Kuchařka Mařka

Moderovaná diskuze | Kategorie: Gastronomie
Takometa (2017-12-13 00:18:57)starabodlina (2017-12-13 00:09:41)EnnyForMe (2017-12-12 23:04:38)ohnivazenaMagdalena (2017-12-12 22:47:31)Jitka.L (2017-12-12 22:42:13)sorong.1 (2017-12-12 21:26:50)Jackie0004 (2017-12-12 21:20:04)Akyne (2017-12-12 19:49:48)Erich352H (2017-12-12 18:10:30)speranza57 (2017-12-12 17:51:49)b.k.marie (2017-12-12 16:23:18)dana.hoyerova (2017-12-12 12:54:03)fialovypetr (2017-12-12 10:52:57)helena.manova (2017-12-12 06:08:13)flegma1 (2017-12-11 17:02:56)jarekrum (2017-12-09 21:35:32)vanilka46 (2017-11-20 06:27:10)SAMAN47 (2017-11-02 06:50:40)chantallka (2017-09-27 10:36:42)anina (2017-06-29 14:31:02)Zitaebr (2017-06-26 14:15:54)zapadlova.jana (2017-02-16 09:30:46)Rusalka (2015-11-11 15:54:49)
Kuchařka Mařka
Založeno: 6. 11. 2013 | Příspěvků: 36 546 | Členů: 28
Správci: Takometa (hlavní), b.k.marie

Vše okolo vaření, včetně rad našich babiček.

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!


  • flegma1
    flegma1, 11.12.17 17:02:55  
     

    výpečky..teda jako moravský vrabec.. :4: :2:

    • sorong.1
      sorong.1, 11.12.17 18:17:54  
       

      Já dnes zapečený brambory a Erichu, ty tvoje okurky s dynamitem k tomu. :15:
      Na zítra vytáhnu zbytek kuřete a ze zbylých brambor jsem udělala kaši. A určitě si v kantýně dám gulášovou polívku, dělají úplně výbornou, takovou doma neudělám :1:

      • Takometa
        Takometa, 12.12.17 18:38:09  
         

        My dnes rajskou polívku (bože, jak já se už těším na poctivý hovězí vývar :1: ) a květák na mozeček s bramborem. :4: Koupila jsem si do kuchyně potravinovou skříň a tak si tam předělávám a čistím a nějak to nemá konce. Těch různých pomocníků je i přesto, co jsem povyhazovala, pořád dost, tak si to rovnám, abych to měla víc po ruce a na všechno dosáhla. Generální úklid už jako takový neděláme, nezvládli bychom to, snažím se sem tam něco vzít víc do práce a spíš to udržovat. Jen bych někdy potřebovala bič! :1: Ještě mám objednaný koberec pod stůl a nové židle, ale to přijde až po svátkách. Nevadí mi to, protože dlouho trvalo, než jsem našla, co se mi hodí a líbí. Když už nemůžu mít novou kuchyň, tak si ji aspoň vylepším. :4:

        • sorong.1
          sorong.1, 12.12.17 18:51:30  
           

          My máme v takovém plonkovém koutě udělanou komůrku, v části police a v části šuplata. Jsem si nejdřív říkala co tam dám, no a teď zas, že mohla být větší :1: :1: je tam i vysavač a schůdky.. A tak všecko. :1:

        • sorong.1
          sorong.1, 12.12.17 18:53:02  
           

          A jak ještě dlouho budeš mít ten bezmasý režim?

          • Takometa
            Takometa, 12.12.17 19:27:06  
             

            Každopádně do 21.12. - to jdeme po odběrech na kontrolu a pak se rozhodne. :4:

        • EnnyForMe
          EnnyForMe, 12.12.17 22:40:48  
           

          Dobře děláš :4: :15: Ono to chce občas kousek domu,či bytu převorat :1: I drobné úpravy a vylepšení potěší :2:

  • Takometa
    Takometa, 11.12.17 12:43:51  
     

    Zdravím všechny! :15: Už sněžilo, pršelo, sluníčko svítilo, chvílemi ještě větrové poryvy.... no hotový apríl. :10: :2:
    Dnes na oběd polévku ze včerejška a rizoto z vepřového, kulaté rýže a steril. leča. se sýrem a okurkou. :4:

    • b.k.marie
      b.k.marie, 11.12.17 13:32:56  
       

      U nás ráno pršelo, teď vítr, jak v blázinci. My měli od včera králičí polívku a upekla jsem sekanou, k tomu šťouchaný brambor a zelný salát. Zelí máme vysocké červené.

      • dana.hoyerova
        dana.hoyerova, 11.12.17 17:07:38  
         

        Zdravím u nás dneska co dům dal.Dědek dojedl zbytek kačeny a já si vytáhla z mrazáku jitrnici a uvařila k ní trošku brambor a k ní zbytek zelí od kačeny.Zítra tu mám nachystaný krásný hovězí plát tak bude roláda s bramborem nebo rýží. :15:

        • Takometa
          Takometa, 11.12.17 18:40:12  
           

          Prej co dům dal a dům dal kačenu, jitrnici.... já se picnu, jak by řekl můj vnuk. :1:

          • Erich352H
            Erich352H, 11.12.17 19:15:08  
             

            :1: Kdo by nechtěl takový dům? Já jo! :15:

          • sorong.1
            sorong.1, 11.12.17 19:40:44  
             

            Když se staráš, dům dá :1:

            • EnnyForMe
              EnnyForMe, 12.12.17 12:25:36  
               

              Mám nějak divnej dům,starám se a nikde nic :5: :1: :1: Tak rychlovka,koprajda s vajíčkem :15: Maťo nejni :14:

              • dana.hoyerova
                dana.hoyerova, 12.12.17 12:54:02  
                 

                No u nás je sice neustále plnej mrazák který se snažím vyprázdnit ale toho se asi nedočkám protože moje příbuzenstvo má nejspíš děsnej strach aby jsme tu nepomřeli hlady a tak mě neustále zásobují vším možným.Bohužel většina z nich má svoje hospodářství takže jim to nečiní potíže.Je to sice od nich moc hezké ale na druhou stranu všeho moc škodí.Nejhorší je to snad teď protože je doba zabijaček a redukce vší drůbeže před zimou.Když se ozvu tak je mi řečeno ale prosímtě to spotřebujete přece to nebudeš kupovat a podobně.Bohužel jsem se z Prahy odstěhovala sem a tak mě tu mají všichni po ruce.No jo asi jsem nevděčná ale co je moc toho je příliš. :4:

                • EnnyForMe
                  EnnyForMe, 12.12.17 13:15:31  
                   

                  Mrazák je dneska už samozřejmá a výborná věc,už si nedovedu bez toho představit.Jen to svádí tam pořád něco strkat :14: A taky je potřeba to včas vyndat,když z toho chci uvařit :1: :1:

                • sorong.1
                  sorong.1, 12.12.17 16:27:05  
                   

                  :1: :1: a nechceš mi nechat nějaké svoje příbuzné? Já dostanu na vánoce kapra :1:

                  • Erich352H
                    Erich352H, 12.12.17 16:53:53  
                     

                    :1: A já si toho kapra musím koupit.... :15:

                  • sorong.1
                    sorong.1, 12.12.17 18:06:43  
                     

                    A můj ex mi ho ještě zabije, aspoň doufám :1: vloni prý měl 1000 a jeden blbý kec u toho. :1:

                  • Erich352H
                    Erich352H, 12.12.17 18:10:30  
                     

                    :1: Já si nechám zabít a vykuchat u prodejců.... :15:

                  • Takometa
                    Takometa, 12.12.17 18:21:06  
                     

                    Mladí mi teď vždy před svátkami kupují kapříka asi 2kg přímo u rybníka a nechají mi ho vykuchat, bez hlavy a bez kůže. je to super, žádná práce a už se mi vůbec neprotiví, naopak se na něj těším. :15:

                  • EnnyForMe
                    EnnyForMe, 12.12.17 22:46:22  
                     

                    Já umím,a dělám i kamarádce,anžto by ona prý pak týden gruntovala kuchyň :1: :1: :1: Jen to musí někdo klepnout,to bych nemohla :9:

                  • Takometa
                    Takometa, 12.12.17 22:56:35  
                     

                    Enny, já taky umím, ale pak nejím. Ale takto mi to nevadí a pochutnám si. Jsem divná, co... :1:

                  • EnnyForMe
                    EnnyForMe, 12.12.17 23:04:38  
                     

                    Ale nejsi.Takových věcí je víc,co lidi i rádi jedí,ale nemohou připravovat.To tak prostě je,ale dá se řešit :15: Zrovna ty ryby.Všude na sádkách to udělají,i nafiletují,když chceš.A ti vánoční prodejci taky.

  • Erich352H
    Erich352H, 10.12.17 17:50:37  
     

    Večere je slaný štrůdl, už jsem ho dlouho nedělal.... :15: :15:

    • sorong.1
      sorong.1, 10.12.17 17:58:37  
       

      U nás byly langoše.

    • Takometa
      Takometa, 10.12.17 18:07:16  
       

      Chleba s máslem, francouzským plísňovým sýrem a teplé mlíko. A nechci vidět žádné blééé! :1:

      • Erich352H
        Erich352H, 10.12.17 18:24:13  
         

        :1:

      • sorong.1
        sorong.1, 10.12.17 18:34:13  
         

        Tyhle sýry miluju :2:
        Tuhle někde měli ovčí nivu, to bylo taky žrádlo :4:

  • flegma1
    flegma1, 10.12.17 14:03:16  
     

    přírodní řízek z plecka..celkem ok grilovací koření z vitany..dost mě uspokojilo jako chuťově..s podivem. :4:

    • sorong.1
      sorong.1, 10.12.17 14:28:40  
       

      My měli to kuře a docela chutnalo.
      Koření mám objednané od Vavřince, vzala jsem i nějaké nové směsi, zatím mi od nich všecko chutnalo. :15:

      • Erich352H
        Erich352H, 10.12.17 14:40:13  
         

        U nás smažené kuřecí řízky, brambor, okurka domácí..je potřeba dělat místo v mrazáku :15: :15:

        • sorong.1
          sorong.1, 10.12.17 14:48:39  
           

          Já teď jsem s mrazákem do jara v klidu :1: :1: nejmíň

        • fialovypetr
          fialovypetr, 10.12.17 16:33:01  
           

          Kuřecí prsa v bramborákovém těstě s míchaným salátem a bal. sýrem, tři druhy řízečků br. salát, losos na grilu mích. salát se sýrem, pstruhové filátka zase se salátem.. Kluci dvojky si dali kyselicu polívku, jedna dcera hovězí vývar s dom. nudlemi..., samo že před jídlem.
          Ml. dcera naás pozvala do rest. na oběd...a toš tak...Bez práce... :13: :4:

          • EnnyForMe
            EnnyForMe, 10.12.17 17:27:25  
             

            To je pak opravdu oslava :4: :2: :2:

    • Takometa
      Takometa, 10.12.17 18:09:34  
       

      Moje značka na koření je Kotányi, ale Vitana se se hodně ve všem zlepšila. :2:

      • b.k.marie
        b.k.marie, 11.12.17 10:18:10  
         

        Moje značka je buď od Mikeše nebo Antonína. Taky budu muset objednat.

  • Takometa
    Takometa, 10.12.17 12:25:31  
     

    Hezký advent všem! :13: U nás od rána sluníčko, je nádherně azurovo, ale už začíná trochu pofukovat. :15:
    Polívka taková jednoduchá se zasmaženou zeleninou a kuskusem a smažený květák s bramborem , tatarkou a rajským salátem.

    • EnnyForMe
      EnnyForMe, 10.12.17 12:40:41  
       

      PD má taková období a chce něco opakovaně.Tak že opět chlupaté kn.s houbami+ smažená cibulka a slanina :8: Já jsem na tyto úchylky připravená a vytáhnu si krabičku mišmaše,tortilku,sýr a hromadu všelijaké zeleninky :4: :1: :1: :1:
      Napadá mě otázka:proč jsou asi na světě v průměru déle ženské než chlapi? :1: :1: :1:

      • dana.hoyerova
        dana.hoyerova, 10.12.17 14:14:16  
         

        U nás dneska kačena pečená zelo knedlo protože tu už asi měsíc poskakovala v mrazáku a zabírala místo.Tak se šla ohřát do trouby. :15:

        • EnnyForMe
          EnnyForMe, 10.12.17 17:23:14  
           

          :1: :1: Vítej do klubu příznivců kačen :1:

      • sorong.1
        sorong.1, 10.12.17 14:25:38  
         

        Nevím proč tu ženská má zůstat sama, není to žáden med. Jako bysme nemohli jít spolu :9:

        • EnnyForMe
          EnnyForMe, 10.12.17 17:24:55  
           

          Světová statistika :5: :9:

          • sorong.1
            sorong.1, 10.12.17 17:38:35  
             

            Já vím. :9:

  • EnnyForMe
    EnnyForMe, 9.12.17 16:59:06  
     

    Cukroví,tu trošku co já dělám,mám hotové.Ale stejně není nad koláče,tvarohovýýý :1: :1: :1:
    http://www.imagehosting.cz/?v=cimg0855.jpg

    • Erich352H
      Erich352H, 9.12.17 17:03:16  
       

      :1: :1: Krásný, ale já mám nej jablečný :15: Ale těma Tvejma bych 100% nepohrdl, ba naopak :15:

      • EnnyForMe
        EnnyForMe, 9.12.17 17:13:40  
         

        Tohle je takové zvláštní těstíčko,cukrářské,sice s droždím,ale nenechává se kynout a není to ono s něčím jiným.Když dělám s jablky,povidly atd.,tak to pak dělám nornální kynuté těsto,co je na koláče a buchty.

        • Erich352H
          Erich352H, 9.12.17 17:16:32  
           

          :1: Aha, jsem ,,chytřejší" :15: No ale stejně bych to zblajznul... :15:

          • EnnyForMe
            EnnyForMe, 9.12.17 17:28:21  
             

            Že váháš :1: :1: :1: :1:

        • Takometa
          Takometa, 9.12.17 18:43:57  
           

          No, já to uhodla, že jsou to ty nekynuté, jen jsem se na ně podívala! :15: Taky je někdy dělám, jsou vynikající, svatební, moc dobré a pokud se hned nesežerou, i vydrží. :1:

          • sorong.1
            sorong.1, 9.12.17 18:46:34  
             

            Taky občas dělám, jsou výborný, a pravda, vždycky s tvarohem :15:

          • Erich352H
            Erich352H, 9.12.17 18:56:07  
             

            Pošlete mi někdo recept,prosím, já zvládám i kynuté těsto v poho, proč bych nezvládl toto....jen mi poraďte jakej tvaroh, páč já nemám rád ten suchej, dusivej, mám v něm rád např. rozinky... :15:

            • sorong.1
              sorong.1, 9.12.17 19:53:51  
               

              Dělám podle maminky: půl kila polohrubé mouky, 10 deka 100% tuku, bývala to IVA, teď vždycky chvíli hledám, 3 žloutky, 3 deka droždí (původní recept 8,ale to je hrozně moc), sůl a cukr a mléko na kvásek. Mouka, kvásek, tuk se nastrouháme a zaděláme hladké těsto. Nenechat kynout a hned dělat plněné buchtičky, nahoře potřít vejcem a sypat drobenku.
              Tvaroh kupuju ve vaničce, cukr a vajíčko, do těhle koláčků jen žloutek. Jsou takové jemné. :2:
              Pamatuju že maminka to dělala do veliké mísy a bylo to jako hrnečku vař, jak je postupně dělala, měla těsta pořád stejně.. Kynulo jí to pod rukama. :15:

              • EnnyForMe
                EnnyForMe, 9.12.17 21:01:46  
                 

                Je to podobné.

                50 dkg polohr.mouky
                25 dkg 100% tuku,já Omega
                1 vejce +1 žloutek
                1 vanilkový cukr
                8 dkg droždí/dávám dvě ty zlaté kostičky/+mléko na zalití
                1/4 L mléka
                trošku,špetka soli

                Vajíčko na potření+1 žloutek do tvarohu,drobenka,tvaroh.

                do mísy hnětače dáme mouku,sůl a vanil.cukr,a tuk/tuhý z chladničky/ nastrouháme.K tomu přidáme vzešlý kvásek a v mléce rozkvedlaná vejce a vypracujeme vláčné těsto a hned na pomoučeném vále zorválímě asi na 1/2cm a nakrájíme čtverečky tak o stranách 6-7cm.Naplníme tvarohem,potřeme vajíčkem a navrh drobenku/máslo,cukr,polohr.mouka/

                Tvarohová náplň:
                50 dkg/dva balíčky,ne vaničky/tučného tvarohu,je-li potřeba,trochu mléka,cukr,1 žloutek,rozinky,tři lžíce polohr.mouky.

                Do trouby a péct na 160 do RÚŽOVA./vypečený nejsou dobrý :15: /
                Do těsta nepřijde cukr,mimo toho vanilkového.

                • EnnyForMe
                  EnnyForMe, 9.12.17 21:09:18  
                   

                  Erichu,kdybys to dělal,tak toho tvarohu se dává tak vrchovatá káv.lžička,ne moc jako do buchet.Jen tak akorát :4: :2:

    • Akyne
      Akyne, 9.12.17 20:39:24  
       

      :7: To je krása :2: hned bys si dala.

      • EnnyForMe
        EnnyForMe, 9.12.17 21:05:10  
         

        Dala bych ti :2: .Tyhle zrovna byly na "objednávku" jednoho mlsouta.Jasně ,že jsem udělala i pro nás.Provoněný barák a nic,to by nešlo :14: :1: :1: