Kuchařka Mařka

Moderovaná diskuze | Kategorie: Gastronomie
Takometa (2020-01-20 13:28:06)speranza57 (2020-01-20 13:28:03)sorong.1 (2020-01-20 13:17:37)Erich352H (2020-01-20 12:51:11)Akyne (2020-01-20 12:23:20)flegma1 (2020-01-20 11:35:36)EnnyForMe (2020-01-20 10:44:14)starabodlina (2020-01-20 10:44:04)b.k.marie (2020-01-20 10:21:03)Jitka.L (2020-01-19 22:19:30)Nemezis (2020-01-19 19:15:10)ohnivazenaMagdalena (2020-01-18 21:54:14)dana.hoyerova (2020-01-18 12:40:46)jarekrum (2020-01-16 20:58:06)helena.manova (2020-01-16 03:42:31)majkanova (2020-01-15 17:02:17)debri (2020-01-13 14:45:15)Jackie0004 (2020-01-08 15:34:34)baronka75 (2020-01-06 05:40:21)chantallka (2019-12-11 21:52:09)Warthog (2019-10-30 23:39:21)fialovypetr (2019-10-22 22:12:13)SAMAN47 (2019-01-16 14:33:20)
Kuchařka Mařka
Založeno: 6. 11. 2013 | Příspěvků: 67 898 | Členů: 33
Správci: Takometa (hlavní), b.k.marie

Vše okolo vaření, včetně rad našich babiček. I když je vaření prioritou této skupiny, lehce se dotýkáme i jiných témat. Jsme dobrá parta, tak si to můžeme dovolit.

fialovypetr zůstává nadále s námi jako čestný člen in memoriam.

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!

  • Erich352H
    Erich352H, 20.1.20 12:50:03  
     

    Opakuju otázku ze fčerejška: Co je TO sníh???? :15: :15:
    Jinak já byl pilnej, mám knedliky (i s houskou), svíčková hotová ( o den dřív, ale zítra by toho bylo moc), a hlavně i upečenej, a rozkrojenej a namazanej (meruňkovou marmeládou, domácí, jen nevim už vod koho :8: )a poté opět danej do celku a namazanej karamelovym krémem a posypanej kokosem a Grankem. Řeč je o perníku podle babi a mámy. :15: :15: :15: :15: Zítra odpo dorazej hosté, tak zítra ještě nějaké drobné pohoštění (chuťovky, oblož. mísa) a je hotovo. Do toho nakonec ještě odmrazuju mrazák, páč se mi tam nic nevejde a de belbě zavřít :15: :15: :15: Na jednoho docela dost práce,no né? Fotky budou asi zítra.... :15: Na pernik se těším, neměl sem ho snad rok.... :15:

  • Takometa
    Takometa, 20.1.20 12:26:19  
     

    Zdravím...ještě nemáte sníh? :15: My jo, je to ale hodně mokré, těsně nad nulou a tak se jen hrozím, kdy to všechno najednou zamrzne... :4:
    Dnes omáčkově, bez masa, ale bašta. :15:
    https://takometa.rajce.idnes.cz/Zampionova_omacka/#DSC_0223.jpg

    • speranza57
      speranza57, 20.1.20 12:31:56  
       

      Nadílku jsme měli včera, ale už je pryč. V noci pršelo a ráno bylo +6°C, takže zůstalo jen pár míst na severních stranách se sněhem.
      Jsem ráda, byla jsem v sobotu na tom příšerném náledí nakoupit, byly to nervy, ale musela jsem sousedce pro granule. :8:

    • speranza57
      speranza57, 20.1.20 12:36:12  
       

      Jinak já mám ještě plněné papriky, které jsem vařila ve čtvrtek večer. Každým dnem jsou lepší, fakt jsem úplně nadšená, už moc dlouho jsem to nevařila. :15: Sekaná v nich je nádherně pikantní, ani černá kočka po mně při obědě neloudí, tak jsem velmi spokojená. :1:
      Na zítra mám od sousedky kedlubnové zelí, pečené maso a knedlík. Zelí si musím dochutit, ona mi vždycky přinese jen osolený polotovar, protože ona má ráda zelí hodně sladké a já cukruju jen málo, za to octa tam liju hafo. :1:

    • sorong.1
      sorong.1, 20.1.20 12:46:52  
       

      Pěkný. K houbový omáčce maso není potřeba.
      Já měla ty halušky a byly dobrý. :2:
      Sníh naštěstí žádný ani nebyl a zatím to ani nevypadá že by měl padat. :2:

  • speranza57
    speranza57, 19.1.20 17:32:10  
     

    Včera večer jsem náhodou koukala jak peče celé Česko a zrovna tam měli chodské koláče ! :15: Nádherné je měli a skoro jsem cítila tu vůni ! :1:

    • sorong.1
      sorong.1, 19.1.20 19:10:40  
       

      Včera jsem pekla muffiny tak něco kynutého zase příští víkend. :2:

    • flegma1
      flegma1, 19.1.20 20:39:42  
       

      taky jsem koukal, ale dost dobře jsem nepochopil co který koláče obnáší..hlavně teda mám zásadní problém s mákem.. :4:

      • speranza57
        speranza57, 20.1.20 09:14:07  
         

        Nad makovými květy jsem vyloženě slintala, mák miluju a makové buchty obzvlášť. :1:
        Jinak ty koláče jsou takové ty jihočeské, jak 18.1.pekla a vyfotila starabodlina. Tenké kynuté těsto a 3 náplně.
        Mně se moc líbil ten jejich váleček, jak ukazovali pečení babiček v tom skanzenu, či odkud byla ta reportáž.

        • starabodlina
          starabodlina, 20.1.20 10:44:02  
           

          Tak ten váleček mám po mamce a hlídám si ho. Asi už se nevyrábí a na kulaté jako koláče, placky, vdolky je k nezaplacení. Vyválí se s ním rychle a rovnoměrně tenké těsto.

        • Takometa
          Takometa, 20.1.20 12:22:56  
           

          Toho jsem si vůbec nevšimla! :7: :1:

          • speranza57
            speranza57, 20.1.20 12:26:31  
             

            Tak si to pusť ze záznamu, jestli máš možnost, nebo si pohlídej opakování. Je to nádherná řemeslně udělaná věc a hlavně praktická, jak píše starabodlina výš. :15:

    • Takometa
      Takometa, 19.1.20 22:34:45  
       

      Taky a všechny ty koláče byly krásné. Linecké ve formě měli krásné, ale hodně nedopečené, ale aspoň člověk zas pobral nějakou inspiraci. Ty makové květy se mi moc líbily. A docela dobře pekl ten Josef a jako chlap se jim plně vyrovná a je i lepší. :15:

      • speranza57
        speranza57, 20.1.20 09:09:32  
         

        No ty linecké koláče byly místy fakt hrozné. Zkušený kuchař by už přece měl odhadnout, jestli ta náplň není příliš vodnatá a jestli je to dostatečně propečené. Lineckého jsem se napekla hodně, s jablky i s tvarohem, nikdy mi z toho netekla šťáva a upečené to bylo vždycky dobře.....a to jsem nikdy neměla tak tenký koláč jako oni, většinou vysoký cca 8 cm (v plechu na maso).
        Babička mě učila, že když se těsto začne odchlipovat od krajů plechu/formy, že už je to upečené dostatečně, tak se tím řídím. V plynové troubě to bylo naprosto bez problémů. Teď v elektrické troubě jsem to ze začátku měla na spodku dost tmavé, ale už jsem se to naučila. Plynová trouba měla hořáky jen dole a teď v té elektrické mám občas potíž s tou horní spirálou (kdy a jak dlouho ji použít), ale to časem taky vychytám.
        Ono to asi není jednoduché, v časovém presu, v cizím prostředí, s jinými pomůckami a s jinou troubou, než jsem zvyklá, bych to dost možná taky konila. :15:

        • Takometa
          Takometa, 20.1.20 12:21:44  
           

          Oni si s tím moc dlouho hráli, ale pak jim chyběl čas na pečení. Ale, jak říkáš, zkušenému by se to stát nemělo. :2:

  • Takometa
    Takometa, 19.1.20 12:59:20  
     

    Zdravím, u nás pěkně zasněženo, ale je to mokré... :2:
    Na oběd pórková pokívka s vajíčkem, já kapříka, děda filé a synek bez masa. Haničce jsem včera upekla dort, má dnes narozeniny. :15:
    https://takometa.rajce.idnes.cz/Smazeny_kapr_s_kasi%2C_dort_pro_Hanicku_-_kavovo-orechovy/#DSC_0218.jpg

  • speranza57
    speranza57, 18.1.20 18:10:21  
     

    Mladí jedou příští týden na hory, tak mě prosili upéct 1-2 vánočky od Enny, ale veganské. Většinou jim ještě vařím nějaké jejich jídlo. Vloni mi syn řekl, abych to uvařené horké dala do sklenic, zašroubovala a nechala vystydnout, že je to jako zavařené a že jim to vydrží na ten týden. No jistá si tím nejsem, ale snědli to v pohodě a bez následků, tak asi to nějak částečně funguje, když jsou ty sklenice uložené v chladu.
    Vždycky mi přivezou nějaký francouzský sýr, to je taková dobrota !!! :15:

    • sorong.1
      sorong.1, 18.1.20 18:17:04  
       

      Jo ono se to přicucne. Nemá to trvanlivost jako plná konzerva ale týden to vydrží když to není v teple. Úplně v pohodě. Kdybys chtěla mít jistotu tak to můžeš dát překulit a trochu zavařit.

      • speranza57
        speranza57, 19.1.20 17:34:35  
         

        To právě kluk říkal, že se to přicucne. Já nikam necestuju, tak takové věci nevím, ale oni to mají vychytané, furt jsou někde v luftě. :15:

  • starabodlina
    starabodlina, 18.1.20 16:58:46  
     

    Krásné odpoledne přeji všem.
    Jak se říká "bez práce nejsou koláče" to dnes pro mně platí na 100%.
    Dnes jsem pekla koláče 4 ks jak je dělala mamka a 5 ks podle receptu na Krchlebské koláče. Těsto je stejné jen u krchebských se přidává do těsta sníh z bílků. Liší se jen náplněmi.
    https://ibb.co/xgvLg3t

    • starabodlina
      starabodlina, 18.1.20 17:00:04  
       

      https://ibb.co/SsxzVJm

      • speranza57
        speranza57, 18.1.20 17:30:24  
         

        Moc krásné to máš a jak to asi musí u tebe v kuchyni teď vonět !!! :15:

      • EnnyForMe
        EnnyForMe, 18.1.20 19:31:25  
         

        Ty jsou krásnýýý!!! :15: :15: :15: :15:

    • sorong.1
      sorong.1, 18.1.20 17:08:23  
       

      Krchlebské? Ty Krchleby u Sedlčan?
      A to je kynuté těsto a do něj sníh z bílků?

    • speranza57
      speranza57, 18.1.20 17:26:49  
       

      Když byly děti malé, pekla jsem podobné koláče. Těsto tenoučké s maličko zdviženým okrajem, aby nevytekla náplň. Už nevím, jak se jim říkalo (domažlické ???), ale nechávaly se zaležet s pár kostkami cukru na povrchu, byly potom nádherně vlhké a rozplývaly se na jazyku. Náplně byly tři: tvaroh, mák a povidla. A každý byl jiný, vyhrála jsem si se vzory a s geometrií. :1:

      • starabodlina
        starabodlina, 18.1.20 17:57:51  
         

        Jo Domažlické jsou podobné.

        • starabodlina
          starabodlina, 18.1.20 18:25:46  
           

          Tyto jsou také se vzory,ale ještě horké se na povrchu potírají zakysanou smetanou s rumem a hned cukrují. Ona udělá takovou jemnou krustu a nevysychají,ale ty vzory zaniknou. :12: .

          • starabodlina
            starabodlina, 18.1.20 20:05:52  
             

            Vychladlé by se ještě mělo zdobit šlehačkou. Je to kalorická bomba tak pokud budou chtít šlehačku? Bude v pytlíku :1: :1: :1: :1:

  • flegma1
    flegma1, 18.1.20 12:52:25  
     

    bramroláda je v troubě...uvidíme.. :2:

    • flegma1
      flegma1, 18.1.20 15:08:17  
       

      http://www.yoom.cz/img/27dbonvk_source.jpg

      • Jitka.L
        Jitka.L, 18.1.20 15:13:59  
         

        To vypadá moooc dobře. Zkusím příští týden.

        • flegma1
          flegma1, 18.1.20 15:18:37  
           

          :4: zkus...ne, že by to bylo zas něco extra, ale jíst se to dá.. :15:

      • Erich352H
        Erich352H, 18.1.20 16:15:16  
         

        Pěkné...

        • flegma1
          flegma1, 18.1.20 16:44:29  
           

          :4: :2: dík..nemůžeš to zas tak moc grilovat, aby z toho nevytekl ten sýr.. :1:

          • Takometa
            Takometa, 18.1.20 19:27:54  
             

            Ale zase je dobré, když se roztopí. :15:

      • Akyne
        Akyne, 18.1.20 18:51:37  
         

        Pěkný a jak to vlastně chutná? :15:

        • flegma1
          flegma1, 19.1.20 20:38:09  
           

          jako vosmahnutej bramborovej knedlik s náplní.. :4: