Kuchařka Mařka

Moderovaná diskuze | Kategorie: Gastronomie
Erich352H (2019-02-19 10:48:53)Akyne (2019-02-19 10:41:33)sorong.1 (2019-02-19 10:25:27)speranza57 (2019-02-19 09:49:32)Warthog (2019-02-19 09:40:21)Takometa (2019-02-19 00:02:42)starabodlina (2019-02-18 23:08:15)ohnivazenaMagdalena (2019-02-18 21:11:00)Jitka.L (2019-02-18 20:24:11)EnnyForMe (2019-02-18 20:18:50)Alison (2019-02-18 20:04:37)b.k.marie (2019-02-18 16:04:52)baronka75 (2019-02-18 06:48:27)flegma1 (2019-02-17 16:40:10)Jackie0004 (2019-02-17 11:58:38)dana.hoyerova (2019-02-17 10:41:28)helena.manova (2019-02-16 08:33:51)debri (2019-02-15 11:39:58)Nemezis (2019-02-14 23:30:33)majkanova (2019-02-14 20:31:42)jarekrum (2019-02-11 22:51:31)chantallka (2019-01-25 00:41:52)SAMAN47 (2019-01-16 14:33:20)
Kuchařka Mařka
Založeno: 6. 11. 2013 | Příspěvků: 55 139 | Členů: 34
Správci: Takometa (hlavní), b.k.marie

Vše okolo vaření, včetně rad našich babiček. I když je vaření prioritou této skupiny, lehce se dotýkáme i jiných témat. Jsme dobrá parta, tak si to můžeme dovolit.

fialovypetr zůstává nadále s námi jako čestný člen in memoriam.

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!

  • Warthog
    Warthog, 19.2.19 08:48:12  
     

    Oběd normál. Polévka z oháňky s nudlemi a ta frankfurtská s rýží. K tomu nějaká ta tráva se škvařenou slaninkou.
    Ale ke kafi udělala žena takovou super roládu. Možná to znáte. Ušlehaný sníh dala na pečící papír, posypala mandlovými plátky a v troubě upekla. Potom to nechala vystydnout, dala na to šlehačku s trochou ztužovadla aby to drželo a smíchanou s kousky čerstvých jahod a sbalila do rolády tak aby ty mandle byly navrch. Jednoduchý, moc dobrý. Pokud to neznáte tak z ní ten recept vymámím.

    • Erich352H
      Erich352H, 19.2.19 10:48:53  
       

      :1: :1: Frankfurtskou sem děla minulej tejden, taky s rejží :15:

  • Alison
    Alison, 18.2.19 18:29:43  
     

    Dobrý večer tady všem,děkuji Kometce,že mne zapsala :15: ale , hlavně ten jablečný moučník,ten se mi připomněl,starý dobrý recept.Jestě jednou děkuji,že tu mohu být.

    • Erich352H
      Erich352H, 18.2.19 18:34:25  
       

      :1: Konečně! už si sem mohla včera! :15: :15: Ten moučník brzy, brzy udělám, je úžasnej, neznám... :15: :15:

      • Alison
        Alison, 18.2.19 18:39:18  
         

        Včera byl den blbec. :1: vypadl nám bojler,tak se sháněl někdo,kdo by ho vyměnil.Byla neděle!Ale večer už teplá voda byla.

        • Erich352H
          Erich352H, 18.2.19 18:40:22  
           

          :1: :1: To je dobře, že ste to zvládli. :15:

        • Takometa
          Takometa, 18.2.19 19:51:58  
           

          Domácí havárky tu řešíme běžně! :1: To bylo ale rychle spravené.

          • Alison
            Alison, 18.2.19 20:01:42  
             

            To víš, známosti mezi řemeslníkama,Mirek je plynař,tak to šlo,něco za něco. :15:

        • sorong.1
          sorong.1, 18.2.19 19:58:44  
           

          Tyhle věci zásadně odejdou o víkendu nebo na vánoce.

        • EnnyForMe
          EnnyForMe, 18.2.19 20:00:14  
           

          Když se něco podělá,ať je to zdraví,nebo věci,tak od pátku večer do neděle.Teda alespoň u nás teda :11: :14:

          • Alison
            Alison, 18.2.19 20:04:37  
             

            Jj,u nás taky. :15:

      • Takometa
        Takometa, 18.2.19 19:49:01  
         

        Používám tento ztužovač. Možná by stačil i jeden, to musím vyzkoušet. :2:
        https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001018158019

        • Erich352H
          Erich352H, 18.2.19 20:04:59  
           

          :1: Dík, kouknu po něm v Albertu...

        • EnnyForMe
          EnnyForMe, 18.2.19 20:05:38  
           

          To neznám.

          • Takometa
            Takometa, 18.2.19 22:13:08  
             

            Z toho se dělají ty želatinové smetanové mňamky. Ušlehaná šlehačka se zakysankou + ztužovač, nebo tvaroh se smetanou + z. apod. :2:

    • Warthog
      Warthog, 19.2.19 08:39:01  
       

      Vítej. :4:

  • sorong.1
    sorong.1, 18.2.19 09:04:15  
     

    Segedin se mi hodně povedl. A udělala jsem skoro láhev strouhanky. Jen ten bordel jaký mám vždycky okolo. :1:

    • Erich352H
      Erich352H, 18.2.19 09:09:42  
       

      :1: :1: Jak je , spolumarode?

      • sorong.1
        sorong.1, 18.2.19 09:16:48  
         

        Už líp. Už i docela mluvím :1:

        • Erich352H
          Erich352H, 18.2.19 09:22:06  
           

          To je dobře...budeš něco vařit? Já mám dnes roládu(mám tak 3 porce), a zítra řízek :15: :15: Jako včera, jen udělám tu kaši..a přidám do ní celer. :15:

          • sorong.1
            sorong.1, 18.2.19 09:27:44  
             

            Mám ten guláš a dělám hovězí polívku. Zítra asi pizza, mám těsto v mrazáku tak aspoň uvidím jestli to funguje i když projde mrazem :2:

      • sorong.1
        sorong.1, 18.2.19 09:18:12  
         

        A co tvoje záda?

    • Warthog
      Warthog, 19.2.19 08:54:01  
       

      Já mám na gumičce z plátna takovou sukýnku jako mají hotentoti. To nasadím na struhadlo a mám pokoj. Ale strouhám teda strojově. Na ruční strouhání, tedy kromě lopatky a smetáčku, žádnej fígl neznám.

      • sorong.1
        sorong.1, 19.2.19 08:56:48  
         

        Strouhám na robotu ale prostě to mám vždycky všude :1:

        • Warthog
          Warthog, 19.2.19 08:59:44  
           

          Zkus nižší rychlost. :2:

          • sorong.1
            sorong.1, 19.2.19 09:20:32  
             

            Ono to bude tím jak to 3x přesýpám. Nastrouhám, pak to projedu nožema aby byla jemná a pak jde do lahve.

            • Warthog
              Warthog, 19.2.19 09:24:42  
               

              Nožema? :7:

              • sorong.1
                sorong.1, 19.2.19 09:31:48  
                 

                V robotu, takové ty na pomazánku. :1:

                • Warthog
                  Warthog, 19.2.19 09:37:31  
                   

                  Aha takovej ten kutr. Tak tenhle postup neznám. Já mám takový to struhadlo co vypadá trochu jak mlýnek na maso a tam je ten strouhací válec tak jemnej, že mi do mísy padá strouhanka skoro v práškovém stavu. Což ovšem taky není úplně to co bych chtěl. Mám ji rád trochu hrubší.

                  • sorong.1
                    sorong.1, 19.2.19 10:25:26  
                     

                    Tak tuhle věc nemám a z robota mi padají i velký kusy proto tahle dvojitá akce. Já mám právě ráda hodně jemnou. :2:

  • Takometa
    Takometa, 17.2.19 22:23:07  
     

    https://takometa.rajce.idnes.cz/Modlitbicka/#52011378_2301848943394412_6420322581001273344_n.jpg

    • sorong.1
      sorong.1, 17.2.19 22:33:53  
       

      :1: :1: :1:

    • EnnyForMe
      EnnyForMe, 17.2.19 22:34:03  
       

      :1: :1: :1:

    • Erich352H
      Erich352H, 18.2.19 07:25:23  
       

      :1: :1: :1:

    • Akyne
      Akyne, 18.2.19 07:47:17  
       

      :1: :1: :1: :7: :1: :1:

  • Takometa
    Takometa, 17.2.19 19:06:30  
     

    I já jsem na víkend pekla, líbil se mi jednoduchý recept na netu, pak vám ho sem dodám. Je to baštůvka. :15:
    https://takometa.rajce.idnes.cz/Jablecne_rezy/#DSC_0707.jpg

    • EnnyForMe
      EnnyForMe, 17.2.19 19:11:13  
       

      Když ty to máš vždycky tak krásné i kdyby to nebylo dobré :1: :1: ,ty to snad krájíš břitvou,nebo co :1: :1:
      To jsou jablka uprostřed,že jo?

      • Takometa
        Takometa, 17.2.19 19:16:17  
         

        Díky Enny, potřebuji se zbavovat jablek a já mám ráda jednoduché recepty. Je opravdu dobrý. :1:

    • Takometa
      Takometa, 17.2.19 19:13:32  
       

      Jablečné řezy se šlehačkou
      Těsto:
      18 dkg cukru krupice
      6 vajec
      15 dkg polohr. mouky
      1 prášek do pečiva (opravdu celý)
      5 lžic oleje

      Náplň 1:
      1 kg strouhaných jablek
      cukr podle chuti
      2 vanilkové pudinkové prášky

      Náplň 2:
      2 šlehačky -já dala 3
      2 ztužovače šlehačky (želatinové za studena Dr. Otker asi 25,- kč)pokud to chceme víc jako šlehačku, tak stačí i jeden a dělat přesně podle návodu)
      mletá skořice
      něco na ozdobu (nemusí být)
      Celá vejce ušlehám s cukrem, přidám olej, potom mouku a prášek a ještě chvilku šlehám. Udělám krásné lehké těsto, které dám upéct na vymazaný a moukou vysypaný plech.
      Jablka oloupu a nastrouhám na hrubším struhadle, přiliju 1 hrnek vody a přisypu cukr podle kyselosti jablek. Podusím téměř do měkka. Do půl hrnku vody rozmíchám pudinkový prášek, a přiliju ho do jablek. Nechám chvilku provařit.Ještě horké naliju na upečený piškot a nechám vychladnout.

      Šlehačku ušlehám se ztužovači a nanesu na jablkovou náplň. Uhladím a posypu skořicí. Podávám vychlazené. Podle D. Kazdové.

      • EnnyForMe
        EnnyForMe, 17.2.19 19:21:52  
         

        Tohle je starý prověřený recept a dobrý.Jednu dobu to byl hit :1: :1: Ale přejde a zapomene se.Je dobře ledacos znova hodit do povědomí,a právě tohle je škoda zapomenout :4: :15: :15:

        • speranza57
          speranza57, 17.2.19 19:34:10  
           

          Já jsem upekla veganům něco podobného. Normálně obyčejnou veganskou buchtu na plech a nahoru naliju 2 vanilkové pudinky uvařené s jablky. Ta jablka vařím ve slabém litru jablečného 100% džusu (pokrájená na kousky i se slupkou, nestrouhám), přidávám skořici, citronovou kůru, trochu cukru a hodně citronové šťávy. Potom to naliju na upečenou buchtu a nechám ztuhnout. Hezké je, když jsou jablíčka hodně červená. Se žlutým pudinkem to vypadá moc pěkně.
          Kdyby někdo chtěl, napíšu recept, ale všichni tady myslím jí vejce i mléko, tak to asi nebude potřeba.

      • Erich352H
        Erich352H, 17.2.19 19:30:41  
         

        :1: :1: Moc se mi líbí, neznám...a já jablka vždy svařuju, hlavně do štrůdlu... :15: nebo kynutých koláčů..už si Tvůj recept píšu...mám tu hafo jablek a na štrůdl chuť nemám, toto je řešení... :15: :15:

        • b.k.marie
          b.k.marie, 18.2.19 10:34:52  
           

          Můžu se zeptat proč? :7:

          • Erich352H
            Erich352H, 18.2.19 12:25:45  
             

            Proč je svařuju? Já ti nevim, ale dělám to fakt dlouho, zdaj se mi lepší, než tam dát přímo syrová...asi to bude tím, že babi i máma jablka a i hrušky taky svařovaly a pak dávaly do sklenic a z nich dělaly vdolky,koláče, atd. Pravda dělaly i z čerstvých, ale takto (svařená) mi to chutnalo asi víc...

            • b.k.marie
              b.k.marie, 18.2.19 15:03:45  
               

              Já to slyším prvně. Jo, do sklenic jsem to taky strouhala a zavářela, tojo. Není to pak moc mokrý a nacucaný vodou? To já do štrůdlu ani jabka nestrouhám, jen nakrájím na kousky. :2:

      • Akyne
        Akyne, 17.2.19 19:33:53  
         

        Hm...vypadá to celkem jednoše,ale určitě tam je nějaká záludnost...neumím používat ztužovač a netuším jak to tak precizně nakrájet :5:

        • Erich352H
          Erich352H, 17.2.19 19:34:39  
           

          :1: Ztužovač sypeš během šlehání do šlehačky....

          • Takometa
            Takometa, 17.2.19 20:16:13  
             

            Nesypeš! :1: Tento je jiný, želatinový, ale bez vaření. Jen se rozmíchá v trošce vody a pak rozšlehá do ušlehané šlehačky. Když se to dělá přesně podle návodu, není tam co zkazit. Mě spíš zarazil ten celý prdopeč na tak málo mouky, ale dodržela jsem to a je to dobře, ten korpus je dobrý, v troubě se napřed celý nafoukl, ale nesmí se otevřít trouba, za 15 min na 180°C je to hotové. Pekáč jsem nemazala, používám papír, ten jsem pak sundala, líp se to krájí. :2:

            • Erich352H
              Erich352H, 17.2.19 20:20:07  
               

              :7: Aha, blbě sem si přečetl...já používám ztužovač v prášku a sypu ho do šlehačky...takovej modrej pytlíček :15: :15: Ten želatinovej neznám...

              • Takometa
                Takometa, 17.2.19 21:14:36  
                 

                U nás bývá v Bille a v Albertu.

        • Takometa
          Takometa, 17.2.19 20:17:41  
           

          Neboj se toho a klidně si udělej poloviční dávku, pokud to nemáš komu rozdat. :15: