Domácí pekárna

Otevřená diskuze | Kategorie: Gastronomie
pvdmk (2018-05-24 13:21:37)starabodlina (2018-05-15 22:54:17)baronka75 (2018-05-08 06:29:36)Akyne (2018-05-02 13:54:18)fialovypetr (2018-03-04 11:20:04)Lin (2018-02-28 18:28:51)Zitaebr (2018-01-30 13:31:32)Dorka12 (2017-12-24 22:24:12)
Domácí pekárna
Založeno: 1. 4. 2014 | Příspěvků: 756 | Členů: 8

Recepty, návody, nápady, ale také chvála a kritika na tohoto pomocníka. A prosté přátelské povídání.

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!


  • Akyne
    Akyne, 27.4.18 20:22:48  
     

    Tady jsou ty škvarky :15: mé veledílo checht :1:
    http://www.imagehosting.cz/?v=img201nnn.jpg

    • starabodlina
      starabodlina, 27.4.18 21:04:27  
       

      Úžasné.
      Dnes jsem zjistila, že u nádobky v pekárně mně vypadla hřídel. Zítra zkusím zda bude fungovat na kynuté knedlíky. Musím sehnat novou nádobu. Pekárna už je stará jestli ještě budou mít náhradní.

      • Akyne
        Akyne, 28.4.18 08:29:22  
         

        Snad budeš mít úspěch.Dneska je všechno takové rychloobrátkové...já teď řeším u 3 roky starého sporáku rozbité sklo ve dvířkách trouby /vnější/.Nevymění celá dvířka,jen sklo a chtějí za to 2200kč :10: asi koupím nový s nějakou prodlouženou zárukou.Pořád něco prostě :12:

  • Akyne
    Akyne, 23.4.18 22:08:14  
     

    Přátelé,možná to nevíte,ale správce a zakladatel této diskuze "fialovýpetr" asi před měsícem zemřel.
    Někdo by se mohl ujmout úlohy správce a trochu to tady kočírovat...co třeba bodlinka? :4:

    • starabodlina
      starabodlina, 25.4.18 23:08:45  
       

      Děkuji, ale správcovství rozhodně nééé.

      Fialovýpetr se snad nedá nahradit. To byla špička na vyvařování, pečení v pekárně. Nejen v pekárně.
      Pekárnu jak jednou psal si upravil, říkal na "furtšlap". Úpravu měl hlavně na marmelády.
      Dříve jsem v pekárně dělala často, běžela i 2x denně.
      Zkoušela jsem chleba,ale co nedaleko zprovoznili pekárnu kupujeme tam. Je výborný,kváskový, takový jsem nikdy neupekla. Jsme dvá (1 diabetik) a dělám v ní jen kynutá těsta.
      Trochu marmelády a sádlo jsem zkoušela, ale když seženu pěkné tak ho nakoupím tak 3 kg a to se v pekárně nevyplatí.
      Dcery jí využívají podstatně víc.

  • pvdmk
    pvdmk, 23.4.18 10:44:56  
     

    Ahoj. Domácí pekárnu nemám, ale mám dobrého robota a el. troubu. Pekárnu bych sice ještě do kuchyně dostal, ale bylo by to hodně našlapané .... :13:

    • Akyne
      Akyne, 23.4.18 15:56:43  
       

      Zdravím :15:
      Když se chce,jde všechno...ale jestli máš opravdu pěkného robota,tak ani pekárnu nepotřebuješ.

      • pvdmk
        pvdmk, 27.4.18 08:44:08  
         

        udělal jsem si předloni moooc velkou radost - https://www.chefshop.cz/robot-heavy-duty-kitchenaid-5kpm5-bila/
        Těsto na chleba zvládá dobře, letos chci vyzkoušet v menší marmelády - jen pár kousků, předtím jsem vařil ve větším hrnci, ale musel jsem rozdávat ....

        • Akyne
          Akyne, 27.4.18 20:01:50  
           

          :7: No jejda...to je krasavec.Ten snad umí všechno :15:
          To vážně pekárnu nepotřebuješ. :15:

          • starabodlina
            starabodlina, 27.4.18 21:00:05  
             

            Tak to je stroj, nádhera.

          • pvdmk
            pvdmk, 2.5.18 07:50:15  
             

            Umí hodně, ale když jsem se rozhodoval, hrál roli fakt, že na firmě v kuchyni pracoval 20 let bez závady. A mechanicky jej vyrábějí stále stejné.

  • Akyne
    Akyne, 5.4.18 20:55:14  
     

    Tak jsem dneska konečně udělala v pekárně ty škvarky podle rady Petra...jsou vynikající.Bohužel se to už nedozví :9:

  • starabodlina
    starabodlina, 9.3.18 20:34:56  
     

    Domácí pekárna není jen na pečení chleba. Máme tu 3 z obrázku ETA Dalicca. Jsem s ní max. spokojená i obě dcery na ní nedají dopustit.
    Používáme jí na všechna kynuta těsta i knedlíky,marmelády,atd.
    Nejlépe ti poradí Petr. Má to vymakané :15:

  • kajamala22
    kajamala22, 9.3.18 17:39:45  
     

    Ahoj lidi, vidím, že tu často pečete, pečete si i vlastní pečivo? Přemýšlím o koupi domácí pekárny a možná byste mi s tím uměli poradit :) Určitě bych to nepoužívala na každodenní pečení, ale jednou za čas bych si ráda upekla domácí chlebík… četla jsem na jedné stránce (přesněji zde: https://vas-pomocnik.cz/domaci-pekarny/ ), že ty levnější (do 2 tisíc) jsou poměrně hlučné a mají velkou spotřebu, ale zase na občasné pečení mi přijde praktičtější koupit levnější, když ji nebudu tak často používat, tak ten hluk asi tak moc nevadí, ne? Máte někdo nějakou osobní zkušenost? Předem díky :)

    • Akyne
      Akyne, 10.3.18 20:54:22  
       

      Mám asi tu nejlevnější z Lídlu,SilverCrest za 1200kč a jsem moc spokojená.Žádnou hlučnost neřeším :4: a se spotřebou v tom moc velké rozdíly asi nebudou.Nejdřív jsem se s pekárnou oťukávala a zkoušela co a jak a teď jsme kámošky.Bez ní bych neudělala nic z kynutého těsta.Moučníky ani chleba v ní nepeču,jen si nechám zpracovat těsto.
      Ale peču v ní sekanou,játra,mleté maso na špagety,škvarky...nejlíp poradí pan Petr tady.

      • Donateus
        Donateus, 14.4.18 16:38:25  
         

        Ta není nejlevnější !!
        Viděl jsem v Okey, v akci před Velikonocema pekárnu za 800 Kč. Měla všechno co mají ostatní. Ženský to okukovaly. Cena ale nápadně nízká. Chtělo by to názor někoho, kdo to koupil. :8: :8: :8:

        • Akyne
          Akyne, 15.4.18 01:26:09  
           

          Je to možné...tato byla dobrá za solidní peníz a nelituju.
          Jestli je dneska něco za levnější peníz,tím líp.

  • fialovypetr
    fialovypetr, 10.2.18 10:01:28  
     

    Dnes bude zemlbába s hruškami, jablky - kompoty, tvarohem s rozinkami v rumu. Rozmýšlím se jestli v pečce a nebo kombajnu. Z pečky stejně musí jít ještě pod gril, aby byla nahoře zapečená pěna a kůrčička, tak asi kombajn...Je víkend, pečku nechám spát... :13: :4:

  • starabodlina
    starabodlina, 6.2.18 19:32:56  
     

    Petře jaký máš konventomat?

    • fialovypetr
      fialovypetr, 7.2.18 12:43:13  
       

      Já mám i velký, něco podobného jako mají v Bille a v jiných obchodech kde pečou pečivo, se sprchováním, peče, dusí, smaží, několik jídel dohromady, ale je to potvora se spotřebou 2 550 W. a pak mám ten skleněný hrnec, s infra ohřevem - žárovkou a v to dělám pořád a všechno, hlavně teď, když většinou griluju nasucho...

      • starabodlina
        starabodlina, 7.2.18 13:56:54  
         

        Petře děkuji. Na ten skleněný se podívám, pro dva by mohl stačit.

        • fialovypetr
          fialovypetr, 8.2.18 14:05:28  
           

          Bohatě, tak jako u nás. Taky peče dorty, zkrátka je to kombajn v kuchyni, na všechno !!! Je nekupup předražené, Co jsem viděl ceny, od 600 - 1 000.- Kč.

          • Akyne
            Akyne, 9.3.18 21:34:49  
             

            Mám to asi 5 let a zase tak moc mě to nenadchlo.Spíš využiji el.hrnec.To je má jednička v kuchyni :15: /tím neříkám,že je to ufo špatné...jen zabírá hodně místa a vytahovat to z komory mě štve/ a taky to světlo bliká jak semafor.

            • starabodlina
              starabodlina, 10.3.18 19:56:07  
               

              Já ho mám půjčený a mám stejný názor. S díky ho vrátím, kupovat ho nebudu.

  • fialovypetr
    fialovypetr, 4.2.18 03:37:05  
     

    Ty škvarky z pečky taky můžete vybrat, dát na pekáč a dodělat v troubě a nebo v mém případě v konvetomatu, v remosce a pod. Nechat ale vždy trochu rozpuštěného sádla, jsou opravdu pak hnědé, křupavé a luxusní...Tak jak jsme dělali při zabijačce co se dávaly do jelit. :13:

  • Akyne
    Akyne, 29.1.18 20:45:03  
     

    Šmarjá lidi,já na tuto diskuzi zapomněla... :1: :1: :1:
    Tak Ptře prosím,jak na ty škvarky?

    • Zitaebr
      Zitaebr, 30.1.18 13:23:29  
       

      Ve sklenici a v mikrovlnce, ovšem nejraději mám klasiku, na sporáku v hrnci :15:

    • Zitaebr
      Zitaebr, 30.1.18 13:25:26  
       

      I když v pekárně na program marmeláda by to taky šlo, vyndat měchačky ale :15:

    • fialovypetr
      fialovypetr, 31.1.18 09:18:28  
       

      Ano, program džemy, marmeláda, háky nechat, nandat pokrájené syr. sádlo, zapnout a po půl hodině podívat a přisypat. Dělám asi na 3 - 4 celé cykly a aby byly škvarky dozlatova, pak v hrnci doma, už jen vybrané škvarky.
      Nic nemusím míchat, hlídat, přichytit se nemůžou, však uvidíš.... :13:

      • Akyne
        Akyne, 31.1.18 18:07:50  
         

        Vyzkouším tak z kila hřbetního sádla a uvidím.A dám pak vědět.Domácí škvarek je prostě domácí škvarek :15:

        • fialovypetr
          fialovypetr, 1.2.18 10:25:15  
           

          Já tam narvu klidně 1,5 kilča, ono to pomalzu sedá... :4:

  • fialovypetr
    fialovypetr, 21.12.17 16:07:43  
     

    Všem krásné Vánoce u rodinného stolu, hodně zdraví, štěstí, pohody a v tom Novém roce jen samé to nej, nej... :4: :15: :13:

    • starabodlina
      starabodlina, 22.12.17 01:03:45  
       

      Petře, přeji také krásné svátky a v tom novém roce zdraví, štětí a hlavně drž se.

  • fialovypetr
    fialovypetr, 3.12.17 07:43:43  
     

    Tak že: pro mě diabetika sladká rýže v pečce.
    Rýži třikrát propláchnu v teplé vodě, aby se co nejvíce vyplavil škrob. Šup da pečky, dva vanilk. cukry, lžíci medu, 4 hřebíčky, trojité množství vody, špetka soli a uvařím na program pečení-bez háků. Potom
    vyklopím a zase do pečka naskládám dolů půlené komp. švesky, rýži, komp. hrušky, rýži, komp. jablka, rýži, pár plátků másla !!, v půli pečení zase na program pečení, zaliji třemi rozškvrdlanými vejci s trochou třtinového cukru.
    Fertik, pak jen odháním nenechavce, kteří tvrdili, že rýži na sladko néééé.... :13: :4:

    • fialovypetr
      fialovypetr, 3.12.17 07:49:57  
       

      Prosím, ovoce jakékoli, ale vždy kompotované a nebo uvařený a ochucený kompot, jinak - nulala bodov... :4:

  • fialovypetr
    fialovypetr, 15.11.17 15:07:19  
     

    V pečce už se táhne hovnovězí gulášek, jede už čtvrtý cyklus, asi to bude už stačit, pak dodělám jen doma v hrnci. Musí být luxusní, přijede v pátek fajnšmekr, musím se vycajchnovat.. :13:

  • fialovypetr
    fialovypetr, 23.10.17 07:13:35  
     

    Dnes ale bude pečka makat, dostali jsme od sousedů krásné vysoké syrové sádlo, museli pašíka píchnout. Budou zase krásné škvarky a dom. sádlo. Používám všude, i do buchet, to jsou pak ty pravé babičkovské... :13:

  • fialovypetr
    fialovypetr, 21.9.17 10:30:14  
     

    Včera kontrolíren na DIA, děs a hrůza kurtizán, pečka počítám bude dlóóóóuho mimo provoz....No co už velice, není každý den posvícení, ba ani čurina !! :4: :14:

    • Pavla.119
      Pavla.119, 21.9.17 10:43:55  
       

      Máme aspoň možnost zjistit, co ta pečka umí udělat i pro diabetiky! Já si myslím že toho určitě zvládne spoustu! Pokud na něco narazím, dám echo.

      • fialovypetr
        fialovypetr, 22.9.17 12:17:01  
         

        Dnešní opětovná kontrola a hurááááá, pečka asi zase o víkendu bude klohnit cvíboch s umělým cukrem. Injekce zabraly...!!! :13: :4:

        • Pavla.119
          Pavla.119, 22.9.17 12:19:57  
           

          Tak to je výborná zpráva!

          • fialovypetr
            fialovypetr, 14.10.17 17:08:22  
             

            Výborná zpráva to byla, teď je to horší, asi díky mé mlsné hubě. Ale zhubnul jse 14 kilo a to mě těší nejvíc, prej cukržroutka chce své.. :4: No a tím pádem pečka nepeče... :9:

  • fialovypetr
    fialovypetr, 30.8.17 13:15:35  
     

    A jsme domáááááá......., a konec, už nikdy více, stačilo, roky jsou ZDE ..... :10:
    Zítra asi po dvou letech zase upeču náš tmavý chleba, s prasklou kůrčičkou, se zbytky mouky...Moc tomu sice nevěřím že se podaří, ale ??? za pokus to stojí... :4: :13:

    • Akyne
      Akyne, 30.8.17 23:00:26  
       

      Český chleba!To je to první,co si jde člověk koupit a hned se s chutí zakousne...to znám. :15:
      Známé a přátele člověk vidí rád,ale nikam už bych k vůli tomu nejela půl světa v těhle vedrech.Už na to nemám energii.Klima v autě je příjemný bonus a to je tak všechno.
      Asi se za teplem vydám v zimě :4: ale už jsem zvyklá na své pohodlíčko a nikam se mi moc nechce.

      • fialovypetr
        fialovypetr, 31.8.17 07:01:55  
         

        Přéééééééééééééééééééééééésně !!!!!! :4:

        • fialovypetr
          fialovypetr, 14.9.17 09:32:26  
           

          ...a k temu aj pořádný kus špeku, popaprikovat, osolit, burčák k temu...

          • Pavla.119
            Pavla.119, 14.9.17 09:52:06  
             

            Jj, já mám ze fšeckéj zeleniny nájrači - kus špeku!

            Ale takový čerstvý ovárek takéj néni k zahuzení :1:

            • fialovypetr
              fialovypetr, 16.9.17 16:07:20  
               

              Bať a može byt aj zauzený boček...ve sklépku, v noci, enem tak pokrajovat, s okurečkama, ořechy, jablíčka...No bohužel, to dom. perárna neumíí... :4:

              • Pavla.119
                Pavla.119, 16.9.17 16:15:42  
                 

                Ale umí ten základ - voňavý křupavý chlebíček...
                ...ten sa nikdy nepřejí!

                • Akyne
                  Akyne, 17.9.17 23:30:57  
                   

                  Moje řeč! :15:

  • fialovypetr
    fialovypetr, 31.7.17 15:30:08  
     

    Hola hola, dovča volá.... V noci vyrážíme na pozvání ke známým na jih, prej musíme zůstat měsíc...no nevím tedy, jestli to vydržíme...??
    Pečky nechejte vychladnout, v tomto počasí, 34°se nedáááá.
    Ahooooj. ... :13: :15: :2: :4:

    • Akyne
      Akyne, 3.8.17 00:05:09  
       

      A kolik stupňů myslíš,že bude ve Španělsku? :1: :1: :1:
      Šťastnou cestu,ale nikam bych teď nejela.

      • fialovypetr
        fialovypetr, 5.8.17 11:16:35  
         

        Tak je tady odpoledne kolem 34 - 37, ráno ale 19, od Středomáku pořád vane chladnější větřík a u té velké vody se dá vydržet. Cestou jsme se stavili pro známé v Curychu, je nás 6 v chaloupce, všechno OK. Zítra neděle a tak asi budu dělat knédl!!!, už nám bagety a bílý chleba nevoní...Bude rajská, venku v kotlíku... :13: :1: :1:

        • Akyne
          Akyne, 8.8.17 23:29:38  
           

          :1: :1: :1: Nechte se obsluhovat někde v chladné taverně a na vaření se vykašli!Máš přece dovolenou!!!!

          • fialovypetr
            fialovypetr, 12.8.17 12:21:57  
             

            V tavernách je větší vedro jak venku, smrad z přepáleného tuku a stolovníků, viržinek a cigár, venku je to lepší, jen pořád přemýšlím a dumám, jak jim to vychází s tou EU a jejich hygienyckými pravidly ??? My se doma z EU posejeme, tady by jim asi vyfackovali a poslalli až tam .... :13: :2: :1: :1:

            • Akyne
              Akyne, 13.8.17 23:05:05  
               

              Dobře dělaj a věří si!Tady každej podělanej z debilních zákonů a nařízeních,protože hned hrozí vysokýma pokutama a ochrany není.Nezaplatíš-exekuce!Všechno je tu špatně.Pokud jsem majitelkou restaurace,kavárny,taverny...je na mě jestli můžou hosté kouřit nebo ne.Stát do toho nemá co kecat.Tečka!