Recepty u Julie a Romea

Otevřená diskuze | Kategorie: Gastronomie
Donateus (2018-08-16 18:51:28)dracek.60 (2018-08-16 18:41:22)flegma1 (2018-08-15 22:48:09)RejholcovicPepina (2018-08-12 10:50:01)Zidane (2018-08-05 21:08:00)PPP (2018-08-01 11:54:05)jarekrum (2018-06-22 21:46:52)nickdo (2018-05-21 22:15:47)SAMAN47 (2017-05-14 06:57:34)serafapetra (2016-07-02 13:40:37)eda-x (2016-06-17 11:31:41)
Recepty u Julie a Romea
Založeno: 16. 7. 2010 | Příspěvků: 4 631 | Členů: 11
Správci: dracek.60 (hlavní)

"Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu"
George Bernard Shaw
Prosím vkládejte recepty nebo menu na celý den podle vzoru Kacafírka, který bohužel zemřel.

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!

  • dracek.60
    dracek.60, 5.8.18 18:04:47  
     

    Bramborové knedlíky české (s krupici).

    Asi tucet větších vařených a ustrouhaných bramborů utře se nejprve se 70 g. másla a zadělá pak tuho se dvěmi žloutky, 3 lžícemi smetany, 2 celými vejci, jednu šestinu litru jemné dětské krupice, dobře vyschlé a půlkou žemle neb tvrdého rohlíku na kostky nakrájeného a usmaženého i trochou solí. Knedlíky z toho udělané vaří se ve slané vodě a podávají polité máslem, neb sádlem a smaženou cibulkou.

    Může se také vzíti méně másla (jen polovina udaného množství), za to však místo žloutků a vajec 4 celá vejce a trochu více krupičky; žemle a smetana při tom odpadnou; vyžaduje to však bedlivějšího propracování.
    Bramborové knedličky smažené.

    Asi 10 prostředních bramborů uvařených a oloupaných protři sítem nebo ustrouhej, osol a zadělej se 60 g. mouky a jedním žloutkem nebo i celým vejcem. Knedličky udělané z dobře propracovaného těsta toho obalíš vejcem a strouhanou žemlí i usmažíš na másle do pěkně červena.

    Nebo zpěň 90— 100 g. másla a smíchej s 3 vejci, vrchovatým talířem strouhaných vařených bramborů, s trochou soli a kvetu. Knedlíčky podlouhlé, z toho udělané, osmaž bez obalu na másle a přikládej je k hovězí neb skopové pečeni. Také tyto knedličky se obalují někdy vejcem a žemlí, čímž ještě lepší chuti nabývají.
    Bramborové knedličky s masem uzeným.

    10 bramborů prostředních oloupej, uvař v slané vodě, sceď a ještě za tepla protři sítem; zadělej je pak s celým vejcem a 2 žloutky a s přiměřeným množstvím usekaného masa; těsto dobře rozmíchané vypracuj na mírně pomoučeném vále a knedlíčky z něho udělané obal pak moukou a usmaž na másle.

    • flegma1
      flegma1, 15.8.18 22:48:08  
       

      nebo si koupíme směs na braborové knedlíky, zalijeme doporučeným množstvím vody a uhňahňáme čtyři válečky o průměru cca 5 cm a dáme vařit na 20 minut do vařicí vody. :1: :4:

  • flegma1
    flegma1, 8.7.18 01:05:15  
     

    nazdar..teda po ránu.. :4:

    • dracek.60
      dracek.60, 8.7.18 10:07:20  
       

      :13: :1:

      • flegma1
        flegma1, 1.8.18 02:54:42  
         

        dneska jsem lepší..časově.. :1:

        • dracek.60
          dracek.60, 1.8.18 15:43:57  
           

          neke fááákt ?

  • Donateus
    Donateus, 26.5.18 15:49:30  
     

    Králík
    Kvalitní a chutné maso nám poskytne pouze králík čistě ošetřený a správně krmený. Vedle základního krmiva, kterým je v létě zelená píce a v zimě seno, musí dostávat i okopaniny. Nejčasteji to je mrkev, krmná řepa, brambory, vždy naprosto čisté. Z jádrových krmiv oves a kukuřice. Mezi hodnotné krmivo pro králíky patří plevele, větévky, žaludy - odpad ze zeleniny, vojtěškové kořeny se nedoporučují. Dva týdny před porážkou králíkům přidáváme celerovou a čerstvou petrželovou nať, čerstvou nebo sušenou saturejku, mateřídoušku a tlučený jalovec. Maso poněkud ztratí nasládlou chuť. Na zabití jsou nejvhodnější králíci ve stáří 6 - 9 měsíců. Na kvalitu masa má vliv i způsob zabití králíka. Králíka nejprve uhodíme tupým předmětem do zátylku a potom ostrým nožem prořízneme tepnu na krku a necháme vykrvit. Zabitého králíka ještě za tepla stahujeme a vyvrhujeme. Pokud to není nutné neomýváme králíka vodou, jen jej otřeme papír. ubrousky. V létě necháme králíka 1 - 2 dny odležet, v zimě i týden. Někteří strávníci králíka odmítají pro nasládlou chuť a proto používáme k jeho zpracování různé koření, počínaje česnekem, cibulí a kmínem. Za dřívějších časů se králík dělal na šalvěji, na zelenině nebo se pekl s kouskem bůčku nebo uzeného masa. Ochutit můžeme i řízky z králíka. .....Na osmažení jsou nejvhodnější vykostěné ze zadní kýty. Jednotlivé porce trochu srovnáme paličkou na maso, po obou stranách potřeme směsí z česneku utřeného se solí, červené papriky, pepře a zázvoru.Takto okořeněné řízky necháme několik hodin v chladu proležet. Pak je obalíme v trojobalu a zvolna usmažíme.

    Králík s hořčicí
    (podle známého francouzského spisovatele kuchařských knih, dr.Edouarda de Pomiane )
    Hrníček hořčice, králičí zadek, cca 125 g másla, koňak.
    Králíka potřeme hořčicí zvnějšku i uvnitř a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Dáme na pekáč a v troubě cca 45 minut pečeme.
    Průběžně potíráme a zaléváme rozpuštěným máslem. Upečeného králíka vyjmeme z pekáče, na pekáč nalijeme 2 sklenky koňaku.
    Králíka upravíme na talíře, koňak zapálíme a králíka hořící šťávou polejeme. (Je to efektní a působivá úprava před hosty.)

    • dracek.60
      dracek.60, 27.5.18 19:14:08  
       

      :4:

    • Zidane
      Zidane, 17.6.18 06:24:20  
       

      To zní zajímavě. Sice kde vzít "králíka čistě ošetřeného a správně krmeného", když jsem tvor panelákový a v tomto na superhyper závislý (příbuzné na venkově mám, ale králíky nechovají), ale zní to jedle, byť bych si musel králíka někde koupit :6:

      • dracek.60
        dracek.60, 17.6.18 09:57:03  
         

        je to starý recept tak jak je psaný tak to neber zase doslovně :1:

        • Zidane
          Zidane, 17.6.18 20:00:01  
           

          Jojo, starý dobrý recepty a nemusí to nutně bejt ala Rettigová - vraž do toho kopu vajec a dvě libry másla :1:

          • Donateus
            Donateus, 1.7.18 10:21:07  
             

            Jsou to recepty po prababičce začala vařit asi kolem 1905.
            Už moje žena trochu opravila slova, která už jsou dne úplně směšná. Já to všechno jenom nandal do PC abychom mohli vyhodit krabičku papírků, už zcela zvetšelých. Až to dopíšu budou recepty po babičce (i.republika).
            Jenom nyní jsem ještě stále v rehavilitačním středisku a tady je du PC divná myš, která při kopírování nezamodří text, takže nelze zkopírovat. Nevím, zda to mají schválně nebo už má myš po sezoně. :1: :1: :1:

            • dracek.60
              dracek.60, 1.7.18 10:35:30  
               

              to nebude Myší ale nepodporovaným programem :4:

              • Donateus
                Donateus, 1.7.18 10:50:18  
                 

                Dráčku, nevím. A už mi je to jedno. Zítra jedu domů. :1:

                • dracek.60
                  dracek.60, 1.7.18 10:51:46  
                   

                  no tak to je dobře :1: :1: :1:

                  • Donateus
                    Donateus, 1.7.18 10:55:03  
                     

                    Od pátku jsou tu návštěvy pacošů, takže je PC volné. Pro mne přijede zítra manža a odveze mne domů. :2: :2:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 1.7.18 10:56:37  
                     

                    tak to je tam jen jeden pc ?

                  • Donateus
                    Donateus, 1.7.18 11:05:26  
                     

                    Ano jenom jeden. Jsou tu převážně ležící pacoši a ti co chodí mají malý zájem ( a s jistotou nekopírují nic, zakže se to tady asi ani neví). Místní si na PC hlavně čtou na PC noviny a eventuálně prohlížejí obrázky. :13: :13:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 1.7.18 11:23:49  
                     

                    aha tak to jo :4:

                  • Donateus
                    Donateus, 1.7.18 21:07:12  
                     

                    Chodila tady nějaká bába a nabízela ženskejm tohle. Tak jsem manželce koupil taky. Je to pytlík do kteréh nandáš všechno na těsta hněteš. Neumažeš vál. Dá se to umejt v myčce. Protože na tom byl nápis DEDRA stáhnul jsem odkaz na tu věc. Je tam popis. Šílenej. :1: :1: :1:

                    https://www.dedra.cz/cs/da6881-3v1-testohnetatora-jidlovaricarozmrazik

                  • Donateus
                    Donateus, 1.7.18 21:15:51  
                     

                    Zajímavý je, že když jsem kliknul na ten text nahoře ve vyhledavači, zamodřilo se to a text šel jako odkaz zkopírovat. A moje texty zkopírovat nejdou. Asi proto, že nejsem . Chytrý PC to pozná.To jsou věci. :1: :1: :1: :1:

                  • Donateus
                    Donateus, 1.7.18 21:16:59  
                     

                    oprava: ....že nejsem doma.Chytrý PC.... :13:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 1.7.18 22:29:40  
                     

                    tem pytlík je zajímavej :1:

  • Donateus
    Donateus, 26.5.18 10:47:19  
     

    Chlebová polévka
    Vývar z kostí, čtvrt květáku, 1 celer, 1 mrkev, 1 petržel, vejce dle počtu osob, chléb nakrájený na nudličky, sůl.
    V hovězím vývaru nebo vývaru z kostí uvař květák, celer mrkev i petržel. Když je to měkké nakrájej to na nudličky, květák se rozebéře na malé kousky. Chléb nakrájený na nudličky a na másle usmažený dá se do mísy a zelenina k tomu. Do čisté slané vody vloží se tolik vajec kolik bude osob u stolu. Když jsou napolo uvařené, vyberou se, oloupou a přidají do polévkové mísy. Polévka se na to nalije. Na 1 osobu počítá se 15 g chleba.

    Kejta dle paní nadlesní
    (kančí kýta na hříbkách, recept z hotelu Šroubek v Praze)
    1 kg kančí kýty, olej, větší cibule, mletá paprika sladká, protlak z rajčat/ kečup, hříbky/popř. směs hříbků, zakysaná smetana, mléko, mouka, sůl, bobkový list, jalovec, nové koření.
    Kýtu nakrájíme na silnější plátky které naklepeme, osolíme, lehce posypeme paprikou a zprudka opečeme na oleji. Maso vyjmeme a na výpeku necháme zesklovatět nadrobno krájenou cibuli, vrátíme plátky masa i se šťávou, přihodíme bobkový list, jalovec a 2 kuličky nového koření. Potřeme kečupem, podlijeme vroucí vodou a za průběžného podlévání dusíme doměkka. Maso vyjmeme, šťávu zalijeme smetanou s trochou mléka smíchaného s vodou. Provaříme. Nakonec přidáme hříbky a ještě chvilku povaříme. Zvěřinu vložíme zpět do omáčky, prohřejeme v omáčce a podáváme s knedlíkem ale lze rýžiči s brambory. Nezapomeneme na čatný.

    Višňové chutney (čatný)
    1 kg vyzrálých višní, 125 g cibule, 25 g čerstvého zázvoru, 150 g krystal. cukru, 100 g medu, 3 lžíce červeného octa, 2 lžíce citron. šťávy, 1 lžíci zeleného pepře, 1 lžička soli, 1 lžíce hořčičných semínek, 7 hřebíčků, 1 lžička karí.
    Višně opereme a vypeckujeme. Cibuli a zázvor nakrájíme na drobno. Vše dáme do kastrolu, přidáme ostatní přísady a na mírném plameni povaříme
    asi 45 minut. Naplníme do skleniček, hned uzavřeme. Omáčka je výborná k pečeným či grilovaným masům. Čatný nemažeme na maso ale podáváme
    v kompot. miskách zvlášť a každé sousto se pomázne zvlášť.

    Bavorský bramborový salát
    (levné, rychlé, překvapivě dobré )
    2500 g brambor, 1/2 litru vody, 1 cibule, 1 - 2 kostky zeleninového bujonu, 3 polévkové lžíce jablečného octa, 1 pol.lžíce hořčice, sůl, pepř, sluneč.olej.
    Brambory uvaříme ve slupce, necháme trochu vychladnout, oloupeme, nakrájíme na menší plátky. Cibuli nadrobno vmícháme do brambor a vše zalijeme nálevem z vody a kostkami bujonu, okyselíme octem, vmícháme hořčici, pepř a sůl dle chuti. Nálev musí chutnat poněkud překořeněný neboť brambory snesou množství soli i octa. Nálev z kostek vývaru nemusíme použít celý a může klidně zbýt pokud brambory nesají. Chceme -li pro pány salát míti ostrý zamícháme do něj 2 lžíce strouhaného křenu.
    ( Bavoráci tento salát jedí daleko častěji než my v Čechách. Jedí ho ke všemu a mají ho rádi hodně mokrý )

  • Donateus
    Donateus, 19.5.18 05:49:29  
     

    Zabíjačková polévka
    (bez zabíjačky, v malém)
    1/2 vepřové hlavy, 60 g krup, 20 g tuku, 40 g cibule, česnek, majoránka, pepř, nové koření, voda, sůl,1 dl vepřové krve.
    Očištěnou hlavu uvaříme ve vodě, později přidáme kroupy a posolíme. Pokrájenou cibuli a česnek opečeme na tuku, zalijeme vodou z uvařené hlavy a vlijeme do polévky. Nakonec okořeníme a přidáme rozšlehanou krev. Maso nadrobno pokrájíme, znovu vložíme do polévky a krátce povaříme.

    Křepelky s červeným zelím
    ( rozpis na 4 porce )
    4 křepelky, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 5 lžic másla, 1/2 kila červeného zelí, sůl dle chuti, 2 lžíce krupicového cukru, 6 kuliček jalovce, čerstvě mletý pepř,
    15 dkg anglické slaniny, 1/4 litru bílého vína.
    Nadrobno krájenou cibulku a česnek orestujeme v hrnci na 2 lžících másla. Zelí slijeme ( nálev uschováme), pokrájíme, nasypeme do hrnce s cibulce a promícháme. Dle chuti dochutíme nálevem, dosolíme, pocukrujeme. Přidáme jalovec a dusíme pod pokličkou doměkka asi 25 - 30 minut.
    Druhou cibuli nakrájíme na kousky, dáme do pekáče a položíme na ni očištěné křepelky. osolíme, opepříme, každou lehce pomažeme zbylým máslem a obtočíme plátky slaniny. Podlijeme vínem a pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 25 - 35 minut. Křepelky ozdobíme tymiánem a podáváme s červeným zelím a restovanou cibulí.Jako přílohu můžeme nabídnout bramborové croqutes čti krokets ( v mouce lehce obalené malé šišky z bramborové kaše, lehce osmažené na sádle).

    • dracek.60
      dracek.60, 19.5.18 08:36:25  
       

      asi pudu na křepelky :-D

      • Donateus
        Donateus, 19.5.18 08:45:14  
         

        ..di.... :1: :1: :1:

        • dracek.60
          dracek.60, 19.5.18 08:53:30  
           

          sakra nemám broky :1:

          • Donateus
            Donateus, 19.5.18 08:57:41  
             

            Tak udělej z malých kuřat. Dej do pečení víc bobkových listů, víc jalovce a trochu šalvěje, peč pomaleji, víc vína. :1: Broky do toho nedávat !! :1:

            • dracek.60
              dracek.60, 19.5.18 09:07:26  
               

              ale ty tam budou scházet ,automatické zakládání plomb je důležitý :1: :1: :1:

              • Donateus
                Donateus, 19.5.18 09:08:28  
                 

                :14: :14: :14:

                • dracek.60
                  dracek.60, 19.5.18 09:17:21  
                   

                  :1: :1: :1: :1:

            • Zidane
              Zidane, 20.5.18 17:33:46  
               

              Když jsem dělal v Kauflandu, občas jsme mívali "baby kuře" - něco jako je tenhle půlkilovej brabčák: https://secure.ce-tescoassets.com/assets/CZ/029/8595240503029/ShotType1_328x328.jpg :4:

              • Donateus
                Donateus, 26.5.18 10:08:32  
                 

                Také to doma děláme z nejmenších kuřat. Naposledy jsem jedl skutečné křepelky asi v 17 letech. Babička měla z mládí jakéhosi dobrého známého, který ji kdysi miloval a protože zůstal svobodný a chodíval pilně na hony. Kdykoliv nás navštívil, vždy přivezl 10 - 15 křepelek, také jinou zvěřinu. Nebývá to k dostání, leda by manža sledoval kdy dostává zboží obchody se zvěřinou. V Praze jsou asi 4 takové obchody. Nestojí to za to, už jsme s manžou sami, takže už nevyváříme a z těch kuřat to stačí i když přesně ono to není. Vzpoměl jsem si, že v Lidlu bývají. Mívají týdny cizích kuchyní a též Francouzský týden, kdy křepelky mívají. :2:

              • Donateus
                Donateus, 16.6.18 13:27:37  
                 

                Zkus na webu -Slepičář.cz-, prodávají tam jednak malá kuřata ne jako v marketech kilová. Mají i jinou drůbež. Co kdyby měli i křepelky.

                • dracek.60
                  dracek.60, 16.6.18 13:36:59  
                   

                  možná že jo :1:

                  • Donateus
                    Donateus, 16.6.18 15:43:56  
                     

                    Kouknul jsi na web ? :13: :13:

                  • Donateus
                    Donateus, 16.6.18 15:46:49  
                     

                    U Slepičáře mají i krmený husy. Chystáme se tam před sv. Martinem zajet pro krmenou husu. Můj nejmenší vnouček Martin bude mít svátek a jde do 1.třídy. V listopadu už bude vidno zda je blbej nebo mu to půjde. :14:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 16.6.18 16:26:37  
                     

                    teprve se chystám kouknout :1:

                • dracek.60
                  dracek.60, 16.6.18 16:30:42  
                   

                  to je ten z humpolce ? nic vykrmenýho sem nenašel

                  • Donateus
                    Donateus, 16.6.18 16:42:28  
                     

                    Mají hlavně e.obchod ale píšou, že kdo chce přijet, najde výběr. :8:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 16.6.18 16:47:06  
                     

                    jo to jo eště to prohlídnu :4:

                • Zidane
                  Zidane, 17.6.18 06:22:33  
                   

                  Já se teda po malejch kuřatech neptal, natož po křepelkách, já se jen přidal do debaty s postřehem, ale to už je detail :4:

  • Donateus
    Donateus, 18.5.18 07:51:12  
     

    Kyselo (4 porce)
    1 sáček žitného kvásku od pekaře ( dnes lze koupit v prodejnách Michelských pekáren*), 250g čerstvých hub, lžíce sádla, 1 cibule, 4 vejce, kmín, sůl.
    Pokud si připravujeme vlastní chlebový kvásek, vlijeme do půlitrové nádoby čtvrt litru vlažné vody, rozdrobíme do ní 30 g kvasnic a rozkverláme asi 3 lžíce žitné mouky, přidáme větší kus chlebové kůrky. Nádobu zakryjeme a necháme do druhého dne v teple. Kvásek necháme před přípravou polévky vykynout. Houby omyjeme, očistíme, poté nakrájíme na malé kousky, dáme do hrmce, zalijeme vodou, přidáme kmín a uvedeme do varu.Pak vmícháme chlebový kvásek. Cibuli očistíme, nakrájíme na drobno, osmahneme na sádle (polovina dávky), druhou polovinu dáme k houbám.
    Na zbylém sádle připravíme míchaná vejce, rozdělíme je do talířů a zalijeme polévkou. Posypeme petrželkou nebo jen pažitkou. Do kysela je možno také přidat brambory.
    * Don: ....Michelské pekárny "zanikly" před čtvrt stoletím, soukromí pekaři vznikli sporadicky a málokterý si sám vyrábí kvásek, kupují ho z velkovýroby.
    Kvásek si děláme doma sami, ze žitné mouky.

    Sejkory (4 porce)
    1 kg brambor, 1 - 2 vejce, 4 lžíce polohrubé mouky, sůl, pepř, lžíce majoránky, česnek dle chuti, na smažení sádlo.
    Brambory omyjeme, oloupeme. Polovinu brambor na jemném struhadle, druhou polovinu na hrubém struhadle. Smícháme v míse a rozklepneme k nim vejce, přisypeme mouku, pepř, rozemnutou majoránku a vše osolíme. Česnek očistíme, prolisujeme a přidáme do mísy. Vše důkladně promícháme. Na pánvi rozpálíme sádlo a z těsta tvoříme lžící malé hromádky které zploštíme. Z obou stran opečeme dozlatova, vyjmeme a na ubrousku necháme okapat tuk.
    Další tip : Sejkory lze péct i na sucho jako za starých chudých časů, kdy se dělaly jen na plátech kamen ( na tálech potřených špekem).
    ! ! ! ...Dělají se pro změnu i nasladko, posypané nastrouhaným perníkem, ořechy a pokapané medem.

    Koláč s rebarborou
    300g polohrubé mouky, 130 gmásla, 70g cukru, 2 žloutky, 20g droždí, 100 - 150ml mléka, špetka soli, 500g rebarbory, 2 bílky, 50g cukru krupice, 1 vanilkový cukr. Ve vlažném mléce rozmícháme lžičku krupicového cukru, lžíci polohrubé mouky, rozdrobíme droždí.Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Máslo necháme lehce povolit, nakrájíme je na menší kousky a v míse utřeme se zbytkem cukru a žloutky. Pomalu přisypeme mouku, smíchanou se solí, přilijeme vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné, středně tuhé těsto, které necháme asi hodinu přikryté na teplém místě kynout. Pak těsto rozválíme a vyložíme jím vymazaný plech či kulatou koláč.formu a necháme ještě kynout. Poté pokryjeme těsto omytou, loupanou na menší kousky nakrájenou rebarboru a koláč vložíme do předehřáté trouby. Z bílků ušleháme sníh, zašleháme do něj cukr. Upečený koláč jím pokryjeme a necháme ještě mírně zapéct.

    • dracek.60
      dracek.60, 18.5.18 16:38:16  
       

      Kvásek se dá koupit v Globusu :1:

      • Donateus
        Donateus, 18.5.18 16:45:00  
         

        Nemám Globus nikde v dosahu několika km. Už dávno a dávno jsem si zvyknul dělat si kvásek sám z mouky. Mám to za pár minutek. Pečeme denně, nejvýše obden, šišku chleba a 8 rohlíků. Když čekáme návštěvu mnohdy i veky nebo bagety. :13: :13:

      • Donateus
        Donateus, 18.5.18 16:45:48  
         

        Ale zavolám do nejbližšího Globusu, zda mívají kvásek a zda mají donášku do domu. :15: :15:

        • dracek.60
          dracek.60, 18.5.18 16:47:52  
           

          no mamka ho tam kupuje a je sním spokojená :4:

          • Donateus
            Donateus, 18.5.18 16:51:31  
             

            Nevím kde bydlí tvoje mamka, ale co bydlím já, není poblíž v okruhu několika kilometrů žádný Globus. :13: :13:

            • dracek.60
              dracek.60, 18.5.18 16:54:10  
               

              u černýho mostu v horních počernicích :4:

              • Donateus
                Donateus, 18.5.18 17:06:47  
                 

                Ano tam je opravdu Globus. Ale já bydlím na hranici Vršovic, Vinohrad a Strašnic. Do Počernic to mám skoro 20 km a spojení nesmírně složitý. Kvůli kvásku, který mám doma hotový za 8 minut čistého času nepojedu na druhý konec Prahy s 3 - 4 přestupy v dopravě kvůli hrnku kvásku. Ale jak píšu zavolám tam zda ho mají a zda též provozují dovoz do domu, čili dners se říká e.shop. Když ano objednám velký nákup aby se to vyplatilo a mimo jiné i ten kvásek. :13: :13:

                • Zidane
                  Zidane, 18.5.18 17:11:26  
                   

                  Co já vím, tak v Praze je krom Čerňáku Globus ještě v Čakovicích a teď mi google řekl, že prý i na Zličíně... ale když to máš doma hotový za pár minut, proč se trepat do krámu, to je jasný :6:

                  • Donateus
                    Donateus, 18.5.18 17:29:21  
                     

                    Čakovice jsou už úplně mimo Prahu ale dosažitelný z Palmovky autobusem. Ale to už jsou blíž ty Počernice (asi o hodinu). :1: :1: :1: :1:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 18.5.18 19:06:30  
                     

                    :1:

                • dracek.60
                  dracek.60, 18.5.18 17:16:31  
                   

                  však to je taky informace spíš pro ty co ho doma nedělají :-)

                  • Zidane
                    Zidane, 18.5.18 17:28:19  
                     

                    No tak já péct, tak budu muset... Globus buď v Praze nebo v Liberci, netuším zda tady na Českolipsku je i něco blíž :1:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 18.5.18 17:30:55  
                     

                    tam to znám jen v okolí Nového Boru ,a netuším ,ale kvásek se dá sehnat v pekárnách těch malejch :1:

                  • Donateus
                    Donateus, 18.5.18 17:33:41  
                     

                    Zidane !
                    Mrkni, ady seznam obchodů Globus.
                    https://cs.wikipedia.org/wiki/Globus_(obchodn%C3%AD_%C5%99et%C4%9Bzec)#Globus_v_%C4%8CR

                    Věř mi, že když zakoupíš pytlík žitné mouky, máš to zamíchaný hned a pak už jen ubíráš každý den na zadělání chleba. Občas musíš oživit. :13:

                  • Donateus
                    Donateus, 18.5.18 17:43:09  
                     

                    Děláme kvásek a ani o tom už nepřemejšlíme.
                    Existuje kvásková mapa. Různý mamči, co jsou doma s miminama, ti za pytlík mletýho kafe nebo čokoládky dají hrnek kvásku. Kvásková mapa ti ukáže, kde v Praze ti někdo prodá nebo vymění za nějakou maličkost. :1:

                    http://www.maskrtnica.cz/jak-na-prvni-domaci-chleba/

                  • Donateus
                    Donateus, 18.5.18 18:07:41  
                     

                    DRáček, Zidane !
                    Tady je ještě jeden odkaz kde hned nahoře je kvásková mapa, kde si na ní najdete, tam co bydlíte, kvásek úplně nejblíž domu. Je tam jak se s tou mapou zachází abyste našli i v nejzapadlejším koutě ČR výrobce kvásku. Dneska totiž chleba peče doma kdekdo tudíž má kvásek v zásobě. Až najedeš na značku poblíž svého bydliště, klikni na ně, najdeš tam e.mail dotyčného. :15:
                    https://www.pecempecen.cz/ :4:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 18.5.18 18:12:48  
                     

                    tak to sem netušil že taky existuje :1:

                  • Donateus
                    Donateus, 18.5.18 18:28:09  
                     

                    No to právě sleduju a proto se tak široce rozepisuju... abych tě vochytřil. :1: :1: :1:

                  • Donateus
                    Donateus, 18.5.18 20:23:24  
                     

                    Dráčku, tady je recept dle Hustiřanského. Našel jsem ho náhodou při hledání kváskové mapy a hned jsem si na tě vzpoměl. :13:
                    https://www.jaktak.cz/jak-na-peceneho-berance-se-spenatovym-pudingem-recept.html

                  • dracek.60
                    dracek.60, 18.5.18 21:56:15  
                     

                    :1: díky :1:

                  • Donateus
                    Donateus, 18.5.18 22:09:38  
                     

                    Neděkuj, není zač. :1: :1: Zasmáli jsme se a já jdu spát. Dobrou noc kamaráde. :1: :1:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 18.5.18 22:10:18  
                     

                    dobrou :4: