naopak. Není tak cítit rybinou. Normálně jsem ty rozmrazené zbytky potřel citronovou šťávou, mírně osolil, opepřil a ve směsi hl. mouky a jen trochy koření na ryby, aby to koření nepřebilo chuť masa a nenasčítalo se všechno dohromady s tím pepřem a solí obalil a osmažil. Mně to chutnalo.

        • anuste
          anuste, 10.6.16 17:49:11  
           

          A hodně Ti to chutnalo, dal bys si ještě říci, tedy když odmyslím tu cenu... :4:

          • SAMAN47
            SAMAN47, 13.6.16 07:51:48  
             

            Hodně mi to chutnalo, ale ono ani tak nejde o cenu, jednou za čas si to může dovolit každý, ale naprosto odmítám dotovat ty darebáky, co do toho vědomě přidávají vodu. Za ty prachy je ta voda opravdu drahá.

            • anuste
              anuste, 18.6.16 07:10:59  
               

              Však když Ti to chutnalo, tak na tu vodu tolik nemysli a občas si kup , tu dobrotu... :15: :4:

    • pametnik
      pametnik, 8.5.16 19:19:57  
       

      Já když kupuji rybí filé, tak některé má už na obalu napsáno "Bez vody" a je tak i skutečně. Žraloka sem ještě neochutnal.