Kuchařka Mařka

Moderovaná diskuze | Kategorie: Gastronomie
Evina (2018-12-10 10:57:02)dana.hoyerova (2018-12-10 10:39:48)debri (2018-12-10 10:37:03)b.k.marie (2018-12-10 10:16:45)sorong.1 (2018-12-10 10:00:18)baronka75 (2018-12-10 09:03:22)ohnivazenaMagdalena (2018-12-10 07:46:23)Takometa (2018-12-10 00:30:21)Warthog (2018-12-09 22:53:38)starabodlina (2018-12-09 22:25:36)flegma1 (2018-12-09 21:38:33)EnnyForMe (2018-12-09 21:36:53)Jitka.L (2018-12-09 21:24:08)jarekrum (2018-12-09 21:02:08)Akyne (2018-12-09 20:42:54)Erich352H (2018-12-09 19:22:08)helena.manova (2018-12-08 08:09:37)speranza57 (2018-12-07 17:31:17)Jackie0004 (2018-12-07 07:20:04)majkanova (2018-12-06 16:53:42)SAMAN47 (2018-12-04 10:12:24)chantallka (2018-10-07 15:14:19)vichrice (2018-08-31 15:50:20)
Kuchařka Mařka
Založeno: 6. 11. 2013 | Příspěvků: 51 344 | Členů: 33
Správci: Takometa (hlavní), b.k.marie

Vše okolo vaření, včetně rad našich babiček. I když je vaření prioritou této skupiny, lehce se dotýkáme i jiných témat. Jsme dobrá parta, tak si to můžeme dovolit.

fialovypetr zůstává nadále s námi jako čestný člen in memoriam.

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!

  • b.k.marie
    b.k.marie, 10.12.18 09:36:56  
     

    Ještě k tomu přepuštěnému máslu, dávám to naschvál sem nahoru.
    Dělám to fakt jen na vídeňský řízek nebo na vepřovou panenku. Ve vodní lázni zahřívám máslo asi tak půl hodiny a malým cedníčkem sbírám pěnu.Musí se u toho stát, hlídat vařič, nesmí se to smažit. Pak se to nalije do sklenice, nechá vychladnout, uzavře a dá do ledničky. Dá to práci, ale pak se to tak nepřepaluje, obzvlášť u toho řízku.

    • b.k.marie
      b.k.marie, 10.12.18 09:54:42  
       

      Tak už se na receptech řeší bramborový salát :2: , jak ho děláte? Já brambory, mrkev, celer, petržel, spařená cibule, vajíčka natvrdo, kyselé okurky, sůl, pepř, hořčice, worcester, citron a nakonec majonéza. Neděláme "mokrý" salát, nikdo to nerad, takže žádná voda z okurek. A bez salámu.

      • dana.hoyerova
        dana.hoyerova, 10.12.18 10:39:48  
         

        taky nedělám mokrý salát a ani nedávám žádnou zeleninu jako je mrkev celer a pod.protože by to nikdo nejedl.Dávám brambory hodně vajíček okurky cibule pepř sůl a hlavně dávám kremžskou hořtici která tomu dá zvláštní chuť a je to lepší než obyčejná.Zakápnout troškou oleje a nakonec majolku.Salám v žádném případě.

  • Erich352H
    Erich352H, 9.12.18 19:20:21  
     

    Tak jsem dostal nápad, a příští týden zkusím tu celerovku :15:

    • flegma1
      flegma1, 9.12.18 20:53:32  
       

      lepší je cibulačka.. :13:

      • EnnyForMe
        EnnyForMe, 9.12.18 21:01:13  
         

        A hodně mrkve do ní,viď :14: :1: :1: :1:

        • flegma1
          flegma1, 9.12.18 21:33:51  
           

          to né..tam se mrkef nedává.. :8: :7:

          • EnnyForMe
            EnnyForMe, 9.12.18 21:36:52  
             

            Já vím,ale .... :1: :1: :1: :1: :1:

        • Takometa
          Takometa, 9.12.18 23:40:35  
           

          :1: :1:

        • sorong.1
          sorong.1, 10.12.18 05:52:29  
           

          :1: :1:

  • Warthog
    Warthog, 9.12.18 15:33:02  
     

    Dnes jsem upatlal stroganov s rýží a pak jsem se pustil do té vánočky
    https://a10warthog.rajce.idnes.cz/Vanocka/#IMG_20181209_133046.jpg

    To horní patro mi sice trochu ujelo, ale na první pokus docela dobrý. :1:

    • starabodlina
      starabodlina, 9.12.18 15:44:55  
       

      Pěkná a samá mandle, určitě bude moc dobrá. Ujela, neujela, stejně se rozkrájí. Já do ní napíchám pro jistotu špejle.
      Tak často jí nedělám.

      • Warthog
        Warthog, 9.12.18 15:49:09  
         

        Chuťově taky bez výhrad. To víš, žloutky, máslo, rozinky namáčené v bacardi. :1: To s párátky znám, ale chtěl jsem to zkusit na ostro.

        • Warthog
          Warthog, 9.12.18 15:50:08  
           

          vlastně se špejlí. :1: :1: párátkem zkouším jestli je už hotová.

    • Erich352H
      Erich352H, 9.12.18 15:45:37  
       

      Pěknou ji máš, pěknou...

      • Warthog
        Warthog, 9.12.18 15:46:18  
         

        Díky. :2:

    • EnnyForMe
      EnnyForMe, 9.12.18 16:59:05  
       

      Prý ujela :8: ,nádherná náhodou :4: :15: :15: Fakt jsi to dělal poprvé? :7:

    • Takometa
      Takometa, 9.12.18 18:25:29  
       

      Vždyť je moc pěkná, ani se nechce věřit, že je první, jsi šikovný. :15:

      • Warthog
        Warthog, 9.12.18 22:52:26  
         

        Je první, ale žena mě musela naučit jak uplést tu podsadu ze čtyř pramenů.

    • Akyne
      Akyne, 9.12.18 19:25:26  
       

      Krasavice :15:

  • Erich352H
    Erich352H, 9.12.18 12:32:49  
     

    Tak dnes smažené žampiony, a smažený karfiol, k tomu br. kaše...

    • flegma1
      flegma1, 9.12.18 14:04:45  
       

      dobrý..bezmasá neděle po roce.. :15:

      • Erich352H
        Erich352H, 9.12.18 15:44:18  
         

        :1: :1: Na rok zase od bezmasé neděle pokoj..... :15:

        • flegma1
          flegma1, 9.12.18 17:37:16  
           

          :1: :1:

      • Takometa
        Takometa, 9.12.18 18:33:39  
         

        :1: No, to je fakt! :1:

  • sorong.1
    sorong.1, 9.12.18 08:26:55  
     

    Dneska švédský salát. Ale už mám uvařenou směs na špagety na úterý se na zítra bude za chvíli hovězí na žampionech podlité portským. Nebude to špatný :2:

    • b.k.marie
      b.k.marie, 9.12.18 10:14:18  
       

      Dnes zeleninová polévka se šunkovýma nočkama, kuřecí vykostěná stehna s arabským kořením a kupou hub, k tomu rýže. Mladí přijdou na oběd. A ještě dortík (koupený).

    • PepikHnatek
      PepikHnatek, 9.12.18 10:48:06  
       

      Ač kuchař, zmnám jen švédský stůl :1: Portský miluju, jak na talíři tak ve skle :4:

      • EnnyForMe
        EnnyForMe, 9.12.18 10:52:41  
         

        Tomu se říká profesionální deformovanost :14: ,my laici víme "vo co de" :1: :1: :1: :1:

    • Takometa
      Takometa, 9.12.18 12:24:51  
       

      Tak já se raději zeptám. Já znám švédský zeleninový a rybí. Tipnu zeleninový? :15: :15:
      My dnes smažák a žampiony, není čas na dlouhé vaření. :2:

      • sorong.1
        sorong.1, 9.12.18 12:41:34  
         

        Dáváme spoustu zeleniny, salát rajče papriku. Pak krevety, dneska byl i uzený losos (akce)a surimi tyčinky. Dáváme obvykle majonézu nebo nějaký dresinkem ale holka přijela z Norska s tím že si dávají zakysanku. Taky to je dobrý. A opečená bagetka.

        • flegma1
          flegma1, 9.12.18 14:05:53  
           

          bych měl hlad za hodinu.. :15:

          • sorong.1
            sorong.1, 9.12.18 14:09:18  
             

            Hele ne. Ten losos je sytý, zakysanka taky a bagetky. Člověk není tak přežraný ,to ne.

            • flegma1
              flegma1, 9.12.18 14:33:16  
               

              :2: budu ti věřit

        • Takometa
          Takometa, 9.12.18 18:29:24  
           

          Taky to znám se zakysankou, ale místo paprik s okurkou, je to dobré, v létě osvěžující. :2:

    • Warthog
      Warthog, 9.12.18 15:34:25  
       

      Koukám že ses s tím chlastem rozjela. Samý portský. :1: :1:

      • sorong.1
        sorong.1, 9.12.18 15:39:51  
         

        Přece ho nenechám zkazit :1:

        • Erich352H
          Erich352H, 9.12.18 15:44:37  
           

          :1: :1: To se jen tak nekazí....

        • Warthog
          Warthog, 9.12.18 15:51:49  
           

          To znám. Taky to chráním před zkázou. Akorát že když chráním moc usilovně, bolí z toho hlava. :1:

          • sorong.1
            sorong.1, 9.12.18 16:03:13  
             

            Pít to nemůžu. Ale když se provaří tak dobrý.

  • starabodlina
    starabodlina, 8.12.18 18:31:42  
     

    Dnes na přání manžela jelikož chytil tu potvoru virózu, nemá žádnou chuť, tak česneku a hodně česneku. Ptáčky s knedlíkem bude vše i zítra - nevařím.

    • flegma1
      flegma1, 8.12.18 18:34:58  
       

      u nás telecí řízek dnes a zítra taky znovu.. :4:

      • Akyne
        Akyne, 8.12.18 20:51:30  
         

        Fí ha! :7: To bude doma chvály...to s tebou nebude řeč jak budeš nafrněnej :4: :1: :1:

        • Erich352H
          Erich352H, 8.12.18 21:02:25  
           

          Já telecí smaženej řízek ještě nikdá nejedl, ale co nebylo, možná bude......já mám nejraděj z krkovice... :15: potažmo z plecka...

          • EnnyForMe
            EnnyForMe, 8.12.18 21:12:30  
             

            No to mi ani neříkej :7: :15: Telecí řízek se má dělat pomalu a na másle.Ale mělo by to být čisté máslo,co se nepřepaluje.A protože je na másle,tak žádné hranolky,ale vařené brambory a na nich kousek čerstvého másla.V Rakousku specialita,a uměj :15: :15: :15:

            • Erich352H
              Erich352H, 8.12.18 21:21:24  
               

              :1: :1: Já smažím z 90% na domácím sádle......

              • Akyne
                Akyne, 8.12.18 21:25:58  
                 

                Ale telecí je jiný level.

                • Erich352H
                  Erich352H, 8.12.18 21:29:10  
                   

                  :1: :1: Ano, to je, dělal jsem z telecího např. roládu, báječné....

                  • Akyne
                    Akyne, 8.12.18 22:49:10  
                     

                    Tak určitě byla dobrá,ale já bych to upravovvala jen velmi jednoduše....je to maso pro fajšmekry :4:

              • EnnyForMe
                EnnyForMe, 8.12.18 21:27:09  
                 

                A dobře tak,to já taky.Ale tohle je prostě jiné jídlo,jiná chuť, a tak se má dělat a tak to patří. :2:

            • Akyne
              Akyne, 8.12.18 21:25:10  
               

              Asi tak...smažit na ghí :4: doma jsem to nedělala ale znám z Bavorska :15:

              • EnnyForMe
                EnnyForMe, 8.12.18 21:31:10  
                 

                Jo,nebo tak.I když čerstvé čisté máslo má malilinko jinou chuť.Ale to už by byl neznatelný detail :15:

                • Erich352H
                  Erich352H, 8.12.18 21:33:09  
                   

                  :7: Poučte mne, jak tedy smažit?

                  • EnnyForMe
                    EnnyForMe, 8.12.18 21:48:32  
                     

                    V obchodech u nás jsou všechna másla s přídavkem smetany,nebo nějakých zákysů.To je to bílé,když másli rpzpustíš a to se tam právě přepaluje.Tak je třeba to máslo přepustit,tedy rozehřát a nechat zchladit,ztuhnout a zůstane ti máslo a vespod to co tam být nemá.To ghí je vlastně přepuštěné máslo,jen malinko složitěji a to na to naše vaření ani pořeba není.To je specialita Indie a pod.zemí a oni to používají více různě a spec.

                  • EnnyForMe
                    EnnyForMe, 8.12.18 21:58:55  
                     

                    ...na tom přepuštěném dělám pstruhy,ti taky nejsou jak mají být na nepřepuštěném,nebo oleji, a na sádle už vůbec ne.

                  • flegma1
                    flegma1, 9.12.18 17:40:21  
                     

                    ono jde taky rovnou sbírat tu pěnu z másla rovnou při ohřevu.. :4:

                  • EnnyForMe
                    EnnyForMe, 9.12.18 20:38:33  
                     

                    Flegmo,ty ty ty!! :10: Mužský mají soustavné nutkání všechno udělat jinak a rychle. :1: :1: Trpělivost a pečlivost je vítězství :4: :1: :1:

                • Akyne
                  Akyne, 8.12.18 22:13:55  
                   

                  Tak :2: vysvětleno...díky Enny.

              • Takometa
                Takometa, 8.12.18 22:53:53  
                 

                Souhlas, vídeňský řízek na přepuštěném másle, to je origoš pro fajnšmekry, ale sádlo je taky dobré. Důležitá je i kvalitní čerstvá strouhanka. Podávat s bramborem a citrónem. Ten řízek má být opravdu velký a tenký. To se z kýty ukrojí asi centimetrový plátek, který se ještě rozřízne, ale nedořízne, rozevře a pak se naklepe. No, je to prostě plachta přes celý talíř. :15:

                • starabodlina
                  starabodlina, 9.12.18 02:00:59  
                   

                  Přepuštěné máslo si dělám když není zrovna za 50 Kč. Dělám na něm přírodní kuřecí, krůtí prsa. Mají jinou chuť,dobrou.

            • sorong.1
              sorong.1, 9.12.18 05:27:56  
               

              Jednou jsem dělala telecí na másle. Bylo to dobrý ale telecí raději dělám na liškách když někde seženu. V lidlu mívají ve sklenici. Nebo jen na smetaně. Je to jemně maso a podle toho to nechce nic výrazného.

              • Warthog
                Warthog, 9.12.18 15:36:37  
                 

                Telecí na liškách? To zní dobře. Mám v mrazáku půl pytle lišek a nevím co s nimi.

                • sorong.1
                  sorong.1, 9.12.18 15:39:22  
                   

                  Trošku šlehačky k tomu. Mňamka.

                  • Warthog
                    Warthog, 9.12.18 15:45:41  
                     

                    Něco zkusím. Jen doufám že to zase nebude hořký. To by znamenalo že ty lišky jsou nějaký divný.

                  • sorong.1
                    sorong.1, 9.12.18 16:02:38  
                     

                    Hořký lišky? To je divný...