Kuchařka Mařka

Moderovaná diskuze | Kategorie: Gastronomie
speranza57 (2019-12-10 11:24:59)b.k.marie (2019-12-10 11:10:36)EnnyForMe (2019-12-10 10:56:47)sorong.1 (2019-12-10 10:22:14)Erich352H (2019-12-10 05:14:48)baronka75 (2019-12-10 05:14:15)starabodlina (2019-12-09 22:57:21)Takometa (2019-12-09 22:50:31)Akyne (2019-12-09 21:25:59)ohnivazenaMagdalena (2019-12-09 17:42:50)dana.hoyerova (2019-12-09 11:49:08)Jitka.L (2019-12-08 20:34:45)debri (2019-12-07 09:03:55)majkanova (2019-12-04 19:15:17)flegma1 (2019-12-03 23:25:50)jarekrum (2019-11-26 22:02:48)Nemezis (2019-11-14 22:36:17)Jackie0004 (2019-11-06 15:25:32)Warthog (2019-10-30 23:39:21)fialovypetr (2019-10-22 22:12:13)helena.manova (2019-10-15 06:35:14)chantallka (2019-09-21 18:01:17)SAMAN47 (2019-01-16 14:33:20)
Kuchařka Mařka
Založeno: 6. 11. 2013 | Příspěvků: 66 667 | Členů: 33
Správci: Takometa (hlavní), b.k.marie

Vše okolo vaření, včetně rad našich babiček. I když je vaření prioritou této skupiny, lehce se dotýkáme i jiných témat. Jsme dobrá parta, tak si to můžeme dovolit.

fialovypetr zůstává nadále s námi jako čestný člen in memoriam.

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!

  • sorong.1
    sorong.1, 10.12.19 10:22:14  
     

    Cukroví upečené, v sobotu slepím a už nemusím mít mindrák :1: :1:
    Stejně se mi zdá že všichni hrozně kvaltujou. Na FB to je samý ozdobený byt i stromky už mají. Já tedy klasicky budu strojit až na štědrý den ráno, a na tři krále uklidit. Je to krásný tím že to je jen chvíli a ne to mít doma půl roku.. :1:

    • EnnyForMe
      EnnyForMe, 10.12.19 10:44:11  
       

      Lidi jsou zjančený z té masáže reklam v TV a všude kam se podíváš už měsíc.A věřím,že často ani nevědí,o čem ty vánoce vlastně jsou :5: :9:

    • speranza57
      speranza57, 10.12.19 10:50:37  
       

      U nás se stromek zdobil taky 24.12. dopoledne, nikdy by mi nenapadlo zdobit ho dřív, ale dcera už má taky nazdobeno, protože děti ve školce si už vypráví, jaký má kdo stromeček, a vnuk ho chtěl taky už mít nazdobený.

      • b.k.marie
        b.k.marie, 10.12.19 10:54:23  
         

        My zdobíme 23., protože na Štědrý den tu mám v poledne rojení na černého kubu a já mám ráda všechno hotovo a klídek. U nás je pořád někdo :2: A vyzdobeno mám počínaje první adventní nedělí. Je to letitý zvyk. V posledním adventním týdnu stavím betlém.

  • speranza57
    speranza57, 9.12.19 14:16:09  
     

    Ještě k tomu koření....sledujete někdo Herbář v neděli ? Ta hlavní protagonistka byla na exkurzi v tropech a vždycky vysílají krátkou ukázku, jaké koření tam viděla a ochutnala. Je to nádhera a jen lituju, že ta televize ještě neumí přenášet vůně. :15:

    • Takometa
      Takometa, 9.12.19 20:20:22  
       

      Občas se dívám. Televizní štáb by jí to, co uvaří, nejraději hned rozebral. :1: Je dobrá, že je taková přirozená. Minule dělala rýži a když ji neprohrábneš po uvaření, tak se ti slepí, asi jako jí, měla problém to nandat na talíř. Musela jsem se smát, jak dělala, jako že nic a statečně ukrojila. :1: Docela příjemně se na to kouká. Někdy i dobrý recept. Já mám tedy raději, když jsou tam stará česká jídla, než ta světová.

      • speranza57
        speranza57, 10.12.19 10:48:02  
         

        Taky mám raději ta stará jídla, vždycky mi to zavoní dětstvím, protože to vařívala prababička o prázdninách a potom i babička, děda byl vysazený na moučná a bramborová jídla.
        Bohužel to dnes kvůli sacharidům už nemůžu jíst, tak se aspoň kochám tím televizním vysíláním. :15:

  • b.k.marie
    b.k.marie, 9.12.19 09:34:29  
     

    Hlášení:
    Bašta z indické restaurace:
    Iva měla jehněčí se špenátem, já jehněčí kari a chlapi jehněčí s kupou koření, muž středně pálivé, Tomáš silně pálivé. Oni to mají jako mísu omáčky a v tom kousky masa. K tomu ten jejich chleba-placky. Dobré to bylo, ale huba horáááá :1:

    • sorong.1
      sorong.1, 9.12.19 10:07:03  
       

      To se dalo čekat že to bude lehce pikantní. :2: hlavní že chutnalo.

      Taky hlásím. Tuba mlíka je uvařená a nebouchla. :1: kuřecí tlačenka je uvařená teď jen počkat jestli to ztuhne.

      • speranza57
        speranza57, 9.12.19 10:19:33  
         

        Kdyby ti to nešlo vytlačit normálně, udělej to druhou stranou. Ale chce to nějaké staré nůžky nebo nůžky na plech. Nebo ostrou sekyrku a špalek a trefit se. :1:

        • sorong.1
          sorong.1, 9.12.19 10:33:41  
           

          Spíš ty nůžky :1: sekyrku mám ale tu trefu ne :1:

        • Takometa
          Takometa, 9.12.19 13:33:01  
           

          Ježíš, jen ne sekeru! :1:

    • speranza57
      speranza57, 9.12.19 10:23:29  
       

      Jehněčí pro mě ne-e. :8: Být to na mně, asi bych si objednala něco úplně bez masa, to oni umí moc dobře. A fascinuje mě ten jejich úplně plný stůl různých mističek s čatní a s jinými pochutinami, ale to asi nedoručují, to bych musela jít do té restaurace případně do Indie. :1:

      • b.k.marie
        b.k.marie, 9.12.19 10:52:58  
         

        Já skopové nejím vůbec a měla jsem strach, že píšou jehněčí, ale je to skopáč. Malinko to cítit bylo, ale fakt jen trošku, perfektně okořeněné, pro mne dost ostré, ale ne nepříjemně, pochutnali jsme si. Akorát máme ještě na dnešek, protože toho bylo hrozně moc. Příjemné bylo, že nám to dovezl kurýr až domů. :2:

        • dana.hoyerova
          dana.hoyerova, 9.12.19 11:49:07  
           

          Tak jehněčí máme rádi a každý podzim dostávám celé jehně.Ale jediný co by se u nás nechytlo udělat to na nějaký způsob na kari.Kari prostě nee.Ale je spousta jiných způsobů přípravy.Takže indická jídla která jsou téměř vždy na kari nee.Ale je spousta lidí kteří to mají rádi. :2:

          • Erich352H
            Erich352H, 9.12.19 13:22:02  
             

            Tak já jehněčí né, není vyzrálé, naopak po skopovém se mohu utlouct. :15:

          • sorong.1
            sorong.1, 9.12.19 13:28:35  
             

            Jehněčí je výborný. Takový zdroj nemám a už ho nemívají ani v lidlu. Škoda. V makru to je hrozně drahý.

          • speranza57
            speranza57, 9.12.19 14:14:02  
             

            Do indických jídel Kari koření patří. Ale on je taky rozdíl mezi "karí" a "kari". V jídle nazvaném "karí" nemusí být nutně kari koření.
            Dřív jsem používala kari koření hodně a ve velkých dávkách, ale teď už mi to přijde cufíl, tak někdy nasypu jen kurkumu. Jídlo obarví na žluto, ale není tak výrazná. Kari koření obsahuje hlavně kurkumu + další směs různých koření. V Indii si prý každá rodina míchá svoje kari koření podle svých chutí a tradic.
            No mně kdyby to všechno rostlo za barákem, taky si budu sušit a míchat svoje ! :1:

        • EnnyForMe
          EnnyForMe, 10.12.19 10:48:51  
           

          To je pěkné :4: :2: Jehněčí,nebo mladé skopové miluji,ale takhle neznám.

    • Takometa
      Takometa, 9.12.19 13:32:36  
       

      Kari,jedno z cizího koření, které mám moc ráda a pochutnám si. S jehněčím to muselo být fajné, já jen nemusím moc ostré. pikantní ano. Takže, věřím, že to byla bašta a pochutnala sis.. :15: To ale musela být pálka, když vozí zbytek až domů! :7: :1:

      • b.k.marie
        b.k.marie, 10.12.19 10:45:55  
         

        Ani zas tak ne. 4 porce a navíc asi 12 chlebových placek i s dovážkou 1.100,- To není tak hrozný.

        • EnnyForMe
          EnnyForMe, 10.12.19 10:51:16  
           

          Na dnešní ceny opravdu ne.To dneska dáš za čtyři lidi v restaraci jedna dvě a nic moc extra.

          • b.k.marie
            b.k.marie, 10.12.19 11:07:07  
             

            My si to dopřejem jednou za rok, tak to zas není tak hrozný. Syn se postaral o víno a pivo, já nadělala talíř jednohubek a oslavily jsme mého muže a snachy narozeniny. Doma by mi to při nějakém "lepším" jídle vyšlo možná taky tak. A takhle jsem hodila nohy na tnož a nechala se obsloužit :1: :1: :1:

            • b.k.marie
              b.k.marie, 10.12.19 11:07:41  
               

              trnož

            • speranza57
              speranza57, 10.12.19 11:24:58  
               

              Však jo, máš nárok ! :15: Co pamatuju (i ještě na Lidé.cz), všechny oslavy a grilovačky jsi chystala ty, všechny rodinné sešlosti byly u tebe, tak už by to měli převzít mladí. Jasně, že to nikdo neuvaří a nenachystá stejně dobře (nedejbože líp :1: ) jako ty, ale s tím se člověk musí vyrovnat.
              U nás se nejdřív všechno odehrávalo u babičky, potom děda zemřel a barák se kvůli dopravě musel zbourat, babičce dali jen maličký byt, tak to převzala máti. A když potom máti nemohla kvůli nemoci, převzala jsem to já.
              Babička to brala sportovně, ale máti se s tím zaboha nechtěla smířit. :8: Tradice je tradice, ale občas se musí změnit, když to jinak nejde.

  • Takometa
    Takometa, 8.12.19 19:10:40  
     

    Zbyly bílky a nechtělo se mi s ničím vymejšlet, tak jsem si vzpomněla na vánoční ořechové oplatky, které jsem už dlouho nedělala. Vzhledově nic moc, ale neskutečně dobré. :15:
    https://takometa.rajce.idnes.cz/Vanocni_orechove_oplatky/#DSC_0036.jpg
    Vyšlehat bílky + sůl, + 30 dkg (to už jsem ubrala) a do tuha - robot vyšlehá, pak jen vařechou lehce v míchat 27dkg strouhaných (ne sekané!) vlašských ořechů. Pytlíkem bez špičky jsem nanášela na předem nařezané oplatky (držet v ruce a pokládat na papír na plech) a sušila v troubě horkovzduchem na 170°C asi 15 min, do slabě růžova. Pokud to neznáte, budete překvapeni, jaká to je bašta. :2:

    • Takometa
      Takometa, 8.12.19 19:18:09  
       

      4 bílky!

      • starabodlina
        starabodlina, 8.12.19 22:11:54  
         

        To asi dělala tchýně. Nedává se na to šlehačka?
        Dnes jsem jim dělala mafíny, bylo jich 30. Zachránila jsem pro nás na zítra je kávě jen toto
        https://ibb.co/ZdThFxC

        • speranza57
          speranza57, 8.12.19 22:14:05  
           

          Krásně nazdobené ! :15:

        • Takometa
          Takometa, 8.12.19 22:39:12  
           

          Mňam! :15: :15:

        • Takometa
          Takometa, 8.12.19 22:40:12  
           

          My jsme nikdy nic nepřidávali, ale to víš, že šlehačkou by se to nepokazilo! :1:

        • EnnyForMe
          EnnyForMe, 9.12.19 10:44:43  
           

          Co to máš na tom za krém?Vypadá to nádnerně :4: :2: :2:

          • starabodlina
            starabodlina, 9.12.19 13:09:20  
             

            Jen vanilkový pudink,cukr, máslo.
            Pěkně se krém našlehal.
            Holky si myslely, že je to zmrzlina :1: .

    • speranza57
      speranza57, 8.12.19 22:12:44  
       

      Jedna synova bývalka pekla linecké rohlíčky s něčím podobným nahoře, bylo to moc dobré, někde mám recept. Vršek měli ještě namočený v čokoládě.

      • Takometa
        Takometa, 8.12.19 22:42:05  
         

        Cukroví taky někdy dělám, ale na těch oplatkách to má svou chuť a ta je fakt noc dobrá. Ty nikdy dlouho nevydrží. :15:

    • EnnyForMe
      EnnyForMe, 8.12.19 22:59:11  
       

      Kokosky z oříšků :1: :1: :1:

      • Takometa
        Takometa, 9.12.19 00:58:36  
         

        Měla jsem výborný recept na kokosky s přidáním ořechů a někde jsem ho zašantročila. Ty byly moc dobré a hned se mohly jíst. :2: :2:

        • EnnyForMe
          EnnyForMe, 9.12.19 10:47:16  
           

          Cukr,cukr :5: ,kvůli PDovi se tomu musím vyhnout :8: :5:

    • Erich352H
      Erich352H, 9.12.19 05:21:33  
       

      Těch 30dkg je cukr,že?

      • Takometa
        Takometa, 9.12.19 13:27:57  
         

        Jj, vidíš, já to chci ze sebe všechno vysypat a pak to ani nedopíšu a co horší, nevšimnu si toho. :7:

        • speranza57
          speranza57, 9.12.19 14:29:11  
           

          Protože jsi napsala, že už jsi na těch 30 dkg ubrala, hned mi napadlo, že to je cukr. :15:

  • sorong.1
    sorong.1, 8.12.19 12:21:37  
     

    Ráda bych zkusila udělat krém z vařeného salka. Ale protože ho nepotřebuju moc chtěla jsem uvařit jen tu tubu. Nestane se jí nic a půjde to pak vyndat? Dělal to už někdo? :1:

    • Takometa
      Takometa, 8.12.19 12:38:28  
       

      To se na krém vaří, nebo chceš karamel? Není pak lepší si karamel udělat zvlášť a pak to smíchat? Ale možná to jde i v té tubě, když je to kovové. :2:

      • sorong.1
        sorong.1, 8.12.19 12:55:11  
         

        Ono to je pak moc dobré takhle uvařené. A když udělám tu konzervu tak toho půlku sežeru já se znám. :1: proto chci raději míň. A karamel dělával Martin ten já si úplně netroufnu.

        • Takometa
          Takometa, 8.12.19 13:15:12  
           

          Nic složitého, to bys svedla a je to za chvilku. :2:

      • Erich352H
        Erich352H, 8.12.19 13:56:22  
         

        Jo, já kupuju Salko mléko, pak ve vodní lázni vařím 2 hodiny a mám karamelové mléko, moc dobré...vychladlé šlehám s měkkým máslem, krém jako víno...tejdě sem karamelové mléko v konzervě koupil a dělal krém na plněné kokosky....pekl opět linecká kolečka a dělal ovšem větší než minule....zbytek z plechovky taky rád baštím! Myslim, že vařit tubu by mělo bejt stejný....

        • sorong.1
          sorong.1, 8.12.19 13:59:01  
           

          Tak já to zkusím. Jen asi nebudu vařit 2 hodiny.

          • Erich352H
            Erich352H, 8.12.19 13:59:44  
             

            Zkus hoďku..... :15:

          • Erich352H
            Erich352H, 8.12.19 14:00:35  
             

            Jo, za to NIC nedáš.....

          • EnnyForMe
            EnnyForMe, 8.12.19 17:53:35  
             

            Aby ti nevybouchla :14: Má jiné švy než plechovka.

            • sorong.1
              sorong.1, 8.12.19 17:54:55  
               

              Budu to hlídat. Pěkně pomalu. :1:

              • speranza57
                speranza57, 8.12.19 21:58:51  
                 

                Já jsem minule koupila plechovku už uvařeného Salka. Před tím jsem to vařila jak debil 2 hodiny, zničila jsem si hrnec (jen povrch, ale vypadá to blbě). Tohle bylo o moc jednodušší. A zbytek jsem dala sousedce, aby mě to nelákalo ! :1: :1: Sice mě sprdla, proč jí nosím takovou sladkost, ale smlsla si moc dobře ! :1: