Kuchařka Mařka

Moderovaná diskuze | Kategorie: Gastronomie
Takometa (2017-10-23 19:20:31)Erich352H (2017-10-23 19:20:03)ohnivazenaMagdalena (2017-10-23 18:34:14)fialovypetr (2017-10-23 17:59:43)sorong.1 (2017-10-23 17:15:13)starabodlina (2017-10-23 17:06:27)b.k.marie (2017-10-23 15:29:15)Akyne (2017-10-23 13:49:56)EnnyForMe (2017-10-23 11:10:22)Jackie0004 (2017-10-23 10:18:40)flegma1 (2017-10-22 23:48:12)Jitka.L (2017-10-22 22:58:12)SAMAN47 (2017-10-22 19:33:52)speranza57 (2017-10-22 18:50:34)jarekrum (2017-10-19 21:34:34)dana.hoyerova (2017-10-17 16:25:22)helena.manova (2017-10-17 07:13:37)chantallka (2017-09-27 10:36:42)vanilka46 (2017-08-01 14:22:04)anina (2017-06-29 14:31:02)Zitaebr (2017-06-26 14:15:54)zapadlova.jana (2017-02-16 09:30:46)Rusalka (2015-11-11 15:54:49)
Kuchařka Mařka
Založeno: 6. 11. 2013 | Příspěvků: 35 161 | Členů: 28
Správci: Takometa (hlavní), b.k.marie

Vše okolo vaření, včetně rad našich babiček.

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!


  • Erich352H
    Erich352H, 23.10.17 15:19:55  
     

    :1: :7: :15: JINAK! Ste pěkně ukecaní, při pondělku do odpoledne 35 Příspěvků...k těm knedlikum, co dole píšete, dyž to zvládnu já, tak vy, zkušené, a to myslím vážně!, kuchařinky to zvládnete levou zadní...už tu někdo dělal knedliky podle mne, podle fotek, a pochvaloval si je, že se povedly, už nevim ale kdo to byl...jo, a rada mé babi a mámy , vše musí mít pokojovou teplotu, než se začne zadělávat, tedy vejce, droždí a další suroviny...a dávám na teplé místo na hodinu a půl každé těsto kynout...

    • b.k.marie
      b.k.marie, 23.10.17 15:29:15  
       

      Já to tahám rovnou z lednice, akorát mlíko si ohřeju na vlažno. Těsto dávám vykynout do vypnuté vyhřáté trouby, pomoučené a přikryté utěrkou. A sušené kvasnice nedávám, neumím s tím dělat. Buď to je hrozně cítit kvasnicemi nebo to blbě kyne. Asi jsem stará struktura a jedu postaru :1:

      • Erich352H
        Erich352H, 23.10.17 17:50:18  
         

        :1: :1: Já též..neumím s tím sušeným, dávám klasické droždí, a také pomoučím a přikryju utěrkou :15:

  • Takometa
    Takometa, 23.10.17 13:15:28  
     

    Zdravím po víkendu, počasí podzimní, to se dalo čekat, že... :2:
    Na oběd bramborový guláš. :4:
    http://takometa.rajce.idnes.cz/Bramb._gulas/#106AF2C63DA57B358DC35A21A648D096083059092EAB185138pimgpsh_fullsize_distr.jpg

    • Akyne
      Akyne, 23.10.17 13:49:55  
       

      Se smetánkou,žé? :15:

      • b.k.marie
        b.k.marie, 23.10.17 15:02:42  
         

        Ten jsme docela dlouho neměli, taky bych ho mohla udělat.

      • Takometa
        Takometa, 23.10.17 19:20:04  
         

        Přesně! :15:

    • Erich352H
      Erich352H, 23.10.17 15:13:23  
       

      :1: Hm, to vypadá velmi,ale velmi žravě! Pěkné to máš!

      • Takometa
        Takometa, 23.10.17 19:20:31  
         

        Díky :15:

  • sorong.1
    sorong.1, 22.10.17 19:35:30  
     

    Pro Ericha, čatní(nebo čalamáda):
    Na 1 kilo rajčat která se oloupou a nakrájí, přidá se 1 krájená cibule, asi půl hodiny povařit a přidá se: 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička kari, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžíce soli, 1 deci octa a 10 deka cukru. V receptu je ještě česnek 6 stroužků ten nedáváme. A pak se to celé vaří do hustoty marmelády. Tedy dost dlouho. Cca vyjde ze 4 kilo tak 7 skleniček. Vaříme to najednou aspoň z 10 nebo 15 kilo. Když už... :4:

    • Takometa
      Takometa, 22.10.17 22:15:05  
       

      Tam ta cibule ovšem patří ! :15:

      • Takometa
        Takometa, 22.10.17 22:34:32  
         

        Já dávám i jablka, zázvor ne a česnek ano, ale jen málo. :4:

      • flegma1
        flegma1, 22.10.17 23:46:17  
         

        cibule patří do všeho..jen Erich z ní má vosypky.. :4: :15:

        • Akyne
          Akyne, 23.10.17 08:02:28  
           

          :1: :1: :1:

        • Takometa
          Takometa, 23.10.17 13:02:23  
           

          :1:

        • Erich352H
          Erich352H, 23.10.17 15:15:46  
           

          :1: Jo! Mám na ni přímo alergii, okamžitě mi zvedá žaludek, okamžitě...stačí maličkatý kousíček...smažená mi neva, asi je to těma silicema, nebo jak se tomu co v ní je nadává, var to nezničí, smažení už ano.... :15: :15: Tož tak...

          • b.k.marie
            b.k.marie, 23.10.17 15:18:32  
             

            Já momentálně trpím, měli jsme opečené br.knedlíky a maso na česneku, česnek miluju, ale někdy mi je po něm mooooooooooooooooooooc blbě. Chjo!

            • Erich352H
              Erich352H, 23.10.17 15:22:32  
               

              Jo, já např. nemohu syrový..ale syrovým potřít topinku už je OK...měl jsem před pár lety takový problém se salátovou okurkou, najednou mi šla ,,zpátky"..trvalo to asi 2-3 roky, nyní už zase pár let v poho, před tím nikdy nebyl problém... :15:

            • Erich352H
              Erich352H, 23.10.17 15:23:16  
               

              :7: :8: Žlučník? Vím, jak kdysi trpěla máma, pak ji operovali a měla klid.....

      • sorong.1
        sorong.1, 23.10.17 05:56:00  
         

        O tom žádná. :1: a někdy i víc :4:

        • b.k.marie
          b.k.marie, 23.10.17 10:26:25  
           

          Dělávala jsem cibulové čatní, teď ho dělá syn a je výborný. Červená cibule, hodně červeného vína, koňak, čilí, česnek, třtinový cukr, med, sůl, pepř, trochu oliváče. Hodně nechat zredukovat a je to úžasná příloha k masu. Dáváme dost čilí. Dělá se to tak 4-5 hodin.

          • Takometa
            Takometa, 23.10.17 13:05:44  
             

            Na to se chystám, ale musím sehnat červenou cibuli, to je u nás problém. :4:

          • Akyne
            Akyne, 23.10.17 13:48:48  
             

            :2: To musí být dobrota ňami ňami. :15:

            • b.k.marie
              b.k.marie, 23.10.17 14:51:08  
               

              Akyne-hrozně dobrý to je. Já jsem to vždycky zavařila do menších sklínek a bylo na celou zimu. Kluk to nezaváří, jen obrátí horké vzhůru dnem.

              • sorong.1
                sorong.1, 23.10.17 17:15:12  
                 

                Otočit to úplně stačí

  • Akyne
    Akyne, 22.10.17 16:56:12  
     

    http://www.imagehosting.cz/?v=img201pcp.jpg

    Mini rozpeky z půl kila mouky.

    • Akyne
      Akyne, 22.10.17 17:01:53  
       

      http://www.imagehosting.cz/?v=img201ptp.jpg

      A rychlá improvizace na jednohubky pro sousedy...něco slaví :15:

      • Erich352H
        Erich352H, 22.10.17 17:54:50  
         

        :7: :1: NO to pěkný, žravý! nádherný...receptík by nebyl?

        • Akyne
          Akyne, 22.10.17 18:33:28  
           

          Rozpeky-recepis do pekárny/jinak nepeču :14:

          0,50kg Hladká mouka
          1 dcl Olej
          2,50 dcl Mléko
          1 pytlík sušeného droždí
          2 Vejce - 1 do těsta a druhé na potření
          1 Lžička cukru
          1 Lžička soli

          Nandá se to do pekárny stylem - tekuté dospod,navrch mouka,kvasnice s cukrem do jednoho rohu,sůl do protilehlého a zapne se program těsto.S kynutím to trvá 1.3Omin.
          Normálně dálám tak 14-16 bochánků,ale teď jsem jich udělala 20 kousků.Tyhle jsou posypané sezam.semínkem,ale dobrá je hrubá sůl a kmín... :15:

          • Erich352H
            Erich352H, 22.10.17 18:35:49  
             

            Díky..pekárnu nemám, zkusím klasicky, to umím...snad. :15:

            • Akyne
              Akyne, 22.10.17 18:41:01  
               

              Ty to umíš,ale já jsem s kynutým těstem zápasila až jsem to vzdala úplně.Nikdy jsem nepochopila ty záludnosti kynutého těsta,ale s pekárnou se to zkazit nedá,naštěstí.

              • speranza57
                speranza57, 22.10.17 18:47:19  
                 

                Já mám takovou starou kuchařku "Vaříme chutně, zdravě, hospodárně" a na začátku každé kapitoly tam mají takové všeobecné povídání, všeobecná pravidla pro kynutá těsta, třená těsta atd. Z toho jsem hodně načerpala a potom ještě co si pamatuju, jak babička sem tam nějakou poučku utrousila, když jsem jí pomáhala jako děcko.
                Klasika je v pohodě, ale občas se moc nevyvede nějaký ten veganský pokus. Onehdá mi ta veganská buchta po vyndání z trouby kecla, dole se udělal výstavní brousek, ale nakonec kluk to někam vezl na nějakou akci a všichni to chválili, že mají rádi takové "mokré" buchty. :1: :1:

          • starabodlina
            starabodlina, 22.10.17 21:48:40  
             

            Pěkné rozpeky dovolila jsem si receptík uložit, určitě se bude hodit jako chuťovky. Hlavně, že je těsto do pekárny.

      • EnnyForMe
        EnnyForMe, 22.10.17 22:37:19  
         

        To je ale pěknýýýý :7: :7: A jsou ty buchtičky měkoučký??

        • Akyne
          Akyne, 23.10.17 08:09:38  
           

          Jako obláček :15: jen kůrčička je tročku křupavá...můžou být i světlejší,když je vyndáš z trouby o něco dřív,ale já to mám raději takhle.
          Taky jsem vyzkoušela tu oranžovou silikonovou podložku a je super,jen nesmíš /jako já/zapomínat,že nemáš dřevěný val a použít nůž :14: ale plastovou špachtičku.

          • EnnyForMe
            EnnyForMe, 23.10.17 10:48:47  
             

            Jjjj :1: mám jí :1: Jak se mi silikon na vaření,nebo pečení ekluje,tak tohle je bezva :15: :15:

    • Takometa
      Takometa, 22.10.17 17:35:00  
       

      Téda, ty se nezdáš, parádní všechno, včetně rozpeků, ty jsou nádherné! Sousedi budou mít radost! :15:

      • Akyne
        Akyne, 22.10.17 17:44:55  
         

        Od Tebe pochvala potěší obzvlášť :2: děkuji.
        Byla jsem pozvaná na kávu a dort a doma pochopitelně nic vhodného a s prázdnou nikam nechodím,tak jsem prolustrovala lednici a naplnila rozpeky tím co jsem našla...mělo to úspěch jak chuťově,tak i vizuelně :15:

        • flegma1
          flegma1, 22.10.17 18:04:25  
           

          pěkný to je.. :2: :4:

          • Akyne
            Akyne, 22.10.17 18:35:06  
             

            Taky děkuji :15: vyřídím to i pekárně.

            • EnnyForMe
              EnnyForMe, 22.10.17 22:42:41  
               

              Neštvi mě furt s tou pekárnou :14: ,nebo píšu Jéžovi a máme už úplně stejnou výbavu :1: :1: :1: :1:
              Droždí,Bazilišek jeden :9: ,dodneška např.neumím knedlíky a kupuji.

              • flegma1
                flegma1, 22.10.17 23:48:11  
                 

                nejhorší je, kam tyhle potvory nacpat..já teda místo nemám.. :8:

                • EnnyForMe
                  EnnyForMe, 23.10.17 00:00:57  
                   

                  Jo :1: ,to mě taky brzdí.Navíc nemám ráda mít obestavěnou linku věcma.Tyhle pomocníky,co se nepoužívají denně a nevejdou se do skříněk,dávám do komory.

                  • Akyne
                    Akyne, 23.10.17 08:01:59  
                     

                    Taky nesnesu křápy na lince.Musím mít prázdnou plochu bez pověšených hejblátek a kořenek a podobných blbinek.Tady ve starým domě je komora velká.Mám regály a v těch je přehled kde co je...na lince mám jen varnou konvici a chytrý hrnec.Ten používám místo sporáku,tak už ho ani neuklízím... :15:

                  • EnnyForMe
                    EnnyForMe, 23.10.17 10:55:11  
                     

                    Přesně.I ten hrnec uklízím.Ono taky záleží,jak je ta kuchyň disponovaná.Máme to spojené s obývákem,nebo spíš celé přízemí je v celku a navzuje to na sebe a to by asi fakt vypadalo dost blbě :4: :15:

              • fialovypetr
                fialovypetr, 23.10.17 06:59:36  
                 

                Knédl dělej z prdopeče a vykvajzni se na kvasnice... :13:

                • Akyne
                  Akyne, 23.10.17 08:14:50  
                   

                  To jsem taky nikdy ani nezkoušela.

                  • fialovypetr
                    fialovypetr, 23.10.17 10:43:50  
                     

                    .....zkus a úspěch raručený...

                • EnnyForMe
                  EnnyForMe, 23.10.17 11:06:59  
                   

                  Když já ráda ty nakynutý :9: Ale že bych se na to ne.... :14: Nejíme je často a já dva,muž tři,to snad ani nestojí za to,to lámat přes koleno :15: :15: Ale máš pravdu.Ségra dělá jak říkáš a jiné nechce.

              • Akyne
                Akyne, 23.10.17 08:14:03  
                 

                Kynutý knedl taky neumím a už se to učit nebudu.Jedna koupenou šiška mě stačí na tři obědy a pak ji dojedu s vajíčkem :15: dělám jen bramborové.

                • EnnyForMe
                  EnnyForMe, 23.10.17 11:10:22  
                   

                  Taky tak.Jak tak postupně koukám,my bychom snad mohly mít společnou kuchyň :1: :1: :1: :1: :1: :1:

                  • Akyne
                    Akyne, 23.10.17 13:46:18  
                     

                    :1: :1: :1: Teoreticky ano,v praxi ne.Já bych Ti do fffšeho kecala... :15: :1: :1:

                • Takometa
                  Takometa, 23.10.17 13:10:01  
                   

                  Než z prášku, tak raději kupovaný. Když je čerstvý, tak je taky dobrý. :4:

    • sorong.1
      sorong.1, 22.10.17 19:36:39  
       

      Je to krása, sousedi museli mít velkou radost :15: