Akordeon, bajan, heligonka
Akordeon, bajan, heligonka - nástroje tisíce tváří. :) Ptejte se, informujte, debatujte...
Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!
Ahoj.
Dostal jsem od ježíška starší akordeon.
Značka je Lignatone, 120 basů, žádné basové rejstříky, 4 klávesové rejstříky. Basové knoflíky nemají dnes běžné značení C důlek E zdrsnění)
Konstrukce je dřevěná, kobylky také, veškeré hlasy jsou upevněny pomocí hřebíčků a utěsněny jakousi černou hmotou.
Některé ventilky jsou (spíš mírně) odchlíplé, ale nástroj ladí ve všech hlasech, měch je naprosto v pořádku a prostě není žádná viditelná chyba a dá se na to v pohodě hrát (berte prosím s rezervou mám LŠU na klavír, takže basy normálně používám, ale rád bych lépe...). Ani ta těsnící hmota - voskem bych to nenazval, u hlasů není nijak popraskaná, vydrolená, prostě se mi to moc líbí.
Rád bych vyčistil klaviaturu, ale nevím, jak demontovat klávesy. Osička, která je u novějších nástrojů tam není, nebo ji neumím najít. Dále bych rád opravil ventilky a vyměnil několik basových knoflíků.
Prosím o radu, kde sehnat basové knoflíky a ventilky za nějaké normální peníze a o Vaše znalosti o tomto nástroji, vím, že popis je bídný, ale číslo, ani jiný identifikační znak tam není, toto je ilustrační foto z netu: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRtFWf3DpYubl3zBYFoWK3h-CZCIiIOwcxRf4E6rnSz7ZlyhN7NBg
Díky
HonzaDobrý den pane Thomason,četl jsem Váš problém ohledně opravy hlasů na Váš akordeon? Pomohu vysvětlím,já se s tím právě živím.Takže hlasy z kobylek vydloubete opatrně,aby nedošlo k jejich poškození? doporučuji vydloubat třeba šroubováčkem otvorem,kterým k nim proudí vzduch,sejmout staré folie,ponořit do tech.roztoku nejlépe přes noc.Ráno štetečkem jednotlivé hlasy vyprat,potom je třeba předladit?? Jazýčky se upravují (intonují) tak,aby každá mezera byla jako tlouštka daného jazýčku,potom se nalepují folie CHEMOPRENEM lehce naředěným jeho vlastním ředidlem,potom se tzv.vkládají do těch kobyl předem vyčištěných a zalévají speciálním voskem a nakonec doladovat.Nevím kam až jste schopen tyto operace zvládnout,ale můžu Vám dát adresu na naši firmu?? Myslím,že se určitě domluvíme.Takže firma = Delicia accordions s.r.o. Buková 1339/9,26801 Hořovice,okr.Beroun Tel.724 118 607 p.Koutná Stanislava..
Dobrý den, některé hlasy na akordeonu mi zní jen v jednom směru, přesto že tam ten plátek který má rezonovat je. Některé zase zní jen slabě, nebo při větším množství vzduchu přestávají znít. Předpokládám, že je potřeba je nějak upravit, ale nevím jak. Poradíte mi? Děkuji.
Na to není jednoduchá odpověď. Příčin může být víc.
- může být přilepený ten zpětný ventilek na druhé straně, než je jazýček. Potom tam nepropustí vzduch.
- nějaký kousek smítka, např. kousek vydroleného vosku zablokuje pohyb jazýčku v jeho štěrbině
- únavou materiálu zůstal jazýček v poloze, kdy se nerozkmitá. Chce to opatrné napružení do správné polohy.Moc vám děkuji, napadlo mě, že bych hlasy vyndal a vyčistil a potom jazýčky dostal do správné polohy, ale nevím v čem hlasy vyčistit, bojím se že špatně zvolím roztok a ublížím jim. A taky nevím, jaká přesná poloha jazýčku je správná. Zkoumal jsem rozdíl mezi těmi co zní a těmi co nezní a nic jsem nevyzkoumal.
Doporučuji vyhledat si na YouTube nějaká videa ohledně oprav harmonik. Je jich tam spousta. A z těch bude i zřejmé, že pro amatéra oprava není právě jednoduchá záležitost.
To jsem udělal, našel jsem jich ale poměrně málo. To co píšete je určitě pravda, není to pro amatéra jednoduché. Ale já nemám v úmyslu se stát opravářem harmonik. :-) Jediné co chci, aby mi moje harmonika hrála jak nejlépe vzhledem ke svému věku dokáže. V okolí žádného opraváře harmonik nemám a cesta k nejbližšímu by mě stála skoro tolik, co nové ventilky k hlasům. Navíc když si jí opravím sám, tak k ní budu mít hezčí vztah.
Jeden člověk píše, že lepší než v roztoku je čistit hlasy mosazným kartáčkem. Pro lepení ventilků. doporučuje šelakové lepidlo. Máte na to stejný názor?
Děkuji za odpovědi.Pokud nejsou jazýčky právě rezavé, stačí technický benzín na rozpuštění zbytků vosku. Může tam zůstat i zbytek lepidla z ventilků a tomu ten kartáček pomoci může.
Šelak je profesionální, já jsem to řešil acetonovým lepidlem. Drobné opravy někdo řešil i Chemoprénem, ale to už je na hraně.
Nejsem profesionální opravář, taky to dělám jen pro sebe. Několik harmonik jsem dal do kupy včetně doladění, ale je to taková raubířina, že bych se tím živit nechtěl.Tak to vás obdivuju, když si představím, že se musí hlasy dolaďovat v harmonice, tak to musí být hrozná rasovina. Našel jsem pěkné stránky, kde se o tom hodně píše, jen škoda že jsou v angličtině. http://www.accordionrevival.com/
Ahoj,
nemáte někdo fígl, jak vyrovnat klávesy na staré harmonice, která nemá měkká hliníkové táhla (či jak to nazvat), kde to lze poměrně lehce, ale používá ještě tvrdý drát? Pouhé prohnutí by způsobilo netěsnost ventilu, tedy ideálně by se to mělo ohnout nadvakrát - jenže na to není zase tolik místa na to, jakou je třeba použít sílu, a úplně rozebírat klaviaturu se mi nechce, i když to asi bude ve výsledku asi nejjistější ... .
Díky za tipy,
JirkaAhoj, mám doma dvě chromatiky Kebrdlovky. Jedna má hlasy zavoskované a druhá je má ke kobylkám přibité hřebíky. Který způsob výroby je lepší?
Koho zajímá, nechť si poslechne moji předělávku skladby z žánru technical brutal death metal. Tipuju, že málo lidí by hádalo, že se něco takového dá předělat na akordeon. Kdyžtak doporučuju dohledat původní verzi songu na YT.
https://www.youtube.com/watch?v=WqerziIdSG4Přátelé harmonikáři, koupil jsem Delicia Melodia X. Je v dobrém stavu, ale zajímalo by mne, dovědět se o něm víc: v které době se vyráběl a kde - v Hořovicích? Existuje někde návod na zacházení, něco o údržbě? Kde je ukryto výrobní číslo?
A ještě jedna otázka: zahraji-li staccato některý z basů (hlubší), doznívá tón ještě chviličku tak 0,2 vteřiny. Jako by chvilku trvalo, než se kmitání jazýčku zastaví. Je to v pořádku?Nemáte někdo skušenost kde zjistit jak mají být naladěny hlasy.myslím ty co mají být odlišné od čistých tónů a půltonů. u Lignatone Melodia II
Pokud se mi dostane do rukou harmonika o které prakticky nic nevím, tak si projedu celé její ladění. Není pravděpodobné, že by bylo vše totálně rozhozené, pokud nejsou jazýčky rezavé. Když si dám výsledky do tabulky, už je vidět o kolik centů nahoru nebo dolu jsou jednotlivé hlasy laděné a jak se případně k vyšším hlasům snižuje jejích rozladění. A máš-li Excel, ťukneš si to do grafu. Jsou-li tam velké rozdíly u pár tónů, tak je přechodně vynechám nebo upravím na pomyslný střed. A pokud ti znalosti dovolí, vytvoříš si spojnici trendu. A tato se bude minimálně lišit od prvotního nastavení. Případně podle uvedených rovnic necháš v tabulce vypočítat odchylky tónů k této křivce a máš čísla, o kolik a kam ten který hlas upravit.
příklad postupu
http://hortv.rajce.idnes.cz/Nastroje#ladeni.jpg
Zdravím ,chtěl bych si vyměnit některé ventilky hlasů v akordeonu. Zajímá mě jaká se k tomu používá kůže kde se dá sehnat a čím se ventilky lepí.
V továrně se používal chemoprén:v plechovce je drahý,nevydrží a vyschne,doporučuji jedině ten v tubě.Drží,ale špatně se odstraňuje,leptá
i hlasové destičky.Ventilek se po demontáži nedá znovu použít.Používal jsem doporučený Tenyl,ale je nespolehlivý a při manipulaci během ladění občas ventilek odpadl,pokud pak šlo o vnitřní,nastal problém.Z ruské odborné literatury mám dojem,že používali zalévací hmotu (hlavně vosk a kalfuna), pouze v jiném procentuálním složení.Myslím,že současné silikonové lepící tmely by mohly být ideálem.Mimochodem, odkoukal jsem jejich aplikaci na "viklavý" spoj drátových páček u basové mechaniky heligonky (na první pohled to vypadalo jako silikonová vazelína a hrubá chyba,neboť mechaniky se NEMAŽOU) ale jde o chytristiku,která zde působí dokonalé odhlučnění.Ještě mě napadlo... neví někdo, co se používá za lepidlo do přípravku na lepení ventilků?
V dolní řadě, druhý z leva...
http://www.harmonikas.cz/admin/upload_tinymce/34.jpg
Ahoj harmonikáři. Obracím se na Vás s dotazem....mám akordeon Kebrdle, chromatiku, 120 basů, vzhledově velmi zachovalý, s tím že na něj chci hrát. S generálkou hlasů počítám, měch je v pořádku, ale co mi připadá zvláštní je způsob uchycení řemenů. Vrchní úchyt pro řemen je namontován na zadní část nástroje takže při hraní mi na hrudi leží pouze ten úchyt a samotné tělo harmoniky je jaksi oddáleno, což znamená že harmonika ztrácí stabilitu a při hraní se jaksi "kroutí" melodická část podle toho jestli hraju tahem nebo tlakem. Možná je to jen věc zvyku ale když to porovnám s nástroji které mají úchyt montovaný shora, tak ty drží jako "přibité". Uvažuji o tom zadní úchyt zrušit a vytvořit nový ve vrchní části (samozřejmě šetrně). Řešili jste někdo něco podobného ??? Uvitám jakoukoliv připomínku pokud má někdo zkušenost s Kebrdlovkami nebo řešil něco podobného. :2: Díky
Ano, obdobný případ jsem řešil . Jen se jednalo ale o spodní úchyt.
Objednal jsem si Delicii Sonorex (Chromatiku) s koženými řemeny. Spodní úchyt byl také na zadní straně. Jako první problém byly kovové přezky, které mně řezaly do mírně vyklenutého břicha. Po výměně za textilní popruhy se projevil nešvar i toho zadního úchytu. Hrát se nedalo. Po rozebrání harmoniky se dokonce objevily na spodní straně předvrtané otvory pro spodní úchyt (je zřejmé, že výrobce zvažuje obě varianty). Po přehození a zaslepení původních otvorů je vše OK.
Ahoj,
dokázal by mi někdo popsat podstatu gruzínského GARMONI? V čem je ten nástroj odlišný od akordeonu (nikde jsem to nenašel,) v čem je ta muzika tak specifická? Charakteristické souzvuky, harmonické intervaly, rejstříky? Nemám na to sluch, abych to pojmenoval.
Charakteristická nahrávka třeba zde:
https://www.youtube.com/watch?v=mNGN0kTTOqEPro mě je nejvýraznější odlišností od -- jak to napsat -- zde obvyklých průměrných hudebních postupů právě ten akord, který zazní v čase 0:12, dále je stejný postup v akordech kolem času 0:22 a 0:31. U nás by totiž obvykle zazněl v tomto místě akord B dur, zatímco v té nahrávce je b moll.
Další věc, která je pro nahrávku typická, je velké množství trylků v melodii.
Je to tenhle stroj:
https://www.youtube.com/watch?v=SmemkUcmmHs
Inzerát jsem pověsil například sem:
http://hudebnibazar.cz/delicia-junior-iii-prodej/ID989992/
Zaráží mě ale to, že stroj hraje celkem potichu. Po nějakých zkouškách si myslím, že je to příliš tuhými pružnými prvky na ventilech. Co si o tom myslíte?Ventily to nakonec nebude. Nápad: Co zvýšit rychlost proudění vzduchu přes jazýčky vložením dřívek do prohlubní, nad kterými jsou přivoskovány hlasy, aby se tak zúžil kanál, kterým vzduch proudí?
Tak už jsi zjistil, kde je problém?
Pokud hrají potichu všechny hlasy, je to asi jejich konstrukcí, tuhostí jazýčku atd. Ale co v případě, že všechny hrají přijatelně silně a jen dva, tři jdou slabě. Kde tam je problém? Jak to napravit? Přitom ventilky jsou stejné.Pravděpodobně zjistil. Je to nejspíš konstrukcí hlasů, či materiálem jazýčků, odhaduji. Problém je se všemi. Inzeráty jsem stáhl.
Možná jsi nepochopil můj dotaz. Renovuji akordeon, ve kterém zcela určitě hrály původně všechny hlasy tak, jak mají. Nyní některé (jen málo z nich, tak tři, čtyři…) jdou slabě. Kde bude problém, v čem, proč se to změnilo, jak to napravit?
Např. můžou být zanesené nečistotami. Čítávám toto:
http://www.accordionrevival.com/
Zdravím, na letním harmonikářském kurzu je plno, už držíme jenom pár míst pro ty, co na Chaloupkách ještě nikdy nebyli. Nechce někdo vyrazit? http://harmonika.cz/letni-harmonikarsky-2016/
A odmontovat klávesy na pravé skříni? Na straně nejvyššího tonu je z boku v místě osy, kolem které se otáčejí klávesy při stiskávání, čepička, pod kterou se skutečně skrývá něco jako konec osy. Má se tudy osa nějak vysunout, a tedy klávesy se budou muset rozebírat od nejspodnější, anebo jdou klávesy vyndyt každá samostatně, pouhým vytažením ve směru proti stisku při hře, jako to mám u jedné Kebrdlačky?
Zdá se, že první doměnka je správná:
https://www.youtube.com/watch?v=_XyuWUtMFq4Kávesy demontuješ vytažením osky, pokud najdeš její konec (jsou i jiné systémy, kde oska nejde vytáhnout). Souvisí to ale s tvým pokusem demontovat kobylky? Pokud by se musely klávesy odstranit pro demontáž kobylek, bylo by to značně nepraktické pro servis, konkrétně pro ladění, kdy se kobylka mnohokrát (jsou to desítky!) vyjme a zase vloží zpět. Před demontáží kláves ale varuji, nejde to lehce a hrozí, že ti po zpětné montáži nebudou klávesy správně dosedat a budou vyžadovat seřízení táhel, což je další práce navíc. Mohou začít taky různě drhnout, nebo se kývat!
S kobylkami to nesouvisí, kobylky jsem už vyřešil.
Potřebuju vymontova jen jednu, protože je polámaná a chci ji opravit. Je někde uprostřed klávesnice. Vyrobím si nejdřív přípravek na podržení všech kláves od nejspodnější po nejbližší nižší, než je ta rozbitá. Jak se osa vytáhne, pružiny by mi klávesy vyházely ven, vyzkoušel jsem to na prvních třech nejspodnějších klávesách. Dát je zpět i s tím, že chodí tak, jako před vyndáním, se mi povedlo, takže vymontování se nebojím.
Poznámku o kobylkách a vyndavání kláves chápu - jak se ladí, jsem viděl a vskutku by to byl nesmysl muset oddělávat klávesy, aby šlo oddělat obylky.