Kuchařka Mařka

Moderovaná diskuze | Kategorie: Gastronomie
flegma1 (2018-06-22 00:34:24)starabodlina (2018-06-21 22:39:39)Akyne (2018-06-21 21:40:25)Takometa (2018-06-21 21:34:52)sorong.1 (2018-06-21 21:27:55)Erich352H (2018-06-21 20:05:10)speranza57 (2018-06-21 18:35:08)EnnyForMe (2018-06-21 18:14:19)Jackie0004 (2018-06-21 08:21:16)ohnivazenaMagdalena (2018-06-20 20:15:25)b.k.marie (2018-06-20 15:07:04)dana.hoyerova (2018-06-20 11:41:41)Jitka.L (2018-06-19 22:18:36)jarekrum (2018-06-10 22:56:44)vanilka46 (2018-05-07 17:21:33)vojtisek06 (2018-05-06 14:23:08)chantallka (2018-04-09 17:11:13)SAMAN47 (2018-03-13 18:29:07)fialovypetr (2018-03-04 15:18:09)helena.manova (2018-01-29 07:43:46)anina (2017-06-29 14:31:02)Zitaebr (2017-06-26 14:15:54)zapadlova.jana (2017-02-16 09:30:46)
Kuchařka Mařka
Založeno: 6. 11. 2013 | Příspěvků: 41 340 | Členů: 29
Správci: Takometa (hlavní), b.k.marie

Vše okolo vaření, včetně rad našich babiček.

fialovypetr zůstává nadále s námi jako čestný člen in memoriam.

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!

  • flegma1
    flegma1, 22.6.18 00:34:24  
     

    hovězí na houbách (sušených teda) bude..možná stihnu udělat foto.. :4:

  • speranza57
    speranza57, 21.6.18 08:42:11  
     

    Večer jsem dělala rybí karbanátky.....dostala jsem od souseda cejna, to je pro mě nejhorší ryba, co se týká kostí a šupin, taky ploutve to má jaksi víc ostré, což dnes vidím na dlani. :8:
    Vykuchala jsem ho, stáhla z kůže, vyfiletovala a 2x jsem to maso i s kostmi prohnala mlýnkem, na tu nejmenší šajbu. Dochutila jsem to a byly moc dobré. Měla jsem obavu, ale ty kosti tam vůbec nebyly cítit.

  • starabodlina
    starabodlina, 20.6.18 22:59:49  
     

    Zdravím všechny,dlouho jsem nemohla sledovat vaše dobroty a chyběla mi inspirace. Měla jsem problém s připojením. Včera jsme měli hodně ježdění po Dr.
    a nákup. Tak jsme se stavěli na obědě v restaurací, docela jsme si pochutnali. Dnes jsem dělala gulášovku a vepřovou plec na česneku s br. knedlíkem.
    Také jsme okukovali nový mrazák a nevydržela jsem.
    Ten starý,to už nešlo a asi už měl dost velkou spotřebu.
    Koupili jsme tento. http://www.haier.cz/mrazak-suplikovy/h2f-255wsaa
    a dnes ho přivezli. Ještě odpočívá zítra ho naplním.

    • Takometa
      Takometa, 21.6.18 01:14:55  
       

      Mrazák je parádní, aťi dobře slouží. Mě vždy není jasné, jak funguje to automatické odmrazování... :2:

      • sorong.1
        sorong.1, 21.6.18 15:06:18  
         

        Nevím jak to funguje. Ale lednici není třeba odmrazovat, už ji máme léta a vždycky se jen udělá takový ledový kus za šuplíkem a ten utrhnu vařečkou ale třeba mrazák -novější musím vypnout a odmrazit. Ten si sám nic.

        • Takometa
          Takometa, 21.6.18 19:17:31  
           

          Už jsem se trochu dívala, tak to fakt odmrazuje průběžně samo. :7: :15: No to je věc už! Žádné ledové námrazy se prý netvoří. Já doufám, že nám pak Stará bodlina podá hlášení! :15:

          • starabodlina
            starabodlina, 21.6.18 20:03:25  
             

            To víš, že podám hlášení. Také tomu nerozumím on tam ve vnitřku nemá žádné mrazící spirály. Všude jsou skleněné police a na nich šuplíky. I ty se mohou vyndat a zvětšit úložný prostor.
            Líbili se nám ty vysoké šuplíky jsou tam 2. Ráno jsem ho zapla, bylo v něm +24 a za 1 1/2hodiny -4. Vše jsem přendala zmrazené a odpoledne měl -19. Tak jsem ho nastavila na ECO a on se sám přepnul na úsporný režim.
            Tak uvidíme jak bude fungovat a hlavně jak dlouho??

            • Takometa
              Takometa, 21.6.18 21:34:51  
               

              Super! :15:

    • sorong.1
      sorong.1, 21.6.18 04:49:58  
       

      To si pěkně postupně všichni děláme radost. :2:

    • speranza57
      speranza57, 21.6.18 08:31:13  
       

      Ten je moc pěkný a určitě je v něm lepší přehled, než v tom pultovém. Dobře děláte, že ho necháte nejdřív stát, ono je to napsané i v návodu, že se nemá zapínat hned, když je ještě rozštěrchaný tou dopravou.
      Totéž u elektrospotřebičů, které koupíme v zimě, taky se musí nechat stát, můžou se uvnitř orosit a zkratovat, když je dáme ze zimy do tepla.

    • EnnyForMe
      EnnyForMe, 21.6.18 12:03:10  
       

      No krásnýý! :2: Bezvadné jsou tam ty dva větší úložné prostory.Většinou jsou stejné šuplíky od shora dolů a je problém,když je něco větší.

    • Erich352H
      Erich352H, 21.6.18 17:29:02  
       

      Skvělý!! Tleskám..také přemýšlím ještě o koupi mrazáku, ale už by stačil menší, A tento jako inspirace je super...také bych chtěl šuplíkový... :15:

      • sorong.1
        sorong.1, 21.6.18 17:51:08  
         

        Šuplíky jsou nej :2:

        • Erich352H
          Erich352H, 21.6.18 18:03:19  
           

          :1: No právě!

        • starabodlina
          starabodlina, 21.6.18 20:14:42  
           

          Byli jsme překvapený, ve 3 obchodech a žádný výběr. V každém obchodě měli 2-3kousky. Oni by objednali, ale kdyby chcíp, tak čekat několik dnů, nevím, nevím kam bych to navozila.

          • sorong.1
            sorong.1, 21.6.18 21:27:54  
             

            To není zrovna šikovný.

      • flegma1
        flegma1, 22.6.18 00:32:10  
         

        twl, mrazák jak když se chystá vojna s Turkem.. :7: :1:

  • speranza57
    speranza57, 20.6.18 17:40:32  
     

    Halušky byly moc dobré - aspoň teda pro mě. Soused ani sousedka halušky nikdy nejedli, až posledně jsem jim dala ty strapačky se zelím a s uzeným, které jim moc chutnaly. Teď jsem s bryndzou neměla úspěch, oba v tom prý cítili ty ovce. :1: :1: :1:
    Tak pro příště jen strapačky, bryndzu néééé. :1: Já kupuju jen bryndzu ze Zázrivé, ta vůbec není cítit a májová je úplně nejlepší, ale nevadí mi to, nevnucuju lidem něco, co jim nechutná.
    Soused každý rok v zimě udí maso, tak už jsem s ním domluvená, že mi taky pár kousků vyudí a budou strapačky s domácím uzeným ! :15:

    • Takometa
      Takometa, 20.6.18 18:08:33  
       

      To je zajímavé, u nás se brynza taky nechytla, já jsem se víckrát snažila, nouzově ji sním, ale vůbec si na ní nepochutnám. :2:
      Večeře: :4:
      https://takometa.rajce.idnes.cz/Vajecna_omeleta_se_sunkou_a_syrem%2C_s_rajskym_salatem/#DSC_1615.jpg

      • speranza57
        speranza57, 20.6.18 21:12:49  
         

        Nikdy dřív jsem bryndzu nejedla, až na Lidé.cz Běla o ní psala, tak jsem si řekla, že to taky musím zkusit a zamilovala jsem si ji.
        Dělávám si ten vykapaný jogurt (místo pomazánkového másla), namažu si to na chleba, na to si nadrobím bryndzu (né moc, jen přiměřeně) a k tomu jím rajčata posolená, opepřená a pokapaná olivovým olejem. Tím bych se mohla živit celé léto, fakt to miluju. A když je na tom chlebu ještě na tenoučké plátky pokrájený řapíkatý celer, to už je fakt slast !!! :1: :1: :1:

      • EnnyForMe
        EnnyForMe, 20.6.18 21:17:10  
         

        Brynza a kozí sýry,to je taková věc,kterou buď ano,nebo ne a nic mezi tím :1:
        My dneska obalovaný květák,brambory a okurk.salát už z našich :15:

        • speranza57
          speranza57, 21.6.18 08:27:26  
           

          Kozí sýr nemůžu, jednou jsem malý kousíček ochutnala a nejde to. :8: V té bryndze, kterou kupuju, ale nic takového necítím. V jiné bryndze ano, tu jsem si musela naředit měkkým tvarohem, to jsem taky nemohla pozřít samotné. Proto už jinou nekupuju.

        • Takometa
          Takometa, 21.6.18 12:32:34  
           

          Hurá, taky říkáš česky brynza! :1:

          • speranza57
            speranza57, 21.6.18 18:02:06  
             

            A s tím "d" je to slovensky ? Já nevím, píšou to tak na tom obalu, píšu to proto stejně. :1: :1: Co se týká bryndzy, jsem začátečník ! :1:

            • EnnyForMe
              EnnyForMe, 21.6.18 18:14:18  
               

              A to máš fuk,furt je to vona :1: :1: :1: :1:

    • Erich352H
      Erich352H, 20.6.18 18:16:33  
       

      :1: TAK u mne bys 100% uspěla, já je jinak než s bryndzou rád nemám :15: :15: Se zelím mi nechutnaj :15:

      • sorong.1
        sorong.1, 20.6.18 18:20:11  
         

        My rádi obojí. Ale ta bryndza z obchodu není ono. Máme rádi takovou tu hutnou, ostrou, plnou. To v obchodě je snad napůl s krajským mlíkem.

        • Erich352H
          Erich352H, 20.6.18 18:21:50  
           

          Já pro ni chodím do Království sýrů...stojí sice asi 400,-Kč kilo, ale dobrá :15:

          • sorong.1
            sorong.1, 20.6.18 18:35:06  
             

            Ve futuru je stánek a tam mají taky dobrou. Tak jednou za čas.. :2:

            • Erich352H
              Erich352H, 20.6.18 19:20:05  
               

              No právě, už jsem ty halušky dlouho nedělal, asi je zařadím brzy do Menu :15: :15: :15:

        • speranza57
          speranza57, 20.6.18 21:07:09  
           

          No já ji taky kupuju v obchodě, ale je ta samá, co prodávají na farmářských trzích, stejně balená, už to mám v oku. Taky už jsem se napálila a koupila jinou v "normálním" obchodě, už to neudělám. Jen tu ze Zázrivé, jinou nekoupím. Stojí 45,-Kč za 15 deka, t.j.300,- za kilo, ale jednou za čas si ji dopřeju.

  • speranza57
    speranza57, 20.6.18 09:14:27  
     

    Tak já dnes konečně ty halušky s bryndzou, včera nebyl čas, vařila a pekla jsem pro syna. Upekla jsem mu kynutý meruňkový táč, místo másla jsem použila Alsan a do drobenky jsem přidala trochu skořice, aby to vonělo aspoň po skořici, když už to nevoní máslem. Místo mléka jsem dala sojového Zajíce a žloutky jsem vynechala úplně. Vzorek jsem dala i sousedce, tak jsem zvědavá, co na to řekne. Podle mě se to dalo jíst, vykynulo to nádherně a ty meruňky tomu daly šmrnc.
    Když už jsem měla rozpálenou troubu, pokrájela jsem na větší kousky do vysokého plechu květák, brokolici, žampiony, cibuli a česnek, přidala trochu mražené směsi pod svíčkovou, libeček a petržel, vločky chilli papriček, sůl a koření (adžiku + garam masala), pokapala jsem to sezamovým olejem a upekla. Nejdřív přikryté a potom jsem to odklopila, trochu pokropila balzamikovým octem a sojovkou, posypala kukuřičnou strouhankou a dopekla shora. Lehké zeleninové jídlo, moc dobré to bylo. Příště si to upeču i pro sebe.

    • dana.hoyerova
      dana.hoyerova, 20.6.18 11:41:40  
       

      Tak já dneska vytáhla z mrazáku guláš hlavně pro dědka protože já teda na nějaké jídlo nemám ani pomyšlení.Možná později a teď si dám jen kousek melounu z ledničky.K plotně mě fakt nikdo nedostane a když tak až večer uvařím na zítra.Ráno v půl desáté bylo ve stínu už 28 a kolik je tam teď už raději nekoukám.Hezký den všem.

      • sorong.1
        sorong.1, 20.6.18 11:50:00  
         

        Venku je hnusně. Oběd jsem koupila. Ráno jsem byla u dr a v téhle výhni se vařit nedá. Na zítra mám játra a holka si koupila lasagne.

    • Takometa
      Takometa, 20.6.18 13:02:33  
       

      Ráno jsem se do toho dala a v pohodě uvařila i s použitím trouby. Venku od rána peklo sluníčko, teď je pod mrakem a příjemně fouká větříček a doma je úplně nejlíp. Barák ještě není vypečený, tak fajný chládek... V sobotu přijedou děcka s Chorvatska, tak udělám tradičně segedín, stejně už dlouho nebyl, šetřila jsem si ho. A něco bych měla upéct, uvidíme, co bude za ovoce. :2:
      https://takometa.rajce.idnes.cz/Znojemska_hovezi_pecene%2C_ryze_s_bulgurem/#DSC_1607.jpg

      • sorong.1
        sorong.1, 20.6.18 16:52:07  
         

        Segedín vytáhnu v pátek. Dokonce holka měla chuť. :2:
        Kč blbá akční. :1: dojela jsem si koupit sádlo a teď u toho padám na hubu. :1: :1: ale když už jsem jela do Hradce do práce stavila jsem se v makru :1: a teď mám co dělat.

        • Takometa
          Takometa, 20.6.18 21:52:18  
           

          Žes to nenechala na chladnější dny... :7: :15: Když je chuť, že.... :1:

          • sorong.1
            sorong.1, 21.6.18 04:49:23  
             

            Když tam už bylo málo a taky dokud jsem doma a mám čas. Když pak budu dělat tak zase nic nestihnu. Ale ta vůně a ty škvarky.. Mmm to bylo něco :2:

    • b.k.marie
      b.k.marie, 20.6.18 15:04:44  
       

      To zeleninové jídlo vypadá perfektně a všechny ingredience mám, akorát brokolici ne, ale ta se koupí. Zítra je bezmasý den :1: , tak to zkusím, jak to tak čtu, tak mám na to docela chuť.

      • speranza57
        speranza57, 20.6.18 17:19:50  
         

        Dej si tam koření, které máte rádi a které se hodí k těm houbám a ke květáku. Brokolice tam ani nemusí být, je to chuťově totéž, co květák, akorát snad kvůli barvě, aby to bylo pestřejší. Teď jsem si vzpomněla, že jsem tam na malé kostičky přikrájela i jednu světle zelenou papriku ze Slovenska, kterou jsem koupila na trhu, ale ta tam vůbec nebyla vidět, úplně se rozpekla. Určitě by se do toho mohla dát i cuketa nebo dýně hokaido…...však ty si s tím poradíš. :1: :1: :1:
        Vůbec jsem to nepodlévala, ona všechna ta zelenina pustí šťávu, bylo to akorát, na závěr pěkně vypečené, ale ne suché.

  • flegma1
    flegma1, 19.6.18 18:57:24  
     

    lehká letní... :4:
    http://www.imagehosting.cz/?v=2018061918.jpg

    • Erich352H
      Erich352H, 19.6.18 19:41:58  
       

      :1: Len to pívo chýba, len to pívo.... :15: :15: :15:

    • Takometa
      Takometa, 19.6.18 23:29:18  
       

      Bašta! :15:

  • flegma1
    flegma1, 19.6.18 14:56:37  
     

    jedno vám řeknu, ta Wágnerka z "co vařit na večeři..atd." je normálně placenej provokatér z Alcronu, jinak tomu nerozumím. Takometa bude vědět, vo koho de.. :14: :1:

    • sorong.1
      sorong.1, 19.6.18 15:45:54  
       

      Vím koho myslíš. Ta bude placená jako agent z USA. :1: má to vždycky jako malovaný.

      • flegma1
        flegma1, 19.6.18 17:00:51  
         

        jestli vona nedostává nějaký dotace vod restauratérů.. :1:

        • EnnyForMe
          EnnyForMe, 19.6.18 19:24:49  
           

          Jaká Wágnerka,kde?

          • Takometa
            Takometa, 19.6.18 19:43:23  
             

            Na FB v jedné skupimě je jedna šikovná paní. :2:

    • Takometa
      Takometa, 19.6.18 17:56:56  
       

      :1: Ona je opravdu tak dobrá a vypracovala se sama díky internetu, jen si to vždy trochu upraví. Už jsem ale viděla i recepty, které nejsou její, což by nevadilo, kdyby uvedla autora. Je původně vyučená kuchařka, ale nepracovala v oboru. Když onemocněl její manžel, upravila stravu tak, aby ji mohl jíst bez problémů, tj. bez mouky, sacharidů a ona se tomu přizpůsobila. Takže jedí vlastně zdravě, ale masa si dopřávají. Navíc, ona má dar vše na tom talíři hezky ukázat. Mě se to moc líbí, ale podle mě je daleko větším otrokem kuchyně, než my všichni dohromady. :15:

      • flegma1
        flegma1, 19.6.18 18:49:58  
         

        právě..proto to říkám..tobych opravdu nemohl nic jiného dělat, vstávat ve tři v noci a mít na to den se 48 hodinami. :14: :14: :2:

      • flegma1
        flegma1, 19.6.18 18:59:05  
         

        jinak samozřejmě má i můj obdiv, což jsem jí už i několikrát sdělil. :4: :2: