Celiakie aneb bezlepková dieta

Otevřená diskuze | Kategorie: Zdraví a nemoci
Dopaminka (2017-09-23 13:55:25)jmsw (2017-09-15 15:16:53)monkei (2017-09-15 14:36:01)a.l.tereza (2017-09-14 23:17:00)osoba (2017-08-29 12:36:22)vlocka5555 (2017-08-16 11:20:28)metal-warrior (2017-05-09 14:37:24)a.r.Lucie (2016-07-11 22:50:34)monca (2016-02-17 13:41:38)VivianaS (2015-02-13 14:11:56)robin (2014-04-27 09:39:33)Polly (2014-02-24 00:40:11)
Založeno: 17. 10. 2013 | Příspěvků: 306 | Členů: 12
Správci: monkei (hlavní)

Život s bezlepkovou dietou není lehký. Pojďme si tedy popovídat, postěžovat, popřípadě poradit něco o bezlepkové dietě. :)

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!


  • Eliska744
    Eliska744, 15.8.17 14:49:47  
     

    Ahoj, zrovna nedávno jsem zjistila, že mám alergii na lepek a teď se tak nějak snažím zorientovat, jaké jsou možnosti. Všimla jsem si, že v Kauflandu prodávají bezlepkovou mouku Schar. Máte s ní zkušenosti, je dobrá? Když tak přikládám leták, je na 18. straně - https://www.letakomat.cz/kaufland/aktualni-letak-od-ctvrtka-10-08-2017-0/

    • a.l.tereza
      a.l.tereza, 15.8.17 17:16:31  
       

      Leták je k ničemu, označení "bezlepková potravina" totiž podle směrnic může obsahovat i stopové množství lepku, pro tebe je tedy směrodatné zda je produkt čistě bez lepku, tedy kde je z produktu vyloučeno i stopové množství lepku.

      • jmsw
        jmsw, 14.9.17 10:44:56  
         

        Podle norem je určena maximální hodnota lepku v potravinách. Je to i proto, že veškeré obiloviny obsahují lepek (tedy i rýže, kukuřice či soja), ale toho lepku je tam opravdu jen stopové množství hluboko pod hranicí intolerance. Já mám ale například kromě celiakie, tedy potravinové intolerance, i alergii na lepek. Její příznaky jsou jiné a množství lepku v potravině musí být opravdu hluboko pod normou. Jinak mi stačí jeden drobek rohlíku nedopatřením spadlý do mého jídla a volá se rychlá a doufá se, že přijedou včas. Hrozí totiž udušení. Takže nejlepší zbraní na mě je naspat trochu mouky do jídla a jen počkat, až si kousnu. Při takovém množství bych mohl počítat tak s pěti minutami života :1:

        • a.l.tereza
          a.l.tereza, 14.9.17 15:02:24  
           

          :1: a já pořád že už jsem tě někde před tím zaznamenala a ono tady :1:

        • a.l.tereza
          a.l.tereza, 14.9.17 15:03:49  
           

          dcera má jen nesnášenlivost lepku.., a mouky a ovesné vločky a vůbec výrobky s označením bezlepkové můžeš?

          • jmsw
            jmsw, 14.9.17 15:27:16  
             

            To co je označené jako bezlepkové splňuje i normu pro alergiky, takže můžu. Ale třeba bezlepkové pivo Bernard ne. Toho lepku tam musí být vysoko nad limit, protože dělá neskutečné problémy.

            • a.l.tereza
              a.l.tereza, 14.9.17 20:37:55  
               

              v Tescu u Anděla bezlepkové pivo mají, ale nevím co je to za značku.

              • jmsw
                jmsw, 14.9.17 22:43:18  
                 

                Já si dávám značku Celia, kterou vyrábí Žatecký pivovar. To je opravdu v pořádku. A nebo někdy v Lidlu, je německý a oni tam píšou, že tam není ani stopové množství. Ale nějak to chutná po německém pivu, takže nic moc :8:

                • a.l.tereza
                  a.l.tereza, 14.9.17 22:58:54  
                   

                  jj, myslím že tam maj taky značku Celia

                  • jmsw
                    jmsw, 14.9.17 23:03:40  
                     

                    Dělají výborné tmavé pivo :4:

  • alzbeta1970
    alzbeta1970, 11.4.17 14:20:14  
     

    Já si občas kupuji bezlepkové potraviny, i když na lepek alergii nemám. Projíždím si recepty občas http://www.kleis.cz/recepty/ a překvapují mě. Mnohdy, že je možné využit banán, atd. Není to špatné dát tělu méně těžší jídlo.

  • evakonecna
    evakonecna, 1.11.16 17:06:58  
     

    Já držím bezlepkovou dietu už dva roky, naučila jsem se správně jíst, hlavně vyváženou stravu. Skoro většinu potravin nakupuji v jednom obchůdku v Praze a mají i eshop, kdyby se chtěl někdo podívat. bezlepkovepotraviny.cz

  • gametofyt
    gametofyt, 11.7.16 11:18:40  
     

    Zdravím všechny,

    Jsem studentka na VŠ v posledním ročníku a ráda bych poprosila celiaky ve věku 15 a více, zda by vyplnili můj dotazník do diplomové práce. Téma je poskytování služeb v pohostinství se zaměřením na celiakii. Dotazník a s ním i více informací je umístěn zde: http://goo.gl/forms/YB9kvLaJl1JawIAK2. Budu ráda, pokud budete mít zájem pomoci.

    Zároveň by mě zajímal váš názor na stravování celiaků v restauracích obecně, který můžete vyjádřit zde v diskuzi :4:

    • metal-warrior
      metal-warrior, 11.7.16 12:42:23  
       

      kuchaře, číšníka dnes vystuduje s prominutím každý ňouma.
      Po skandálech odhalení jak to vlastně v některých kuchyních funguje, já osobně nikdy nesvěřuji své zdraví někomu cizímu v restauraci.
      Mnoho lékařů do dnešní doby si plete celiakii s alergií, jak to pak může vědět nějaký kuchař? Mu může být úplně jedno nějaké zapomenuté zrnko mouky na pánvičce.

      K tomu dotazníku. Lze pak nějak výsledky zveřejnit? Popřípadě soukromě do zprávy alespoň? Čistě ze zvědavosti.

      • gametofyt
        gametofyt, 11.7.16 13:26:32  
         

        Když mi napíšete váš email, tak vám pak nějaké výsledky pošlu.

  • vlocka5555
    vlocka5555, 8.6.16 08:37:08  
     

    a ještě objev z nedávné doby, zatím měla moje maminka, ale je to prý moc dobré -
    http://www.iswari.cz/katalog/bezlepkovy-oves-nakliceny-bio-banan-kakao-2-87

  • a.l.tereza
    a.l.tereza, 7.6.16 20:16:31  
     

    Ještě jsem ani nenašla na Vitany oficiálních stránkách, ale dnes jsem v Tesco Nový Smíchov zakoupila
    BEZ LEPKU - CHLÉB BÍLÝ (59,90,- Kč)
    Bez mléka
    Bez sóji
    Bez vajec
    Nadýchaný
    Křupavá kůrka
    I na kynuté knedlíky

    příprava: směs (500 g) + 400 ml vody, 3 lžíce oleje (nebo 30 g másla), 2 lžičky soli, sušené droždí (nebo 1/2 kostky - 21 g čerstvého droždí) a špetka cukru

    ..do směsi jsem použila sušené (1 sáček) droždí, olej a pekla v domácí pekárně na prg. "bezlepkový" (péct je možné i na prg. "základní - basic", nebo v troubě), celá rodina ochutnala a je opravdu chuťově výborný, kůrka křupavá a uvnitř nadýchaný.

    Vitana tam má ještě další výrobky, jako univerzální směs a pod., tedy pokud budete mít možnost, neváhejte a jděte do něj. :2:

    • vlocka5555
      vlocka5555, 8.6.16 08:36:04  
       

      V tescu mají teď spousta výrobku - tzv. Tesco Free Form
      kupujeme müsli s ovesnými vlačkami a je to moc dobré..

  • jmsw
    jmsw, 23.5.16 14:33:38  
     

    Byl jsem se v sobotu podívat v matičce Praze a s klukem jsme se večer stavili v Centrumu Černý Most. Tam jsme narazili na jídelnu (Naše zelenina a nebo tak nějak se nazývající) a poroučeli si. Kluk si dal dva chlebíčky a já chtěl alespoň zmrzlinu. Řekl jsem slečně o dietě a ona vytáhla zatavenou tabulku alergenů v jednotlivých zmrzlinách. Většina jich byla se stopami lepku, asi pět jich lepek přím obsahovalo a čtyři byly beze stopy po lepku. Tak jsem chtěl dva kopečky :2:
    Na celém mě potěšilo, že měla alergeny jednoduše ihned po ruce :6:

    • metal-warrior
      metal-warrior, 23.5.16 14:44:01  
       

      Dle nově ustanoveného zákona, všechny restaurace musí uvádět množství alergenů v jídlech od ledna 2015.
      nechci být hnidopich, ale tohle nemusí vždy stačit.
      Celiakie vyžaduje vyšší nároky na toleranci než alergie. Restaurace tak může dodržovat uvádění alergenů, nicméně hrozí riziko kontaminace při špatné manipulaci a přípravě potravin.

      • jmsw
        jmsw, 23.5.16 15:09:58  
         

        Vyvedu Tě z omylu. Alergie má mnohem vyšší nároky, než celiakie. Od roku 2005 mám celiakii a velice dobře kompenzovanou. Když se náhodou v něčem objevil lepek v mnžství, které je připouštěno pro bezlepkovou dietu, nic se nedělo. Když tam náhodou bylo lepku víc, tak jsem měl střevní potíže. Jenže od roku 2014 se mi přidala ještě alergie na lepek. Stačí opravdu stopové množství (povolené pro bezlepkovou dietu) a začínám špatně dýchat, suchý kašel... Stačí o malilinko víc a vezou mě rychlou na urgentní příjem s nocí strávenou na JIP či ARO. Posledně jsem si dal (já blbec) jídlo v restauraci a kuchař zamíchal moje jídlo a lepkový stejnou vařečkou. Následoval suchý kašel, vodový výtok z nosu (a nos zduřelý tak, že úplně ucpaný), ztížené dýchání (saturace na 20%), vodové puchýře na těle, zarudlá pokožka silně svědící na celém těle, schopnost mluvit zkrácena na mluvení po půl slovech. Stačilo ještě chvilku... Celiakie je proti tomu docela břídil.

        • metal-warrior
          metal-warrior, 23.5.16 19:43:41  
           

          V takovém případě máš velmi vzácně silnou alergii.
          A poněkud zvláštní protože při tak silné alergii "stopového množství" by si se měl zavírat v obdobích žní neprodyšně doma.
          V období žní, pšeničný prach se větrem dostává i desítky kilometrů daleko od polí.
          Alergie obvykle nejsou tak moc citlivé protože aby nastala alergická reakce, musí ji pojmout některý z tělesných receptorů. Nejcitlivější je nos. Naopak povrch kůže je citlivý nejméně. V každém případě střevní sliznice má mnohem víc citlivějších receptorů, než nosní. Tolerance pro bezlepkovou dietu 2mg/100g výrobku je určena právě z údaje při jakém množství receptory střevní sliznice jsou schopny reagovat. Proto by měla být uvedená tolerance bezpečná pro všechny s jakoukoliv citlivostí.

          Neber to tedy nějak špatně. Jsi velká výjimka, nejen citlivostí ale i celiakie s alergii současně je velká vzácnost.
          Obecně je celiakie náchylnější na menší množství a má, ač ne tak výrazné, ale silnější zdravotní dopady.

          Při tak velké citlivosti to ale stejně vidím jako obrovský risk se spoléhat na uvedené alergeny v neznámé restauraci.

          • jmsw
            jmsw, 23.5.16 22:01:08  
             

            Bydlím na horách a nejbližší sklizeň je nejen desítky kilometrů daleko, ale hlavně za hodně kopci a lesy. Ale lepek mi opravdu vadí i ve vzduchu. Stačí aby si někdo v mé blízkosti dal teplé pečivo a mám hned potíže. Nebo jít do supermarketu je dnes už také problém, protože mají téměř všude vlastní pekárnu, kterou musím dalekým obloukem obcházet a nebo se nadechnout a projít se zatajeným dechem.

            Jo a tolerance pro bezlepkovou dietu je vyšší. Např. bezlepkové pivo má 47mg/l a bezlepková mouka Jizerka 178mg/kg hotového výrobku. Tolerance byla tuším 200mg/kg. Možná je to už méně, ale na tom pivu (které díky tomu nemůžu, protože se hned dusím)

            Že je to vzácná shoda, to už vím. Také je protivné doktorům vysvětlovat, že alergie a potravinová intolerance jsou dvě různé věci. Ale už jsem si nějak zvykl.

            • metal-warrior
              metal-warrior, 24.5.16 13:15:20  
               

              Povolená tolerance pro určení výrobku za bezlepkový dle zdejší legislativy je 2mg/100g to se rovná 20mg/1kg nebo 200mg/10kg. Ještě před pár lety byla tolerance 10mg na 100g výrobku.
              Každý výrobek označený za bezlepkový v celé EU by neměl tuto toleranci převyšovat, jinak nesplňuje podmínky pro označení výrobku za bezlepkový.
              Pivo má vyšší hustotu než voda. Tedy na stejný objem má vyšší hmotnost. Nevím jakou hustotu má jaké pivo, ale uvedenou toleranci splňovat může.

              • jmsw
                jmsw, 24.5.16 13:47:27  
                 

                To by to pivo muselo mít více jak dvojnásobnou hustotu, tedy půl litru piva by vážilo něco přes jedno kilo, aby to bylo v normě. Na druhou stranu je to 47mg na litr, tedy i tak dost pecka.

  • vlocka5555
    vlocka5555, 10.8.15 10:36:18  
     

    jinak je nový e-shop, všechno tam asi dováží z Německa a Itálie a je to všechno hrozně drahé, ale pokud by to někdo chtěl vyzkoušet... http://bezlepkomanie.cz/cs/content/4-o-nas

  • monkei
    monkei, 9.8.15 18:51:29  
     

    Zkoušel jste někdo tento chléb http://www.global.schaer.com/cs-cz/bezlepkove-vyrobky/chleb/meisterbaeckers-mehrkorn ??? Můžu jenom doporučit, snad nejlepší bezlepkový chleba! :4:

    • a.l.tereza
      a.l.tereza, 9.8.15 19:22:23  
       

      ..zkoušely, ale favorit je stále ten z Marks Spencer.

  • vlocka5555
    vlocka5555, 22.6.15 22:05:03  
     

    Mám možná dobrou zprávu..
    Znáte mouku Procelii? Je to ještě asi lepší mouka než Jizerka, ale asi před rokem zmizela a nešla nikde sehnat..
    mamka našla tady na stránkách výrobce e-mail na paní, poslali nám normálně 10 kilo mouky poštou
    a ještě to bylo docela levné
    http://www.alimpek.cz/kat-9-procelia-bezlepkove-smesi
    doporučuju se podívat

    • vlocka5555
      vlocka5555, 22.6.15 22:07:04  
       

      1 kg stojí 73 korun i s DPH

      • a.l.tereza
        a.l.tereza, 23.6.15 16:40:49  
         

        Děkuji za tip, také jeden: Směs bezlepkové mouky, MARKS SPENCER - oddělení potravin, vyrobeno ve Spojeném království, cena 79,90 Kč, také stojí za to ochutnat již bezlepkový chléb - toustový i klasický - upečený, cena sice cca 117 Kč, ale dceři chutná a vydrží i po rozbalení několik dní čerstvý, v oddělení potravin mají často 20% - 70% slevy, včetně potravin bezlepkových, tedy když budete mít cestu okolo, určitě to za návštěvu stojí.

        • vlocka5555
          vlocka5555, 23.6.15 17:57:42  
           

          tak to na menším městě nemáme šanci...
          a 117 korun za chleba je teda fakt hodně

          • a.l.tereza
            a.l.tereza, 9.8.15 19:20:18  
             

            ..měli slevu, 35,- kč za jeden, tak jsem jich koupila víc a dala do mrazáku, rozmražené jsou za pár minut a stále čerstvé

            • monkei
              monkei, 9.8.15 23:43:39  
               

              Tak ze by se ted vyplatila navsteva Spencera?

              • a.l.tereza
                a.l.tereza, 10.8.15 18:34:16  
                 

                mají tam slevy průběžně, i na bezlepkové sušenky, polévky a pod., chodím na Nový Smíchov na Anděl a vždy je co koupit

                • monkei
                  monkei, 10.8.15 18:41:04  
                   

                  Jo, ty jejich susenky jsem slysela jak si nekdo hrozne chvalil, ze jsou moc dobry

                • monkei
                  monkei, 10.8.15 18:42:34  
                   

                  Kdy jsi tam prosim te kupovala ten bezlepkovy chleb :15: ?

                  • a.l.tereza
                    a.l.tereza, 10.8.15 23:32:27  
                     

                    Já už nevim, jen že dnes to nebylo. :1:

  • Dopaminka
    Dopaminka, 30.3.15 15:25:01  
     

    Jak je to s glutamátem v potravinách? Může se?
    A co psyllium? Tam není lepek? Chtěla bych ho zkusit brát.

    • vlocka5555
      vlocka5555, 30.3.15 16:02:05  
       

      záleží na tom, z čeho ho udělají.. někdy se totiž vyrábí z obilného škrobu, což může být problém...
      obecně bych se mu vyhýbala, ostatně i kdyby bezlepkový byl, není to nic zdravého :1:

    • jmsw
      jmsw, 2.6.15 12:58:44  
       

      Psyllium je čistá rostlinná vláknina, která je z 99,9% nestravitelná. Bere se pro pročištění střev, u celiakie je velice vhodná. Je to něco podobného, jako když pes či kočka požírají trávu.
      O glutamátu se hodně dočteš tady: http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek/E621 nebo http://cs.wikipedia.org/wiki/Glutaman_sodn%C3%BD

  • Dopaminka
    Dopaminka, 27.3.15 10:53:13  
     

    Jak to máte s cestováním? Berete si s sebou bezlepkové pečivo?

    • jmsw
      jmsw, 27.3.15 15:07:14  
       

      Určitě ano, nikdy nevíš, jestli bude v místě dostupné. Na druhou stranu Tě na různých místech dost překvapí šířka sortimentu, která v běžných marketech není. A tím nemyslím zdravé výživy. Ostatně tam ani nekupuji. Je to tam většinou o 100% dražší :10:

    • vlocka5555
      vlocka5555, 27.3.15 15:09:21  
       

      podle toho, na jak dlouho..
      na kratší výlet radši sušenky, zeleninu, ovoce..
      na delší balené vakuované pečivo, to naše domácí nemá moc výdrž, většinou se rozdrobí

      • Dopaminka
        Dopaminka, 27.3.15 15:13:20  
         

        Já jsem právě docela znechucena konzistencí a nijakou chutí bezlepkového pečiva a těstovin.
        Upekla jsem si svůj bezlepkový chleba, koupila bezlepkovou bulku...to se nedá jíst. když to hodně zajím jogurtem apod., tak to jde. Ale drolí se to, je to suché a bez chuti.
        Když nejím pečivo vůbec, mám hlad.

        • Dopaminka
          Dopaminka, 27.3.15 15:13:51  
           

          Ale asi si zvyknu. :4:

        • vlocka5555
          vlocka5555, 27.3.15 15:21:54  
           

          nijaká chuť? to mi nepřijde, zkus jinou značku, pokud seženeš.. mně třeba vůbec nechutná pečivo od Shcaru, je drahé a oni do všeho dávají vlastně jen škrob, takže je to fuj.. ale sušenky jsou od nich dobré..
          a těstoviny si měla jaké? amaranthové jsou bez chuti, doomáčky jsou dobré.. a kukuřičné mi nepřijdou, že by byly bez chuti..
          rýžové nudle jsou dobré se zeleninou..

        • monkei
          monkei, 27.3.15 15:34:40  
           

          Těstoviny mají nijakou chuť? Naopak s těstovinama mi přijde, že jsme na tom ještě dobře, kukuřičné nechutnají špatně :2: horší je to s chlebem, ten kupovaný se většinou nedá jíst, z těch kupovaných mám vytipované asi tak 2 druhy (a zrovna od Schaer :2: ), které jsem ochotná sníst, zbytek mě neláká už od pohledu :15: a pokud máš topinkovač/toastovač, tak tím líp :4:

      • Dopaminka
        Dopaminka, 27.3.15 15:14:36  
         

        Cestuji docela často (3-4krát do měsíce) na dva až 4 dny.