Recepty u Julie a Romea

Otevřená diskuze | Kategorie: Gastronomie
Donateus (2018-12-04 10:29:47)Zidane (2018-11-28 13:52:50)jarekrum (2018-11-27 21:14:29)dracek.60 (2018-11-27 19:00:49)flegma1 (2018-11-10 22:07:10)east.asia.pride (2018-10-25 00:26:55)RejholcovicPepina (2018-09-14 20:32:51)nickdo (2018-05-21 22:15:47)SAMAN47 (2017-05-14 06:57:34)serafapetra (2016-07-02 13:40:37)eda-x (2016-06-17 11:31:41)
Recepty u Julie a Romea
Založeno: 16. 7. 2010 | Příspěvků: 4 652 | Členů: 11
Správci: dracek.60 (hlavní)

"Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu"
George Bernard Shaw
Prosím vkládejte recepty nebo menu na celý den podle vzoru Kacafírka, který bohužel zemřel.

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!

  • dracek.60
    dracek.60, 27.11.18 19:00:48  
     

    EnnyForMe, 27.11.18 18:52:50
    reagovatsmazat@!!!

    Tak ta vánočka.ALE,protože je to velmi jemné těsto,dělá se jen silný cop a i ten se ještě pečením zoršíří.Tk že,taková ta Ladovská to nebude :1: :1:

    60 dkg polohr.mouky
    15 dkg cukru
    15 dkg másla
    3 pěkné žloutky
    4 dkg droždí/ta kostička celá
    2,5 -3 dcl mléka
    sůl
    mandle,rozinky,máslo na potírání/10-12 dkg

    1.z droždí nechat vzejít kvásek.
    2. v mléce rozehřejeme máslo,přidáme cukr a žloutky a promícháme.
    3. V míse máme mouku s tochou soli/bez ní by to bylo bez chuti/, a do ní vlijeme to mléko,které je ještě vlažné a kvásek.Promícháme a v hnětači uděkat pěkné těsto,ne tuhé jak se běžně vánočky dělají,ale ani řídké.
    4.Vykynout.Když pěkně vyběhne,srazit a ještě jednou.
    5. rozdělit na tři díly a upléct cop.Papír na plechu hodně potřít olejem s máslem,cop potřít másle a mandle a nechat na plechu ještě kynout.
    Do předehřáté trouby a péct.Zvolna.Ke konci,když už se může trouba na chvilku otevřít,rychle ještě pomáslovat trochu.
    Hotový cop vytažený z trouby pěkně potřeme máslem a pocukrujeme,zatím ne úplně,studený se bude ještě cukrovat pro parádu.

    Pak to vypadá takhle z té dávky a plech je ten normální,co je přes celo troubu.
    Vysoké je to asi 7-8 cm
    http://www.imagehosting.cz/?v=cimg04fjf.jpg
    http://www.imagehosting.cz/?v=cimg04rcr.jpg

  • dracek.60
    dracek.60, 27.11.18 18:23:56  
     

    budou o víkendu
    https://www.labuznik.cz/recept/roznovske-knedle-se-slaninou/

  • dracek.60
    dracek.60, 29.10.18 19:14:05  
     

    https://prosvet.cz/milujete-medovnik-pak-vas-potesi-tento-zjednoduseny-recept-diky-kteremu-si-tuto-lahudku-pripravite-behem-chvilky/?utm_source=mr&utm_medium=mr&utm_campaign=mr&fbclid=IwAR1JWx16bQmKMphZglQSatYh9r4tHYOxfmvY8ZOTAw4M64CIYJnV7HFBfk4

  • dracek.60
    dracek.60, 26.10.18 18:32:35  
     

    boršč
    Budeme potřebovat:

    250 gramů hovězího masa
    250 gramů vepřového masa (nejlépe je rameno)
    250 gramů uzeného masa (případně hovězí kost – 100 gramů)
    250 gramů hlávkového zelí
    150 gramů červené řepy
    200 gramů kořenové zeleniny (petržel, mrkev)
    100 gramů brambor
    50 gramů rajčatového protlaku

    vepřové sádlo
    pár stroužků česneku
    1 velká cibule
    1 zakysaná pochoutková smetana
    sůl, pepř
    bobkové listy
    ocet
    2 litry vody
    Jako první se budeme věnovat masu. Všechny druhy masa, případně uzené kosti umyjeme a dáme do velkého hrnce. Zalijeme studenou vodou a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny. Maso vybíral (vepřové o něco dříve než hovězí), nakrájíme na menší kostky a vrátíme zpět do vývaru.

    Mezitím si očistíme kořenovou zeleninu, zelí, cibuli a česnek a pokrájíme vše nadrobno. Červenou řepu si můžeme předvařit ve slupce, aby neztratila krásnou fialovo-růžovou barvu. Na cibuli a masti si krátce podusíme kořenovou zeleninu a zalijeme ji trochou vývaru z masa.

    Když je zelenina poloměkká, přidáme ji do horkého vývaru s masem. Přidáme i nakrájené zelí, brambory nakrájené na kostičky a bobkové listy, pepř a sůl.
    Na sádle si podusíme na kostky nakrájenou převařenou červenou řepu a přidáváme postupně rajčatový protlak a dochucujeme octem, případně cukrem. K červené řepy přidáme buď nakrájený nebo prolisovaný česnek. Celou směs přimícháme k vývaru.

    Dochutíme, pokud je třeba. Podáváme s kyselou pochoutkové smetanou, protože ta je k boršče ideální. Při boršč je třeba dodržovat jednotlivou posloupnost kroků. Suroviny je důležité dusit odděleně, aby se nám chutě později dobře propojili. Věřím, že boršč milujete stejně jako my, a že si na tomto receptu pochutnáte.

    Dobrou chuť.

  • dracek.60
    dracek.60, 22.10.18 22:29:42  
     

    https://woman.tiscali.cz/2018/10/krupave-dalamanky-za-korunku-levne-a-vyborne-domaci-pecivo-bez-vahy-a-odmerky/3/

  • dracek.60
    dracek.60, 13.10.18 10:04:23  
     

    svíčková
    http://www.yoom.cz/img/18101310021373.jpg
    :1:

  • dracek.60
    dracek.60, 7.10.18 10:34:46  
     

    no jo budou vepřové nudličky na zázvoru
    https://www.kaufland.cz/recepty/vyhledat-recept/recept.veprove-nudlicky-zazvoru.r_id=CZ_3964.html

  • dracek.60
    dracek.60, 8.9.18 11:40:05  
     

    přeneseno z receptů
    sorong.1, 8.9.18 10:21:14
    reagovatsmazat@!!!

    Ahoj ve spolek. :2: jedna zdejší madam (coral) mě požádala abych sem dala recept na džuveč. Tak tady ho máte. :2:
    Do litinového oválného pekáče na kousku sádla obdělat bůček a krkovici nakrájené na menší kostky. Podlit trochu vody a nechat vydusit. Jen sůl. Když je to nasucho vypnout a postupně dávat vrstvy a vždycky jen sůl. Brambory, rajčata, květák, bílé papriky, zelené fazolky, zelená petržel, cibule. Všecko nakrájet na cca stejné kousky jako to maso jen cibule na menší a petržel na drobno. Opatrně od spodu zamíchat a pak v průběhu pečení ještě asi 2x. Většinou toho je plný pekáč trochu to pečením zmenší objem. Pak se peče hodinu a půl nebo 2 na nějakých 170 a až když jsou hotové brambory tak trochu přidat aby se opekly špičky. K tomu chleba a na talíři si každý přisolí, vždycky to je málo. :2:

  • dracek.60
    dracek.60, 7.9.18 21:41:24  
     

    https://prosvet.cz/kureci-prsa-narezala-nejtenci-platky-nalozila-sebe-vznikl-nejlepsi-napad-nedelni-obed/?utm_source=pages&utm_medium=pages&utm_campaign=pages

    • Zidane
      Zidane, 8.9.18 03:16:52  
       

      Ptáte se beznadějně i Vy svých dětí a muže, co by chtěli na nedělní oběd?

      To vím i já, a to nejsem ženská, natož dětnatá, abych věděl, že ptát se dětí a manžela, co by rádi k obědu, je zbytečné, pač stejně řeknou, že "jim to je jedno".
      Pokud se takhle ptám, musím dát na výběr z dvou tří jídel a trvat na "vymáčkni se, že ti to je jedno není odpověď" :1: :1: :1:

      • dracek.60
        dracek.60, 8.9.18 10:16:26  
         

        jooo to musíš tvrdě rozhodnout kdyř nevědi dělám co mám rád já :1:

        • Zidane
          Zidane, 8.9.18 14:39:28  
           

          Tak. A pokud remcají, "cos to uvařil", říct jim, že si mohli říct, co chtěj, tak ať nerejpou :1:

          • dracek.60
            dracek.60, 8.9.18 17:59:08  
             

            nemaj nárok remcat ,kdykoliv stačí říct fajn od zítra nevažím :1:

        • flegma1
          flegma1, 10.9.18 17:32:16  
           

          vidím, že jsem měkkej..my se vždycky pohádáme a stejně nevím, co teda vastně uvařit.. :9: :8:

          • dracek.60
            dracek.60, 10.9.18 17:33:42  
             

            no když nevědi rozhodnu se já né :1:

            • Zidane
              Zidane, 10.9.18 19:58:27  
               

              Asi tak. Nevědí, tak je jim to jedno a když jim je to jedno, uvařím podle svýho :4:

      • PPP
        PPP, 8.10.18 07:34:32  
         

        Dělám si plán-jídelníček na týden, ne, na nástěnku ho nedávám! :15:

        • Zidane
          Zidane, 8.10.18 16:34:20  
           

          "To bude fakt rajská?"
          "Koukni se do trouby. Co vidíš?"
          "Kuře"
          "No tak vidíš"

          :1:

  • dracek.60
    dracek.60, 3.9.18 22:07:01  
     

    https://www.toprecepty.cz/recept/39865-dabelske-tousty-stary-recept/

  • dracek.60
    dracek.60, 5.8.18 18:04:47  
     

    Bramborové knedlíky české (s krupici).

    Asi tucet větších vařených a ustrouhaných bramborů utře se nejprve se 70 g. másla a zadělá pak tuho se dvěmi žloutky, 3 lžícemi smetany, 2 celými vejci, jednu šestinu litru jemné dětské krupice, dobře vyschlé a půlkou žemle neb tvrdého rohlíku na kostky nakrájeného a usmaženého i trochou solí. Knedlíky z toho udělané vaří se ve slané vodě a podávají polité máslem, neb sádlem a smaženou cibulkou.

    Může se také vzíti méně másla (jen polovina udaného množství), za to však místo žloutků a vajec 4 celá vejce a trochu více krupičky; žemle a smetana při tom odpadnou; vyžaduje to však bedlivějšího propracování.
    Bramborové knedličky smažené.

    Asi 10 prostředních bramborů uvařených a oloupaných protři sítem nebo ustrouhej, osol a zadělej se 60 g. mouky a jedním žloutkem nebo i celým vejcem. Knedličky udělané z dobře propracovaného těsta toho obalíš vejcem a strouhanou žemlí i usmažíš na másle do pěkně červena.

    Nebo zpěň 90— 100 g. másla a smíchej s 3 vejci, vrchovatým talířem strouhaných vařených bramborů, s trochou soli a kvetu. Knedlíčky podlouhlé, z toho udělané, osmaž bez obalu na másle a přikládej je k hovězí neb skopové pečeni. Také tyto knedličky se obalují někdy vejcem a žemlí, čímž ještě lepší chuti nabývají.
    Bramborové knedličky s masem uzeným.

    10 bramborů prostředních oloupej, uvař v slané vodě, sceď a ještě za tepla protři sítem; zadělej je pak s celým vejcem a 2 žloutky a s přiměřeným množstvím usekaného masa; těsto dobře rozmíchané vypracuj na mírně pomoučeném vále a knedlíčky z něho udělané obal pak moukou a usmaž na másle.

    • flegma1
      flegma1, 15.8.18 22:48:08  
       

      nebo si koupíme směs na braborové knedlíky, zalijeme doporučeným množstvím vody a uhňahňáme čtyři válečky o průměru cca 5 cm a dáme vařit na 20 minut do vařicí vody. :1: :4:

      • dracek.60
        dracek.60, 16.8.18 18:41:22  
         

        lenochu :1:

        • flegma1
          flegma1, 19.8.18 22:26:23  
           

          Nojo, ale jíst se to dá stejně dobře.. :15:

          • Zidane
            Zidane, 20.8.18 17:11:20  
             

            Když ti stačí se najíst a ne si pochutnat, pak ano.

            Proto taky říkám, že nechápu, proč za Babicových dobrot nemohl Pohlreich Babicu vystát, že vaří blafy a ještě je schopnej nahradit svíčkovou točeňákem... no a? Měl pravdu, ale i tak.
            Pohlreich vaří pro lidi, co si chtějí POCHUTNAT, Babica pro lidi, co se chtějí LEVNĚ NAJÍST. Těžko půjde kopáč kopající před Pohlreichovým hotelem o polední přestávce k němu na oběd dát si spaghetti aglio olio dvě stovky za porci, protože na to prostě nemá, kdyby tam chodil denně, nebude mu stačit výplata. A bude mu jedno, že to jsou nejlepší italské špagety zalité nejlepším olivovým olejem, on prostě kouká na to, že se potřebuje najíst a je mu jedno, čeho.

            Babica nebyl a není pro Pohlreicha konkurence, jejich cílové skupiny jsou úplně někde jinde.

            Proto jím třeba ve fastfoodech jen v případě nutnosti a velkého hladu. Fastfood mi, dnes už ani ne za levné peníze, nabídne něco, u čeho přesně vím, co dostanu. Bohužel. Ničím mě to příjemně nepřekvapí, pač jsou předepsané receptury a toho se fastfood drží jak bobek košile, protože receptura je dělaná na "optimalizaci nákladů", čtěme aby to bylo co nejlevnější, takže nebudou vymýšlet zlepšení, zlepšení lezou do peněz... fastfoody a podobná tvorba je určena k tomu, aby se člověk najedl. Chce-li si pochutnat, u hotovek moc neuspěje, pokud tedy nebere jako "napral jsem se gulášem se šesti a bylo to levný" jako že si pochutnal ve skutečném slova smyslu slova "pochutnat si" :4:

  • flegma1
    flegma1, 8.7.18 01:05:15  
     

    nazdar..teda po ránu.. :4:

    • dracek.60
      dracek.60, 8.7.18 10:07:20  
       

      :13: :1:

      • flegma1
        flegma1, 1.8.18 02:54:42  
         

        dneska jsem lepší..časově.. :1:

        • dracek.60
          dracek.60, 1.8.18 15:43:57  
           

          neke fááákt ?

  • Donateus
    Donateus, 26.5.18 15:49:30  
     

    Králík
    Kvalitní a chutné maso nám poskytne pouze králík čistě ošetřený a správně krmený. Vedle základního krmiva, kterým je v létě zelená píce a v zimě seno, musí dostávat i okopaniny. Nejčasteji to je mrkev, krmná řepa, brambory, vždy naprosto čisté. Z jádrových krmiv oves a kukuřice. Mezi hodnotné krmivo pro králíky patří plevele, větévky, žaludy - odpad ze zeleniny, vojtěškové kořeny se nedoporučují. Dva týdny před porážkou králíkům přidáváme celerovou a čerstvou petrželovou nať, čerstvou nebo sušenou saturejku, mateřídoušku a tlučený jalovec. Maso poněkud ztratí nasládlou chuť. Na zabití jsou nejvhodnější králíci ve stáří 6 - 9 měsíců. Na kvalitu masa má vliv i způsob zabití králíka. Králíka nejprve uhodíme tupým předmětem do zátylku a potom ostrým nožem prořízneme tepnu na krku a necháme vykrvit. Zabitého králíka ještě za tepla stahujeme a vyvrhujeme. Pokud to není nutné neomýváme králíka vodou, jen jej otřeme papír. ubrousky. V létě necháme králíka 1 - 2 dny odležet, v zimě i týden. Někteří strávníci králíka odmítají pro nasládlou chuť a proto používáme k jeho zpracování různé koření, počínaje česnekem, cibulí a kmínem. Za dřívějších časů se králík dělal na šalvěji, na zelenině nebo se pekl s kouskem bůčku nebo uzeného masa. Ochutit můžeme i řízky z králíka. .....Na osmažení jsou nejvhodnější vykostěné ze zadní kýty. Jednotlivé porce trochu srovnáme paličkou na maso, po obou stranách potřeme směsí z česneku utřeného se solí, červené papriky, pepře a zázvoru.Takto okořeněné řízky necháme několik hodin v chladu proležet. Pak je obalíme v trojobalu a zvolna usmažíme.

    Králík s hořčicí
    (podle známého francouzského spisovatele kuchařských knih, dr.Edouarda de Pomiane )
    Hrníček hořčice, králičí zadek, cca 125 g másla, koňak.
    Králíka potřeme hořčicí zvnějšku i uvnitř a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Dáme na pekáč a v troubě cca 45 minut pečeme.
    Průběžně potíráme a zaléváme rozpuštěným máslem. Upečeného králíka vyjmeme z pekáče, na pekáč nalijeme 2 sklenky koňaku.
    Králíka upravíme na talíře, koňak zapálíme a králíka hořící šťávou polejeme. (Je to efektní a působivá úprava před hosty.)

    • dracek.60
      dracek.60, 27.5.18 19:14:08  
       

      :4:

    • Zidane
      Zidane, 17.6.18 06:24:20  
       

      To zní zajímavě. Sice kde vzít "králíka čistě ošetřeného a správně krmeného", když jsem tvor panelákový a v tomto na superhyper závislý (příbuzné na venkově mám, ale králíky nechovají), ale zní to jedle, byť bych si musel králíka někde koupit :6:

      • dracek.60
        dracek.60, 17.6.18 09:57:03  
         

        je to starý recept tak jak je psaný tak to neber zase doslovně :1:

        • Zidane
          Zidane, 17.6.18 20:00:01  
           

          Jojo, starý dobrý recepty a nemusí to nutně bejt ala Rettigová - vraž do toho kopu vajec a dvě libry másla :1:

          • Donateus
            Donateus, 1.7.18 10:21:07  
             

            Jsou to recepty po prababičce začala vařit asi kolem 1905.
            Už moje žena trochu opravila slova, která už jsou dne úplně směšná. Já to všechno jenom nandal do PC abychom mohli vyhodit krabičku papírků, už zcela zvetšelých. Až to dopíšu budou recepty po babičce (i.republika).
            Jenom nyní jsem ještě stále v rehavilitačním středisku a tady je du PC divná myš, která při kopírování nezamodří text, takže nelze zkopírovat. Nevím, zda to mají schválně nebo už má myš po sezoně. :1: :1: :1:

            • dracek.60
              dracek.60, 1.7.18 10:35:30  
               

              to nebude Myší ale nepodporovaným programem :4:

              • Donateus
                Donateus, 1.7.18 10:50:18  
                 

                Dráčku, nevím. A už mi je to jedno. Zítra jedu domů. :1:

                • dracek.60
                  dracek.60, 1.7.18 10:51:46  
                   

                  no tak to je dobře :1: :1: :1:

                  • Donateus
                    Donateus, 1.7.18 10:55:03  
                     

                    Od pátku jsou tu návštěvy pacošů, takže je PC volné. Pro mne přijede zítra manža a odveze mne domů. :2: :2:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 1.7.18 10:56:37  
                     

                    tak to je tam jen jeden pc ?

                  • Donateus
                    Donateus, 1.7.18 11:05:26  
                     

                    Ano jenom jeden. Jsou tu převážně ležící pacoši a ti co chodí mají malý zájem ( a s jistotou nekopírují nic, zakže se to tady asi ani neví). Místní si na PC hlavně čtou na PC noviny a eventuálně prohlížejí obrázky. :13: :13:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 1.7.18 11:23:49  
                     

                    aha tak to jo :4:

                  • Donateus
                    Donateus, 1.7.18 21:07:12  
                     

                    Chodila tady nějaká bába a nabízela ženskejm tohle. Tak jsem manželce koupil taky. Je to pytlík do kteréh nandáš všechno na těsta hněteš. Neumažeš vál. Dá se to umejt v myčce. Protože na tom byl nápis DEDRA stáhnul jsem odkaz na tu věc. Je tam popis. Šílenej. :1: :1: :1:

                    https://www.dedra.cz/cs/da6881-3v1-testohnetatora-jidlovaricarozmrazik

                  • Donateus
                    Donateus, 1.7.18 21:15:51  
                     

                    Zajímavý je, že když jsem kliknul na ten text nahoře ve vyhledavači, zamodřilo se to a text šel jako odkaz zkopírovat. A moje texty zkopírovat nejdou. Asi proto, že nejsem . Chytrý PC to pozná.To jsou věci. :1: :1: :1: :1:

                  • Donateus
                    Donateus, 1.7.18 21:16:59  
                     

                    oprava: ....že nejsem doma.Chytrý PC.... :13:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 1.7.18 22:29:40  
                     

                    tem pytlík je zajímavej :1:

  • Donateus
    Donateus, 26.5.18 10:47:19  
     

    Chlebová polévka
    Vývar z kostí, čtvrt květáku, 1 celer, 1 mrkev, 1 petržel, vejce dle počtu osob, chléb nakrájený na nudličky, sůl.
    V hovězím vývaru nebo vývaru z kostí uvař květák, celer mrkev i petržel. Když je to měkké nakrájej to na nudličky, květák se rozebéře na malé kousky. Chléb nakrájený na nudličky a na másle usmažený dá se do mísy a zelenina k tomu. Do čisté slané vody vloží se tolik vajec kolik bude osob u stolu. Když jsou napolo uvařené, vyberou se, oloupou a přidají do polévkové mísy. Polévka se na to nalije. Na 1 osobu počítá se 15 g chleba.

    Kejta dle paní nadlesní
    (kančí kýta na hříbkách, recept z hotelu Šroubek v Praze)
    1 kg kančí kýty, olej, větší cibule, mletá paprika sladká, protlak z rajčat/ kečup, hříbky/popř. směs hříbků, zakysaná smetana, mléko, mouka, sůl, bobkový list, jalovec, nové koření.
    Kýtu nakrájíme na silnější plátky které naklepeme, osolíme, lehce posypeme paprikou a zprudka opečeme na oleji. Maso vyjmeme a na výpeku necháme zesklovatět nadrobno krájenou cibuli, vrátíme plátky masa i se šťávou, přihodíme bobkový list, jalovec a 2 kuličky nového koření. Potřeme kečupem, podlijeme vroucí vodou a za průběžného podlévání dusíme doměkka. Maso vyjmeme, šťávu zalijeme smetanou s trochou mléka smíchaného s vodou. Provaříme. Nakonec přidáme hříbky a ještě chvilku povaříme. Zvěřinu vložíme zpět do omáčky, prohřejeme v omáčce a podáváme s knedlíkem ale lze rýžiči s brambory. Nezapomeneme na čatný.

    Višňové chutney (čatný)
    1 kg vyzrálých višní, 125 g cibule, 25 g čerstvého zázvoru, 150 g krystal. cukru, 100 g medu, 3 lžíce červeného octa, 2 lžíce citron. šťávy, 1 lžíci zeleného pepře, 1 lžička soli, 1 lžíce hořčičných semínek, 7 hřebíčků, 1 lžička karí.
    Višně opereme a vypeckujeme. Cibuli a zázvor nakrájíme na drobno. Vše dáme do kastrolu, přidáme ostatní přísady a na mírném plameni povaříme
    asi 45 minut. Naplníme do skleniček, hned uzavřeme. Omáčka je výborná k pečeným či grilovaným masům. Čatný nemažeme na maso ale podáváme
    v kompot. miskách zvlášť a každé sousto se pomázne zvlášť.

    Bavorský bramborový salát
    (levné, rychlé, překvapivě dobré )
    2500 g brambor, 1/2 litru vody, 1 cibule, 1 - 2 kostky zeleninového bujonu, 3 polévkové lžíce jablečného octa, 1 pol.lžíce hořčice, sůl, pepř, sluneč.olej.
    Brambory uvaříme ve slupce, necháme trochu vychladnout, oloupeme, nakrájíme na menší plátky. Cibuli nadrobno vmícháme do brambor a vše zalijeme nálevem z vody a kostkami bujonu, okyselíme octem, vmícháme hořčici, pepř a sůl dle chuti. Nálev musí chutnat poněkud překořeněný neboť brambory snesou množství soli i octa. Nálev z kostek vývaru nemusíme použít celý a může klidně zbýt pokud brambory nesají. Chceme -li pro pány salát míti ostrý zamícháme do něj 2 lžíce strouhaného křenu.
    ( Bavoráci tento salát jedí daleko častěji než my v Čechách. Jedí ho ke všemu a mají ho rádi hodně mokrý )

  • Donateus
    Donateus, 19.5.18 05:49:29  
     

    Zabíjačková polévka
    (bez zabíjačky, v malém)
    1/2 vepřové hlavy, 60 g krup, 20 g tuku, 40 g cibule, česnek, majoránka, pepř, nové koření, voda, sůl,1 dl vepřové krve.
    Očištěnou hlavu uvaříme ve vodě, později přidáme kroupy a posolíme. Pokrájenou cibuli a česnek opečeme na tuku, zalijeme vodou z uvařené hlavy a vlijeme do polévky. Nakonec okořeníme a přidáme rozšlehanou krev. Maso nadrobno pokrájíme, znovu vložíme do polévky a krátce povaříme.

    Křepelky s červeným zelím
    ( rozpis na 4 porce )
    4 křepelky, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 5 lžic másla, 1/2 kila červeného zelí, sůl dle chuti, 2 lžíce krupicového cukru, 6 kuliček jalovce, čerstvě mletý pepř,
    15 dkg anglické slaniny, 1/4 litru bílého vína.
    Nadrobno krájenou cibulku a česnek orestujeme v hrnci na 2 lžících másla. Zelí slijeme ( nálev uschováme), pokrájíme, nasypeme do hrnce s cibulce a promícháme. Dle chuti dochutíme nálevem, dosolíme, pocukrujeme. Přidáme jalovec a dusíme pod pokličkou doměkka asi 25 - 30 minut.
    Druhou cibuli nakrájíme na kousky, dáme do pekáče a položíme na ni očištěné křepelky. osolíme, opepříme, každou lehce pomažeme zbylým máslem a obtočíme plátky slaniny. Podlijeme vínem a pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 25 - 35 minut. Křepelky ozdobíme tymiánem a podáváme s červeným zelím a restovanou cibulí.Jako přílohu můžeme nabídnout bramborové croqutes čti krokets ( v mouce lehce obalené malé šišky z bramborové kaše, lehce osmažené na sádle).

    • dracek.60
      dracek.60, 19.5.18 08:36:25  
       

      asi pudu na křepelky :-D

      • Donateus
        Donateus, 19.5.18 08:45:14  
         

        ..di.... :1: :1: :1:

        • dracek.60
          dracek.60, 19.5.18 08:53:30  
           

          sakra nemám broky :1:

          • Donateus
            Donateus, 19.5.18 08:57:41  
             

            Tak udělej z malých kuřat. Dej do pečení víc bobkových listů, víc jalovce a trochu šalvěje, peč pomaleji, víc vína. :1: Broky do toho nedávat !! :1:

            • dracek.60
              dracek.60, 19.5.18 09:07:26  
               

              ale ty tam budou scházet ,automatické zakládání plomb je důležitý :1: :1: :1:

              • Donateus
                Donateus, 19.5.18 09:08:28  
                 

                :14: :14: :14:

                • dracek.60
                  dracek.60, 19.5.18 09:17:21  
                   

                  :1: :1: :1: :1:

            • Zidane
              Zidane, 20.5.18 17:33:46  
               

              Když jsem dělal v Kauflandu, občas jsme mívali "baby kuře" - něco jako je tenhle půlkilovej brabčák: https://secure.ce-tescoassets.com/assets/CZ/029/8595240503029/ShotType1_328x328.jpg :4:

              • Donateus
                Donateus, 26.5.18 10:08:32  
                 

                Také to doma děláme z nejmenších kuřat. Naposledy jsem jedl skutečné křepelky asi v 17 letech. Babička měla z mládí jakéhosi dobrého známého, který ji kdysi miloval a protože zůstal svobodný a chodíval pilně na hony. Kdykoliv nás navštívil, vždy přivezl 10 - 15 křepelek, také jinou zvěřinu. Nebývá to k dostání, leda by manža sledoval kdy dostává zboží obchody se zvěřinou. V Praze jsou asi 4 takové obchody. Nestojí to za to, už jsme s manžou sami, takže už nevyváříme a z těch kuřat to stačí i když přesně ono to není. Vzpoměl jsem si, že v Lidlu bývají. Mívají týdny cizích kuchyní a též Francouzský týden, kdy křepelky mívají. :2:

              • Donateus
                Donateus, 16.6.18 13:27:37  
                 

                Zkus na webu -Slepičář.cz-, prodávají tam jednak malá kuřata ne jako v marketech kilová. Mají i jinou drůbež. Co kdyby měli i křepelky.

                • dracek.60
                  dracek.60, 16.6.18 13:36:59  
                   

                  možná že jo :1:

                  • Donateus
                    Donateus, 16.6.18 15:43:56  
                     

                    Kouknul jsi na web ? :13: :13:

                  • Donateus
                    Donateus, 16.6.18 15:46:49  
                     

                    U Slepičáře mají i krmený husy. Chystáme se tam před sv. Martinem zajet pro krmenou husu. Můj nejmenší vnouček Martin bude mít svátek a jde do 1.třídy. V listopadu už bude vidno zda je blbej nebo mu to půjde. :14:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 16.6.18 16:26:37  
                     

                    teprve se chystám kouknout :1:

                • dracek.60
                  dracek.60, 16.6.18 16:30:42  
                   

                  to je ten z humpolce ? nic vykrmenýho sem nenašel

                  • Donateus
                    Donateus, 16.6.18 16:42:28  
                     

                    Mají hlavně e.obchod ale píšou, že kdo chce přijet, najde výběr. :8:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 16.6.18 16:47:06  
                     

                    jo to jo eště to prohlídnu :4:

                • Zidane
                  Zidane, 17.6.18 06:22:33  
                   

                  Já se teda po malejch kuřatech neptal, natož po křepelkách, já se jen přidal do debaty s postřehem, ale to už je detail :4: