Kuchařka Mařka

Moderovaná diskuze | Kategorie: Gastronomie
dana.hoyerova (2019-04-25 16:13:06)sorong.1 (2019-04-25 15:48:49)Takometa (2019-04-25 15:45:01)b.k.marie (2019-04-25 15:35:10)Erich352H (2019-04-25 14:27:32)EnnyForMe (2019-04-25 13:17:32)speranza57 (2019-04-25 08:48:13)starabodlina (2019-04-25 01:57:37)Akyne (2019-04-24 20:55:12)ohnivazenaMagdalena (2019-04-24 20:40:04)Alison (2019-04-24 19:57:39)flegma1 (2019-04-24 14:10:05)baronka75 (2019-04-24 06:46:31)jarekrum (2019-04-23 22:47:45)Warthog (2019-04-23 00:42:47)fialovypetr (2019-04-22 21:56:49)Jitka.L (2019-04-21 20:52:02)helena.manova (2019-04-21 07:18:27)majkanova (2019-04-20 20:50:22)Nemezis (2019-04-20 16:40:10)Jackie0004 (2019-04-16 20:03:21)chantallka (2019-04-14 17:10:23)debri (2019-02-28 08:58:22)
Kuchařka Mařka
Založeno: 6. 11. 2013 | Příspěvků: 57 750 | Členů: 34
Správci: Takometa (hlavní), b.k.marie

Vše okolo vaření, včetně rad našich babiček. I když je vaření prioritou této skupiny, lehce se dotýkáme i jiných témat. Jsme dobrá parta, tak si to můžeme dovolit.

fialovypetr zůstává nadále s námi jako čestný člen in memoriam.

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!

  • speranza57
    speranza57, 25.4.19 08:48:13  
     

    V Lídlu mají Asijský týden a mimo jiné i kokosové mléko za 25,-Kč, tak jsem jednu plechovku koupila. Používáte ho ? Mě napadá akorát nějaké thajské jídlo, jinak nevím, do čeho bych to dala.
    No zkusím to, ale jednou jsem podle receptu zkusila přidat do strouhanky kokos (na obalení naložených kuřecích řízků v jogurtu) a moc mi to nejelo. Vůni kokosu mám spojenou se zákusky a s vánočním cukrovím, s tím masem pro mě nic moc.

    • b.k.marie
      b.k.marie, 25.4.19 09:55:56  
       

      Já jsem dostala kokosové mléko v balíčku, moc nám to nejelo, kupovat to nebudu. Strouhaný kokos dávám jak říkáš do pečiva, ale taky někdy do rýže. Krásně potom voní a je bílá jako sníh.

    • sorong.1
      sorong.1, 25.4.19 10:07:38  
       

      Jednou jsem dělala něco ala Asie a v receptu bylo. Tak jsem to koupila ale poprvé a naposledy. Když chci něco zjemnit dám normálně šlehačku.

      • b.k.marie
        b.k.marie, 25.4.19 10:30:02  
         

        Nejsme na to zvyklí, nedá se nic dělat. Ono něco jiného je, když má někdo kupu peněz a může nakupovat ledacos, aby ochutnal, nebo někdo vaří jen v neděli, tak zkouší co kde načte, nám to prostě moc nechutnalo. Stejně tak sojové mléko a nebo soja jako taková. Už to asi bez těchdle lahůdek doklepu. :2:

        • sorong.1
          sorong.1, 25.4.19 10:34:57  
           

          Jednou jsem nějaký to rostlinný koupila protože normální nemůžu pít no a celý jsem to vylila. To s mlíkem nemá nic společného. Ale zase je spousta věcí který vezmu na zkoušku a chutná mi to. Teď naposledy nějaký omáčky na dochucení od jack daniels. To mi chutná.

          • b.k.marie
            b.k.marie, 25.4.19 15:35:10  
             

            Taky kupujeme grilovací omáčky, už máme vyzkoušený, jaký jsou chutný, to fakt nestojí za to se s tím doma párat.
            Takovou chuť jsem měla na pomerančový 100% džus, táta mi ho koupil, dala jsem si sklenku a je mi pěkně šoufl. :5:

    • Erich352H
      Erich352H, 25.4.19 10:56:18  
       

      Já ho kdysi koupil do receptu Thajské kuchyně, stejně jako rybí omáčku...nebylo to špatné (pálilo to i mě,a dost,Marek byl vorosenej úplně :15:), já to dělal přesně jak bylo napsáno včetně zelené pálivé kari pasty :15: :15: Marek už to nechce a já to už nedělal....

  • sorong.1
    sorong.1, 24.4.19 19:13:28  
     

    Přemýšlela jsem nad otázkou Bělky, proč pomalý hrnec a ne třeba trouba. Jednak výrobce uvádí úsporu elektriky a hlavně bezpečnost. Trouba se mi sama nevypne. Tady to dám a můžu jít spát nebo do města. A to od doby co kamarád vyrazil na motorce jen pro chleba a vrátil se domů za pár měsíců protože mu ženská nedala přednost a měl nohu na hadry a dalo dost práce mu jí zachránit tak nenechám zapnutou ani polívku když jdu z domu. Tohle se po nastaveném čase přepne samo na ohřev a pak vypne.
    Taky bych řekla že to chutná trochu jinak ale to může být jen můj pocit. Ale třeba na uzeném kolenu se úplně rozvaří i ty šlachy které normálně nejím :1:

    • speranza57
      speranza57, 24.4.19 19:26:56  
       

      Já nenechám zapnutého nic, ani pračku, když jdu z domu, i jen do obchůdku, který máme 50 metrů od baráku. Jen když něco nesu do 6.patra k sousedce, nechám na sporáku třeba polévku, ale je to taky nebezpečné, protože ona se ráda zapovídá. :1: To potom probíhá tak, že mi zbytek vypráví do výtahové šachty, protože já už odjíždím. :1:

      • Takometa
        Takometa, 24.4.19 20:30:33  
         

        Ani já ne. Jednou se mi roztavila zásuvka i s celou koncovkou šňůry od pračky. Byl to horor a to jsem nebyla pryč, jen na zahradě. Nebýt doma, tak jsme vyhořeli.

        • b.k.marie
          b.k.marie, 25.4.19 10:02:33  
           

          No, to máš pravdu, nejde jen o ten spotřebič, ale taky o zásuvku, šňůru a podobně. Nenechám zapnutého nic, vyjma lednice vždy vytahuju všechno ze zástrčky. Kamarádce, od varné konve, kterou nechala v zástrčce, vyhořela kuchyň.
          Já jsem už stará škatule, asi už na svých zvycích nic měnit nebudu, ale ten pomalý hrnec mi nic neříká-pardon. Nechápu proč bych měla mít zapnutý hrdec třeba 5 hodin nebo i víc, když to mám třeba za dvě hodiny hotové na vařiči nebo v troubě. Např. teď jsem ráno dala vařit vepřové koleno na ovar, podotýkám že zmrzlé a za dvě hoďky to bude OK.Chichi, a ty šlachy a křupky sežereme i tak. :1:

          • Takometa
            Takometa, 25.4.19 15:45:00  
             

            Je to holt módní trend, já jsem si zkusila, mě takové vaření nebaví. Uznávám, že pro zaměstnané kutily to je asi velký pomocník. Já bych na to nervy neměla zapnout hrnec a jít do práce. :2:

    • Erich352H
      Erich352H, 24.4.19 19:36:59  
       

      :1: Já ty šlachy a to „žužlavý" miluju...a jak mám rád uzený, tak uzený koleno jako ovar nemusím a nedělám :15:

    • b.k.marie
      b.k.marie, 25.4.19 15:32:51  
       

      Já právě nemám ráda takové to maso co se rozpadá, potřebuju mít na talíři kus masa vcelku a ukrojit si. :1: Nebo jak tomu teď říkají "trhané maso", to mi přijde jako takový binec na talíři. :1: Já vím-jsem hrozná baba, ale už to se mnou jiný nebude. Ale v těchdle letech už mám nárok, ne? :1: :1:

  • flegma1
    flegma1, 24.4.19 12:14:45  
     

    Pozdrav z RN Beroun. Dnes byl guláš. Klasika, taková hospodská. :15:

    • Erich352H
      Erich352H, 24.4.19 16:11:18  
       

      :7: Ty seš v Berouně? v Nemocnici? KDE ses tam vzal?

    • Takometa
      Takometa, 24.4.19 18:36:00  
       

      Ahoj, Vašku, jak se ti daří, máš to na dlouho? :15: Guláš je fajn, Jarek mi dělá chutě segedínem, ale jezdím zase se synkem po doktorech, tak není čas, ani nálada, věnovat se dlouhému vaření. Imrvére mám plnej nos, že už nevím, jestli rýmou nebo alergií. :7: :1: Opatruj se a podej zprávu! :15:

    • Akyne
      Akyne, 24.4.19 19:43:40  
       

      To já bych si pošmákla,ale špitál je holt špitál :5:

  • jarekrum
    jarekrum, 23.4.19 22:27:31  
     

    https://www.facebook.com/Chutny.TV/videos/1272417149589435/
    moje verze
    http://www.yoom.cz/img/63r88wrb_source.jpg
    http://www.yoom.cz/img/93zcepdl_source.jpg
    je to dobrota :15:

    • sorong.1
      sorong.1, 24.4.19 04:07:49  
       

      Nevypadá to špatně. Dobrý tip. :2:

      • speranza57
        speranza57, 24.4.19 08:41:06  
         

        Většina zapečených jídel je moc dobrá, mám to ráda.
        Jeden známý z česko-polských hranic nostalgicky vzpomínal, jak jeho babička kdysi pekla z kynutého bramborového těsta na buchtovém plechu takovou dobrotu: Plech vymazaný sádlem, dole těsto, na tom vrstva kysaného zelí, na něm kolečka nějaké dobré domácí klobásky, nahoře zase těsto, do křupava upečené. Tak jsem mu to jednou upekla a fakt to bylo strašně dobré. Akorát ta práce s kynutým bramborovým těstem je teda za trest. Možná jsem to dělala blbě, ale strašně se to lepilo, musela jsem si ruce namáčet v oleji, abych ty vrstvy nějak rozprostřela.

        • speranza57
          speranza57, 24.4.19 08:43:18  
           

          Budeme muset taková a podobná jídla našich babiček oprášit, soused byl včera u řezníka a nestačil zírat, jak za ten prodloužený víkend poskočily ceny masa nahoru. :8:

          • sorong.1
            sorong.1, 24.4.19 09:20:11  
             

            Taky se bojím. Když se mladý stěhovali tak jsem si říkala kolik ušetřím na jídle a ono skoro nic. Od novýho roku to vylezlo hrozně. :9:

            • speranza57
              speranza57, 24.4.19 10:26:12  
               

              Byly doby, kdy jsem naprosto pohrdala "akcemi" a bylo mi to i protivné se všemi těmi letáky ve schránce. Vhazování letáků mám stále zakázané (papír-ekologie), ale už koukám na internetu a píšu si akční zboží, které chci koupit.

              • EnnyForMe
                EnnyForMe, 24.4.19 11:08:52  
                 

                Tak tím jsem nepohrdala nikdy.Nikdy mi nebylo jedno,jestli koupím cukr za 10 místo za 24,kg kafe za 100 místo 245,led.salát za 14 nebo za 29,atd.atd.všechno.

                • Alison
                  Alison, 24.4.19 16:38:46  
                   

                  U nás v práci se pořád řeší slevy.Na všechno.Nikdo s tím nepohrdá.Holky mají přehled....ale jsem naštvaná, včera navečer jsme zajeli za hranice k sousedům,plný Kauf Čechů až od Brna.Mají to levnější a lepší.Kakao,malcao(Pepino) i maso.Jedna bába z Brna nás poučila,co kupuje.Brambory za 15,máslo(čajové, výborné za 25,).Byla tam slyšet čeština všude.Smetana, úplně skvělá.Tak nevím,Mirek mne varoval,ať to sem nepíšu.Oni jak mají slevy,tak u toho je laboratorní rozbor,že je to nezávadný.Zajíce od Milky za pár centů.Potřebují se toho zbavit.Je to úplně jinej svět.

                  • speranza57
                    speranza57, 24.4.19 16:52:36  
                     

                    A proč bys to sem neměla psát ?
                    Já už teď taky slevy sleduju, ale ještě cca před 10 lety jsem nad tím opravdu ohrnovala nos, protože jsem měla peněz dostatek.....na všechno. Jenže to šlo všechno nějak cugrunt. Vidím to tak, že se sice všechno zdražuje, ale já svoji práci nemůžu zdražit tolik, abych na tom byla stejně, jako před těmi 10 lety, to by mě nikdo nechtěl. Takže logicky něco jde do háje, v tomto případě moje životní úroveň, protože byt, energie a to jídlo platit musím. Díkybohu mi zatím zbývá ještě i na charitu, ale taky už jsem párkrát přemýšlela, že to zruším, třeba když mi někdo dlouho nezaplatil fakturu, ale potom peníze přišly a mě tahle nálada přešla.

                  • Alison
                    Alison, 24.4.19 17:13:57  
                     

                    Taky mu zakazuju charitu,ale on prostě vždy posílá.No pokud to jde,tak se dá.Ale jestli ty peníze dojdou tam, kam mají.Už tomu nevěřím....jinak,máš nádherný fotky v galerii.Jsi šikovná.

          • EnnyForMe
            EnnyForMe, 24.4.19 11:15:34  
             

            Taky mě to děsí :9: Zdražovalo se furt,o padesátník,o korunu.Ale teď poslední dobu jsou to destikoruny i víc.Kam tohle povede.Na jídle se dá,dejme tomu šetřit.Ale co všechno ostatní,el.,voda,topení všechno :10:

            • sorong.1
              sorong.1, 24.4.19 13:29:47  
               

              Přesně :9: asi se brzy půjdeme pást. Platy u nás nahoru nejdou.

              • EnnyForMe
                EnnyForMe, 24.4.19 17:35:22  
                 

                To je ještě dobrý,ale až dostaneš důchod,to je pak šok :8: :9:

                • sorong.1
                  sorong.1, 24.4.19 18:43:43  
                   

                  To už nebudu mít hypotéku která mě teď drží pod krkem :9:

        • b.k.marie
          b.k.marie, 24.4.19 09:43:36  
           

          Naďo, dost peču z řidšího kynutého těsta a osvědčilo se mi na roztírání použít plastovou stěrku namáčenou ve vodě. Je to hned.

          • speranza57
            speranza57, 24.4.19 10:16:56  
             

            Taky dělám bez potíží z litého těsta koláče s ovocem a s drobenkou, ale tohle bramborové bylo fakt hodně lepivé.

    • Takometa
      Takometa, 24.4.19 18:44:18  
       

      U nás ještě nebylo nové zelí, z toho starého bych to nedělala, ale moc se mi to líbí, paráda. :15:

  • PepikHnatek
    PepikHnatek, 23.4.19 17:40:43  
     

    Jehněčí na grilu, to je věc! Steaky, špízy z něj, včera byly hody :15:

    • Erich352H
      Erich352H, 23.4.19 17:54:57  
       

      Jehněčí mi nejede, mám raděj skopové.....jehněčí je málo vyzrálé.

    • Takometa
      Takometa, 23.4.19 20:26:00  
       

      Já to beru šéfe. :15:

  • sorong.1
    sorong.1, 23.4.19 05:27:17  
     

    Dneska zbylá kachna, zítra zbylý plátek z grilu. :2:to se musí umět udělat si pěkný zbytky :1:

    • dana.hoyerova
      dana.hoyerova, 23.4.19 10:22:17  
       

      Moje řeč.Tady je co dojídat také nejmíň na dva dny tak nevařím.Dost toho bylo o svátcích takže stačilo.Trocha odpočinku neškodí. :2:

      • b.k.marie
        b.k.marie, 23.4.19 10:31:35  
         

        Ze zbytků (salám,sýr, vejce, kyselá zelenina) jsem udělala do krabičky aspik, večer máme ještě na pár chlebíčků, jinak zbyl jen kus bábovky. K obědu máme kolínka s a vařené sušené houby, takový mišmaš omaštěný sádlem a k tomu salát z poslední okurky a rajčat.Nic nezbylo, tak jsem ráda.

        • speranza57
          speranza57, 23.4.19 11:52:36  
           

          Těstoviny s houbami jsou moc velká dobrota !!! Já dnes taky ještě zbytky, ale zítra si udělám kuře na paprice s rýží. Měli v Bille rýži Basmati v akci, tak jsem táhla domů 6 kg....3 kg pro dceru a 3 kg pro mě. Tak je zase na čas pokoj.

          • b.k.marie
            b.k.marie, 23.4.19 14:30:18  
             

            Taky máme koupenou Basmati, ale najednou je to pro nás děsně moc, když už nechodí holky na jídlo.

            • speranza57
              speranza57, 23.4.19 20:54:58  
               

              V té Bille ji mají balenou normálně po 1 kg, to akorát v Lídlu jsme kupovali akční balení 4,5 kg, to bylo fakt moc. Měla jsem to rozsypané v několika zavařovačkách, zabíralo mi to místo ve špajzu na dlouhou dobu. Teď mají v Lídlu balení 2 kg, uvnitř je normální igelit a z venku jakási šedá jutovina. :8:

    • Takometa
      Takometa, 23.4.19 12:20:42  
       

      Taky dojídáme, salát s řízkem, chlebíčky a zákusek udělaný na pondělí, se ještě ani nenakrojil, tak odpoledne ke kávě. Já věděla, že je toho na nás moc a to žádný kvanta ničeho nedělám. Navíc akorát brsalát, aby bylo na chlebíčky a na ďobání. My už máme svou dávku a šmytec. Sladkého snad část rozdám. Už jsem rezolutně nahlásila, že na vánoce peču jen linecké a vanilkové rohlíčky. :1:

      • b.k.marie
        b.k.marie, 23.4.19 14:33:04  
         

        Já už po zkušenostech brzdím. Je to potom nepříjemný, když se pořád něco dojídá, aby se to nezkazilo. Klukům to nacpat nemůžu, ty jsou na tom doma stejně :1: Akorát jsem proti plánu naložila utopence a ty budou stejně až v pátek.

  • Warthog
    Warthog, 23.4.19 00:38:57  
     

    Krkovička na bylinkách a vepřové medailonky.

    https://a10warthog.rajce.idnes.cz/0006/#IMG_20190421_185444.jpg

  • Erich352H
    Erich352H, 22.4.19 07:39:34  
     

    Pěknou pomlázku.... :15:

    • sorong.1
      sorong.1, 22.4.19 08:04:21  
       

      I vám všem. :2:

    • Takometa
      Takometa, 22.4.19 12:17:08  
       

      K nám přišel vnuk s kamarádem a s tátou a je po šmigrustu. :1:

      • Erich352H
        Erich352H, 22.4.19 12:18:37  
         

        :7: Po čem? :7:

        • Takometa
          Takometa, 22.4.19 13:47:38  
           

          Šmigrust, pomlázka se u nás neříká. :2:

      • sorong.1
        sorong.1, 22.4.19 13:23:36  
         

        Tady aspoň proběhl šéf s pomlázkou tak neuschnu.

      • speranza57
        speranza57, 22.4.19 16:00:40  
         

        Ráno šlo po ulici 5 dorostenců s velkými pomlázkami, řekla bych ještě školou povinní. Mimo pomlázek a výslužek nesli ještě příšerně řvoucí rádio s nějakou "tucárnou". :8: Venku bylo krásně a tak jaksi poklidno, ptáci zpívali a oni sprostě vyřvávali a dozvučovali to tím rádiem. Asi šmigrust podle jejich představ, no.... :8:

        • Erich352H
          Erich352H, 22.4.19 17:06:30  
           

          :7: Kam ten svět spěje,co? U nás bouchali cigoši, my zrovna s Vojtou a Bertikem odcházeli z domova.A řvali Koledá!Koledá! Nedostali nic. Není náhodou koleda po Vánocích? Na Velikonoce se má hodovat...

    • speranza57
      speranza57, 22.4.19 18:53:09  
       

      Jdu upatlat pomazánku z vajec, už se na ni těším. Vajíčka jdou pěkně loupat, tak když se zadaří nějaké větší kousky, usuším to a schovám na příští rok, ony se i malované polámané skořápky dají položit do zeleného osení nebo do řeřichy a vypadá to pěkně jako dekorace.

      • sorong.1
        sorong.1, 22.4.19 19:22:34  
         

        Už jsem udělala salát. Zdálo se mi že jsou vejce lehce cítit ale barva dobrá tak snad to nebude jedovatý.