Celiakie aneb bezlepková dieta

Otevřená diskuze | Kategorie: Zdraví a nemoci
vlocka5555 (2016-11-07 10:21:37)monkei (2016-11-04 23:25:43)jmsw (2016-11-03 08:03:07)metal-warrior (2016-11-02 08:44:56)a.l.tereza (2016-11-01 19:13:04)osoba (2016-09-13 12:15:59)a.r.Lucie (2016-07-11 22:50:34)monca (2016-02-17 13:41:38)VivianaS (2015-02-13 14:11:56)robin (2014-04-27 09:39:33)Polly (2014-02-24 00:40:11)
Založeno: 17. 10. 2013 | Příspěvků: 295 | Členů: 11
Správci: monkei (hlavní)

Život s bezlepkovou dietou není lehký. Pojďme si tedy popovídat, postěžovat, popřípadě poradit něco o bezlepkové dietě. :)

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!


  • evakonecna
    evakonecna, 1.11.16 17:06:58  
     

    Já držím bezlepkovou dietu už dva roky, naučila jsem se správně jíst, hlavně vyváženou stravu. Skoro většinu potravin nakupuji v jednom obchůdku v Praze a mají i eshop, kdyby se chtěl někdo podívat. bezlepkovepotraviny.cz

  • gametofyt
    gametofyt, 11.7.16 11:18:40  
     

    Zdravím všechny,

    Jsem studentka na VŠ v posledním ročníku a ráda bych poprosila celiaky ve věku 15 a více, zda by vyplnili můj dotazník do diplomové práce. Téma je poskytování služeb v pohostinství se zaměřením na celiakii. Dotazník a s ním i více informací je umístěn zde: http://goo.gl/forms/YB9kvLaJl1JawIAK2. Budu ráda, pokud budete mít zájem pomoci.

    Zároveň by mě zajímal váš názor na stravování celiaků v restauracích obecně, který můžete vyjádřit zde v diskuzi :4:

    • metal-warrior
      metal-warrior, 11.7.16 12:42:23  
       

      kuchaře, číšníka dnes vystuduje s prominutím každý ňouma.
      Po skandálech odhalení jak to vlastně v některých kuchyních funguje, já osobně nikdy nesvěřuji své zdraví někomu cizímu v restauraci.
      Mnoho lékařů do dnešní doby si plete celiakii s alergií, jak to pak může vědět nějaký kuchař? Mu může být úplně jedno nějaké zapomenuté zrnko mouky na pánvičce.

      K tomu dotazníku. Lze pak nějak výsledky zveřejnit? Popřípadě soukromě do zprávy alespoň? Čistě ze zvědavosti.

      • gametofyt
        gametofyt, 11.7.16 13:26:32  
         

        Když mi napíšete váš email, tak vám pak nějaké výsledky pošlu.

  • vlocka5555
    vlocka5555, 8.6.16 08:37:08  
     

    a ještě objev z nedávné doby, zatím měla moje maminka, ale je to prý moc dobré -
    http://www.iswari.cz/katalog/bezlepkovy-oves-nakliceny-bio-banan-kakao-2-87

  • a.l.tereza
    a.l.tereza, 7.6.16 20:16:31  
     

    Ještě jsem ani nenašla na Vitany oficiálních stránkách, ale dnes jsem v Tesco Nový Smíchov zakoupila
    BEZ LEPKU - CHLÉB BÍLÝ (59,90,- Kč)
    Bez mléka
    Bez sóji
    Bez vajec
    Nadýchaný
    Křupavá kůrka
    I na kynuté knedlíky

    příprava: směs (500 g) + 400 ml vody, 3 lžíce oleje (nebo 30 g másla), 2 lžičky soli, sušené droždí (nebo 1/2 kostky - 21 g čerstvého droždí) a špetka cukru

    ..do směsi jsem použila sušené (1 sáček) droždí, olej a pekla v domácí pekárně na prg. "bezlepkový" (péct je možné i na prg. "základní - basic", nebo v troubě), celá rodina ochutnala a je opravdu chuťově výborný, kůrka křupavá a uvnitř nadýchaný.

    Vitana tam má ještě další výrobky, jako univerzální směs a pod., tedy pokud budete mít možnost, neváhejte a jděte do něj. :2:

    • vlocka5555
      vlocka5555, 8.6.16 08:36:04  
       

      V tescu mají teď spousta výrobku - tzv. Tesco Free Form
      kupujeme müsli s ovesnými vlačkami a je to moc dobré..

  • jmsw
    jmsw, 23.5.16 14:33:38  
     

    Byl jsem se v sobotu podívat v matičce Praze a s klukem jsme se večer stavili v Centrumu Černý Most. Tam jsme narazili na jídelnu (Naše zelenina a nebo tak nějak se nazývající) a poroučeli si. Kluk si dal dva chlebíčky a já chtěl alespoň zmrzlinu. Řekl jsem slečně o dietě a ona vytáhla zatavenou tabulku alergenů v jednotlivých zmrzlinách. Většina jich byla se stopami lepku, asi pět jich lepek přím obsahovalo a čtyři byly beze stopy po lepku. Tak jsem chtěl dva kopečky :2:
    Na celém mě potěšilo, že měla alergeny jednoduše ihned po ruce :6:

    • metal-warrior
      metal-warrior, 23.5.16 14:44:01  
       

      Dle nově ustanoveného zákona, všechny restaurace musí uvádět množství alergenů v jídlech od ledna 2015.
      nechci být hnidopich, ale tohle nemusí vždy stačit.
      Celiakie vyžaduje vyšší nároky na toleranci než alergie. Restaurace tak může dodržovat uvádění alergenů, nicméně hrozí riziko kontaminace při špatné manipulaci a přípravě potravin.

      • jmsw
        jmsw, 23.5.16 15:09:58  
         

        Vyvedu Tě z omylu. Alergie má mnohem vyšší nároky, než celiakie. Od roku 2005 mám celiakii a velice dobře kompenzovanou. Když se náhodou v něčem objevil lepek v mnžství, které je připouštěno pro bezlepkovou dietu, nic se nedělo. Když tam náhodou bylo lepku víc, tak jsem měl střevní potíže. Jenže od roku 2014 se mi přidala ještě alergie na lepek. Stačí opravdu stopové množství (povolené pro bezlepkovou dietu) a začínám špatně dýchat, suchý kašel... Stačí o malilinko víc a vezou mě rychlou na urgentní příjem s nocí strávenou na JIP či ARO. Posledně jsem si dal (já blbec) jídlo v restauraci a kuchař zamíchal moje jídlo a lepkový stejnou vařečkou. Následoval suchý kašel, vodový výtok z nosu (a nos zduřelý tak, že úplně ucpaný), ztížené dýchání (saturace na 20%), vodové puchýře na těle, zarudlá pokožka silně svědící na celém těle, schopnost mluvit zkrácena na mluvení po půl slovech. Stačilo ještě chvilku... Celiakie je proti tomu docela břídil.

        • metal-warrior
          metal-warrior, 23.5.16 19:43:41  
           

          V takovém případě máš velmi vzácně silnou alergii.
          A poněkud zvláštní protože při tak silné alergii "stopového množství" by si se měl zavírat v obdobích žní neprodyšně doma.
          V období žní, pšeničný prach se větrem dostává i desítky kilometrů daleko od polí.
          Alergie obvykle nejsou tak moc citlivé protože aby nastala alergická reakce, musí ji pojmout některý z tělesných receptorů. Nejcitlivější je nos. Naopak povrch kůže je citlivý nejméně. V každém případě střevní sliznice má mnohem víc citlivějších receptorů, než nosní. Tolerance pro bezlepkovou dietu 2mg/100g výrobku je určena právě z údaje při jakém množství receptory střevní sliznice jsou schopny reagovat. Proto by měla být uvedená tolerance bezpečná pro všechny s jakoukoliv citlivostí.

          Neber to tedy nějak špatně. Jsi velká výjimka, nejen citlivostí ale i celiakie s alergii současně je velká vzácnost.
          Obecně je celiakie náchylnější na menší množství a má, ač ne tak výrazné, ale silnější zdravotní dopady.

          Při tak velké citlivosti to ale stejně vidím jako obrovský risk se spoléhat na uvedené alergeny v neznámé restauraci.

          • jmsw
            jmsw, 23.5.16 22:01:08  
             

            Bydlím na horách a nejbližší sklizeň je nejen desítky kilometrů daleko, ale hlavně za hodně kopci a lesy. Ale lepek mi opravdu vadí i ve vzduchu. Stačí aby si někdo v mé blízkosti dal teplé pečivo a mám hned potíže. Nebo jít do supermarketu je dnes už také problém, protože mají téměř všude vlastní pekárnu, kterou musím dalekým obloukem obcházet a nebo se nadechnout a projít se zatajeným dechem.

            Jo a tolerance pro bezlepkovou dietu je vyšší. Např. bezlepkové pivo má 47mg/l a bezlepková mouka Jizerka 178mg/kg hotového výrobku. Tolerance byla tuším 200mg/kg. Možná je to už méně, ale na tom pivu (které díky tomu nemůžu, protože se hned dusím)

            Že je to vzácná shoda, to už vím. Také je protivné doktorům vysvětlovat, že alergie a potravinová intolerance jsou dvě různé věci. Ale už jsem si nějak zvykl.

            • metal-warrior
              metal-warrior, 24.5.16 13:15:20  
               

              Povolená tolerance pro určení výrobku za bezlepkový dle zdejší legislativy je 2mg/100g to se rovná 20mg/1kg nebo 200mg/10kg. Ještě před pár lety byla tolerance 10mg na 100g výrobku.
              Každý výrobek označený za bezlepkový v celé EU by neměl tuto toleranci převyšovat, jinak nesplňuje podmínky pro označení výrobku za bezlepkový.
              Pivo má vyšší hustotu než voda. Tedy na stejný objem má vyšší hmotnost. Nevím jakou hustotu má jaké pivo, ale uvedenou toleranci splňovat může.

              • jmsw
                jmsw, 24.5.16 13:47:27  
                 

                To by to pivo muselo mít více jak dvojnásobnou hustotu, tedy půl litru piva by vážilo něco přes jedno kilo, aby to bylo v normě. Na druhou stranu je to 47mg na litr, tedy i tak dost pecka.

  • vlocka5555
    vlocka5555, 10.8.15 10:36:18  
     

    jinak je nový e-shop, všechno tam asi dováží z Německa a Itálie a je to všechno hrozně drahé, ale pokud by to někdo chtěl vyzkoušet... http://bezlepkomanie.cz/cs/content/4-o-nas

  • monkei
    monkei, 9.8.15 18:51:29  
     

    Zkoušel jste někdo tento chléb http://www.global.schaer.com/cs-cz/bezlepkove-vyrobky/chleb/meisterbaeckers-mehrkorn ??? Můžu jenom doporučit, snad nejlepší bezlepkový chleba! :4:

    • a.l.tereza
      a.l.tereza, 9.8.15 19:22:23  
       

      ..zkoušely, ale favorit je stále ten z Marks Spencer.

  • vlocka5555
    vlocka5555, 22.6.15 22:05:03  
     

    Mám možná dobrou zprávu..
    Znáte mouku Procelii? Je to ještě asi lepší mouka než Jizerka, ale asi před rokem zmizela a nešla nikde sehnat..
    mamka našla tady na stránkách výrobce e-mail na paní, poslali nám normálně 10 kilo mouky poštou
    a ještě to bylo docela levné
    http://www.alimpek.cz/kat-9-procelia-bezlepkove-smesi
    doporučuju se podívat

    • vlocka5555
      vlocka5555, 22.6.15 22:07:04  
       

      1 kg stojí 73 korun i s DPH

      • a.l.tereza
        a.l.tereza, 23.6.15 16:40:49  
         

        Děkuji za tip, také jeden: Směs bezlepkové mouky, MARKS SPENCER - oddělení potravin, vyrobeno ve Spojeném království, cena 79,90 Kč, také stojí za to ochutnat již bezlepkový chléb - toustový i klasický - upečený, cena sice cca 117 Kč, ale dceři chutná a vydrží i po rozbalení několik dní čerstvý, v oddělení potravin mají často 20% - 70% slevy, včetně potravin bezlepkových, tedy když budete mít cestu okolo, určitě to za návštěvu stojí.

        • vlocka5555
          vlocka5555, 23.6.15 17:57:42  
           

          tak to na menším městě nemáme šanci...
          a 117 korun za chleba je teda fakt hodně

          • a.l.tereza
            a.l.tereza, 9.8.15 19:20:18  
             

            ..měli slevu, 35,- kč za jeden, tak jsem jich koupila víc a dala do mrazáku, rozmražené jsou za pár minut a stále čerstvé

            • monkei
              monkei, 9.8.15 23:43:39  
               

              Tak ze by se ted vyplatila navsteva Spencera?

              • a.l.tereza
                a.l.tereza, 10.8.15 18:34:16  
                 

                mají tam slevy průběžně, i na bezlepkové sušenky, polévky a pod., chodím na Nový Smíchov na Anděl a vždy je co koupit

                • monkei
                  monkei, 10.8.15 18:41:04  
                   

                  Jo, ty jejich susenky jsem slysela jak si nekdo hrozne chvalil, ze jsou moc dobry

                • monkei
                  monkei, 10.8.15 18:42:34  
                   

                  Kdy jsi tam prosim te kupovala ten bezlepkovy chleb :15: ?

                  • a.l.tereza
                    a.l.tereza, 10.8.15 23:32:27  
                     

                    Já už nevim, jen že dnes to nebylo. :1:

  • Dopaminka
    Dopaminka, 30.3.15 15:25:01  
     

    Jak je to s glutamátem v potravinách? Může se?
    A co psyllium? Tam není lepek? Chtěla bych ho zkusit brát.

    • vlocka5555
      vlocka5555, 30.3.15 16:02:05  
       

      záleží na tom, z čeho ho udělají.. někdy se totiž vyrábí z obilného škrobu, což může být problém...
      obecně bych se mu vyhýbala, ostatně i kdyby bezlepkový byl, není to nic zdravého :1:

    • jmsw
      jmsw, 2.6.15 12:58:44  
       

      Psyllium je čistá rostlinná vláknina, která je z 99,9% nestravitelná. Bere se pro pročištění střev, u celiakie je velice vhodná. Je to něco podobného, jako když pes či kočka požírají trávu.
      O glutamátu se hodně dočteš tady: http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek/E621 nebo http://cs.wikipedia.org/wiki/Glutaman_sodn%C3%BD

  • Dopaminka
    Dopaminka, 27.3.15 10:53:13  
     

    Jak to máte s cestováním? Berete si s sebou bezlepkové pečivo?

    • jmsw
      jmsw, 27.3.15 15:07:14  
       

      Určitě ano, nikdy nevíš, jestli bude v místě dostupné. Na druhou stranu Tě na různých místech dost překvapí šířka sortimentu, která v běžných marketech není. A tím nemyslím zdravé výživy. Ostatně tam ani nekupuji. Je to tam většinou o 100% dražší :10:

    • vlocka5555
      vlocka5555, 27.3.15 15:09:21  
       

      podle toho, na jak dlouho..
      na kratší výlet radši sušenky, zeleninu, ovoce..
      na delší balené vakuované pečivo, to naše domácí nemá moc výdrž, většinou se rozdrobí

      • Dopaminka
        Dopaminka, 27.3.15 15:13:20  
         

        Já jsem právě docela znechucena konzistencí a nijakou chutí bezlepkového pečiva a těstovin.
        Upekla jsem si svůj bezlepkový chleba, koupila bezlepkovou bulku...to se nedá jíst. když to hodně zajím jogurtem apod., tak to jde. Ale drolí se to, je to suché a bez chuti.
        Když nejím pečivo vůbec, mám hlad.

        • Dopaminka
          Dopaminka, 27.3.15 15:13:51  
           

          Ale asi si zvyknu. :4:

        • vlocka5555
          vlocka5555, 27.3.15 15:21:54  
           

          nijaká chuť? to mi nepřijde, zkus jinou značku, pokud seženeš.. mně třeba vůbec nechutná pečivo od Shcaru, je drahé a oni do všeho dávají vlastně jen škrob, takže je to fuj.. ale sušenky jsou od nich dobré..
          a těstoviny si měla jaké? amaranthové jsou bez chuti, doomáčky jsou dobré.. a kukuřičné mi nepřijdou, že by byly bez chuti..
          rýžové nudle jsou dobré se zeleninou..

        • monkei
          monkei, 27.3.15 15:34:40  
           

          Těstoviny mají nijakou chuť? Naopak s těstovinama mi přijde, že jsme na tom ještě dobře, kukuřičné nechutnají špatně :2: horší je to s chlebem, ten kupovaný se většinou nedá jíst, z těch kupovaných mám vytipované asi tak 2 druhy (a zrovna od Schaer :2: ), které jsem ochotná sníst, zbytek mě neláká už od pohledu :15: a pokud máš topinkovač/toastovač, tak tím líp :4:

      • Dopaminka
        Dopaminka, 27.3.15 15:14:36  
         

        Cestuji docela často (3-4krát do měsíce) na dva až 4 dny.

  • Dopaminka
    Dopaminka, 23.3.15 16:25:59  
     

    Ja nevim, co ta moje doktorka furt ma,ale je presvedcena,ze mam nesnasenlivost lepku. Pres vsechny negativni vysetreni. Chce abych drzela nejmene mesic duslednou bezlepkovou dietu. Zkousim to,ale zjistila jsem po par dnech,ze asi umru hladem. Ovoce a zelenina me proste nezasyti,ne na dlouho. Jsem v praci do pozdnich odpolednich hodin. Co mam jist? Snedla jsem dve jablka,dva jogurty a nez si uvarim vecer polevku z brokolice,tak nevim ... co jite behem dne? Varite si den dopredu? Dekuji za tipy...

    • metal-warrior
      metal-warrior, 23.3.15 16:53:27  
       

      bezlepková dieta neznamená být veganem. Kromě ovoce a zeleniny se může jíst rýže, kukuřice, pohanka, ořechy, sýry, tvarohy, maso, vajíčka, ...
      Není problém si ve zdravé výživě koupit bezlepkový chléb nebo třeba nějaký bezlepkový pamlsek.

      Sdělila doktorka co ji vede k takovému závěru?

    • a.l.tereza
      a.l.tereza, 23.3.15 16:57:34  
       

      V podstatě můžeš jíst všechno kromě lepku, tedy: brambory, rýži, mléčné výrobky (sýry, tvaroh, jogurty...), vejce, houby, veškeré ovoce a zeleninu včetně luštěnin...atd., pokud máš chuť na, chléb, bagety, toasty, sušenky, oplatky, muffiny....tak dobré má značka Schär, ...těstoviny SamMills (písmenka do polévky, špagety, vřetena a pod.), (my bydlíme blízko Anděla kde v OC Smíchov v Tescu jsou bezlepkovým potravinám vyhraněny ve zdravé výživě tři regály, nevím kde bydlíš ty, ale pokud máš v blízkosti nějaké větší nákupní centrum i tam by měl být výběr těchto potravin postačující) u čistého ovoce, zeleniny, brambor, rýže....kontrolovat obsah lepku není třeba, jsou přirozeně bezlepkové, u jiných potravin: salámů, šunky, sýru, jogurtu, želé medvídků..., tedy výrobků které jsou nějakým způsobem zpracovány - vařením, mísením..., je třeba složení potravin kontrolovat, vyšla v platnost vyhláška, že alergeny obsažené ve výrobku musí být tučně označeny, tedy v tomto bys to měla mít jednoduché, nevěš hlavu, čti složení všech výrobků a časem se v bezlepkových potravinách snadno zorientuješ, moje dcera má třeba moc ráda smažené brambůrky, už víme které jsou z čisté potraviny a třeba i ty mísené Pombär, že jsou bez lepku. Pokud je ve výrobku uveden modifikovaný škrob, i ten je pro bezlepkáře ok, co se týká hlášky: "může obsahovat stopy lepku", mohou i bezlepkáři - samozřejmě s mírou a po domluvě s ošetřujícím lékařem, ne však ti, kteří mají na lepek alergii, ti se musí zdržet i těchto, takto ve složení označených potravin.

    • a.l.tereza
      a.l.tereza, 23.3.15 17:07:06  
       

      Pokud nejsi spokojená se svojí ošetřující lékařkou, máš právo jí vyměnit za jinou, diagnostika celiakie nepatří do rukou internistů, praktických lékařů, ale do rukou odborníků, tedy alergologům.

      • metal-warrior
        metal-warrior, 23.3.15 17:19:21  
         

        celiakie není alergie. Čili správný odborník pro tuhle diagnosu je gastroenterolog.

        • a.l.tereza
          a.l.tereza, 23.3.15 18:13:47  
           

          Omlouvám se, jistě je nutná spolupráce více odborníků: internista, alergolog, gastroenterolog...atd., psala jsem alergolog, neboť ten započne diagnostiku krevními testy, na které má od pojišťovny je provést smlouvu - přidělené body, ne všechny krevní testy smí vyúčtovat pojišťovně každý lékař, jsou specificky dané dle odbornosti lékaře, alergologické testy nejsou levnou záležitostí viz. http://synlab.cz/fileadmin/standortseiten/synlab_cz/ceniky/Ceniky_01-01-2015/02005_alergeny_012015_CENIK.pdf , pokud jsou předepsané alergologem, hradí je pojišťovna, základní krevní testy prediagnostiky celiakie, může předepsat ošetřující lékař, viz. druhá strana žádanky gastroenterologický blok - Screening celiakie http://synlab.cz/fileadmin/standortseiten/synlab_cz/ceniky/Ceniky_01-01-2015/01009_biochemie_022015_CENIK.pdf , až na základě krevních testů a screeningu testů alergologických (potvrzení - vyloučení diagnózy), je cíleně provedena biopsie (neinvazivní metodou - gastroskopicky) začátku tenkého střeva a vyhodnocení stavu jeho sliznice.

          • metal-warrior
            metal-warrior, 23.3.15 18:24:53  
             

            Takhle by to mohlo/mělo fungovat pokud se hledá celiakie.
            Ale většinou to probíhá tak, že se snaží přijít na příčinu symptomů celiakie. Což jsou většinou zažívací potíže se zánětem tenkého střeva. Takže pacient takhle stejně skončí u gastroenterologa který provede krevní rozbor i následnou biopsii. Vzhledem k tomu, že celiakie má největší vliv právě na trávení, ničí klky tenkého střeva, zhoršuje vstřebatelnost a vznikají z ni další přidružené nemoci jako avitaminózy, anémie, cukrovka atd. tak alergolog není zrovna vhodný lékař k tomu aby se staral o pacienta s celiakií.

            • a.l.tereza
              a.l.tereza, 23.3.15 18:40:49  
               

              To jistě ne, zřejmě jsem se nevyjádřila přesně, řeč byla o kompletní diagnostice, ne o trvalé odborné péči.

              • metal-warrior
                metal-warrior, 23.3.15 18:47:36  
                 

                Chápu. Avšak gastroenterolog je způsobilý ke kompletní diagnose i následné péči.
                Proto alergolog je mírně dezinterpretující. Ten je způsobilý pouze ke krevním testům. Biopsii tenkého střeva, která je určující pro celiakií, stejně musí provést gastroenterolog.

                • a.l.tereza
                  a.l.tereza, 23.3.15 19:46:46  
                   

                  Nic jiného nepíši. :2:

                • jmsw
                  jmsw, 23.3.15 21:33:03  
                   

                  Vzhledem k tomu, že mám cukrovku, celiakii a alergii na lepek, tak si vás tu dovolím opravit.
                  Předně alergolog dělá testy, ale testy na alergickou reakci na lepek, nikoli na intoleranční, tyto krevní testy může nechat udělat gastroenterolog nebo i praktický lékař.
                  Cukrovka bývá velice často původcem celiakie, nikoli obráceně. Vzhledem k principu chování se těla při neléčené celiakii dochází k úbytku glukózy v krvi a ne jejímu přebytku. Beta a gama buňky v Langerharzových ostrůvcích ve slinivce břišní mají tedy spíše odpočinek a cukrovka nehrozí. Vzhledem k tomu, že cukrovku mám již opravdu hodně dlouho, musím říct, že neléčená celiakie a cukrovka je příšernou kombinací, která dokáže člověka srazit na kolena. Alergii na lepek jsem získal až loni v létě (aby to bylo veselejší, tak anafylaktický šok jsem dostal zrovna den před odjezdem na švagrovu svatbu). Patří k tomu asi nejpřísnější dieta, co jsem kdy zažil. Každá drobná chybka je tvrdě trestána způsobem, kdy jde o život. Stačí třeba vlézt do pekárny...

                  • Dopaminka
                    Dopaminka, 23.3.15 21:39:24  
                     

                    To je šílené. To je při tak přísné dietě smrt z podvýživy, ne? Problém musí být cestování...nejíst se také nesmí (cukrovka), to je děs. :5:

                  • jmsw
                    jmsw, 23.3.15 21:47:22  
                     

                    Já nemám cukrovku 2.typu, ale 1.typu, tedy od počátku na inzulínu se zcela nefunkční výrobou vlastního inzulínu. Tím se hodně mění oproti dvojkařům. Dieta není tolik přísná, a vzhledem ke způsobu léčby, není ani nutné dodržovat pravidelnost jídla. Dokonce i den dva hladovky jde naprosto v pohodě.
                    Já ostatně cestuji rád. Problémem jsou jen pekárenské výrobky a některé polotovary (např. mražená zelenina nebo maso), které jsou zaprášené moukou pro vyšší lesk. Na výlet je nějaké pečivo potřeba, řeším to kukuřičnými plátky, jsou běžně k dostání snad ve všech obchodech. Ostatní jídlo je v pohodě. Neměl jsem problémy ani při cestách po Rumunských Karpatech.

                  • metal-warrior
                    metal-warrior, 23.3.15 21:53:30  
                     

                    V prvním odstavci neopravujete. Tenhle výrok není v rozporu s tím, co bylo napsáno.
                    Alergolog může udělat krevní test na obsah imunoglobinu. Jehož zvýšené množství může být příznakem celiakie.

                    V dalším odstavci se mýlíte. Cukrovka nemůže být původcem celiakie.
                    Celiakie je nefunkčnost střevní sliznice která štěpí bílkovinu lepek. Pokud nedojde k rozštěpení této bílkoviny, tělo ji vyhodnotí jako nežádoucí objekt a spustí se autoimunitní reakce.
                    Nefunkčnost sliznice je vrozená. Takže cukrovka celiakii nezpůsobí.
                    Naopak neléčená celiakie způsobuje poruchy trávení a metabolismu. V krvi se hromadí lektin jenž se váže na receptory leptinu čímž dává dispozice ke vzniku cukrovky.
                    Cukrovka je přídružnou nemocí neléčené celiakie. Nikoliv Naopak.

    • Dopaminka
      Dopaminka, 23.3.15 21:02:08  
       

      Děkuji za info. Budu muset se předzásobit, dnes jsem si koupila směs na bezlepkový chléb, který jsem si chtěla večer upéct, ale nebylo k tomu přiloženo droždí (jak jsem zvyklá u ostatních chlebových směsí v prášku). Takže prd.
      Dala jsem si zeleninovou polévku, zahuštěnou kukuřičnou krupicí, ale pořád mám pocit nedojezenosti. Doufám, že je to přechodné a zvyknu si. Je to teprve 5 dní, co to držím.

      Co se týče vyšetření, byla jsem na gastroskopii, i z krve dělali vyšetření, výsledky negativní. jediný příznak je anémie, bez nějaké příčiny. Mám ji už mnoho let, v různé intenzitě.

      S lékařkou jsem spokojená, dá se s ní mluvit, jen je moc pečlivá, a moje máma umřela v podstatě na anémii (nikdy se nezjistila příčina), tak je opatrná.

      Za tipy děkuji, budu muset navštívit nějaký větší obchod. Bojuji s nedostatkem času, jsem hodně v práci a po cestě domů se mi už moc nechce do hypermarketů...ale budu muset těch pár měsíců to vydržím.
      Díky. :4:

      • a.l.tereza
        a.l.tereza, 23.3.15 21:25:18  
         

        Nebyla jste vyšetřena na Hematologii?

        • Dopaminka
          Dopaminka, 23.3.15 21:31:18  
           

          No nevím, kam krev posílali, bylo to v krevním centru, cílené testy na celiakii a lepek.

          • a.l.tereza
            a.l.tereza, 23.3.15 21:43:45  
             

            http://nemoci.vitalion.cz/anemie/

            • Dopaminka
              Dopaminka, 23.3.15 21:57:29  
               

              Já vím co je anemie. :2:
              Žiju s ní už dlouho.
              Je to symptom (ne nemoc jako taková), ale příčina není vždy zřejmá. U mé mámy se nikdy nenašla, např.
              Tak třeba u mě se to stihne než umřu. Nebo ať aspoň vím na co umřu. :1:

              • a.l.tereza
                a.l.tereza, 23.3.15 22:14:15  
                 

                Nepřeji vám nic jiného než zdraví. :2:

    • vlocka5555
      vlocka5555, 23.3.15 21:54:17  
       

      já ještě poradím se podívat v obchodě po raciu, chce to ale koukat na obal - ne všechny bezlepkové jsou
      třeba tyto: http://www.lekarna.cz/racio-celozrnne-chlebicky-ryzove-130g/
      jestli nemáš čas nakupovat, tak je třeba tahle internetová lékárna dobrá, mají tam hodně bezl. věcí a dovezou ti to až domů..

      • Dopaminka
        Dopaminka, 23.3.15 21:58:00  
         

        Díky. :4:

        • vlocka5555
          vlocka5555, 23.3.15 22:26:44  
           

          resp. ti to doručí pošta nebo ppl.. oni to přímo nerozvážejí.. abych byla přesnější :2: