Kuchařka Mařka

Moderovaná diskuze | Kategorie: Gastronomie
Jitka.L (2017-05-23 23:14:05)EnnyForMe (2017-05-23 23:07:56)ohnivazenaMagdalena (2017-05-23 22:42:27)Takometa (2017-05-23 22:22:40)flegma1 (2017-05-23 22:09:24)sorong.1 (2017-05-23 20:47:15)Akyne (2017-05-23 18:58:02)Erich352H (2017-05-23 18:21:27)fialovypetr (2017-05-23 17:21:33)Jackie0004 (2017-05-23 15:49:27)dana.hoyerova (2017-05-23 15:29:39)speranza57 (2017-05-23 12:37:43)b.k.marie (2017-05-23 10:49:27)jarekrum (2017-05-20 22:07:48)anina (2017-05-18 19:52:04)helena.manova (2017-05-18 06:46:56)SAMAN47 (2017-05-14 06:57:46)chantallka (2017-03-26 10:19:47)Zitaebr (2017-03-17 13:08:39)starabodlina (2017-03-15 23:08:41)zapadlova.jana (2017-02-16 09:30:46)vanilka46 (2016-10-29 14:20:08)Nessy (2016-05-11 15:42:38)
Kuchařka Mařka
Založeno: 6. 11. 2013 | Příspěvků: 29 891 | Členů: 29
Správci: Takometa (hlavní), b.k.marie

Vše okolo vaření, včetně rad našich babiček.

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!


  • Takometa
    Takometa, 23.5.17 12:01:44  
     

    Už jde černava a v dálce hřmí.... :8:
    Druhý den dojídáme fazolačku a ze zbytku domácího uzeného jsem udělala šunkafleky, s okurkovým salátem. :4:

    • flegma1
      flegma1, 23.5.17 16:43:22  
       

      ahoj..myšmaš bude..ještě nevím, jestli s topinkama nebo rýží. :4:

      • sorong.1
        sorong.1, 23.5.17 16:51:47  
         

        U nás ještě zbytky, já polívku, mladý sekanou, a Kačka zatím tvrdí že nemá hlad. Takže kolem půl 9 udělá útok na lednici :1:

        • flegma1
          flegma1, 23.5.17 21:56:24  
           

          tý sekaný ti zbylo nějak hodně.. :15: :4:

  • sorong.1
    sorong.1, 22.5.17 20:34:43  
     

    K večeři rajčatový chlebíčky. Trochu odlehčení po tom víkendu.

    • flegma1
      flegma1, 22.5.17 23:25:10  
       

      :4: :2:

    • Akyne
      Akyne, 23.5.17 07:30:45  
       

      Myslíš jako bruschetu?Rajčatová směs na topince?To je nápad,to si udělám dneska večer.

      • sorong.1
        sorong.1, 23.5.17 08:45:37  
         

        Ne, myslím jako rajče na plátku veky, máslem namazaný a nahoru trochu majonézy a cibulky.

      • speranza57
        speranza57, 23.5.17 10:04:37  
         

        Taky už podobné věci jím nějakou dobu, resp. od chvíle, co se objevila v Lídlu slovenská rajčata. Dostala jsem olivový olej s příchutí bazalky (a další skleničku s příchutí česneku). Nemám ráda tyhle věci, raději si dám obě ty suroviny v přírodním stavu, ale ten bazalkový už jsem načala a dá se to.

        • Akyne
          Akyne, 23.5.17 13:53:11  
           

          Já tohle jednoduché jídlo miluju,jen musí k tomu být opravdu zralá rajčata.Chleba,bagetu,veku...opeču,pokapu olov.olejem,rajčata na drobn kostičky smíchám s česnekem a bazalkou,oregánem /mám takovou směs italského koření na pizu a to je nejlepší....prostě vynikající lehká papka.

          • dana.hoyerova
            dana.hoyerova, 23.5.17 15:13:26  
             

            Rajčata sázím do kyblíků ke zdi baráku kde perfektně prosperují.Loni jsem jich nasadila 16 a pak jsem celou rodinu to nutila jíst na všechny způsoby a téměř ke všemu takže nikdo je pak už nechtěl ani vidět.Každý den jsem sklízela tak dvě kila.Nakonec jsem musela uvařit kečup aby jsme se toho trochu zbavili.Tak jsem si říkala že to musím letos omezit.No skutečnost je taková že jsem měla najednou strašně moc sazenic tak jsem nasadila těch svejch 16 kýblů a protože mě toho ještě zbylo hodně a mě je líto to vyhodit tak jsem dalších 14 nasázela na zahradě na záhon.Bude to rajčatová smršť takže celé léto se bude pohybovat zase ve znamení rajčat.Budu muset začít přemýšlet co s tím protože zralých rajčat u nás bude zase víc než dost a doma mi už teď říkají že jsem cvok. :15:

            • sorong.1
              sorong.1, 23.5.17 15:19:06  
               

              Já mám letos poprvé 2 v kbelíku :1: Když u nás to bude horší se zajištěním proti psovi, hrozně ráda hrabe.. :1:

  • Erich352H
    Erich352H, 22.5.17 14:27:44  
     

    :1: Ahoj, co říkáte na tohle? :15: :15:
    https://www.stream.cz/menudomu/10017552-domaci-sekana-ktera-se-pri-peceni-nikdy-nevysusi

    • EnnyForMe
      EnnyForMe, 22.5.17 14:41:37  
       

      Jj,starý řeznický recept.Jen je tam divné,kde se jí tam vzalo nakonec tolik té vody.To by tam být nemělo a po vytažení z trouby,po chvilce stání se vše vsáknout.Ale ona tam měla moc.

      • b.k.marie
        b.k.marie, 22.5.17 15:29:47  
         

        No, já tedy smetanu nebo mlíko dám jen když mám mletinu jen z vepřovýho a hodně tučnou. A to ještě naleju na to maso přes noc, aby se všechno vsáklo. Jinak dávám trochu studené vody nebo led. A nic nemixuju. Takhle dělat sekačku vidím poprvé. Ale proč ne, třeba to je dobrý. Navrch neliju vodu, ale šišku potřu vejcem s hořčicí.

        • flegma1
          flegma1, 22.5.17 15:41:20  
           

          se divím, že to tam nerozmixovala úplně všechno..mohla mít bavorskou..ale tu bez vaničky neupeče ani náhodou.. :4: :15:

          • b.k.marie
            b.k.marie, 22.5.17 15:44:15  
             

            Taky jsem si říkala :2:

            • dana.hoyerova
              dana.hoyerova, 22.5.17 16:51:54  
               

              No ta voda asi nebyla voda ale tuk protože tam měla dost toho vepřového a slaninu tak se to vypeklo.U nás dneska segedín a bude i na zítra protože je toho kotel.

      • flegma1
        flegma1, 22.5.17 15:39:29  
         

        jj..máš pravdu.. :4:

    • Takometa
      Takometa, 22.5.17 18:29:12  
       

      Trochu jiný postup, ale v podstatě sekaná je sekaná. :4: Dělám ji na různé způsoby a i se šlehačkou podobně, jen proč použít kostičky rohlíků, když je pak mixuje, já dám z rohlíků rovnou strouhanku. Hladká a krásně spojená bude vždy, když ji pořádně vymíchám robotem s kapkou vody, někdy vejce ani nedávám, vůbec tam nechybí, to jen když nastavuji. Smažená cibule a ostatní - hodně mastnoty navíc. Raději peču sekanou na pekáči a podlévám,po upečení skoro vše vsákne, toto mi přijde spíš dušené ve vlastní šťávě. Takže díky, zůstanu při té své. :2:

      • EnnyForMe
        EnnyForMe, 23.5.17 10:36:21  
         

        Ono nejde recept a hotovo.Záleží na maličkostech a hlavně na mase/libové,tučné/.Když je pocit,že sekaná,karbanátky nebude vláčné,stačí na jemno přistrouhat trochu mrkve.Vůbec tam není poznat a zvláční.

        • Takometa
          Takometa, 23.5.17 11:58:15  
           

          Jo, to už jsou ty vymazlené... :2:

    • Akyne
      Akyne, 23.5.17 13:53:56  
       

      Nejde mi to přehrát :5:

      • Erich352H
        Erich352H, 23.5.17 14:05:49  
         

        :9: někde bude chyba, na trase :15:

  • sorong.1
    sorong.1, 22.5.17 06:09:17  
     

    Na dnes i zítra máme spoustu zbytků, to je fakt dobře, dneska by mě k plotně nikdo nedostal :1:

    • fialovypetr
      fialovypetr, 22.5.17 09:33:19  
       

      Pětilitrový kastról leča, tak k tomu a do toho udělám kuličky z mletého plecka, ochutím jako divočinu a knédl z mrazáku-domácí houskový....a je vymalováno... :13:

    • oliva
      oliva, 22.5.17 11:13:15  
       

      dnes krkovice-domácí steril.zeleninový mišmaš+bulgur.
      složení mišmaše- rajčata,papriky,fazol.lusky,cuketka no prostě co dá zahrada. Pro mne je to vždy východisko z absence nápadů co uvařit.

    • Takometa
      Takometa, 22.5.17 12:38:05  
       

      Fazolačka a sekaná s uzeným masem pečená v bránici, s brkaší a hlávkovým salátem. :4:

      • sorong.1
        sorong.1, 22.5.17 13:17:48  
         

        Kam chodíš na tu bránici? To jsem viděla jen na zabijačce.

        • Takometa
          Takometa, 22.5.17 14:21:22  
           

          Koupené ještě u řezníka, než skončil... měla jsem vždy v mrazáku, ještě mám asi na 3x a pak nevím, u jiného řezníka zkusím.... :4:
          Je to výborné hlavně na plněnou sekanou, roládu, s panenkou...

      • b.k.marie
        b.k.marie, 22.5.17 15:25:03  
         

        My měli brambory s tvarohem, pažitkou a máslem.

  • b.k.marie
    b.k.marie, 21.5.17 13:41:29  
     

    Tak lidi, jak je u vás? Tady vylezlo sluníčko. Na grilování naloženo nemám, maso je zmrzlé na kost, tak jsem udělala "směs na ďábelské tousty", udělám k tomu navečer topinky a sednem si s vínkem večer venku u krbu. Potřebujeme popálit všelijaké větvičky, tak posedíme. Doufám, že zase nezačne foukat nebo pršet.

    • sorong.1
      sorong.1, 21.5.17 14:01:35  
       

      Proti včerejšku je krásně. Sluníčko.. Naložila jsem nám plátek krkovice na gril, tak to snad do večera vydrží.
      No dneska bylo víc zbytků, tak něco šlo do mrazáku a ještě vezu kamarádce kus polívky. Té zbylo moc, a ona je taky polívková :2:

    • Takometa
      Takometa, 21.5.17 19:00:46  
       

      Krásně, taky sluníčko. :15: Mladí včera grilovali, měli u řezníka objednané žebírka speciál na gril (byla super!)a co jsme nesnědli, dojedli jsme dnes na oběd, k tomu jsem uvařila jen kedlubnové zelí a brambor. :4:

  • flegma1
    flegma1, 21.5.17 10:31:31  
     

    včera byl test těch matjesů už :8: ...lidi, to je žrádlo!..nemoh jsem se odtrhnout.. :1: kam se hrabou ty Varmužovy vodpadky.. :1:

    • sorong.1
      sorong.1, 21.5.17 10:34:34  
       

      No jo, no jo. Dneska povezu na vlak kamarády, tak se v tom krámě zase stavím. :1:
      I když včera jsem šla do Lídlu jen pro jarní cibulku, a měli parmazán, takový XXX kus :1: Vyšlo to na 300, ale je toho asi přes půl kila. Takže máme zásobu tak na 5 let :1:

    • EnnyForMe
      EnnyForMe, 21.5.17 10:36:13  
       

      :1: :1: :1:

    • b.k.marie
      b.k.marie, 21.5.17 11:00:46  
       

      Daly by se z toho možná udělat i pepřenky. Ty já miluju. :1:

      • EnnyForMe
        EnnyForMe, 21.5.17 11:02:33  
         

        Ale ty jsou snad kyselé,nebo ne?

        • b.k.marie
          b.k.marie, 21.5.17 11:07:02  
           

          Takové sladkokyselé s olejem, cibulí a hodně pepřem.Ty jsem schopná zblajznout sama.Asi by se na to musel ten nálev svařit. Úplně se mi sbíhají sliny. :1: :1:

          • b.k.marie
            b.k.marie, 21.5.17 11:10:15  
             

            Hele, tohle vypadá dobře.
            2 kg bílé ryby (cejn, plotice, kapr...)
            5-6 lžic soli (vrchovatých)
            Na nálev na naložení:
            3 dl octa
            3/4 l převařené, mírně prochladlé vody
            2 lžíce cukru (vrchovaté)
            1 lžíce soli (vrchovatá)
            5-8 ks kuliček černého pepře
            4-6 ks kuliček nového koření
            2 ks bobkových listů
            Na dohotovení:
            5-7 ks středně velkých cibulí
            150-200 g sterilované zeleniny (směs zelí, mrkve, hrášku a okurky)
            mletý černý pepř
            Na nálev na finální zalití (dochucení):
            5-6 lžic oleje
            3 lžíce krystalového cukru
            1,5 lžíce soli
            1/2 lžičky mletého černého pepře
            1 ks chilli papričky
            2 dl vody
            1 dl octa

            Postup:

            1. Očištěné ryby nafiletujeme, jednotlivé filety pak nakrájíme na proužky, ty vložíme do cedníku a důkladně propereme pod studenou tekoucí vodou, necháme důkladně okapat
            2. Připravené maso dáme do větší mísy a posypeme solí, promícháme a necháme několik hodin odležet, nejlépe přes noc
            3. Připravíme nálev na naložení; smícháme 3 dcl octa s převařenou, mírně prochladlou vodou (¾ l), přidáme lžíci soli a 2 lžíce cukru, celé koření, vše promícháme
            4. Odležené ryby propláchme, zbavíme soli a necháme okapat, maso pak vložíme do zavařovací sklenice a zalijeme studeným nálevemu, uzavřeme víčkem a necháme v lednici asi 4 až 5 dní odležet
            5. Jakmile kosti díky působení octa změknou, proužky ryby procedíme a necháme okapat
            6. Oloupané cibule nakrájíme na plátky, přidáme sterilovanou zeleninu, na kousky pokrájenou chilli papričku, vše smícháme, dochutíme pepřem
            7. Nakonec směs dáme do zavařovacích sklenic, zalijeme finálním nálevem, který jsme připravili smícháním výše uvedených surovin (pokud je málo nálevu, uděláme si další várku!), zavřené pepřenky necháme další 2 až 3 dny odležet, pak se do nich můžeme konečně pustit.

            • EnnyForMe
              EnnyForMe, 21.5.17 11:15:57  
               

              Chtělo by to rybáře v rodině a pilného :1: :1:

              • flegma1
                flegma1, 21.5.17 11:17:31  
                 

                nějak tak..vono kupovat ty ryby udělá taky pěknej průvan v peněžence.. :8: :9:

                • EnnyForMe
                  EnnyForMe, 21.5.17 11:22:26  
                   

                  A navíc,na podobné recepty musí být ta ryba opravdu čerstvá.Jinak to není ono.

                  • flegma1
                    flegma1, 21.5.17 11:27:05  
                     

                    jasně..a navíc těch krámů, kde se to dá koupit v dobrý kondici je hodně málo..jo, kdyby jsme měli móóře, to by bylo něco jinýho.. :1:

              • b.k.marie
                b.k.marie, 21.5.17 13:37:21  
                 

                Já rybáře doma mám, ale nějak nejsou ty ryby.

            • Takometa
              Takometa, 21.5.17 12:15:29  
               

              Tisknu si a nechám si na to vylovit čerstvou rybu. Myslíš, že se ty kosti rozpustí z každé ryby?

              • b.k.marie
                b.k.marie, 21.5.17 13:36:38  
                 

                U pečenáčů ano, ale jen ty drobnější. Tady nevím.