Kuchařka Mařka

Moderovaná diskuze | Kategorie: Gastronomie
fialovypetr (2017-08-22 18:42:15)Erich352H (2017-08-22 18:41:42)Takometa (2017-08-22 18:36:55)ohnivazenaMagdalena (2017-08-22 18:31:07)EnnyForMe (2017-08-22 18:22:06)flegma1 (2017-08-22 16:59:01)speranza57 (2017-08-22 16:08:25)dana.hoyerova (2017-08-22 15:15:50)b.k.marie (2017-08-22 12:40:19)sorong.1 (2017-08-22 12:36:54)Akyne (2017-08-22 12:20:00)Jackie0004 (2017-08-22 09:48:04)starabodlina (2017-08-22 00:45:56)helena.manova (2017-08-19 07:10:01)Jitka.L (2017-08-18 22:12:16)jarekrum (2017-08-10 21:23:10)SAMAN47 (2017-08-09 15:12:48)vanilka46 (2017-08-01 14:22:04)anina (2017-06-29 14:31:02)Zitaebr (2017-06-26 14:15:54)chantallka (2017-06-03 23:07:33)zapadlova.jana (2017-02-16 09:30:46)Nessy (2016-05-11 15:42:38)
Kuchařka Mařka
Založeno: 6. 11. 2013 | Příspěvků: 32 833 | Členů: 29
Správci: Takometa (hlavní), b.k.marie

Vše okolo vaření, včetně rad našich babiček.

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!


  • flegma1
    flegma1, 22.8.17 16:59:00  
     

    http://www.imagehosting.cz/?v=2016071221.jpg
    když už je řeč o lince...tohle je moje původní, 35 let stará linka..pravda, má asi 6 let starou novou desku a sporák taky není původní, ale fungovala do letoška a bude fungovat na chatě ještě snad... :4:

  • Takometa
    Takometa, 22.8.17 12:44:39  
     

    Čočková polévka, hovězí pérko na zelenině.

    slanina, cibule, mrkev, celer, červená řepa, kdo má rád, trochu červeného vína - maso naklepat + vegeta, pepřové koření, ml. kmín, směs koření Italian rub, potřít hořčicí, zprudka opéct, vložit na zeleninu a dusit doměkka. Podle potřeby zahustit francouzským máslem, nebo moukou rozmíchanou ve vodě, provařit. Zeleninu lze i promixovat, pak není třeba vůbec zahušťovat, já ji mám ráda nakrájenou. :4:

    • speranza57
      speranza57, 22.8.17 15:37:46  
       

      Taky se chystám na pečené kuře se zeleninou a červenou řepu tam vrazím taky !!! :1: Mám ještě pórek, pálivé papriky ze Slovenska (teda SNAD pálivé, mají na obalu namalovaného takového malého rohatého čertíka a jednou pálí, podruhé nepálí, tak uvidím), brokolici a mrkev.

  • Akyne
    Akyne, 22.8.17 00:00:08  
     

    http://www.imagehosting.cz/?v=img201dxd.jpg
    Toto je má veleletitá kuchyň....taky bych brala něco moderního,ale nezbývají zbytečné finance.
    Fotili jsme kuchyně na jiné diskuzi,tak to sem jen tak dávám pro představu....na jinou už se finančně nezmůžu,tak musí stačit a zatím stačí.Na to moje plichtění tří jídel týdně... :1: :1: :1:

    • sorong.1
      sorong.1, 22.8.17 05:44:41  
       

      Já mám kuchyň na profilu. Je "nová" tak těch 9-10 let co jsme UV jako všecko. No a tak nějak už na novou nemyslím. Občas se něco vymění. Teď nedávno říkal hodinový, že by to chtělo novou desku, ale to teď musí počkat. Zatím se nerozpadá.
      Mám novou varnou desku a baterii u dřezu.. Udržujtu to ze všech sil :1: však až se mladý odstěhují tak taky nebudu vařit pro sebe denně. Uvařím a budu to mít na víc dní. :1:

      • b.k.marie
        b.k.marie, 22.8.17 10:07:42  
         

        Dneska brkaše a karboše, okurkový salát. Odpoledne mi přijede kamarádka, tak nějaké malé občerstvení.

        • Akyne
          Akyne, 22.8.17 10:54:29  
           

          Buudeš péct nebo jí podstrojovat jinak? :15:

          • b.k.marie
            b.k.marie, 22.8.17 12:13:05  
             

            Péct nebudu, neboť jsem koupila pár zákusků v cukrárně. Ona si na nějaké extrabuřty nepotrpí, tak když bude chuť, obložím chleba. Mám domácí uzené, šunku, ovčí sýr a ještě sklenici kvašáků. :2: Bude po obědě tak nic moc nechystám.

      • Akyne
        Akyne, 22.8.17 10:53:42  
         

        Dřevo je holt dřevo a do rodinného domu se to hodí.Já už nic měnit nebudu,zvykla jsem si.Teď pokukuju po novém vysavači co vysává fffšecko sám.Na těch mých 65m2 by se hodil... :1: :1: :1: nemáte to někdo?

      • Takometa
        Takometa, 22.8.17 12:34:20  
         

        Já mám kuchyň starou a myslím, že doslouží se mnou. V životě jsme už toho tolik přestavovali, že už se nepokouším manžela ani přesvědčovat o nové kuchyni. Já jsem navíc těžko přizpůsobitelná :1: novým věcem, mám ráda vše zaběhnuté. Až včera jsem se naučila používat tu novou vakuovou svářečku z Lídlu, když jsem chtěla po Haničce tu mou starou, tak mě to naučila. Jde to úžasně,výsledek je dokonalý a nakonec to není vůbec složité :4: .

        • b.k.marie
          b.k.marie, 22.8.17 12:40:18  
           

          Žejo? Já ji mám už moc let a taky si ji nemůžu vynachválit. Už chuděra moc pěkně nevypadá, ale slouží pořád. Teď jsem si koupila taky sáčky na zip, do mrazáku, a to je taky moc šikovný. Třeba nadělám karbanátky, naskládá je na tác, dám zmrznout a zmrzlé potom nasypu do toho sáčku. Nemusím to pak honit nikde po mrazáku. Co mi jde na nervy, to jsou ty pytlíky na led. K toho to dostat ven je umění.

          • dana.hoyerova
            dana.hoyerova, 22.8.17 15:15:49  
             

            Já teda nevím tu svářečku mám taky ale nějak jsem tomu nepřišla na chuť.Do mrazáku balím všechno do potavinářské fólie.Jak píšeš o těch sáčcích na led.Já používala léta takové ty pevné krabičky různých tvarů a všechno to letělo z baráku když jsem na jaře narazila v jednom obchodě na krabičky který jsou do půlky z pevného materiálu a ze spodu to má takovou pružnou hmotu asi silikon co se z něj dělají různé formy na pečení takže když krabičku vyndáš z mrazáku tak jen ze spodu zmáčkneš a ta kostka ledu vypadne úplně lehce.Koupila jsem jen dvě a protože u nás v létě je spotřeba ledu dost velká tak jsem tam šla ještě pro třetí ale už nebyly.Od té doby po nich v obchodech pátrám ale zatím jsem je nikde neobjevila.

  • flegma1
    flegma1, 21.8.17 23:57:39  
     

    jako roláda už u nás taky dlouho nebyla...chybí mi ten plát... :1: :1: jinak vycpávka by se našla.. :4:

    • Takometa
      Takometa, 22.8.17 18:36:55  
       

      :1:

    • Erich352H
      Erich352H, 22.8.17 18:39:48  
       

      :1: Jak je to nakažlivé, tady to vaření.....já si chodím objednávat ,,plát" ke kámošce do řeznictví, ona prodává, manžel je řezník ,,vzadu"....z více případů beru hovězí, méně už vepřové, ale i tak paráda!
      Takže ve velmi brzké době udělám Roládu...k ní ty knedliky z bramborákového těsta nebo smažené bramborové šišky... :15: :15:

  • sorong.1
    sorong.1, 21.8.17 12:04:08  
     

    Mám na zítra vyndaný plát na roládu. Nějaký nápad co dovnitř, aby tam nebyly vejce, játra, špek a podobně :1:

    • Takometa
      Takometa, 21.8.17 14:20:08  
       

      No, to je těžký, nepíšeš jaké maso. :15: Pak musíš vymyslet něco netradičního, např. s houbami, masovou fáší, nebo hodit do čopru uzené, přidat vejce, něco zeleného asi na 1cm vrstvu a zarolovat, mezi to na pruhy třeba papriku, nebo mrkev, nebo ostrou klobásu doprostřed, apod. Taky někdy otevřu ledničku a koukám, co bych tam vrazila. :1: Pak dej vědět, cos vymyslela. :4:

      • flegma1
        flegma1, 21.8.17 14:27:59  
         

        mrkef bych tam nedával.. :8:

        • Takometa
          Takometa, 21.8.17 16:56:38  
           

          Mrkev je na okrasu a zdravá na oči! :1:

          • ohnivazenaMagdalena
            ohnivazenaMagdalena, 21.8.17 17:57:25  
             

            To můžeš Vašíkovi vysvětlovat jak chceš.....z mrkve a čočky má kopřivku jen to čte....natož polknout. :1: :1: :1:

            • Erich352H
              Erich352H, 21.8.17 18:06:32  
               

              :1: Mě mrkev a čočka neva..... :15:

              • ohnivazenaMagdalena
                ohnivazenaMagdalena, 21.8.17 19:08:58  
                 

                všechno můžu, všechno miluju......jen ty následky..... :1: :1:

                • speranza57
                  speranza57, 21.8.17 19:29:41  
                   

                  A dáváš do luštěnin saturejku ? Mně se zdá, že co ji tam přidávám, ty následky nejsou až tak zlé. A navíc to krásně voní jako když vařívala prababička. :15:

            • Takometa
              Takometa, 21.8.17 18:32:17  
               

              :1:

      • sorong.1
        sorong.1, 21.8.17 16:04:43  
         

        Něco takového asi dopadne. Mám plát vepřového takže můžu dát cokoliv, co bude ta malá potvora jíst :1:

        • Erich352H
          Erich352H, 21.8.17 18:05:08  
           

          :1: Já bych namlel kuřecí, přidal hrášek, červenou kapiii, a na kostičky uzené a trochu něčeho zeleného, petrželovou nať např....barevné a voňavé to bude... :15: samo i nějaké koření Provensálské nebo grilovací... :15:

          • sorong.1
            sorong.1, 21.8.17 18:19:58  
             

            To by taky bylo dobrý, ale řekla jsem doma slovo roláda a začaly řeči :1: takže je v tom kus sýra a salámu a už se to peče. Nápady si schovám až tu budu sama :11:

            • Erich352H
              Erich352H, 21.8.17 18:22:17  
               

              Dobré řešení, bude to vonět po salámu, sýr to zjemní... :15:

            • Erich352H
              Erich352H, 21.8.17 18:23:08  
               

              :1: Bože, dyk roláda (jakákoliv) je prostě Mňamka! :15: :15:

              • sorong.1
                sorong.1, 21.8.17 18:32:53  
                 

                Mě to říkat nemusíš, navíc se elegantně vyčistí lednice.. Ale mlsná mládež to nechce :9:

                • speranza57
                  speranza57, 21.8.17 18:43:34  
                   

                  Nebudu vařit děcku koprovku, když ji nesnáší a nebo tučné maso, když se mu z pohledu na něj dělá zle. Ale "normální" jídlo nekonzultuju ! Buď to sníš a nebo si namaž chleba s máslem a nebo si uvař, co chceš ! Možná jsem jen měla kliku na žravé děti, ale fakt jsou takhle vycvičení, když vařím já. Když vaří oni, nekecám jim do toho, nestojí to za ty nervy.

                  • sorong.1
                    sorong.1, 21.8.17 18:45:58  
                     

                    Když byla malá tak snědla všecko. To až teď vymýšlí

                  • speranza57
                    speranza57, 21.8.17 19:32:14  
                     

                    To víš, lidi se mění, taky mám teď ze syna vegana. Nenaděláš nic, leda si dupnout jako hlava rodiny (a živitel rodiny) a nebo to nechat být, máš svého dost, ať si taky užijí dospělosti a zodpovědnosti.

                  • sorong.1
                    sorong.1, 21.8.17 19:51:01  
                     

                    Příští rok se bude holčička vdávat, jsem vážně zvědavá až budou sami, co budou vařit. Lasagne a špagety se nedají jíst pořád. :2:

                  • starabodlina
                    starabodlina, 22.8.17 00:18:40  
                     

                    Když to čtu tak se :1: :1: .
                    Mít žravé děti to je výhra a radost vařit. U nás jedna dcera byla v pohodě byla jídla,která nemusela. Druhá měla 5 jídel ostatní odmítala. Dnes je kuchařka a říká já byla blbá, že jsem toto a toto nejedla.Má kluka a ten jí všechno vrací :15:

            • Takometa
              Takometa, 21.8.17 18:33:40  
               

              Každá roláda je dobrá!

              • Takometa
                Takometa, 21.8.17 18:33:59  
                 

                :15:

              • Akyne
                Akyne, 22.8.17 00:23:20  
                 

                Jo!!! :15:

    • flegma1
      flegma1, 21.8.17 14:27:05  
       

      co bys tam chtěla?..dej tam taky okurku, párek, nakládanou kapii, nať z petržele, sušený rajče.. :13: :15:

      • b.k.marie
        b.k.marie, 22.8.17 10:06:19  
         

        Mleté maso, orestované a upravené na pikantní směs, něco jako na ďábelské tousty. Pomazat, na to plátky anglické, nějakou zelenou bylinku, kapii pro barvu a zabalit do toho nějakou klobásu typu čabajky. Zabalit, svázat, protknout čerstvým rozmarýnem (jako když se špikuje, sůl, pepř, nějakou pikantní kořenící směs, třeba pašerácké, kovbojské nebo country. Podusit doměkka a přidat před zapečením kus sádla.

  • speranza57
    speranza57, 20.8.17 19:53:45  
     

    Musím se pochlubit: Naučila jsem sousedku jíst brokolici ! :7: :7: :1: Tak dlouho jsem jí nosila různé vzorky na ochutnání, že si předevčírem sama a dobrovolně poprvé v životě koupila brokolici a včera si z ní dělala placičky. :1: :1:

    • flegma1
      flegma1, 20.8.17 22:21:03  
       

      mně bys ji jíst nenaučila určitě.. :1:

    • Akyne
      Akyne, 20.8.17 23:25:55  
       

      Já proti broklici v podstatě nic nemám,jen blbě zeleně vypadá prostě... :14: a chutná tak nějak nijak.

      • flegma1
        flegma1, 21.8.17 14:28:53  
         

        vojenskej karfiol..no.. :5: :15:

    • Takometa
      Takometa, 21.8.17 14:21:08  
       

      Já jsem se ji naučila taky až na starý kolena. :2:

      • speranza57
        speranza57, 21.8.17 17:31:27  
         

        No šak na mladý kolena nepamatuju, že by se v zelenině prodávala brokolice, to je novější záležitost ! :1: Já osobně ji mám radši, než květák.

        • starabodlina
          starabodlina, 22.8.17 00:25:30  
           

          Z brokolice jsme začínali s polévkou a nyní si ji dáme zapečenou,nebo ty placičky. Dělám jen pro nás dva. Ostatní včetně vnoučat by jí nejedli.

          • speranza57
            speranza57, 22.8.17 15:34:51  
             

            Zapečenou s bešamelem s Nivou - tu vyloženě miluju ! :1: