Kuchařka Mařka

Moderovaná diskuze | Kategorie: Gastronomie
Takometa (2017-07-21 23:55:22)starabodlina (2017-07-21 22:30:41)sorong.1 (2017-07-21 20:28:53)Erich352H (2017-07-21 19:53:34)fialovypetr (2017-07-21 17:36:25)dana.hoyerova (2017-07-21 16:21:26)EnnyForMe (2017-07-21 15:52:47)b.k.marie (2017-07-21 15:30:35)Akyne (2017-07-21 12:27:50)ohnivazenaMagdalena (2017-07-21 12:17:15)helena.manova (2017-07-21 08:33:11)speranza57 (2017-07-20 15:31:30)Jitka.L (2017-07-19 21:34:46)Jackie0004 (2017-07-18 13:24:53)flegma1 (2017-07-17 22:15:48)jarekrum (2017-07-11 20:39:11)anina (2017-06-29 14:31:02)vanilka46 (2017-06-28 09:12:52)Zitaebr (2017-06-26 14:15:54)SAMAN47 (2017-06-23 15:12:54)chantallka (2017-06-03 23:07:33)zapadlova.jana (2017-02-16 09:30:46)Nessy (2016-05-11 15:42:38)
Kuchařka Mařka
Založeno: 6. 11. 2013 | Příspěvků: 31 938 | Členů: 29
Správci: Takometa (hlavní), b.k.marie

Vše okolo vaření, včetně rad našich babiček.

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!


  • fialovypetr
    fialovypetr, 21.7.17 09:39:36  
     

    Dnes opět lečooo, z hungárie dvě nohy čabajek na količka, koupil jsem i dvě pálivé papriky, nádherné rajčata, cibuli, všechno od slováků na trhu. Je to jiné pošušňáníčku jak z marketu.
    Mladý mě zdělil, že ještě jednou plněné papriky a stěhuje se !!! :13: :15: :4: ..... :10:

    • b.k.marie
      b.k.marie, 21.7.17 10:16:03  
       

      Houbová polívka, brambor, řízky z celeru a cukety, ledový salát.

      • fialovypetr
        fialovypetr, 21.7.17 10:21:17  
         

        Já ještě uklohním asi květákovou polívku, takovou "jarní" s mrkvičkou, hráškem, polovinu květáku rozmixuju, polovinu na růžičky nechám a jíšku na másle s jarní cibulkou...milujeme...
        :13:

    • Takometa
      Takometa, 21.7.17 12:15:28  
       

      Květák na mozeček s bramborem a já jen s okurkovým salátem. :4:

  • Akyne
    Akyne, 20.7.17 14:13:53  
     

    Furt tady s těma paprikama,tak si je udělám večer,abych měla na pátek a sobotu oběd.Jinak dneska guláš takový ten od Hamé a je vynikající.Mám ho teď s chlebem :4:

    • Erich352H
      Erich352H, 20.7.17 16:41:09  
       

      :7: Myslíš Vepřový guláš v plechu od Hamé??? Jak nesnáším konzervy, tak ten se opravdu dá jíst...jen je potřeba připálit(v mém případě hoooodně! :15: ) A také v mém případě doslit, malinko....jako nouzovka dobrý.... :15: :15:

      • Akyne
        Akyne, 20.7.17 19:17:21  
         

        https://www.google.cz/search?q=ham%C3%A9+madarsk%C3%BD+gul%C3%A1%C5%A1&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiUuOWzrZjVAhVFExoKHRZCBJYQ_AUICigB&biw=1280&bih=699#imgrc=wtKkIng0HcACBM:

        Mají to v JIPu za 38kč a je to fakt chutný s kusy masa a ještě jsem koupila romadur a je fakt už skoro tekutej :1: :1:

        • sorong.1
          sorong.1, 20.7.17 21:18:12  
           

          V lidlu mají králíky tak jsem si koupila přední packy, uřízla jsem ty žebra a mám v mrazáku. Na králíka zdroj nemám.

          • EnnyForMe
            EnnyForMe, 20.7.17 21:27:46  
             

            Jsem je tam viděla.Problém,že to zabíjejí strašně mladé.To je jako kdyby ti řezník dal telecí místo hovězího na svíčkovou.Tohle tak upéct s citem na máslíčku jenom.

          • Akyne
            Akyne, 20.7.17 21:50:48  
             

            A co s těma žebrama?Vždyť tam žádné maso není...skoro tedy.
            V chytrém hrnci už mám hotové papriky,omajdu dochutím zítra a přivařím jasmínovou rýži./Ta je z Lídlu v tom velkobalení a vůbec neubývá :15: /.Konečně se normálně najím a budu to mít až do neděle.Jestli to nedám spíše do mrazáku. :4:

            • sorong.1
              sorong.1, 21.7.17 05:27:04  
               

              Žebra jsem vyhodila. Z králíka polívku nedělám a maso na tom není, takže mám ty přední nohy a tak nějak postupně je hodím na kousek špeku a bude. Trochu omáčky k tomu.

  • sorong.1
    sorong.1, 20.7.17 13:44:31  
     

    Na dnes byly uhlířské špagety, holčička vařila :15:

    • Takometa
      Takometa, 20.7.17 21:27:48  
       

      Jsem si vyhledala recept a docela se mi líbil, taky to udělám. :4:

      • sorong.1
        sorong.1, 20.7.17 21:35:37  
         

        Jednoduchý a dobrý

  • fialovypetr
    fialovypetr, 20.7.17 07:41:21  
     

    Osmahnuté zelí s cibulí, lžíce sádla, zamíchat potom do toho krupicové odpalované noky.... v létě milujeme...
    Bude dnes na oběd. Těsto na noky už chládne... :13:

    • b.k.marie
      b.k.marie, 20.7.17 10:20:20  
       

      Houbová smaženice. :2:

      • Takometa
        Takometa, 20.7.17 13:26:07  
         

        Letošní? :7:

        • Akyne
          Akyne, 20.7.17 19:18:52  
           

          :7: :1: :1:

        • b.k.marie
          b.k.marie, 21.7.17 10:14:54  
           

          Jooooo-rostou!!! :1:

    • Takometa
      Takometa, 20.7.17 12:02:20  
       

      Kuře na uzené paprice, nokedle.

  • EnnyForMe
    EnnyForMe, 19.7.17 20:27:00  
     

    Cuketová buchta:
    35 dkg polohr.mouky
    20 dkg cukru+ 1 vanil.
    30 dkg nahrubo nastrouh.cukety
    2 dcl oleje
    1a1/2 lžičky jedlé sody
    2 vrch.lžíce kakaa
    1/2 káv.lž.skořice
    rozinky
    ml.ořechy /10dkg nevadí,když jsou :1: /

    To všechno naházet do mísy a promíchat.Nalít do pekáčku a do předehřáté trouby zvolna péct tak na těch 160st.
    Není dobře tenká,tohle je na pekáček 23x33cm.
    Povrch pak ještě vlahý potřu džemem,a já pak ještě čoko.polevu a kokos :14:
    Rychlá, vláčná a kolik dní vydrží,pokud teda vydží :1: Nejlepší je druhý den.
    http://www.imagehosting.cz/?v=cimg04uru.jpg

    • Takometa
      Takometa, 19.7.17 21:17:13  
       

      Momentálně jsem bez cukety, ale to si píšu, určitě ji upeču, dík. Vypadá dobře :2: Na ten džem ta čokopoleva chytne? To mám ráda takto a s kokosem. :15:

    • Takometa
      Takometa, 19.7.17 21:31:18  
       

      Zvykla jsem si recept, který se mi líbí, vytisknout a pod něj i obrázek, dobře se mi to představuje, jak to má vypadat a ukládám si je do šanonu. Pokud se nějaký neosvědčí, letí do koše. Je to lepší než kuchařka, do který se už málokdy podívám. To jen, když potřebuji něco oprášit. :2:

    • fialovypetr
      fialovypetr, 20.7.17 07:45:13  
       

      Když my ty buchty s kakaem nemusíme, raději jen vanilkovééééé....

    • speranza57
      speranza57, 20.7.17 07:57:19  
       

      Veganská buchta, výborně, píšu si ! :15: Místo rozinek někdy dávám brusinky, jsou takové pikantnější.

      • EnnyForMe
        EnnyForMe, 20.7.17 11:05:28  
         

        Jj,brusinky taky taky :15: ,hlavně do mufinek dávám.

        • speranza57
          speranza57, 20.7.17 11:11:15  
           

          A o vánocích do Marokánek, to je taky výborné ! :15:

          • fialovypetr
            fialovypetr, 20.7.17 11:53:40  
             

            ....a kůžičky do křupava z bůčku :13:

            • EnnyForMe
              EnnyForMe, 20.7.17 14:32:11  
               

              Jj,kůžičky z bůčku nemají chybu !! :1: A naše zdejší jazykozpytce nechají v klidu,protože se všude jmenují stejně :1: :1: :1: :1:

              • Akyne
                Akyne, 20.7.17 14:43:23  
                 

                :1: :1: :1:

              • Erich352H
                Erich352H, 20.7.17 16:42:22  
                 

                :1: :1: :1:

              • Takometa
                Takometa, 20.7.17 17:44:20  
                 

                :1:

  • fialovypetr
    fialovypetr, 19.7.17 09:19:49  
     

    Tak vítejte všeci...a nechte si chutnat co si sami uvaříte... :13:
    U nás dnes jen hustá květáková polívečka i s hráškem, karotkou, zahuštěná zase jíškou na másle...Véča bude někde ....ještě se neví kde, pojedeme k vodě ... :4: :2:

    • b.k.marie
      b.k.marie, 19.7.17 10:43:57  
       

      Knedle s vejcem a okurkový salát.

      • speranza57
        speranza57, 19.7.17 17:17:52  
         

        Já jsem si původně chtěla dnes udělat hovězí po znojemsku, ale byla jsem líná krájet ty okurky na kostičky, tak jsem do toho papiňáku vysypala celou Moravanku i s nálevem a 2 lžíce plnotučné hořčice. Zdálo se mi to málo ostré, tak jsem ještě přidala chilli a málem mi potom shořela huba. :1:

    • Takometa
      Takometa, 19.7.17 12:17:56  
       

      Polévka taky zeleninová a jelikož jedu za dědou, babi je na dlouhodobé rehabilitaci, tak mu vezu placky, které si vyprosil. Přidělala jsem i nám a ještě jsem mu upekla ty minulé housky, tak je strašně chválili... no a sebe jsem dnes upekla taky... :1: :7:

      • Akyne
        Akyne, 19.7.17 13:45:40  
         

        :1: :1: :1: A tak hlavně,že jim chutnalo...checht :15:

      • Erich352H
        Erich352H, 19.7.17 16:05:56  
         

        :7: Jaké placky? Škvarkové či bramborové? :15: Mohu a miluju obé :15: :15:

        • Takometa
          Takometa, 19.7.17 18:11:46  
           

          Bramboráky. A pozor, jednomu bramboráku se u nás říká placek, ne placka! :1:

          • Erich352H
            Erich352H, 19.7.17 18:36:59  
             

            :1:

            • Erich352H
              Erich352H, 19.7.17 18:37:49  
               

              U nás se říká bramboráku cmunda :15: Tedy v rodině...a žiju ve středních Čechách :15:

              • Akyne
                Akyne, 19.7.17 22:14:53  
                 

                Fffšechno to máte špatně.Na Šumavě v tom mají jasno a tak cmunda je placka plněná zelím,uzeným a okurkou /kyselou že jo/,pak je kynutý bramborák v pekáči a malý bramboráky jsou vošouchy!A žádnej placek...šmarjá to jo opravdu děs ta češtin... :1: :1:

                • sorong.1
                  sorong.1, 20.7.17 05:29:18  
                   

                  ...ten češtin :6: :1:

                  • Akyne
                    Akyne, 20.7.17 07:50:16  
                     

                    :7: :1: :1:

                  • Takometa
                    Takometa, 20.7.17 12:14:32  
                     

                    :1:

  • helena.manova
    helena.manova, 18.7.17 08:07:45  
     

    Mám také po malování a je toho nad hlavu.

    • b.k.marie
      b.k.marie, 18.7.17 10:52:57  
       

      Ahoj, já opět dělám okurky. Uff...
      K obědu houbová polívka, brambory s tvarohem a máslem a tzatziki.

      • Takometa
        Takometa, 18.7.17 16:12:02  
         

        Ty se máš, už to budeš mít za sebou. :15:
        My jsme s manželem sami, tak je to trochu jednodušší, udělala jsem vepřový plátek na kari a žampionech s trochou šlehačky, jako omáčku. :4:

        • b.k.marie
          b.k.marie, 18.7.17 16:23:30  
           

          No, pro kluky já nenakládám, ti už mají svoje "hospodářství", to je všechno pro mého manželka. pro mne tak z každé sklenice jedna okurčička :1: :1: Ale už končím, mám přes 80 sklenic, to musí stačit, Ještě mne čeká červená řepa a kapie, ale to jen tak po 10 sklenicích. Je dusno, vypadá to na buřinu.

          • Erich352H
            Erich352H, 18.7.17 17:10:27  
             

            :1: Já sem sám, okurkovej, mám 55 sklenic...no uskrovním se :15: :15: Kapie jsem kdysi zavařoval, měl jsem 1. rok 3. recepty, druhý rok už jsem dělal jen jeden, jenže ho nemohu najít :9: :9: :9: vím jen, že se navrch laku dával lžička oleje...před zavíčkováním....byly fakt skvělé....

            • speranza57
              speranza57, 19.7.17 08:39:08  
               

              Já miluju kapie plněné zelím, kdysi jsem to taky zavařovala, ale to už je dávno. Onehdá jsem si to koupila na farmářských trzích a letělo to do popelnice, hnusný nálev, místo cukru pouze sacharin a cítila jsem v tom nějaké konzervanty. :8: Ten stánek tam bývá pokaždé, vyzkoušela jsem od nich i kysané zelí, taky hnus, tak už u nich nic nekoupím.
              Taky dávám do okurek sacharin, ale cukr přece musí převládat ! :8:

              • sorong.1
                sorong.1, 19.7.17 09:07:06  
                 

                To zelí sladký nebo kyselý? Nálev jako na okurky? To by se dalo zkusit..

                • b.k.marie
                  b.k.marie, 19.7.17 09:46:12  
                   

                  Já tedy plněné papriky zelím dělala taky, dneska už by to na nás bylo moc, protože se to musí dát do třílitrovek. Tedy ne kapie, ale obyčejné papriky, zelí hlávkové jemně krouhané, do něj jen cibuli, kmín a jablíčko. Nacpat do paprik, naskládat do sklenic, proložit koprem a kořením. Ale nálev jsem sice dělala svůj, jen jsem přidávala deko, protože pak se to už nemusí zavařovat, jen zalít teplým nálevem. Jsou senzační. :2:

                  • Takometa
                    Takometa, 19.7.17 12:34:50  
                     

                    Já taky nálev svůj s dekem a přidám divoké koření. Dochutím do sladko - kysela, aby mi to chutnalo, navrch vždy malá lžička oleje. Už jsem je dlouho neplnila, protože mám ráda buď ty rajčinové kulaté a nebo ty malé žluté kulaté. Vozila jsem si je z Maďarska, za totáče se daly koupit i u nás. Vždy jsem to dělala v době, když se nakládalo zelí, tak to pomačkané jsem nacpala do paprik. Můžou být i pikantnější, klidně přidat čili nebo feferony. Nechat je aspoň měsíc proležet a jsou vynikající! Asi to nevydržím a naplním aspoň kapie. :4:

                  • sorong.1
                    sorong.1, 19.7.17 13:28:49  
                     

                    Mě napadlo nedělat ty papriky plněné, ale taky nakrájet a udělat takovou směs.. Pár lahví na zkoušku, až budu dělat zelí :2:

                  • speranza57
                    speranza57, 19.7.17 17:13:03  
                     

                    Jasně, že můžeš pokrájet papriky i hlávku zelí, smíchat to a udělat čalamádu, chuť to bude mít stejnou. Hlavní je ta kombinace paprika-zelí a ta je moc dobrá.

                  • Takometa
                    Takometa, 19.7.17 18:14:19  
                     

                    Sorong i tak se dá. :4:

                  • sorong.1
                    sorong.1, 19.7.17 19:47:48  
                     

                    Tak až budu mít trochu času, bože já už chci dovolenou! :1: :1:

              • EnnyForMe
                EnnyForMe, 19.7.17 17:14:39  
                 

                Jé,no ty plněné zelím jsem taky dělávala :15: Ale bílé slovenské,přijatelně pálivé.To bylo žůžo náhodou :1: :1:

            • b.k.marie
              b.k.marie, 19.7.17 09:42:17  
               

              Já na kapie dávám stejný nálev jako na okurky a navrch do sklenice pár kapek oleje.

              • Erich352H
                Erich352H, 19.7.17 16:05:13  
                 

                :1: Ne, ne...ten nálev byl jinej než na okurky, nedávalo se Deko(já dělám nálev na okurky z Deka), dávalo se určo hořčičné semínko....já to snad někdy najdu, zatím se nedaří.....

                • dana.hoyerova
                  dana.hoyerova, 19.7.17 19:58:11  
                   

                  Lák si zásadně vařím sama a deko vůbec nepoužívám díky jeho složení.A ten nálev používám i na papriky jenom do nich přidávám trochu oleje.Není to žádná věda.Hořčičné semínko, bobkový list,nové koření a celý pepř.Cukr,ocet sůl a voda.Okurky ještě ve sklenicích proložím koprem,křenem a popřípadě do pár sklenic šoupnu feferonku.Svařím cukr s vodou a kořením a trochou soli a když se cukr rozpustí přilévám ocet až do chuti jakou chci.V deku je zbytečná spousta chemikálií.Nikdy se mi nic nekazí leda když mi někdy a to málokdy špatně chytne víčko.Ale to si hlídám.

                  • Takometa
                    Takometa, 19.7.17 21:12:35  
                     

                    Deko používám celý život, moje maminka taky a ještě jsme tu. (maminka má letos 85 roků) :15: Už to Dani měnit nebudu. :1:

                  • b.k.marie
                    b.k.marie, 20.7.17 10:27:43  
                     

                    Já z toho Deka cítím nějaký divný čuch, dávala jsem ho jen do těch plněných paprik. Přesně jak píšeš. Třeba k okurkám nebo paprikám taky občas šoupnu feferonku nebo stroužek česneku. Vidíte, pás sklínek česneku musím tátovi udělat. Sladkokyselý nálev s vínem, kapku oleje, 10 minut zavařit.

                • b.k.marie
                  b.k.marie, 20.7.17 10:23:51  
                   

                  Deko nedávám na nic už asi 40 let.