IQ - Inteligence

Otevřená diskuze | Kategorie: Společnost
radkojaga (2017-04-28 08:00:52)Jessie (2017-04-07 16:07:01)andie418 (2017-04-06 16:40:32)sirStanley (2017-03-20 17:20:55)metal-warrior (2017-03-20 17:10:37)minoki (2017-03-19 22:05:58)DalkoT23 (2017-03-19 20:14:37)mat.yz (2017-03-19 19:20:52)NGC6543 (2017-03-17 19:23:12)Mimiane (2017-03-03 01:07:14)BaronQ (2017-02-08 02:22:21)Marieta (2017-02-06 22:45:33)Nessy (2017-02-05 22:30:51)Hlavac.jan (2017-01-13 00:57:37)Falkon.Nightsdale (2017-01-01 18:28:14)IDDQD (2016-12-18 21:35:35)mistr-flanwen (2016-11-22 18:10:24)Gee (2016-06-19 00:24:29)Yggdrasil (2016-05-06 22:44:22)chenrezig777 (2016-04-29 03:03:08)Abdul.Sonka (2016-01-14 16:21:48)Rusalka (2015-11-11 09:59:56)rakapka (2015-09-13 13:48:39)
IQ - Inteligence
Založeno: 12. 10. 2013 | Příspěvků: 5 424 | Členů: 27
Správci: metal-warrior (hlavní)

O inteligenci i umělé inteligenci. O mozku, nervovém systému a vlivech na něj. O všem konstruktivním.

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!


  • metal-warrior
    metal-warrior, 14.3.17 07:59:30  
     

    Zdravím všechny přítomné. Nějakou dobu se to tu moc nepohlo a tak jsem se rozhodl pro zájemce oživit jedno už proběhlé téma Alzheimerovy choroby (AD).
    Nicméně tentokrát se ponořím trochu do příčiny proč se lidem vůbec může něco takového stát. Společně jsme tu proprali genetické dispozice nebo přiměřenou mentální zátěž po celý život.
    To jsou všechno ale faktory, které ovlivňují průběh nemoci, nejsou však její příčinou.
    AD je onemocnění mozku, které člověka ohrožuje nejen na životě a je na předních místech tabulky na co lidský druh nejvíc umírá, ale také velmi značně ovlivňuje kvalitu života.
    Narovinu, přímá příčina není ještě s jistotou známa, nicméně, protože jde o poměrně časté onemocnení, vypozorovalo se, že určitým lokalitám se tato nemoc jednoduše vyhýbá. Lokality všude možně po světě, v Japonsku nebo i USA.
    Když se zkoumalo co mají tyto lokality společné, zjistilo se, že jde vyloženě o spolky nebo celé kultury s nízkou hladinou LDL cholesterolu.
    Dodatečné výzkumy potvrdily, že opravdu lidé s AD mají všichni vysoký cholesterol. Příčina nebo následek?
    Dalším faktem je, že LDL cholesterol je jedinou příčinou aterosklerózy, degenerativního onemocnění cévního systému, která je hlavní příčinou kardiovaskulárních chorob, které jsou na prvním místě příčin, proč lidstvo umírá.
    Když cholesterol dokáže zablokovat průtok krve do srdce a kdekoliv jinde v těle, celkem pochopitelně to může dělat i v mozku který vyžaduje silné zásobování krví.
    A zablokování průtoku krve do mozku ovlivňuje jeho činnost. Nedostatečné zásobování kyslíkem energeticky nejnáročnění tkáně v těle způsobuje rozpad buněk (podle již dříve zmíněné Kleinbergovy rovnice).
    Pro ilustraci snímek cév v mozku zdravého člověka http://atvb.ahajournals.org/content/atvbaha/23/11/2055/F2.large.jpg a níže snímek cév v mozku člověka s AD.
    Poměrně nedávno se prohlásilo, že jsme schopni předpovědět propuknutí AD cca 15let dopředu na základě výskytu plaku a degenerativních změn cévního systému v mozku.
    Nezávisle na tom mnoho průzkumů ukázalo, že nějakou formu cévní degradace má už většina desetiletých dětí.
    Vysoký cholesterol se tak jeví jako přímá příčina AD.

    • radkojaga
      radkojaga, 14.3.17 09:19:30  
       

      no fujtajbl, to je hnus ty obrázky. ale jako úvaha zajímavé. je ale možné že alzheimer vzniká i u lidí s nízkým LDL cholesterolem. nebo ne?

      • metal-warrior
        metal-warrior, 14.3.17 09:38:19  
         

        Nejsem si vědom žádného pozorovaného případu.
        Ale co je vlastně nízký LDL cholesterol? Stanovená optimální hranice je mezi 50 a 70 mg/dl což má tak 1% populace.

      • metal-warrior
        metal-warrior, 14.3.17 09:48:23  
         

        Abych ale nezazdil pointu, vážné poškození cévného systému aterosklerózou se spojuje s hladinou LDL cholesterolu cca od 135 mg/dL

        • radkojaga
          radkojaga, 14.3.17 09:51:19  
           

          reagovala jsem spíše na to, že moje teta prokazatelně zemřela na Alzheimera. byla neskutečně vyhublá, fakticky jen chodící kostra potažeená kůží ale mimořádně aktivní (vyučená elektrikářka), celý život pracovala manuálně. nedovedu si představit jak má vysoký cholesterol, když na sobě neměla vůbec žádný tuk.ale třeba se ji ukládal v cévách a jinde ne.

          • metal-warrior
            metal-warrior, 14.3.17 10:08:30  
             

            Dobrá poznámka.
            Lidé mohou mít vysoký cholesterol i s nízkou mírou podkožního tuku. To je i celkem běžné.
            Ten je způsoben nadbytkem nasycených mastných kyselin, které člověk nedokáže trávit a metabolizovat v energii. Ty se pak ukládají v cévním systému a snižují průtok.
            Toho lze dosáhnout například stravou s velkým obsahem nasycených kyselin a zároveň s malým množstvím kalorií.
            Nízkou hladinou HDL cholesterolu s přispěním genetických dispozic.

          • metal-warrior
            metal-warrior, 14.3.17 10:12:18  
             

            Sice se to zdá v dnešní době zvláštní, ale může být člověk který trpí nadváhou a zároveň má nízký LDL cholesterol.
            Protože to jsou dvě různé věci, společně se vyskytují především proto, že vysokokalorická jídla většinou obsahují i velký podíl nasycených tuků.

            • radkojaga
              radkojaga, 14.3.17 14:37:05  
               

              to by ale nemělo souviset, jestli správně chápu princip tvorby cholesterolu. Ten se netvoří přímo z tuků (nasycených či ne) jako spíše ze základních aminokyselin, které vznikají dokonalým rozložením stravy (tuky i bílkoviny) na jednotlivé základní stavební kameny.

              • radkojaga
                radkojaga, 14.3.17 15:23:39  
                 

                ale přiznám se, že jako amatér se raději informuji. teba tady je velmi podrobný článek, důležité je mít i dostatek HDL který odvádí cholesterol z buněk.
                http://galenus.cz/clanky/vyziva/tuky-cholesterol

              • metal-warrior
                metal-warrior, 14.3.17 16:07:41  
                 

                Tělo si samo vytváří cholesterol který je pro život člověka potřebný.
                Optimální hladina je mezi 50 a 70 mg/dl. S hodnotou 50mg/dl se i rodíme a není žádný větší důvod proč by měla v průběhu věku vzrůstat.
                Zároveň je to i hladina při které nejsou pozorovány žádné formy aterální degradace.
                Hladinu cholesterolu zvyšuje především naše strava. Konzumace cholesterolů samotných a nasycených mastných kyselin (popřípadě transmastných kyselin). Respektive to dokáže zvedat pouze lipidní sloučeniny, které jsou především z živočišných produktů.

                Například kouření má neblahý vliv na aterosklerózu, ale není příčinou vysokého cholesterolu.
                Cholesterol nezvyšují ani kalorie. Nezvyšují ho sacharidy, proteiny ani většina rostlinných tuků.
                Podkožní tukové zásoby jsou důsledkem většího přijmu energie/kalorií v poměru s vydanou energií. Tedy přebytečná energie se ukládá do tukových zásob.
                Z toho plyne, že takový vegan čistě na rostlinné stravě s vysokým příjem kalorií může mít velké podkožní zásoby tuku s nízkou hladinou cholesterolu.

                • radkojaga
                  radkojaga, 14.3.17 17:08:54  
                   

                  ale tam píšou (v článku), že není důležitý jen přívod cholesterolu nýbrž i jeho odvádění. že problémem hromadění cholesterolu a vzniku plátů je nedostatečný odvod

                  • metal-warrior
                    metal-warrior, 14.3.17 17:42:28  
                     

                    V tom článku se nepletou.
                    Všimni si terminologie a způsob výkladu který záměrně používám.
                    Například "...cholesterolu zvyšuje PŘEDEVŠÍM naše strava..."

                    A tak je to i pravda. Pro udržování bezpečné hladiny LDL cholesterolu je mimo jiné nutná i hladina HDL cholesterolu. Takže jsou případy, kdy LDL cholesterol je vysoký kvůli nízké hladině HDL. Nebo daný člověk má genetickou dispozici k vyšší hladině LDL.
                    Ale to zásadní je, že to jsou výjimečné případy.
                    Ikdyž vše v těle funguje tak, jak má a máme optimální hladinu HDL, 99,9% příčin zvýšeného LDL cholesterolu je složení stravy.

                  • radkojaga
                    radkojaga, 14.3.17 18:13:22  
                     

                    myslíš že to je 99,9%?

                  • metal-warrior
                    metal-warrior, 14.3.17 23:15:56  
                     

                    z celkové populace? Vztažně k optimální hladině LDL?
                    To bude i 99,99%

                  • radkojaga
                    radkojaga, 15.3.17 07:54:32  
                     

                    že 99,99% příčin zvýšené hladiny LDL je způsobeno stravou. myslím to tak že žádné jiné příčiny (kromě stravy) nejsou. Třeba nedostatek pohybu, genetika, stres, zvvýšený věk etc

                  • metal-warrior
                    metal-warrior, 15.3.17 11:56:48  
                     

                    Tyhle faktory se neblaze podílí na hladině LDL. Ale Nejsou příčinou.
                    Postupem věku se zpomaluje metabolismus, zkracují se polymery a některé tkáně se opotřebovávají atd. To má vliv i na metabolismus cholesterolu, ale při správné stravě se zvyšovat nebude.
                    Genetická dispozice. Tohle si hodně lidí rádo zaměňuje za příčinu. Ve skutečnosti to je pouze náchylnost a k projevení se musí dodat nějaký spouštěč/příčina.
                    Nedostatek pohybu taky nezpůsobí vysoký cholesterol a stejně tak ani stres.

                  • mat.yz
                    mat.yz, 16.3.17 19:12:53  
                     

                    warior: zde bych si netroufla říct,že stres,nedostatek pohybu nemá vliv na hladinu cholesterolu. Když se člověk hýbe, v menší míře urychlí metabolismus a odbourávání ...samozřejmě strava hraje markantní rozdíl. Ale zase někdo může nezdravě jíst a cholesterol má ok.

                  • metal-warrior
                    metal-warrior, 16.3.17 20:22:46  
                     

                    To máš pravdu :2: Musíš se víc zaměřit na znění vět.
                    Pohyb, stres, atd. NEZPŮSOBUJE vysoký cholesterol. Ale neblaze ovlivňuje jeho hladinu (to bylo řečeno).
                    Avšak bez ohledu na pohyb, stres, genetiku, kouření a všechny ostatní faktory, při správné stravě se cholesterol NEZVEDNE.

                    S druhou částí asi nemohu tak úplně souhlasit. Jak jsem psal, stanovená zdravá optimální hranice cholesterolu je mezi 50 a 70mg/dl. Ale takové hranice dosahují prakticky pouze lidé, jen na rostlinné stravě. Viz jedna z četných studií https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17364116

          • NGC6543
            NGC6543, 15.3.17 15:19:22  
             

            Ano, Radko, znám z širšího příbuzenstva také případ Alzheimera, kdy postiženou osobou byl člověk celoživotně spíše štíhlý až vyhublý. Ale Metal-Warrior vysvětluje dál... Jen jsem chtěla přidat vlastní poznatek k tomu Tvému.

            • radkojaga
              radkojaga, 15.3.17 15:23:16  
               

              proto jsem trochu z matalova rozboru zmatená, nevím zda z toho odvodit že lidé si mohu z 99,99% za vyšší LDL sami a to tím co jí. TEdy skladbou jídelníčku.

              • metal-warrior
                metal-warrior, 15.3.17 16:19:23  
                 

                Nevím co konkrétně tě mate...

                Pro zajímavost, člověk je jediný tvor který má a umírá na vysokou hladinu cholesterolu.
                Ve studii 2012 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3603726/ dosáhli vysokého cholesterolu u býložravců tím, že je krmili živočišnou stravou. Ovšem u masožravců nebo všežravců nebylo možné dosáhnout vysokého cholesterolu.
                Raduš pokud najedeš na ten odkaz který jsem teď vypsal, sjedeš malinko níž a otevřeš si hned první tabulku "Figure1" Jsou tam vypsány příčiny aterosklerózy, kde se vyloženě vylučuje mezi příčinami stres, kouření, nadváha, genetika, cukrovka, nízká aktivita atd.

                • radkojaga
                  radkojaga, 15.3.17 16:22:22  
                   

                  díky, našla jsem si to. Opravdu to tam tak píšou. :2:

    • NGC6543
      NGC6543, 15.3.17 08:13:20  
       

      Asi před 3 roky na popud kolegyně (otec byl primářem nemocnice a kamarádka vystudovala chemii) jsem se zajímala o možnost vzniku Alzheimerovy nemoci, a to hromaděním hliníku v lidském mozku. Do té doby mě bohužel nenapadlo hlídat si složení například deodorantů, většina nebo téměř všechny deodoranty kromě snad jediné nebo dvou výjimek obsahují hliník. Mám na mysli produkty, které se vtírají do pokožky.
      Ovšem, jak dále si teď pro připomenutí čtu jinde, "aluminium je obsaženo v očkovacích látkách a rovněž ve vakcínách proti chřipce. S největší pravděpodobností je v USA i ve vodě z kohoutku. Nachází se v potravinách dovážených z Číny, dokonce i ve schválených biopotravinách přivezených z této oblasti. Kolik aluminia denně přijmeme, věnujeme tomu pozornost? Kovy jsou vůbec zajímavá věc, železo ukládané do srdeční tkáně, se podílí na vzniku srdečních onemocnění, aluminium v mozku může způsobit vznik Alzheimerovy nemoci nebo klinického šílenství, přítomnost rtuti v mozku zase poruchy autistického spektra, olovo v kostech může narušit produkci erytrocytů (červených krvinek ) a dokonce i leukocytů (bílých krvinek)."
      Z toho důvodu si tedy od té doby kupuji sice čichově méně výrazný deodorant, ale je jediný pro ženy bez aluminia, který se mi podařilo objevit. Také nádobí jako příbory, talíře, hrnce a hrnečky si hlídám, určitě ne přehnaně úzkostlivě, ale nevidím důvod, když existuje přinejmenším podezření na škodlivost množství určitých látek v daných věcech, abych se jimi obklopovala či dokonce je dobrovolně vtírala do vlastní kůže.

      Snad pro zajímavost, moje dcera rovněž někdy tak před 3 roky v rámci středoškolské seminární práce spolupracovala s jednou pražskou nemocnicí na diagnostice Alzheimera, i když bohužel se nepodařilo této kolektivní snaze přinést nový nástroj do psychodiagnostické klinické praxe. Jinak, dodnes se příčiny této choroby nepodařilo objasnit, jak výše sám zminujete.

      • metal-warrior
        metal-warrior, 15.3.17 11:02:17  
         

        Pěkná reakce.
        Jen na okraj, denní příjem železa je nutný pro život. Tělo využívá schopnost železa vázat na sebe kyslík ve sloučenině hemoglobin. Nedostatek železa vede k anémii - chudokrevnosti, kterou trpí velká část populace.(aby se tu pak někdo nezačal vyhýbat železu :-) ) Ale k věci.
        Hliník je jeden z nejčastějších kovů, které se kolem nás vyskytují. Lze jej najít v půdě i přirozeně ve stravě. Od určitého množství je hliník pro tělo toxický. Může narušit funkčnost některých buněk a poškodit celé tkáně. Proto se přirozeně domnívá, že obsah hliníku v mozku může způsobit rozklad neuronových vazeb, tak jak jde vidět u AD. Některé analýzy mozku s AD dokonce prokázaly obsah hliníku.
        Problém s AD je, že nastává komplexní řetězová reakce, kde nevíme co je přesně příčina a co následek.
        Je prokázáno že vysoké dávky hliníku jednoznačně mohou poškodit funkce mozku. Nicméně z mechaniky funkčnosti se od teorie hliníku jako příčiny AD pomalu ustupuje.
        To podporuje i studie http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304394097009403 kdy u nemocných AD se nevyskytuje žádný hliník a následně i novější http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/030439409190158P u nemocných AD nebyl objeven žádný výskyt hliníku v mozku.

        • NGC6543
          NGC6543, 15.3.17 15:15:33  
           

          Děkuji mnohokrát za reakci, oba odkazy jsem si otevřela a přeložila. Zaujala mne u nich datace, tedy : únor 1991 a leden 1998 - pokud se nemýlím. Nejsem výzkumník ani lékař, nemohu tedy nic posuzovat. Avšak, je-li jen podezření na případnou souvislost hliníku s Alzheimerovou chorobou, raději se budu mít na pozoru, alespoň tam, kde dokážu věci ovlivňovat. Jen pro zajímavost dodám následující odkaz, kde se píše, že již v roce 1885 se prokázalo na zvířatech, že hliník je neurotoxický a způsobuje podobné změny a úbytek nervové tkáně, jaký je zaznamenán u pacientů s Alzheimerovou chorobou :

          http://www.mynatureproduct.com/hlinik-muze-byt-pricinou-alzheimerovy-choroby.html

          Určitě by se daly dohledat originální zdroje citovaných článků i porovnat jejich dataci, odbornost a důvěryhodnost, není to však zřejmě primárně účelem této diskuze. Rozhodně děkuji za zajímavé téma. Je s podivem, jak lidé povětšinou touží dožít se co nejvyššího věku, ale jejich péče o zdraví nebývá s tímto přáním tak úplně v souladu... může to být i z pouhé neznalosti. Také proto vítám téma, které jste zvolil. Díky :-)

          Pěkný den :-)

          • metal-warrior
            metal-warrior, 15.3.17 16:09:20  
             

            Doporučuji se hliníku dále vyhýbat. Jak jsem psal, od určité hranice je pro tělo velice toxický. O tom není žádný pochyb.
            Také jsem poznamenal, že v mozku vyvolává degenerativní neuronové změny. Což je v souladu s následnou reakcí.
            Odkazy, které jsem uvedl obsahují i čísla doi podle kterých lze dohledat originální studie včetně všech náležitých údajů. (v případě zájmu pošlu).

            K uvedenému odkazu. Troufám si tvrdit, že je mírně či více mistinterpretovaný. Doktor Alois Alzheimer popsal tuto chorobu až rokem 1906. V roce 1885 neměli prostředky k takové analýze aby určili jaké konkrétní účinky vznikají v mozku po hliníku.
            V roce 1885 byla vypracovaná studie o účincích hliníku na lidech. Popisovala případy těžkého zasažení těla hliníkem. Negativního ovlivnění pozornosti a soustředění, postupně ostatní kognitivních funkcí. Také se tam uvádí, že do 6 - 8 měsíců od kontaminace hliníkem zemřeli. Osobně myslím, že se to zaměnilo se studií provedenou 1973 s pokusy hliníku na mozcích savců viz http://science.sciencemag.org/content/180/4085/511 (včetně uvedeného doi kódu). Kdy zcela očekávaně docházelo k poškození mozku, jak jsem výše psal, ´že obsah hliníku v mozku může způsobit rozklad neuronových vazeb, tak jak jde vidět u AD.´
            Ale ani jedno z testovaných zvířat nemělo vyloženě AD z hliníku.

            Co se týče datace studií, je to poněkud smutné, ale spousta informací dochází do povědomí veřejnosti s velkým zpožděním. Ale to je téma na samo o sobě.

            Každopádně děkuji za reakce a rovněž přeji hezký den.

            • mat.yz
              mat.yz, 15.3.17 20:21:23  
               

              Také olovo je velmi nebezpečné mozku,potažmo celému tělu. U nás je výrobna autobaterií,takže s olovem jsem ušla kus cesty,tedy jako se studiním materiálem....

              • mat.yz
                mat.yz, 16.3.17 19:09:15  
                 

                Známé- účinky olova způsobují změny chování vedoucí k agresivitě,zmenám osobnost...Bylo pozorováno u lidí pracující s olovem v práškové formě,kdy do organismu se dostává pokožkou,dýcháním ap. Může vyvolat dezorientaci vedoucí až v krajních případech k demenci.
                U hliníku je to velmi obdobné,i zde jak píšeš v odkazech je prokázáno poškození neouronů v mozku ....atd.atd. Pořád se vyrábí alobal ,Al je i ve vakcínách,potravinách,půdě....Omezit ho lze vyhozením nádobí,dříve se vlastně z hliníku vyrábělo potrubí,kudy proudila pitná voda a pochybuji,že by se na vsích a jinde letité trubky měnili.Má tendenci se rozpouštět-uvolňovat v rámci oxidace,obzvláště při změnách teploty ap. Ano kovy jsou velmi zajímavé téma. Ukládají se v těle potažmo putují i do kostí.....

                Domníváš se,že v současné době je nadbytek hliníku nějak eliminován ????

                Omlouvám se,že sem tahám olovo,ale i to je velký problém,který bude mít také velké následky na lidský organismus ... :)

                • metal-warrior
                  metal-warrior, 16.3.17 19:54:43  
                   

                  Setkal jsem se i s olověným potrubím na vodu. Pokud vím, olovo je velmi nestabilní kov a velmi lehce dochází k jeho uvolňování.
                  Kde například se setkáváme s olovem nejčastěji? Možná autobaterie? Při nabíjení může unikat olovnatý plyn. Každopádně to můžeš i trochu rozvést :4:

                  Průmyslový hliník (a jeho slitiny) je naopak poměrně velmi stabilní kov i při velkých teplotních výkyvech. Riziko nastává při určité kyselosti. Což je v kombinaci s potravinami asi největší problém.
                  Nicméně člověk se potýká s hliníkem od počátku věků a dokáže určité množství zpracovat a vyloučit z těla ven, aniž by to mělo jakékoliv zdravotní dopady. Bezpečná dávka pro člověka se uvádí něco kolem 2mg/1kg tělesné hmotnosti. Z takové dávky je asi nemožné překročit tuto hranici z běžných produktů včetně vakcín. Riziko může nastat při kombinaci různých faktorů a nebo přímou kontaminaci. Možná proto se obsahy hliníku nijak zvlášť neřeší a světová zdravotnická organizace WHO pouze vydala prohlášení ať si na to lidé dávají pozor sami.

                  Riziko vzniku AD z hliníku stále setrvává protože stále není stoprocentně vyvráceno, že hliník AD nezpůsobuje. Jeho vliv na buněčnou strukturu je velmi podobný projevům AD v mozku.
                  Nicméně jak jsem psal výše, problém u AD je ten, že se neví co je příčina a co následek. Vyšší výskyt hliníku v mozku mohou být důsledkem nemoci, nikoli její příčinou. U osob s AD dochází k porušení účinnosti hemato-encefalické bariéry, jejiž důsledkem může být vyšší průnik hliníku do mozku nemocných osob. A to by vysvětlovalo jeho zvýšený výskyt u některých nemocných s AD. Ale zároveň, jak uvedené studie dokazují, AD trpí lidé i bez nálezů hliníku v mozku. Takže od té myšlenky se opravdu postupně ustupuje.

                  • mat.yz
                    mat.yz, 16.3.17 20:26:18  
                     

                    můj ex a mnoho jiných parcují v továrně ,kde se vyrábi autobaterie. Olovo se naveze a ve mlýnech se drtí na prach takových výroben je to mnoho a celkem slušně platí. Mnozí pracovníci mají vyšší hladinu olova v krvi než povolují normy,které se samo v rámci debility zvyšují..... spad z továren,rozptyl díky povětrnostním podmínkám je velký a dostává se do vody,rybníků a půdy...to jen na úvod .... olovo je sice nestabilní ,alo olověné sloučeniny mají též vliv...jistě,hliník je stabilnější.... no, na ofi výzkumy jsem nenarazila ,tedy co se Pb týče ... jinak s hliníkem jo,přečetla jsem a je to zajímavé též....

                  • mat.yz
                    mat.yz, 16.3.17 20:29:27  
                     

                    Děkuji za polopatistický výklad .)

    • mat.yz
      mat.yz, 15.3.17 19:34:04  
       

      Tak jsem byla před týdnem na prevent.kontrole,a cholesterol i vše ostatní dobré :) No k cholesterolu,kdysi jsem měla cholester.vyšší a i vyšší krevní tlak/bylo mi 3O let/Byla jsem po rozvodu,hubená a tak jsem se divila,ptže jsem si vždy myslela ,že tím trpí jen obézní lidé-chyba. Já jen přidám,že stres je též příčinou špatného fungování metabolismu,který se podílí na odbourávání všech škodlivých látek v těle a to nejen cholesterolu. Nyní mám cholester.ukázkový jakož i tlak.

    • mat.yz
      mat.yz, 15.3.17 19:36:27  
       

      spíš by mne zajímalo,proč se některým lokalitám společenství vysoká hlaadina chlesterolu vyhýbá,tam bych bádala :)

      • metal-warrior
        metal-warrior, 16.3.17 18:51:55  
         

        Správně, vždy jít ke zdroji.
        Žel mé zvědavosti vím pouze o dvou nebo třech konkrétních lokalitách.
        Například obyvatelé Okinawy jsou, resp. byli po generace pouze na rostlinné stravě.

        • mat.yz
          mat.yz, 16.3.17 19:13:52  
           

          kolika let se dožívají v průměru ? .)

          • metal-warrior
            metal-warrior, 16.3.17 20:32:44  
             

            Obyvatelé Okinawy? Ti jsou zrovna nejdéle žijící skupinou lidí na světě. Tady je hezký srovnávací graf průměrné délky života. http://www.okicent.org/images/chart1.gif

            • metal-warrior
              metal-warrior, 16.3.17 20:36:23  
               

              (pardon za editaci opomněl jsem tu tabulku :15: )

              • mat.yz
                mat.yz, 16.3.17 20:41:07  
                 

                :)) to neva ,už ji vidím :))

            • mat.yz
              mat.yz, 16.3.17 20:38:42  
               

              děkuji! Nedávno jeden odborník konstatoval : díky našemu rozvinutému zdravotnictví máme nejvíce 90sátníků za celá období :). Léky na cholesterol,cukrovku,vysoký krev tlak aj.aj prodlužují věk lidí u nás. Ale roumím,přirozená cesta je přirozená. Japonci jsou druzí,to mne nepřekvapuje.)

              • radkojaga
                radkojaga, 16.3.17 20:41:47  
                 

                maminka miluje maso, tedy jí ho každý den, nejvíc miluje to tlusté :2: :2: nedávno byla na kontrole s cukrovkou, srdcem a zjistili jiže je absolutně zdravá, všecky hodnoty v pořádku. zoperovali ji i oči takže vidí jako rys. je jí 92 let. vypadá to, že pokud by měla zemřít... tak zcela zdravá.

                • mat.yz
                  mat.yz, 16.3.17 20:48:16  
                   

                  no a já takových staroušků znám hodně.) Tady pak jdou celý studie do kelu .)))))))
                  Pardon,já se omlouvám.
                  Mohu se zeptat co celý život dělala ,jaký měla přístup k životu a zda ho měla těžký ?

                  • metal-warrior
                    metal-warrior, 16.3.17 21:03:07  
                     

                    ono totiž zrovna ti staroušci zůstávají. Omlouvám se za morbidnost, ale těch kterých se to týká nejvíc, vidět už nejdou. Proto nám to tak subjektivně připadá, ale čísla nelžou.

                  • radkojaga
                    radkojaga, 16.3.17 21:06:15  
                     

                    nooo, byla učitelka a měla dost těžký život. Maminka ji zemřela v 5 letech a byli 3 sestry, macecha příliš přísná. Narodilo se jí dítě, těžce postižené porodem... brácha zemřel v 16 letech. Teď ale maminka tvrdí že prožívá nejkrásnější období života a že je skutečně šťastná. bezstarostná. :2:

                  • mat.yz
                    mat.yz, 16.3.17 21:12:18  
                     

                    Radko,to je moc hezké..... .) a mj.myslela jsem si ,že měla těžký život.... .)

                  • mat.yz
                    mat.yz, 16.3.17 21:15:40  
                     

                    metale: ano,to máš pravdu! Ti už nejsou....ikdyž já si stejně myslím,že i psychika hraje roli v celém fyzickém fungování člověka. Ale žádné studie na to nemám .)

                  • metal-warrior
                    metal-warrior, 16.3.17 21:25:40  
                     

                    mat.yz naprostý souhlas :-)
                    jestli chceš nějakou studii, myslím, že jsem před časem něco o tom četl.

                  • mat.yz
                    mat.yz, 17.3.17 12:05:46  
                     

                    tak to by mne zajímalo,pokud to někde dohledáš .)

                  • radkojaga
                    radkojaga, 17.3.17 12:09:00  
                     

                    zdravý duch... uschopní tělo :1: i s bůčkem v hubě :2: :2:

                  • mat.yz
                    mat.yz, 17.3.17 12:22:22  
                     

                    radko :DDDDD!!!! Smích. Já nejprve četla zdravý vzduch :)))) ...... tys mne pobavila!!!!!! :)))

                  • metal-warrior
                    metal-warrior, 17.3.17 12:37:44  
                     

                    heh, jak jsem slíbil http://psycnet.apa.org/index.cfm?fa=search.displayRecord&uid=2006-20880-000
                    Ale není to ani tak studie jako odborné pojednání o vlivu psychického zdraví na zdraví fyzickém.
                    Pokud si vzpomínám správně, píše se tam, že je to hodně individuální, každý reaguje jinak, má jinou míru a nelze tak hodnotit sociální skupiny atd.
                    Je těžké posoudit jestli psychika ovlivnila tělo a nebo nemocné tělo ovlivnilo psychiku. (v případě zájmu pošlu i originální dokument).

                  • mat.yz
                    mat.yz, 17.3.17 13:01:52  
                     

                    metal : mrknu,díky .)

              • metal-warrior
                metal-warrior, 16.3.17 20:57:08  
                 

                Ano to je pravda. Mocné zdravotnictví neustále prodlužuje životnost lidí :2:
                Nicméně kardiovaskulární choroby z aterosklerózy (cholesterol) je největší příčina umrtí lidí na světě. Ze všeho možného, včetně nehod, rakoviny, sebevražd, nás lidi cholesterol zabíjí nejvíc. Přiznám, že mi ta informace vzhledem k souvislostem přišla zajímavá.

                • mat.yz
                  mat.yz, 16.3.17 21:10:34  
                   

                  Určitě je zajímavá! Neboj,však jsem se své mamky hned ptala před preventivkou co se smí a nesmí na to,aby byl cholesterol v normě,ptže ona s ním trochu bojuje .) A jak píši,jedno období jsem ho měla vyšší,což i má lékařka přikládala ku stresu z rozvodu a starostí .) Říkala co vše mám omezit-buchty,bůček,sladkosti ap.ap ,ale já v tu dobu,nemohla krom ovoce nic moc pozřít...ale zase jsem kafovala a kouřila... .) a když to utichlo a má psychika se srovnala,srovnal se i tlak,cholester. cukr v krvi ... .)a od té doby cca 17 let dobré .)

                  • metal-warrior
                    metal-warrior, 17.3.17 08:37:11  
                     

                    Třeba ta rostlinná strava je jediný známý způsob jak zvrátit aterosklerózu a dokonce i zvrátit projevenou cukrovku.

                    Hm, přispěju jednou osobní zkušenosti. Na uklidnění nervové soustavy se doporučují čaje z meduňky nebo kozlíku, ale já mám velmi dobrou zkušenost s čajem z šalvěji.
                    Jinak já bez kávy si nedovedu představit den :2:

                  • mat.yz
                    mat.yz, 17.3.17 12:04:10  
                     

                    :) zajímavé je,jak je každé tělo trochu jinak nastaveno. Mně pomáhá na zklidnění heřmánek .) Ale pokud bych dohledala šalvěj a její složení,jistě bych tam nějaký alkaloid našla .) Bylinky mne velmi zajímají,mamce třeba šalvěj působí na zklidnění a nachlazení též. Na mne meduňka nemá efekt. Kdysi jsem hojně na uklidnění používala Třezalku tečkovanou a ta byla ze vše bylin pro mne nej .)

                    Jinak k ateroskleroze,věřím tomu,že rostlinná strava je efektivní a na cukrovku 2.typu též. Já sama si uvědomuji,že zelené :) je i pro mne dobré,ale nemohu spousty zeleniny,je mi po ní těžko,tak jím hodně listové zeleniny a ovoce.Papriky,okurky,v čerstvé formě je něco jakobych pak byla vzducholoď....těžko je mi,že po bůčku mi je dobře . Každý máme prostě i potřebu jíst jisté druhy zeleniny,ovoce,masa...

                  • metal-warrior
                    metal-warrior, 17.3.17 13:09:08  
                     

                    Nejsem žádný znalec bylinek ani kávy ale fakt je, že šalvěj na sobě pociťuji. Heřmánek mám rád i chuťově.
                    A káva je moje laskomina, kdyby mi z toho nebylo blbě, tak bych to pil celej den :1:

                    Ve stravě hodně dělá zvyk. Například fazole jsou věhlasné pro účinky nadýmání a plynatost. Ale pravidelná konzumace velmi rychle přizpůsobí trávení do normálu.
                    1976 se zjistilo, že náhlá změna jídelníčku má vždy negativní vliv na tělo. Takže když by někdo chtěl přejít na onu zmíněnou rostlinnou stravu ze dne na den, mohli by se objevit problémy s trávením, úbytek dusíku v krvi, únava atd. byť má rostlinná strava obrovské zdravotní benefity.

                    Já osobně jsem nikdy nepostřehl na sobě žádné problémy něco trávit. Možná až na pocit těžkosti po mléku.

                  • NGC6543
                    NGC6543, 17.3.17 19:06:39  
                     

                    Kávu mám také ráda, silnou, horkou, sladkou :-)
                    Fakt je, že je rovněž návyková. Kdysi jsem ráda hrála na klavír, spoustu hodin denně, 5-6-7 hodin, a měla jsem takový rituál, po poledni začít kávou, postavit si hrneček vedle klavíru a během rozcvičování upíjet. Hraní mě moc bavilo, byla to fantastická zkušenost, ale jednou jsem si uvědomila, že se vysloveně fyzicky těším i na tu kávu. Přišlo mi to jako závislost. Nešlo jen o samotné těšení se, ale opravdu o fyzickou potřebu. Druhý den jsem si kafe již neuvařila a nepila dokonce po mnoho let. Ani mi nechybělo, vše je opravdu jen chemie v mozku. Tím, že jsem kávu měla ráda sladkou, byla pro mne rychlým zdrojem energie, takže v současné době - od doby co jsem se přestěhovala na vesnici - ráno po půl páté, když vstávám do práce - tedy nejprve na vlak, uvařím si kávu a jen srkám, zatímco se připravuji. Ani všechno nevypiju. V práci si nedám, ač kolegyně kávu pijí, já ne, mám ji kromě té ranní přípravy spojenou s pohodou. Takže opravdu si kávu vychutnávám pouze v sobotu a v neděli. Píšeš, Metal-Warriore, kdyby Ti po něm nebylo špatně, pil bys kafe celý den. Což takhle zkusit náhražku? Velmi chutný je rozpustný cereální nápoj z ječmene, sladu z ječmene, čekanky a žita. Tento nápoj tolik nesladím, přimíchám si trochu sušeného mléka či jeho náhražky a jsem rovněž spokojena :-)

                  • mat.yz
                    mat.yz, 17.3.17 20:06:45  
                     

                    Matal : Vidíš a já luštěniny miluju ! Nic mi po nich není:)a právě tam dávám hodně zeleniny,aspoň vařenou,nebo ji upravuji-mrkvový salát ap.
                    Máš pravdu,přechod na jiné stravovací návyky i mně dělaly problémy :) Kávu mám ráda,ale ubrala jsem,ptže jsem ji pila hooodně :)

                    Mlhovino: Káva je výborný stimulant. Je návyková,ale jak píšeš,je to v mozku,ikdyž po vysazení kávy mnozí pociťují bolest hlavy.... i pro mne je káva nyní už jen rituální záležitost. Kupuji kvalitní kávu a rozdíl jde znát/ arabica/ a míchám ji s mlékem .) zatím se mi ji nechce vzdávat,ptže mi chutná :)

                  • metal-warrior
                    metal-warrior, 19.3.17 19:15:03  
                     

                    Člověk může být závislý naprosto na všem. I bez chemické vazby.

                    Změna jídelníčku změní i chutě. Velmi výrazně. V průběhu života jsem změnil způsob stravování hned několikrát a vždy jsem si oblíbil i věci které jsem předtím považoval za "méně chutné"

                    NGC6543: děkuji za tip, ale přece jen ani nechci strávit celý den pitím kávy :4: a vzhledem k tomu, že jsem celiatik, uvedené nápoje by pro mne nebyly moc vhodné :)

                • NGC6543
                  NGC6543, 17.3.17 19:23:11  
                   

                  Ještě k zelenině, je vskutku výborná! Od dětského věku jsem měla raději ovoce, především jablka, v létě, když byl, tak rybíz a angrešt. Zeleninu jsem měla také ráda, spíše jsem ji přidávala do polévek, umím skvělou bramboračku se spoustou mrkve, petržele, přidávám občas kedlubnu, červenou čočku, ovesné vločky atd., co mě napadne. Nicméně syrovou zeleninu jsem před ovocem nikdy neupřednostňovala, až poslední dobou. Totiž, zcela náhodně mě napadlo koupit wrap tortilly - placky, které stačí jen na pár sekund zahřát, plním se jemně nasekanými masovými nudličkami, které krátce osmahnu na pánvičce, no krátce - 20 minut, poté maso pokapu rajskou omáčkou, kterou ochutím strouhaným česnekem, a mezitím si vedle připravuji jemně pokrájenou zeleninu, zelený salát, na nudličky nakrájenou mrkev, červené zelí - to je nejlepší, ředkvičky, zkrátka co je právě po ruce či spíše v chladničce :-) Rozprostřenou tortillu posypu kousky masa, ale především hodně zeleninou a vše pokapu ještě italským dresingem, tortilu poté svinu a je to opravdu nesmírně lahodná pochoutka, rychlá večeře, trvá všehovšudy i s přípravou kolem půl hodiny, víc opravdu ne! A musím říct, že se jedná rovněž o velmi dobře stravitelné jídlo, opravdu výborné se spoustou syrové zeleniny, která dodá pokrmu výtečnou příchuť. Doporučuji :-)
                  A tak se stalo, že ovoce teď sním mnohem méně. Dobrý večer :-)

                  • mat.yz
                    mat.yz, 17.3.17 20:12:42  
                     

                    Je pravda,že i já pokud mám zeleninu nastrouhanou,jí se mi mnohem lépe. Dávám ji hodně do pomazánek-strouhám mrkev,celer,petržel a hooodně natí-petrželka,pažitka,kadeřábek :) ale pariky,žedkvičky,okurky jsou pro mne těžké i v salátech.......uf,až jsem z té tvé tortily chytla hlad :)))) tedy spíše chuť :)))))))

                  • radkojaga
                    radkojaga, 17.3.17 20:36:30  
                     

                    mám ráda zeleninu vařenou, třeba lečo, zapečené lilky, zeleninové polévky. nemám ráda hotovky, třeba taková tortila nebo hotová kupovaná zálivka. nic z toho nejím, kromě čerstvého pečiva.

                  • mat.yz
                    mat.yz, 17.3.17 20:54:05  
                     

                    jj.vařenou ji mohu též i grilovanou...víš co,já vařím doma stále,jednou za čas si musím koupit třeba pochoutkovej salát,nebo langoše v kiosku....ptže ty mé chutě už znám :DDDD.Tuhle jsem po několika letch koupila trenčianské párky s fazolema v konzervě:DDD Ještě tam jsou,ale dojde na ně.

                  • radkojaga
                    radkojaga, 17.3.17 21:28:35  
                     

                    nemám ani chutě :1: :1:

                  • mat.yz
                    mat.yz, 18.3.17 18:22:29  
                     

                    Radko,tys vyjímečná žena :))) Já tak jednou za půl roku a pak mi je těžko a mám klid,hlavně po tom salátu :)))) Domácí strava je prostě na žaludku znát .)

    • mat.yz
      mat.yz, 17.3.17 20:14:51  
       

      Zdravé rostlinná strava..bůček :DDD Tak by mne zajímalo,jestli někdo z vás trpí nadváhou :)

      Já se doznám,že ne a to pocelý život i po dětech jsem samovolně nějaké to kilo schodila .)

      • metal-warrior
        metal-warrior, 19.3.17 19:16:01  
         

        ve zdravém těle, zdravý duch.

        • mat.yz
          mat.yz, 19.3.17 19:20:42  
           

          :)

  • NGC6543
    NGC6543, 11.3.17 14:08:54  
     

    Následující citace mne natolik zaujala, že si dovoluji vložit ji i sem k případným námitkám či vlastní úvaze kohokoliv z vás... v takovém případě předem děkuji.

    "Ti nejmoudřejší následují sebe sama a nepotřebují poslouchat žádného učitele, jenž by je vedl. Jen hlupáci věří ve zjevení, vzdávajíce se svého vlastního úsudku. Ti, kdo vědí, ví, že tito hlupáci mohou pouze ztroskotat." - Eurípidés, Ifigenie v Tauridě

    Pěkný den :-)

    • radkojaga
      radkojaga, 11.3.17 14:11:34  
       

      jako hlupačka co míří ke ztroskotání snesu (snad) srovnání s těmi co nepotřebují nikoho poslouchat :2: :2:

    • mat.yz
      mat.yz, 11.3.17 14:38:34  
       

      jsem hlupák,věřím ve zjevení a zázraky... :) Co je zjevení a zázraky-je to to co si vlastně přejeme a zdá se neuskutečnitelné a ono se tak stane. Nebo se tak stane a my si toho nevšimneme a vyhodnotíme to jako zázrak po letech :) a mj.má ráda dobré učitele a od lidí jsem se toho i dost naučila .)

      • minoki
        minoki, 12.3.17 03:29:33  
         

        Ja od zvirat.

        • mat.yz
          mat.yz, 12.3.17 10:51:49  
           

          Já celkově od přírody... .)

          • minoki
            minoki, 12.3.17 12:26:35  
             

            Je krutá,holka

            • mat.yz
              mat.yz, 12.3.17 21:01:14  
               

              jak kdy :)

              • minoki
                minoki, 13.3.17 13:39:33  
                 

                Slunickarko :13: :14:

    • minoki
      minoki, 12.3.17 03:31:35  
       

      A kdyz hlupak nasleduje sebe sama...