Mlsná huba, holé neštěstí

Otevřená diskuze | Kategorie: Gastronomie
teticka.mary (2016-11-28 19:55:56)jitule111 (2016-10-30 15:48:50)pametnik (2016-10-12 15:47:26)
Mlsná huba, holé neštěstí
Založeno: 26. 10. 2014 | Příspěvků: 384 | Členů: 3
Správci: pametnik (hlavní)

Trh s potravinami se začíná stabilizovat a novým prodejcům se otvírají možnosti předvést své výroby a hlavně umění. Proto bych chtěl, aby se zde objevili rady odevšad, kde se nechají koupit skutečně chutné a kvalitní suroviny a potravinářské výrobky. Neměla by to být konkretní reklama, ale doporučení na místo i kdy a kde se takové výrobky nechají koupit. Jsou to kromě "kamenných" prodejen i farmářské trhy a pojízdné prodejny. Díky všem, kteří pomůžou zmapovat Čechy,Moravu a Slezsko pro milovníky dobrého jídla.

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!


  • pametnik
    pametnik, 12.10.16 15:33:11  
     

    Když na vás přijde na něco chuť, jste taky schopní jako já pro to jít a to co nejdříve ?

  • teticka.mary
    teticka.mary, 24.9.16 13:46:38  
     

    http://www.tchiboblog.cz/svatovaclavska-husa-s-hruskami-a-slivovici/?utm_source=facebook.com&utm_medium=post&utm_term=160923&utm_campaign=OpilaHusa

    ham ham ham

    ahojky :13:

    • pametnik
      pametnik, 25.9.16 19:26:45  
       

      Domácí husičku bych si taky dal. Ta slivovice je taky správná přísada, protože doma jsou husy krmeny jinak než ve velkoprodukci, rostou pomaleji a mají více pohybu. Tím jsou starší a taky tužší. Já když dělám řízky z kýty, nebo hovězí plátky ze staršího kusu, tak si to přpravuju den dopředu. Naklepané plátky po nasolení pokápnu slivovicí, nebo vodkou a ještě olejem. Pak je maso jako dort. :2:

  • pametnik
    pametnik, 22.8.16 16:19:20  
     

    Zdravím mlsounky a mlsaly. Jak se připravujete na zimu, zavařujete někdo něco ? Já se právě připravuji na rajčata, moc nám v zimě chutnají. :15:

    • Jasi
      Jasi, 23.8.16 19:52:06  
       

      Co jde se zavařuje,něco dává do mražáku. Ještě pořád bude další...blumy,švestky. Až se zima optá,nebudeme se stydět,že nic nemáme.. :4:

      • pametnik
        pametnik, 2.9.16 17:12:12  
         

        Včera to bylo asi 12 sklenic leča a dneska mám sklizený nechemický, kompostem hnojený netříděný brambory cca 30 kg. Dozrává taky víno a nevím co sním letos provedu, je ho dost, je malý, ale sladký a kosáci už o něm vědí. :1:

  • Jasi
    Jasi, 25.7.16 20:32:14  
     

    Dneska jsem dělala z cukety bramboráčky...delikátní záležitost.. :4:

  • pametnik
    pametnik, 21.7.16 17:47:50  
     

    Tak a zítra bude borůvkový koláč z kynutého těsta, alá "utopený mlynář". :1:

    • Jasi
      Jasi, 23.7.16 20:08:30  
       

      Borůvkový koláč nikdy nezklame, ten mám taky ráda.. :15: Ale u nás se kynuté těsto moc nedělá, raději lité. Je to takové křehčí a všem to moc chutná.
      Dělala jsem i bublaninu, ta hned mizí.. :1: :1: :4:

      • pametnik
        pametnik, 25.7.16 17:25:49  
         

        Jednou dvakrát do roka dělám kynutý s borůvkama a pak taky se švestkama. Těsto musí být dost řídké, jen se mu trochu pomůže aby bylo po celém plechu, chvilku se nechá, pak borůvky, nebo švestky a ty musí mít pokojovou teplotu. Navrch žmolenka, na švestky mám radši mák.

        • Jasi
          Jasi, 25.7.16 20:31:21  
           

          Jasně,také pokud dělám kynutou,tak těstu pomáhám mokrou rukou abych ho roztáhla na celý plech a vrstva po upečení byla nízká.
          Zkus někdy vyzkoušet pod borůvky natřít i tvaroh, hodil by se taky i pod ty švestky,dostane to mnohem lepší nádech.. :15:

          • pametnik
            pametnik, 31.7.16 15:19:05  
             

            Koláč s tvarohem a něčím navrch taky dělám a někdy i klasické buchty. Zabalím švestku a tvaroh společně. Do samotného tvarohu přidávám v rumu naložené rozinky. :15:

            • Jasi
              Jasi, 1.8.16 18:14:39  
               

              Ano,taky to tak dělávám,ty rozinky dají chuť a vůni.. :15:

  • pametnik
    pametnik, 17.6.16 10:52:39  
     

    Včera jsem byl na houbách a než jsem se vrátil, tak byly hotové flíčky. Fleky s masákama nemají konkurenci, je to lahůdka.

    • anuste
      anuste, 25.6.16 12:35:32  
       

      Pamětníku milý, to máš moc šikovnou ženu a je znát, že Tě velmi dobře umí odhadnout. To musela být dobrota, i my se chceme jet podívat - zdali nám něco narostlo... :15:

  • pametnik
    pametnik, 14.6.16 17:19:33  
     

    Dobré odpoledne, dneska sem udělal k obědu smaženici z masáků, bylo to lepší než maso. Houby už začínají a tak na ně chodím i když sem byl včera u doktora. Asi sem si namohl minulý týden kotník a teď mně to bolí a je to mírně oteklé.

  • pametnik
    pametnik, 8.6.16 13:48:36  
     

    Dneska sem začal připravovat jídlo na víkend a protože budou u "stolu" a u rožně převážně chlapi, tak musí být připravena snídaně, večeře na dva dny.Koupil sem dneska vše potřebné a krkovička (20kg)je už naložená v lednici. Pusinky do "plífčičky", vařené v pěti vodách už chladnou a za chvíli je jdu krájet (7kg).

  • pametnik
    pametnik, 6.6.16 13:04:45  
     

    Už nevím co pořád vymýšlet a dnes sem si vzpomněl na čevabčiči s opečeným bramborem. Jemně nakrájená cibulka a hořčice, jak před 35 roky v závodce, nebo hospůdce. Ještě přidám návod, jak si upravuju hořčici, do kelímku hořčice si přidávám 2 až 3 plné lžíce cukru, kapka octa a trošku vody. :15:

    • Jasi
      Jasi, 6.6.16 20:23:12  
       

      Vidíš,tak to vůbec není špatné,dobrý nápad s tím čevabčiči.. :15:
      Také ho občas dělávám,ale spíš mají rádi sekanou na různé způsoby úpravy, ta jim prostě jede.. :1: :1:
      S tou hořčicí to vyzkouším, díky za popis.

  • pametnik
    pametnik, 2.6.16 15:58:57  
     

    Flíčky na zítřek jsou nadělány a budou s prvními, letošními houbami a k tomu okurkový salát. Opět mi bude špatně z přejedení :1:

    • Jasi
      Jasi, 2.6.16 21:59:57  
       

      :7: :7: ...no tedááá...kde jsi našel houby???

      • pametnik
        pametnik, 3.6.16 12:49:22  
         

        V lese :1: :1: :1: , a teď se cítím přepapaný, ale příjemně.

        • Jasi
          Jasi, 3.6.16 19:40:03  
           

          :1: :1: :1: ...tak určitě tam, na střeše bys je těžko hledal.. :1: :1: :4:
          Takže ses pořádně nadlábl a spojenost byla, zase vyrazíš na další lovení.. :15:

          Dole jsem položila otázku - nečteš mně, nebo proč nereaguješ???

          • pametnik
            pametnik, 3.6.16 20:26:53  
             

            Ahojky, to víš že taky přehlídnu. Ale zrovna v ten den jsem byl myšlenkami jinde. Píšeš o bublanině, já na piškotové těsto moc nejsem, ale miluje ho manželka a často jsem ho dělal. Od té doby co se dozvěděla, že má cukrovku (mini :1: ) a zvýšený cholesterol, tak je konec s pečením a jen občas si se mnou vezme povidlovou buchtu a říká, že jí to dělám schválně a ona to nevydrží. Na vtípky je po mně syn i vnoučci.

            • Jasi
              Jasi, 3.6.16 20:56:24  
               

              Ahojky,
              jasně,také se mi to může stát,že přehlédnu a proto je dobrý se optat zda se četlo, nebo ne.
              Já tam nepíši o piškotové bublanině....píši, zda znáš z kefíru, to je úplně jiná chuť.
              Vím,že manželka nesmí sladké, ale u toho si můžeš poměr cukru ubrat a aj tak je chutná.. :15:
              Napíšu jak dělám já:
              Do mísy naliješ kefírové mléko, dáš špetku soli, trochu cukru ( opravdu stačí málo)...potom celá vajíčka a když máš a dáš jich víc, o to je lepší.
              Pak jen ještě polohrubou mouku,ale ne mnoho, spíš aby bylo řidčí.
              Pekáč vymastíš olejem - naliješ těsto - do toho dáš ledajaké ovoce co máte rádi.
              Ze začátku na 200°C tak asi 10-15 minut, potom stáhnu na 170°C a nechám pécipokud nejsou vidět do zlatova kraje.
              Vypnu a ještě nechám dojít.. :15:

              • pametnik
                pametnik, 6.6.16 12:51:01  
                 

                To zkusím a dám pak vědět. Teď sem tady chvíli nebyl, protože mi to při přihlašování hlásilo, že je to nebezpečné přihlašování. Avast mi blokoval přihlášení.

                • Jasi
                  Jasi, 6.6.16 20:26:08  
                   

                  Určitě to vyzkoušej,fakt u nás jde na odbyt. Dělala jsem v sobotu s borůvkami co jsem ještě měla v mražáku a mizela.. :15:
                  Já jsem se sem pak také už nemohla dostat, ten problém mělo víc lidí a kdo to nedovedl obejít tak musel počkat do dneška co to codeman zase zprovoznil.
                  Psala mi o tom kámoška na fb, jinak bych nevěděla důvod.

  • pametnik
    pametnik, 25.5.16 12:12:18  
     

    Nazdar autorky a autoři prima nápadů na dobroty. Včera sem dělal jako přílohu ke krkovičce bramborové knedlíky. Protože nebyla doma krupice, tak byla nahrazena strouhankou. Knedlíky byly výborné, jsou takové kypřejší a měkčí a krásně držely tvar. Teď mi kyne chleba. Taky sem začátkem týdne stihnul upéci buchty, tvarohové a povidlové a zjistil sem, že nejlépe mi vyhovuje Předměřická mouka.

    • Jasi
      Jasi, 25.5.16 19:51:11  
       

      Ahojky.
      Tak dalo by se říci,že každý máme tak nějak svůj způsob přípravy pokrmů.
      Jak píšeš co používáš,tak to já vůbec nedávám do bramborového těsta ani krupici, ani strouhanku.
      Mé složení je:
      polohruhá mouka
      trochu soli
      vajíčka ( dle množství těsta)
      trochu vlažného mléka
      Tohle je všechno, zpracuji a těsto mám výborné, jen se nesmí zahálet a rychle zpracovat.. :15:
      Mouku kupujeme normálně v Penny a bez problémů.

      • pametnik
        pametnik, 26.5.16 14:58:54  
         

        Taky to tak dělám, jen nepoužívám mléko. Teď sem udělal griliášový trubičky a zítra je budu plnit. Dělal sem je poprvně a první plech na pečící papír se neosvědčil, až třetí je jak má být. :15:

        • Jasi
          Jasi, 26.5.16 15:27:28  
           

          Mléko dávám jen malinko,moje mamča ho také dávala,těsto je pak takové vláčnější.. :15:
          Griliášové trubičky jsem nikdy doma nezkoušela,- mám je sice ráda, ale když mám chutě,tak koupím hotové.. :4:
          Jsi odvážný a šikovný..ne vždy se daří,ale přišel jsi na to a nevzdal boj.. :1: :4:

          • pametnik
            pametnik, 27.5.16 15:41:33  
             

            Teď sem dal do trouby buchty, chleba je ještě horký, aby byl na zítřek připravený. Protože se dostaví všichni, tak musím mít pro ně napečeno dopředu. Tradiční "polífčičku", kachny s knedlíkem a zelím budu péci až zítra. Odpoledne dostanou jen kousek uzenýho, sýry a ten chlebík. Trubičky sem nakonec naplnil Pařížskou pěnou.

            • Jasi
              Jasi, 27.5.16 20:37:59  
               

              No jasně,takže když očekáváš velkou návštěvu,tak to se musí nachystat i dostatek jídla aby bylo na pohoštění... :15:
              Jsi šikovný,naplánuješ co bude a podle toho se přizpůsobíš.Ono to je fajn udělat zásobu,potom je kam šáhnout a podat na stůl...to moc dobře znám,když se mi také nahlásí.. :4:
              Co jsi dělal za buchty, myslím s jakou náplní?

              • pametnik
                pametnik, 29.5.16 12:07:49  
                 

                Většinou dělám tvarohové, makové a povidlové. Tentokrát sem udělal jen povidlové a když sem je dal na stůl, tak jim říkám, kdo bude mít štěstí trefí na povidlovou. Nejdříve se snažili to různě prohlížet, pak ale zjistili, že si dělám legraci a za chvíli bylo po buchtách. Bylo jich jen z kila. :1:

                • Jasi
                  Jasi, 29.5.16 20:42:56  
                   

                  :1: :1: ..tak jak to čtu,jsi vtipálek a jistě se návštěvníci v Tvoji společnosti nenudí. Někdy to budu muset taky vyzkoušet.. :4:
                  Že mizely se nedivím,určitě jste měli víc hostů a byly chutné.

                  Já jsem dnes dělala k obědu..vepřové na žampionech s kynutým knedlíkem a na odpoledne jsem ještě upekla bublaninu s meruňkami ( zavařené) a ještě jsem to posypala rozinkami...také to mizelo.. :1: :1:
                  Bublaninu jsem dělala z kefíru,- znáš to,- děláváš také?

  • Jasi
    Jasi, 10.5.16 08:53:32  
     

    Aničko,slíbila jsem napsat nějaký recept kde bude masíčko,tak teď dávám:
    Na pánvičce jsem rozehřála máslo,do toho na jemno pokrájenou cibuli a česnek - restovat.
    Když se cibulka hezky osmahla,přidala jsem na nudličky pokrájené kuřecí maso z prsíček,které jsem měla naložené.
    Po opečení jsem přidala...bílé fazolky v chilli omáčce z plechovky,trochu pálivé papriky, malinko podlila vodou a nechala pomalu dusit.
    Ke konci jsem ještě dala pro vůni trochu majoránky.
    Jako přílohu ...noky.

    • anuste
      anuste, 25.5.16 08:00:14  
       

      Ahojda mlsalové,
      Jasněnko, díky za recept. To tedy může být dobré, teď máme takový shon doma, ale příští týden se do toho pustím... :15: :15:

      • Jasi
        Jasi, 29.5.16 20:43:31  
         

        Určitě zkus, jistě bude spokojenost.. :4: :6:

  • pametnik
    pametnik, 8.5.16 18:56:57  
     

    Včera odpoledne sem roztopil venku krb, na rošt sem položil rozčtvrcené,dva dni naložené kuře, k tomu pak čerstvě upečená houstička a stačilo to pro mně a manželku i k večeři. Docela to šlo. Dneska bylo file a nové brambory s okurkou a po obědě sem upekl koláč "alá Jasi", jen sem si měl naložit ty rozinky do rumu včera :1: , jinak OK.

    • Jasi
      Jasi, 8.5.16 21:27:59  
       

      No tak to je bomba, to moc ráda čtu.." alá Jasi "... :1: :1: :13:
      Grilování je super,počasí už k tomu přeje a kuře nikdy nezklame,to se dá jíst.. :4: Zase mi děláš chutě.. :13:
      Já jsem včera dělala kuřecí řízky v dvojobalu a k nim byla brambor.kaše - bylo to na přání.
      Když jsem podávala na stůl, tak ty údivy...óóó to jsou pořádný řízky..byly přes celý talíře.. :15: :15:
      Vnuk ač moc nejí,tak se nedal a bojoval tak dlouho, dokud vše neporazil.. :1: :1:

  • Jasi
    Jasi, 3.5.16 18:12:10  
     

    Má vymyšlená buchta

    Do mísy jsem rozklepla 3 vajíčka,do toho jen malinko moučkového cukru,trochu oleje a třela.
    Když byla hmota,dala jsem malinko mléka,vsypala mleté ořechy a rozinky...znova promíchala.
    Pak klasicky polohrubou mouku s špetkou sody.
    To jsem nalila do pekáče,samozřejmě vymazaný a vysypaný strouhankou a dala na 200°C péci.
    Mezi tím jsem si v misce smíchala hruškové povidla s mletým mákem a v druhé misce připravila drobenku.
    Asi po 10 min.vyndala, potřela tou směsí a hustě zasypala tou drobenkou a dala péci už při 180 °C.
    Konečný výsledek...byla chutná.. :4:

    • pametnik
      pametnik, 4.5.16 08:13:21  
       

      Samý dobrý věci a tak to je určitě dobré. Já mám ale problém se ženou, které diagnistikovli mírně zvýšený cukr a cholesterol. Od té doby vše dobrého odmítá a snaží se žít zdravě :1: . Tak teď si takové dorůtky dělám pro sebe a návštěvy, i když žena taky neodolá a říká, že jí to dělám schválně.

      • Jasi
        Jasi, 4.5.16 10:54:38  
         

        Ano,já si to pamatuji,jen jsem to napsala,abych přispěla a pokud by si to náhodou ještě někdo přečetl..dala inspiraci.. :4:
        Ráda si vytvářím různé recepty podle své fantazie.. :1: :1:

        • anuste
          anuste, 7.5.16 07:54:01  
           

          Já bych si přála masíčko, prosím pěkně...To je ta moje mlsná "huba", až přímo mastná... :1: :1: :1:

  • Jasi
    Jasi, 27.4.16 18:39:58  
     

    Něco na mls

    Do misky jsem rozklepla 3 celá vajíčka, do toho dala trochu moučkového cukru a utřela.
    Měla jsem tady asi 1/4 litru kefíru, to jsem do toho vlila, potom trochu polohrubé mouky a malinko sody.
    Vše jsem smíchala na řidší těsto, které jsem vlila do vymaštěného a strouhankou vysypaného pekáče.

    Potom jsem vykrájela několik jablíček, ty pokrájela na drobno a poházela těsto, pak jsem tam ještě dala ořechy a rozinky.
    Do vyhřáté trouby na 200 °C asi 5. minut...stáhla na 150 °C a dopekla.
    Když bylo hotovo, teplé jsem to polila křížem-krážem medem a nechala vsáknout.

    • pametnik
      pametnik, 27.4.16 18:58:48  
       

      Nazdárek, mně jde taky pusa vandrem. Dneska sem našel ještě poslední makovou placku v mrazáku, ale zítra se do něčeho pustím. Teď v týdnu sem narazil na recept na výrobu trubiček a tak je asi zítra zkusím, krém dovnitř udělám buď pudinko máslový, nebo to co prodávají v prášku a jen se to nasype do mléka a našlehá.

      • Jasi
        Jasi, 27.4.16 19:32:39  
         

        Ahoj,ahooj.. :15:
        No to si myslím, přece jen občas něco dobrého je potřeba zahnat mlsnou.To máš dobrý nápad, ty trubičky se také hodí a máslový krém s pudinkem je lehký, netíží tak v žaludku, to budete mít ňamku.. :4:
        Já to práškový co prodávají nekupuji, cítím z toho takovou tu umělotinu, nechutná nám to.
        Teď na víkend asi upeču štrůdly, mám ještě jablíčka a tak je využiji. Dcera je má moc ráda, miluje hlavně patičky, tak musím udělat malé šišky, aby těch patiček bylo hodně a byla spokojená.. :1: :1:

        • pametnik
          pametnik, 27.4.16 20:42:35  
           

          Štrůdl by taky nebyl k zahození, já ho dělám z "práškovýho" těsta, lístkový se mi nechce dělat a kupovaný to není ono.

          • Jasi
            Jasi, 27.4.16 21:20:05  
             

            Tak já kupuji Babiččino a to nám teda chutná.Někdy beru i chlazený.

            • anuste
              anuste, 28.4.16 15:30:30  
               

              Tak jak Vás čtu, mlsalové, říkám si , že já si přeji něco od masa a to hodně...Přijdu si jako Marfuša, no nemusím mít játříčka, ale cokoliv co voní masem. Na buchty , tak to nezabírám... :1: :1: :1:

              • Jasi
                Jasi, 28.4.16 20:34:07  
                 

                :1: :1: :1: :1: :1: ....jj tak tohle už je o tobě známé,-...masová žena... :4: :4: :13:

                Aničko,tak já zítra napíšu nějaký receptík z masíčka.. :15:

                • pametnik
                  pametnik, 29.4.16 17:30:48  
                   

                  Včera sem udělal konečně ty trubičky a naplnil. Musím je ale nechat ještě trochu rozležet, jsou jako "štolverk" :1: Příště budu dělat griliášové.

                  • Jasi
                    Jasi, 29.4.16 20:53:46  
                     

                    Jůů...jen to čtu a už se mi sbíhají sliny.. :1: :1: Ty griliášové mám moc ráda, do nich jak bílou,tak pařížskou šlehačku...uhmm...a už mi ukápla slina do klávesnice.. :4: :13: :13:
                    Kdy že budou??? :15:

                  • pametnik
                    pametnik, 30.4.16 08:16:33  
                     

                    Už je to dobrý, jsou akorát. Náplň sem dělal hnědý pudink+kakao s máslem a protože to šlehá robot, tak se to skoro nerozezná od pařížský pěny, která někdy do druhého trochu "spadne".

                  • Jasi
                    Jasi, 30.4.16 09:11:22  
                     

                    Tak jsi to vymyslel dobře..nechte si chutnat.. :6: