Vadí vám něco při vaření a co vás potěší

Otevřená diskuze | Kategorie: Gastronomie
SAMAN47 (2017-02-20 12:13:26)Jackie0004 (2017-01-23 13:41:24)pametnik (2017-01-23 10:21:00)69beran (2017-01-22 18:44:47)speranza57 (2017-01-22 17:56:55)anuste (2016-12-17 11:58:58)Kansasska (2016-09-06 16:52:08)andyparker (2015-11-09 19:37:20)
Vadí vám něco při vaření a co vás potěší
Založeno: 13. 11. 2014 | Příspěvků: 436 | Členů: 8
Správci: pametnik (hlavní)

Kdo rád vaří má také radost ze svého díla a je rád, když strávníkům nejen chutná, ale je to hezké i pro oči. Při tom mi vadí, že když se otočím, tak mi někdo sní maso, které jsem právě nakrájel do polévky, když si večer upeču veky na chlebíčky, ráno udělám salát, uvařím vajíčka,okurky,sýr, nakrájím veky a z lednice místo 30dkg šunky vyndám jen zabalený prázdný papír.Co uděláte, taky se rozčilujete, nebo to berete jako legraci ?

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!


  • pametnik
    pametnik, 20.1.17 19:20:10  
     

    Dáváte si taky pozor na to, co kupujete ? Včera sem dělal drožďové knedlíčky do polévky, droždí čerstvé ale nešlo udělat do potřebné konzistence a navíc bylo mírně cítit. Nebo mouka, některá nekyne a je to k vzteku. Babiččina mě už několikrát zklamala a přitom nevědí jak ji pojmenovat, pomalovat a co by za ni chtěli. Docela dobrá je z HavlBrodu (měli ji za 7,90 v Bille), předevčírem sem z ní pekl chlebík a byl jak namalovaný.

    • speranza57
      speranza57, 20.1.17 19:46:16  
       

      No snažím se, ale taky mě obchodníci kolikrát dostanou a sednu jim na lep.
      Droždí mívám vždy stejné kvality, ale asi bych si taky měla číst datum spotřeby, podle toho, co píšeš. Ale já ho kupuju pouze tady v malém obchůdku, kam chodím denně a mám v oku stav zásob v regálech. To bych asi hmatem zjistila, kdyby to droždí bylo nějaké seschlé.

    • 69beran
      69beran, 21.1.17 14:23:58  
       

      Droždí kupujeme v Kauflandu za 2,20 a vždycky bylo v pohodě. Už tam ale nekupujeme pomeranče. Za poslední rok jsme je tam koupili tak 8x a vždycky byly kyselý jak citrón. Někdy i byly zčásti dutý. Týká se to španělských a to jak balené, tak vážené. Od Lidla to samý. Naoko a na omak krásné, akorát zralé, uvnitř fakt běs a hrůza. Zato mandarinky posl tak 2 měsíce paráda! Sladký jak med, ani 1 jádro.

  • SAMAN47
    SAMAN47, 20.1.17 12:59:31  
     

    Mně strašně vadí, že už jdu kupovat asi 6 škrabku na brambory :12: . vždycky při škrábání jí zapomenu mezi slupkama a vyhodím jí do popelnice :12: . A to si vždycky říkám: Bacha, vole, ať nevyhodíš i tu škrabku :7: ...A včera - pic :11: ...a škrabka nikde. Tak jdu nakupovat :8: .

    • speranza57
      speranza57, 20.1.17 15:20:10  
       

      Takhle jsem si jednou vyhodila malý oblíbený nožík na zeleninu a jednu škrabku taky. Od té doby už nepoužívám noviny, ale různé plastové tácky od zeleniny nebo od hotových jídel. Do toho se nedá nůž ani škrabka zabalit. :1:

    • speranza57
      speranza57, 20.1.17 15:23:20  
       

      Tohle nesouvisí s vařením, ale je to podobné....já maluju kraslice a při tom mám na stole položené noviny jako podložku. Jednou jsem noviny sbalila a vyhodila do koše i se třemi zlatými prstýnky.....to byl fofr, když mi to došlo !!! :1: Naštěstí jsem nemusela ven do popelnice, jen jsem dolovala doma v odpadkovém koši. :1:

      • SAMAN47
        SAMAN47, 20.1.17 16:01:13  
         

        U nás se traduje, jak moje teta, když jí bylo 18 let dostala zlatý prstýnek. A najednou prstýnek nikde...Děda, hrozný neruda nadával jak špaček, kterýmu nápadníkovi ho dala a co dal on jí, teta vůbec nevěděla, kde mohla o prstýnek přijít a až asi za rok...Obrovská náhoda, na zahradě měli kompost, kam vylévali vodu z umývání nádobí, tehdy tam nebyla kanalizace...A ejhle, děda nabral kompost na pohnojení záhonků, najednou se něco zalesklo a prstýnek byl na světě. Asi jí při mytí ve škopku prstýnek sklouznul a bylo. :7:

        • speranza57
          speranza57, 20.1.17 16:45:04  
           

          Tak to byla klika, u strýca na vesnici se umývalo nádobí bez saponátů jen v horké vodě a ta voda se potom přimíchala prasatům do žrádla. To by se potom prstýnek hledal hůř ! :1: :1:

    • 69beran
      69beran, 21.1.17 14:28:14  
       

      To já tuhle nakrájel maso a odskočil si na malou. Přijdu a maso nikde :7: Ne že bych ho omylem vyhodil, ale pes si na pelechu už jen oblizoval fousy :8: :13:

  • alka54
    alka54, 14.1.17 10:42:31  
     

    Ahoj vám všem z této diskuze která mě zaujala,tak se ptám,zda mě vezmete mezi sebe.Alena

    • pametnik
      pametnik, 14.1.17 15:23:58  
       

      Vítám tě mezi námi, k nám může každý, kdo s dobrým úmyslem přichází :15:

  • pametnik
    pametnik, 19.12.16 18:57:30  
     

    U nás začíná předvánoční pečící horečka a manželka je opět víc aktivní, tu mi odnese půl lahve s pivem, tu mi uklidí nářadí, pořád se ptá co dělám a jestli sem tam dal všechno, prostě zábavička :1: . Dneska sem dělal zkušební vánočku a mám pár rad. Tak třeba citrony mám trvale v mrazáku a když potřebuji kůru do pečiva, tak se to dobře strouhá. Aby se vánočka nezbortila, tak na pekáč dám spodní nejširší díl a další patra nechám na vále, když to trochu nakyne 10 až 15 min., tak to na sebe opatrně opatrně naskládám a jen lehoučce přimáčknu. Za chvilku namáznu, ozdobím půlenými mandlemi a pomalu (150-180°) upeču. :15:

  • anuste
    anuste, 17.12.16 11:58:57  
     

    http://www.imagehosting.cz/?v=fotogrkck.jpg

  • pametnik
    pametnik, 8.12.16 17:29:30  
     

    K vaření patří i hezké stolování a naservírování na talíř. Manželka je opačného názoru a když mi začne říkat "na tom nezáleží, stejně se sní", tak jí musím vyhnat z kuchyně ke stolu :1:

    • anuste
      anuste, 12.12.16 14:55:46  
       

      Pamětníčku milý, tak to je moc hezký příspěvek. Tento názor má můj Matýsek a je fakt , že mi to vadí. Ale z lásky se tomu raději vyhnu, ale nádobí umývat, tak to je snad jeho zálliba. Jo moje štěstí, ten to nádobí umyje ohromně rychle a ještě mi říká, abych nemyla...A potom je to opravdu "paráda"... :11: :1: :1:

      • pametnik
        pametnik, 12.12.16 18:43:21  
         

        Nečetla jsi to náhodou v některém mém předchozím, protože u nás je obdobné. Manželka mně doslova hlídá a když dopiji kafíčko, posnídám, posvačím, nebo si odskočím z kuchyně, tak se vrhne na nádobí a něco jde do myčky, něco omyje jen ve dřezu. To, že mi vymyje hrnek s právě rozšlehaným vajíčkem, se stává běžně. :1:

        • speranza57
          speranza57, 13.12.16 14:22:34  
           

          Pamatuju, že jsi to tady psal ! :1: To by mě teda vomejvali, protože běžně piju kafe i 2-3 hodiny, mám velký hrnek a popíjím to potom i studené. :1: No možná by spíš vomejvali toho mého partnera, kdyby měl tuto obscesi. :1: :1: :1:

          • anuste
            anuste, 17.12.16 11:52:15  
             

            Ahojda přátelé, s tím nádobím je to fakticky ošemetné. Když vařím, tak si nádobí odmývám a sem tam něco otřu, zkrátka , když dovařím je kuchyň v pohodě.
            Můj milý muž nevaří , ale nádobí dokáže udělat dosti, a když opláchne talířek od snídaně, to je tedy chvály hodné, ale on jej neutře, ale ani nepoklopí, zkrátka jej položí na sektorku, tak já jej raději opláchnu... :1: :1:

            • previt.na.entou
              previt.na.entou, 31.12.16 14:01:08  
               

              Ahoj anuško, já když vařím, tak umývám a uklízím nádobí průběžně, když vaří má drahá polovička, vypadá to f kuchyni jako po výbuchu :1: :1: :1:

  • anuste
    anuste, 8.12.16 15:18:53  
     

    Zdravím Vás přátelé po delší době. S vařením je to stále stejné, dnes jsem sehnala dýni "HOKAJDO" , tak bude polévka, já jí mám moc ráda...

  • komboj
    komboj, 11.11.16 22:59:52  
     

    Rád vařím a nic mi při něm nevadí.
    Možná jen trochu to nádobí, co po něm zůstane.

    • anuste
      anuste, 12.12.16 14:53:06  
       

      To i já nemusím... :4:

  • pametnik
    pametnik, 15.10.16 20:26:16  
     

    S vařením to souvisí málo, ale o jídlo se jedná. Prakticky jsem přestal kupovat v obchodech (supermarketech) pečivo a to jak bílé, tak chleba. Vadí mi, když vidím jak se někteří zákazníci přehrabují v pečivu, jak vyndavají chleby z regálu a po "promačkání" ho vrací zpět. Samozřejmě že bez rukavice nebo pytlíku na ruce.

    • speranza57
      speranza57, 17.10.16 15:17:19  
       

      Chleba v supermarketu nekupuji vůbec, jen toustový nebo jiný celozrnný balený. Rohlíky občas ano, ale to sahám až dozadu do té násypky.
      V Brně nám teď řádila žloutenka, to byl taky blbý pocit třeba v MHD. Nebo když si v sámošce beru košík...nesmím na to myslet, to by potom člověk nemohl nic dělat, nikam chodit. Mám v kabelce vlhčené ubrousky, občas je použiju, ale já chodím mezi lidi málo, tak doufám, že mám menší šanci něco lapnout.
      Dívám se na ty kompulzivní uklízeče, tuším na kanálu TLC, k takové fóbii bych se tedy nechtěla dopracovat ! :1:

      • anuste
        anuste, 20.10.16 14:55:22  
         

        Tak ahoj přátelé, to píšete moc dobře a aktuálně. Zrovna včera jsme byli s mým milým mužem nakupovat "pečivo", a já říkám "NEBER TO DOLE", ber nahoře tam, kde děti nedosáhnou. Ale ono je to jedno, i dospělí jsou čunčata. Já tedy nevím, ale my nemáme domácí pekárnu, a co Vy? Poraďte...♥

        • speranza57
          speranza57, 20.10.16 16:13:34  
           

          Dnes ráno zrovna scénka v Bille: babě spadl rohlík na zem, tak šup šup a hned ho hodila zpět mezi ostatní !!! Vůbec jí nevadilo, že stojím vedle a dívám se na ni. :8:
          Já jsem asi ten poslední poctivec (= pitomec) v republice, taky se mi to kdysi stalo, ale vzala jsem na ten rohlík jiný sáček, zaplatila jsem ho a doma potom nasušila ptákům nebo zvířatům do útulku.

        • pametnik
          pametnik, 21.10.16 15:59:13  
           

          Pekárnu sem měl, ale příliš se mi neosvědčila a tak peču v troubě. "Housky" pletu jen výjimečně, ale dělám něco jako žemle, z 1kg jich dělám 30 a chleba ze slabého kila, 1/3 žitné mouky, zbytek pšeničná. Na obojí má vyzkoušeno na 1 kostku droždí.

          • anuste
            anuste, 22.10.16 15:30:17  
             

            Ahojda milí přátelé, kdo mi poradí , jak získat dobrý, ale jednoduchý chléb? Vadí mi to i při tom vaření. Dnes jsme dělali lečo a můj milý řekl, že si dá chléb. Ale to není chléb, to je šmirgl a ještě ke všemu, bez chuti a "zápachu". Co s tím chlebem udělali?
            Jako mladá jsem dělala brigádu v pekárně a pekl se tam výhradně chléb. To Vám byla vůně , sníst krajíc suchého chleba, ohromná dobrota a potřít česnekem, tak to již byl vrchol blaha...Teď opravdu a to se nechci rouhat, ten chléb není chléb... :12: :11: :8: :9:

            • pametnik
              pametnik, 22.10.16 16:34:33  
               

              Nic jednoduššího. Slabší kilo hladké mouky, já dávám cca třetinu žitné, (ne Babiččinu), jedna kostka droždí, kmín celý nebo drcený, dvě až tři kávové lžičky soli, voda. Prosít mouku, přidat kmín a promíchat, do důlku rozdrobit droždí a přidat špetku cukru a zalít trochu vlažnou vodou. Když se droždí zvedne (5 - 10 min) tak se po obvodu mísy přidá sůl, přilije opatrně voda a začne hníst těsto. Já používám ruční hnětač, takový ty spirály a podle potřeby přilévám vodu. Těsto musí být tuhé jako kyt, při přelití se nechá mouka přidat. Po vypracování (trvá asi 3 - 4 minuty) nechám kynout a dvakrát promíchám měchačkou při kynutí, vždycky to pomoučním aby se to nelepilo na mísu. V teple 1 až 1,5 hod. Pak to přendavám měchačkou (po měchačce tam je patka) do košíčku ve kterém je plátno hodně pomoučněné, místo košíčku lze použít misku s utěrkou. Zapnu troubu na 200°C. Z košíčku vytřepnu, aby byl spodek zase dole, na pekáč těsto asi cca 5 min. před vložením do trouby. Po 5 mnin. stáhnu na cca 130°C, doba pečení 60 - 70 min. a když vidím, že je po 50 min. světlý, tak mu přidám teplotu a nechám raději o pár minut déle.

              Ten pracovní postup mi trval déle, než vlastní zhotovení chleba. :1:

              • speranza57
                speranza57, 22.10.16 16:36:53  
                 

                A nezkoušel jsi kvásek místo droždí ? S tím je asi větší piplačka, uchovávat ho a přikrmovat...že ?

                • pametnik
                  pametnik, 24.10.16 20:06:12  
                   

                  Taky sem s tím dělal pokusy, ale rozdíl je sotva znatelný a proces výroby nesrovnatelný. Kváskový se začíná připravovat den předem a procedura je dost náročná s nejistým výsledkem, obzvláště pro začátečníka. Ten z droždí tři max. čtyři hodiny, je jednoduchý a zvládne i začátečník.

            • speranza57
              speranza57, 22.10.16 16:34:44  
               

              Pokud ho nebudeš péct doma, tak je zapotřebí vyzkoušet různé pekaře, nejlépe menší, regionální. A potom kupovat ten, který vám chutná. A ptej se známých, kde oni kupují chleba a jak jsou spokojení.
              Také je dobré zajít na nějaké farmářské trhy, tam mám s chlebem dobrou zkušenost. Podle firmy jsem si potom na internetu vyhledala, že pekárna sice sídlí v obci kousek od Brna, ale přímo v Brně v dosahu MHD mají podnikovou prodejnu, tak nejsem závislá na těch farmářských trzích, které jsou jednou za čas.
              V supermarketech chleba nekupuj, to je ten největší humus. Já tam sice chodím, ale taky chodím do menších samoobsluh nebo prodejen s potravinami a koukám se, co tam mají jiného a od jakého výrobce. Blbé je, že se to často mění, ty malé firmy krachují nebo prostě jen skončí a já musím oželet to, na co jsem si už zvykla a chutnalo mi to.

              • pametnik
                pametnik, 24.10.16 20:14:50  
                 

                Kdo je doma a na pečení chleba obětuje trochu času, tak při výrobě třetího zjistí, že mu to nezabere víc než deset minut práce. Když to kyne, peče , chladně, nemusím u toho být a můžu koukat na Tv nebo si hrát s netem :1:

                • speranza57
                  speranza57, 24.10.16 22:15:26  
                   

                  No obzvlášť, když je větší rodina a nebo nemáš nějaké zdravotní omezení. Já si chleba nebudu péct, mám cukrovku a smím sníst pečiva jen omezené množství, takže většinou kupuju nějaké speciální pečivo (grahamové, celozrnné atd.), aby mělo cca do 40 g sacharidů/100 g. Také jeden celozrnný toustový chleba je dobrý, ten má jen 38g. Vím, že by se dal takový chleba upéct i doma, ale to budu zkoušet až v důchodu, zatím fakt není čas. :1:

  • anuste
    anuste, 10.10.16 15:16:23  
     

    Kukajda, tak mne hodně vadí - když vařím svou nejmilejší polévku- dýňovou, ta práce s oloupáním. A vůbec ji rozčtvrtit a je to "dřina"... :7: :7: :1:

    • speranza57
      speranza57, 10.10.16 18:35:52  
       

      Já ji vařím z dýně hokaido, ta se neloupe a celkem dobře jde rozkrojit. Ale taky znám kamenné dýně (i cukety), ze kterých jsem měla puchýř na prstu od nože.

      • anuste
        anuste, 13.10.16 16:01:48  
         

        To já tedy čučím, jen tu dýni , ať je máslová, Hokaido, či muškátová , to jsou opravdu velké dobroty.
        Dají se ochutit a potom, rozmixovat a hlavně koření, já si dávám uzený sýr, a smetanu a je to hrozně dobrá polévka... :1: :1:

        • speranza57
          speranza57, 13.10.16 16:55:37  
           

          Já dávám dýni, brambory, sůl, bílý pepř, muškátový květ, kousek másla, kostku zeleninového bujónu Knorr (nemusí být). Vše uvařím a rozmixuju. Potom v míse smíchám zakysanou smetanu s trochou té horké polévky, abych vyrovnala teplotu a naliju smetanu do polévky. Už nevařím, zahřívám jen do chvíle, kdy slyším, že to začne ode dna šumět.
          Ta dýně hokaido má měkkou slupku, pěkně se to dá rozmixovat. Jen z ní okrájím takové ty otlačené nebo poškozené kousky, jak roste a leží na zemi.

          • pametnik
            pametnik, 14.10.16 13:36:03  
             

            Tak dýni sem na plíFčičku ještě nezkoušel, ale když to tady čtu, asi to budu muset jednou taky zkusit. Píšete co všechno je dobrý tam dát, jen tam postrádám něco od masa, to je fakt jen vegetariánská krmě? :7:

            • anuste
              anuste, 17.10.16 07:15:00  
               

              To pozor, já si tam dávám uzený sýr, ten krásně tu polévku ovoní , také můžeš dolít troškou vývaru... :1: :4:

              • speranza57
                speranza57, 17.10.16 15:10:31  
                 

                Na to Prostřeno koukám jen občas, ale zachytila jsem tam podobné dýňové polévky různě kořeněné apod. Záleží na tom, jak je kdo zvyklý. Já mám ráda tu přírodní chuť hokaido, tak tam dávám jen to, co píšu.

            • speranza57
              speranza57, 17.10.16 15:08:03  
               

              Já zdaleka nemusím mít v každém jídle maso. Často vařím bezmasá jídla a některá jídla vařím docela vegansky, jsem tak zvyklá desítky let. Nevidím na tom nic špatného, naopak si myslím, že se to dnes s konzumací masa přehání. Není to žádná agitace, jen píšu svůj názor, ať každý jí, co mu chutná.

              • anuste
                anuste, 20.10.16 14:56:37  
                 

                No a já se tedy snažím to maso nahradit sýrem, ale uzeným... :4:

  • pametnik
    pametnik, 19.8.16 20:46:20  
     

    Poslední dobou se mi zdá, že nás zákazníky podvádějí snad všichni výrobci a to stále víc. Nejhorší je to u potravin. Nekupuji už řadu let zmrazenou drůbež, nehorší je ta kalibrovaná a křehčené kuřecí. Vždy sem vybíral čerstvé, chlazené, ale už i to je stejné jako mražené. Dáte čerstvou,chlazenou kachnu do pekáče, nepodlijete ani lžící vody a za chvíli kachna plave jako na rybníce. Jestli je to odvozeno od místa původu Vodňany, nebo se na rybníce kde vyrůstala moc nasákla vodou nevím, ale dost mně to štve. :10:

    • speranza57
      speranza57, 19.8.16 22:24:33  
       

      Tak toho jsem si nevšimla, ale já kachnu kupuju cca 1x za rok. Spíš mi vadí, že za chvilku plave, ale ve svém sádle, že je tak strašně tučná. Měla jsem kdysi domácí kačenu, jakýsi netučný druh a to byla dobrota, žádný hrnek vypečeného sádla. Proč tohle nechovají a neprodávají ? :8:

      • pametnik
        pametnik, 22.8.16 14:54:00  
         

        Máš pravdu, sádla je tam taky dost, ale nejdříve vyteče voda. Ta kachna bez sádla byla asi domácí Čínská kachna, ale v obchodě se neseženou, protože pomaleji rostou a ne jako ty, kdy je za tři neděle "čerstvá mladá kachna z Vodňan" od Agrofertu.

    • SAMAN47
      SAMAN47, 21.8.16 17:02:37  
       

      Všichni výrobci nás nepodvádějí. Většina sice ano, ale existují soukromí řezníci - a já nakupuji v mém okolí u 5 fakt frajerů, kteří mně nikdy nezklamali a světe div se, většinou nakoupím levněji, než v přiblblejch obchodních řetězcích. Brambory mi vozí soukromník už leta a kvalita jeho brambor se proflákla tak, že já si objednávám 5 pytlů brambor a pro známý a sousedy nechává na dvoře cca 30 pytlů. Někdy víc, někdy míň, to si vždy připadám jak v bramborárně a ne doma.

  • Vetvicka
    Vetvicka, 16.7.16 16:06:24  
     

    Zdravím všechny,
    vytvořila jsem dotazník na téma "Sníte všechno, co máte na talíři?" Je na adrese https://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/snite-co-mate-na-taliri/
    Myslím, že by vás to mohlo zajímat. Budu ráda, když dotazník vyplníte. Všem, kteří ho vyplní, děkuji za ochotu.

    • pametnik
      pametnik, 18.7.16 17:38:12  
       

      Dotazník jsem vyplnil, ale na výsledek nejsem zvědav. Emailovou adresu dávám jen výjimečně, tady ne.

      • anuste
        anuste, 22.7.16 21:14:56  
         

        Ahoj přátelé, na dotazník se juknu, ale musím napsat co mne tento týden vytáčelo při vaření. Dvakrát v týdnu nám přestala téci voda studená "pitná", no to není moc příjemné, ale ta radost , když opět začal téci...Dávejte na sebe pozor v těch vedrech!