Veganství

Otevřená diskuze | Kategorie: Gastronomie
east.asia.pride (2016-12-07 20:51:20)herbertboss (2016-12-01 14:40:04)talk (2016-11-16 15:57:47)speranza57 (2016-11-10 21:14:34)shane (2016-10-06 17:59:57)Zdebra (2016-08-21 16:08:07)nordic.pride (2016-08-16 22:58:32)lera (2016-06-03 10:38:12)Eseter (2015-07-21 18:35:56)roman.espanol (2015-05-13 00:03:46)Cho (2015-05-01 00:45:08)pitralona (2015-03-22 22:42:45)ramira (2015-02-14 19:38:53)asdfdfas (2015-01-08 08:24:38)aneysify (2014-12-23 08:30:08)Erik.Green (2014-12-16 16:42:16)Ravabi (2014-08-18 17:17:37)payonc (2014-07-24 20:17:13)Heavyporn (2014-07-16 19:21:44)Polly (2014-02-24 00:43:44)Yasminn.Vi (2013-12-26 20:49:01)cinnamon.girl (2013-12-05 19:48:18)Lauruut (2013-11-19 16:43:23)
Veganství
Založeno: 15. 10. 2013 | Příspěvků: 97 | Členů: 25
Správci: speranza57 (hlavní)

Vše o veganství...

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!


  • speranza57
    speranza57, 26.6.16 14:24:47  
     

    Upekla jsem synovi buchtu, normální klasiku z polohrubé mouky, vody, oleje atd., přidala jsem nasekané ořechy a brusinky, rozmačkaný banán, kakao. Upekla jsem to a nahoru nalila vanilkový pudink s jablky. Měla jsem v mrazáku nastrouhaná jablka, tak jsem z nich vymačkala šťávu, odměřila objem a dolila vodou na cca 0,85 l (na 2 pudinkové prášky). Ta jablka jsem uvedla do varu, přidala cukr, citronovou šťávu a kůru a nalila jsem do nich dva vanilkové pudinky rozmíchané v té odměřené šťávě s vodou a s cukrem. Pěkně to ztuhlo a je to moc dobré.
    Pamatuji se, že jsem to kdysi dělávala z piškotů....vrstva piškotů, vrstva jablečného pudinku atd., na talíři se to potom zdobilo šlehačkou.

    • talk
      talk, 26.6.16 14:32:51  
       

      No vidis, jak jsi sikovna. Uplna ultra veganka. :1: :4:

  • speranza57
    speranza57, 2.5.15 09:45:05  
     

    Nikdo nic nepíše.......včera jsem klukovi usmažila takové květákové placky.....udělám z Hrašky a z trošky hladké mouky těstíčko, do něj nahrubo nakrájím květák a pořádně promíchám, aby se tím těstíčkem obalil každý kousek květáku. Potom to kladu na pánev do oleje, placky velké asi jako dlaň, ono to celkem drží pohromadě, ale musí být na začátku ten olej rozpálený, aby se to dobře spojilo.
    Měl k tomu domácí tatarku z bílého tofu.....rozmixuju ho s trochou vody a rostlinného mléka a s olejem. Dochutím jako klasickou tatarku, ale teď jsem tam přidala i trošku Tahiny a bylo to moc dobré.

    • east.asia.pride
      east.asia.pride, 10.5.15 15:36:27  
       

      Já měl dnes mrkev, tofu v chilli omáčce a bagetu nakrájenou na plátky.

      • speranza57
        speranza57, 10.5.15 22:54:50  
         

        Včera jsem klukovi upekla brambory s červenou řepou.....řepa na tenké plátky, brambory na o něco silnější plátky, cibule ta tenčí kolečka a vrstvím do remosky (do pekáče). Každou vrstvu brambor i řepy lehce pomašluju olejem, osolím a opepřím. Nahoru brambory a potom už se to jen peče.
        Ze zbytku řepy jsem naložila "karpáčo". :15:

  • talk
    talk, 31.12.14 23:50:35  
     

    Zdravy a Stastny Novy Rok!!!

    • speranza57
      speranza57, 2.1.15 02:17:43  
       

      Nápodobně všem diskutníkům ! :15:
      První oběd v novém roce byl grenadýrmarš, synátor si k němu osmahnul na pánvi pár žampionů a několik růžiček brokolice.

  • epickymaservkv
    epickymaservkv, 18.11.14 21:03:15  
     

    Dobrý večer,
    je pro lidi s krevní skupinou 0 vhodné být vegetariány či vegany?
    Porůznu se píše, že je veganství pro lidi s nulkou nevhodné nebo se nedoporučuje.

    • herbertboss
      herbertboss, 18.11.14 21:07:55  
       

      nikdy jsem o tom neslyšel.. myslím, že je to vhodné pro kohokoliv s upřímným zájmem

      • epickymaservkv
        epickymaservkv, 18.11.14 21:11:47  
         

        Dík. Přiznám se, že nulku mám (aspoň soudě podle krve rodičů) a zvažuji přejít na tenhle způsob stravování. Ne skokem, ale postupně.

        • herbertboss
          herbertboss, 18.11.14 21:14:01  
           

          to je rozumné, žádné násilí :4:
          já jsem krev vůbec neřešil

          • epickymaservkv
            epickymaservkv, 18.11.14 21:19:57  
             

            Přiznám se, že už jsem kdysi poctivě rok maso nekonzumoval a necítil jsem se nijak hůř, spíš naopak. Tak nějak lehčejc celkově, líp to napsat neumím.
            Jak dlouho se takhle stravuješ?

            • herbertboss
              herbertboss, 18.11.14 21:32:13  
               

              za chvíli čtyři roky, i když úplný vegan nejsem ani si tak neříkám, u mě to lehčej znamená asi dvacet kg.., ale strava není všechno, bez pohybu a dobře míněné vůle, dle mého :2:

              • epickymaservkv
                epickymaservkv, 18.11.14 21:34:46  
                 

                jj.. máš pravdu, budu se muset začít hlavně víc hýbat..

    • michalborek
      michalborek, 18.11.14 21:33:36  
       

      Každý člověk má jiné predispozice, které se navíc posunují s věkem a i životním stylem či ročním obdobím. Krevní skupina je jedním z ukazatelů ne však jediným, ale přesto neexistuje člověk, co by nenašel nějakou veganskou stravu, která by vyhovovala jeho tělu, ale to neznamená, že jakákoliv veganská strava je vhodná pro kohokoliv. Nejsem ale nějaký mega-odborník v Ajurvédě, či TČM, které tohle poměrně hodně řeší, západní medicína bohužel tuto tradici ztratila, přestože tento individuální přístup znala také od Hippokrata. Každopádně zkoušej a pozoruj jak tělo reaguje a neb to je nejlepší zpětná vazba a počítej, že si budeš jídelníček nějakou dobu stavět, aby byl optimální pro tebe.

      • michalborek
        michalborek, 18.11.14 21:34:36  
         

        PS: Mám také nulku :D

      • epickymaservkv
        epickymaservkv, 18.11.14 21:41:12  
         

        Dík, trápívá mě dna, tak snad se vyhnu čočce a fazolím. A fazole mám docela rád, hm.

        • hucurajda
          hucurajda, 19.11.14 07:42:43  
           

          ... a brokolice dělá při dně taky pěknou paseku.

          • Radek
            Radek, 20.11.14 20:08:45  
             

            Dík, tak uvidíme. Vyřadil jsem z jídelníčku maso.

            • michalborek
              michalborek, 20.11.14 20:57:53  
               

              Držím palce a z mého pohledu není špatné zařadit i hodně raw stravy, ne tedy jako že fanaticky s přístupem, že vše musí být raw, ale řekl bych, že právě u vegan jídelníčku je to víc poznat, když je strava převážně nevařená a čerstvá.

              • Radek
                Radek, 20.11.14 21:55:30  
                 

                Nechci být veganem. Prostě maso ne. :4:

                • michalborek
                  michalborek, 20.11.14 22:02:44  
                   

                  Škoda, ale tak vše má svůj čas :2: :4:

                  • Radek
                    Radek, 20.11.14 22:03:31  
                     

                    Jj.. :15:

                • hucurajda
                  hucurajda, 21.11.14 09:20:06  
                   

                  No já maso nejím 12 let, ale jsem stará bába, ale čistý vegetarián nejsem, jím ryby, snažím se nejíst nic z mléka, ale nabourává mi to nespavost, na tu když se polknou 2 lžíce bílého jogurtu, tak se spí jak mimino a jím vajíčka, přesto, že jsem četla, že snězení 1 vajíčka, je jako vykouření 10 cigaret, v 70 holt ta pená vůle chybí

                  • Radek
                    Radek, 22.11.14 20:19:08  
                     

                    Chybí vůle vzdát se kouření anebo vajec?

                  • hucurajda
                    hucurajda, 23.11.14 06:22:35  
                     

                    Při kouření 60 cigaret denně jsem to zapíchla po operaci štítné žlázy v roce 1977, ale nedokáži se zbavit té chuti na vajíčka

                • nevimzevim
                  nevimzevim, 23.11.14 17:11:25  
                   

                  tak přijď na Vegetariánství, jestli chceš ... ryby nejsou pro klouby taky nic moc, to už radši možná kuřecí, i když to sem nepatří, a každé tělo navíc reaguje lehce odlišně ..

  • michalborek
    michalborek, 26.10.14 21:10:01  
     

    Sdílím z FB: Vznikla - https://www.facebook.com/veganskaspolecnost

  • Ravabi
    Ravabi, 18.8.14 15:51:29  
     

    http://e-petice.cz/petitions/petice-za-zruseni-rodea-v-cesku.html

    Už jste podepsali? :)

    • hucurajda
      hucurajda, 18.8.14 18:39:08  
       

      Podepsali

      • hucurajda
        hucurajda, 5.9.14 08:37:56  
         

        "Parek v rohliku"
        Mrkev se oloupe , ovari 6-8 min, vynda z vody a ochladi se ve studeny. Smicha se ¼ hrnku sojovky, ¼ hrnku vody, 1 lzice ryzoveho octa, 1 lzice sezamoveho oleje (nebo normalniho oleje), ½ lzice jablecnyho octa, dva strouzky rozmackanyho cesneku, ¼ kavovy lzicky susenyho zazvoru, ¼ lzicky pepre a nakrajena cibule. Necha se to v misce marinovat pres noc nebo az 24 hodin a pak se to hodi na panvicku nebo gril, to si myslim, ze ta marinada zni dobre na jakoukoli zeleninu, ale oni z tech mrkvi delaji "parky” :o) a prdnou to na housku s horcici nebo kecupem

        • hucurajda
          hucurajda, 22.9.14 08:28:50  
           

          Kdysi jsem tu psala recepis na "sýrovou omáčku", která byla z vařených brambor, no jo, ty nejsou vždy po ruce, tak jsem včera zkusila jinou - osmahne se cibulka, česnek, přidájí se kvasnicové lupínky, sůl, pepř, trochu se to ještě osmahne, přidá se mléko, já měla v lednici zbytek mandlového, míchá se to, ono se to rozteče do konzistence rozteklého sýra a přidá se hořčice, má se dávat dijon, já dala naší normální, ale ne moc, aby to nebyla pak jen výrazná chuť hořčice a naplácala jsem si to na upečenou "fašírku" z kadeřábku, sojové drti (po dlouhé době), spousty koření a místo vajec jsem nastrouhala jablka a namočeného rohlíku v mandl. mléce a chutnalo to.

          • speranza57
            speranza57, 23.9.14 09:13:09  
             

            Maru, já jsem včera usmažila pár bramboráků, místo vajec jsem tam nasypala hrašku a to ti je táááák dobrý !!! :15:
            Moje máti smažila bramboráky na sádle a na obyčejné železné pánvi, měla vždycky ty okraje nádherně křupavé. Já tu křupavost zaboha nejsem schopná na těch teflonových pánvích docílit (ani na keramické), ale s tou hraškou to bylo fakt bezvadně křupavé !

            • hucurajda
              hucurajda, 23.9.14 14:47:14  
               

              Hrašku mám ráda, já jsem ráda, že už i tady u nás dostanu koupit kokosový olej a nemusím ho jen objednávat na netu, mužovi do křupavých bramboráků dávám trošku tvarohu a krásně to křupe.

              • speranza57
                speranza57, 23.9.14 19:57:40  
                 

                Někdo radil místo mouky dávat strouhanku, ale mám jen z rohlíků a rohlíky nejsou veganské. Tady v obchůdku visí složení nebalených pekařských výrobků, tak jsem si to půjčila a oskenovala. To by se jeden divil, co do toho pečiva cpou. :8:
                Ale prodávají tady chleba z Bílovic, je kváskový bez kvasnic, tak ten kupuju a syn ho jí.
                To jsem ti říkala, že se syn dal na veganství ? :15:

                • hucurajda
                  hucurajda, 24.9.14 10:10:30  
                   

                  To jsi mi neříkala, no nám se blíží Kačka na návštěvu domů, tak už si dělám soupis, co jí budu vařit, vařit pro vegany je trošku složitější, copak já jsem v důchodu, tak mám na vše hafo času, ale Ty při své náročné práci to máš určitě dost těžký

    • Radek
      Radek, 20.11.14 20:12:06  
       

      A co myslivci, je nějaká petice za jejich zrušení?

  • hucurajda
    hucurajda, 18.8.14 08:53:24  
     

    Dneska mají v Normě za přijatelnou cenu kokosové mléko, ne že by to bylo extra levné, ale nějaká kačka se ušetří, kdo ho má rád, já tedy ano

  • ramira
    ramira, 17.4.14 19:45:23  
     

    ahoj tak co už máte upečenýho beránka? Já budu mít letos poprvé veganskýho a už se na něj těším. A vůbec znáte nebeské dortíčky?
    https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1.0-9/10177327_779286535417113_4629156637695593101_n.jpg§

    • Eseter
      Eseter, 17.4.14 21:51:31  
       

      kdybych měla formu beránka, tak jdu hned péct ;)
      ale mohla bych zkusit třeba mazanec...

    • hucurajda
      hucurajda, 22.4.14 08:41:40  
       

      Mně se to neotevřelo, že stránka neexistuje

  • ramira
    ramira, 13.4.14 20:49:43  
     

    Koupila jsem si mořskou řasu. A ted přemýšlím do čeho ji dám. V čem ji máte nejraději vy?

    • otilrak
      otilrak, 13.4.14 22:14:05  
       

      sushi :1:

      • ramira
        ramira, 13.4.14 22:27:50  
         

        tohle právě není ten plát ale jsou to nudličky...

        • shane
          shane, 13.4.14 22:30:59  
           

          Já to dávám do polívky z mungo fazolí a ještě do mrkvovo-hrachový kaše.

        • Acha
          Acha, 20.4.14 01:38:39  
           

          jdou dát prakticky všude... co třeba zkusit rizoto :4:

  • ramira
    ramira, 7.4.14 20:50:14  
     

    kupujete si kokosové mléko? a co s ním děláte?

    • otilrak
      otilrak, 7.4.14 23:19:52  
       

      Vyrábím vlastní a používám prostě místo normálního. :15:

      • speranza57
        speranza57, 8.4.14 10:57:58  
         

        Tak nahoď recept, jak ho vyrábíš, ne ? :15: Zbyl mi pytlík strouhaného kokosu od vánoc, tak bych ho mohla zužitkovat a přátelům-veganům uvařit nějakou dobrotu.

        • otilrak
          otilrak, 8.4.14 12:31:51  
           

          Vše je tady: http://www.rostlinna-mleka.cz/ :4:

          • speranza57
            speranza57, 8.4.14 13:22:18  
             

            Bezva, díky ! :15:

          • Eseter
            Eseter, 8.4.14 13:30:03  
             

            Jéé taky děkuju! Brzo vyzkouším, poslední dobou s mléky experimentuju. :D

            • hucurajda
              hucurajda, 22.4.14 08:40:57  
               

              Zkoušela jsem, nejsem asi tak šikovná, to kupované, přesto, že je v plechu, tak mi chutnalo víc

    • speranza57
      speranza57, 8.4.14 10:56:11  
       

      Nekupuju, ale myslím, že se dá použít i do nějakých thajských nebo indických jídel.

      • hucurajda
        hucurajda, 22.4.14 08:38:51  
         

        Do všeho, nejlepší krupičná kaše z něj co znám a do houbovobramborového ragú je vynikající, jen má jednu vadu, že je drahé, vždy čekám na slevy a do bezkofeinového kafe vynikající, jsem asi rozmlsaná, když se otevře, tak nahoře je pevná masa a to když se nabere lžičkou a šoupne do pusy, mana nebeská :1: