Recepty u Julie a Romea

Otevřená diskuze | Kategorie: Gastronomie
PPP (2018-06-19 06:47:16)dracek.60 (2018-06-17 20:03:00)Zidane (2018-06-17 20:00:02)Donateus (2018-06-16 16:49:38)KarelKeslly (2018-06-06 09:08:12)nickdo (2018-05-21 22:15:47)jarekrum (2018-05-05 22:13:10)flegma1 (2018-04-01 01:32:20)RejholcovicPepina (2018-03-24 12:23:12)SAMAN47 (2017-05-14 06:57:34)serafapetra (2016-07-02 13:40:37)eda-x (2016-06-17 11:31:41)
Recepty u Julie a Romea
Založeno: 16. 7. 2010 | Příspěvků: 4 612 | Členů: 12
Správci: dracek.60 (hlavní)

"Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu"
George Bernard Shaw
Prosím vkládejte recepty nebo menu na celý den podle vzoru Kacafírka, který bohužel zemřel.

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!

  • Donateus
    Donateus, 26.5.18 15:49:30  
     

    Králík
    Kvalitní a chutné maso nám poskytne pouze králík čistě ošetřený a správně krmený. Vedle základního krmiva, kterým je v létě zelená píce a v zimě seno, musí dostávat i okopaniny. Nejčasteji to je mrkev, krmná řepa, brambory, vždy naprosto čisté. Z jádrových krmiv oves a kukuřice. Mezi hodnotné krmivo pro králíky patří plevele, větévky, žaludy - odpad ze zeleniny, vojtěškové kořeny se nedoporučují. Dva týdny před porážkou králíkům přidáváme celerovou a čerstvou petrželovou nať, čerstvou nebo sušenou saturejku, mateřídoušku a tlučený jalovec. Maso poněkud ztratí nasládlou chuť. Na zabití jsou nejvhodnější králíci ve stáří 6 - 9 měsíců. Na kvalitu masa má vliv i způsob zabití králíka. Králíka nejprve uhodíme tupým předmětem do zátylku a potom ostrým nožem prořízneme tepnu na krku a necháme vykrvit. Zabitého králíka ještě za tepla stahujeme a vyvrhujeme. Pokud to není nutné neomýváme králíka vodou, jen jej otřeme papír. ubrousky. V létě necháme králíka 1 - 2 dny odležet, v zimě i týden. Někteří strávníci králíka odmítají pro nasládlou chuť a proto používáme k jeho zpracování různé koření, počínaje česnekem, cibulí a kmínem. Za dřívějších časů se králík dělal na šalvěji, na zelenině nebo se pekl s kouskem bůčku nebo uzeného masa. Ochutit můžeme i řízky z králíka. .....Na osmažení jsou nejvhodnější vykostěné ze zadní kýty. Jednotlivé porce trochu srovnáme paličkou na maso, po obou stranách potřeme směsí z česneku utřeného se solí, červené papriky, pepře a zázvoru.Takto okořeněné řízky necháme několik hodin v chladu proležet. Pak je obalíme v trojobalu a zvolna usmažíme.

    Králík s hořčicí
    (podle známého francouzského spisovatele kuchařských knih, dr.Edouarda de Pomiane )
    Hrníček hořčice, králičí zadek, cca 125 g másla, koňak.
    Králíka potřeme hořčicí zvnějšku i uvnitř a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Dáme na pekáč a v troubě cca 45 minut pečeme.
    Průběžně potíráme a zaléváme rozpuštěným máslem. Upečeného králíka vyjmeme z pekáče, na pekáč nalijeme 2 sklenky koňaku.
    Králíka upravíme na talíře, koňak zapálíme a králíka hořící šťávou polejeme. (Je to efektní a působivá úprava před hosty.)

    • dracek.60
      dracek.60, 27.5.18 19:14:08  
       

      :4:

    • Zidane
      Zidane, 17.6.18 06:24:20  
       

      To zní zajímavě. Sice kde vzít "králíka čistě ošetřeného a správně krmeného", když jsem tvor panelákový a v tomto na superhyper závislý (příbuzné na venkově mám, ale králíky nechovají), ale zní to jedle, byť bych si musel králíka někde koupit :6:

      • dracek.60
        dracek.60, 17.6.18 09:57:03  
         

        je to starý recept tak jak je psaný tak to neber zase doslovně :1:

        • Zidane
          Zidane, 17.6.18 20:00:01  
           

          Jojo, starý dobrý recepty a nemusí to nutně bejt ala Rettigová - vraž do toho kopu vajec a dvě libry másla :1:

  • Donateus
    Donateus, 26.5.18 10:47:19  
     

    Chlebová polévka
    Vývar z kostí, čtvrt květáku, 1 celer, 1 mrkev, 1 petržel, vejce dle počtu osob, chléb nakrájený na nudličky, sůl.
    V hovězím vývaru nebo vývaru z kostí uvař květák, celer mrkev i petržel. Když je to měkké nakrájej to na nudličky, květák se rozebéře na malé kousky. Chléb nakrájený na nudličky a na másle usmažený dá se do mísy a zelenina k tomu. Do čisté slané vody vloží se tolik vajec kolik bude osob u stolu. Když jsou napolo uvařené, vyberou se, oloupou a přidají do polévkové mísy. Polévka se na to nalije. Na 1 osobu počítá se 15 g chleba.

    Kejta dle paní nadlesní
    (kančí kýta na hříbkách, recept z hotelu Šroubek v Praze)
    1 kg kančí kýty, olej, větší cibule, mletá paprika sladká, protlak z rajčat/ kečup, hříbky/popř. směs hříbků, zakysaná smetana, mléko, mouka, sůl, bobkový list, jalovec, nové koření.
    Kýtu nakrájíme na silnější plátky které naklepeme, osolíme, lehce posypeme paprikou a zprudka opečeme na oleji. Maso vyjmeme a na výpeku necháme zesklovatět nadrobno krájenou cibuli, vrátíme plátky masa i se šťávou, přihodíme bobkový list, jalovec a 2 kuličky nového koření. Potřeme kečupem, podlijeme vroucí vodou a za průběžného podlévání dusíme doměkka. Maso vyjmeme, šťávu zalijeme smetanou s trochou mléka smíchaného s vodou. Provaříme. Nakonec přidáme hříbky a ještě chvilku povaříme. Zvěřinu vložíme zpět do omáčky, prohřejeme v omáčce a podáváme s knedlíkem ale lze rýžiči s brambory. Nezapomeneme na čatný.

    Višňové chutney (čatný)
    1 kg vyzrálých višní, 125 g cibule, 25 g čerstvého zázvoru, 150 g krystal. cukru, 100 g medu, 3 lžíce červeného octa, 2 lžíce citron. šťávy, 1 lžíci zeleného pepře, 1 lžička soli, 1 lžíce hořčičných semínek, 7 hřebíčků, 1 lžička karí.
    Višně opereme a vypeckujeme. Cibuli a zázvor nakrájíme na drobno. Vše dáme do kastrolu, přidáme ostatní přísady a na mírném plameni povaříme
    asi 45 minut. Naplníme do skleniček, hned uzavřeme. Omáčka je výborná k pečeným či grilovaným masům. Čatný nemažeme na maso ale podáváme
    v kompot. miskách zvlášť a každé sousto se pomázne zvlášť.

    Bavorský bramborový salát
    (levné, rychlé, překvapivě dobré )
    2500 g brambor, 1/2 litru vody, 1 cibule, 1 - 2 kostky zeleninového bujonu, 3 polévkové lžíce jablečného octa, 1 pol.lžíce hořčice, sůl, pepř, sluneč.olej.
    Brambory uvaříme ve slupce, necháme trochu vychladnout, oloupeme, nakrájíme na menší plátky. Cibuli nadrobno vmícháme do brambor a vše zalijeme nálevem z vody a kostkami bujonu, okyselíme octem, vmícháme hořčici, pepř a sůl dle chuti. Nálev musí chutnat poněkud překořeněný neboť brambory snesou množství soli i octa. Nálev z kostek vývaru nemusíme použít celý a může klidně zbýt pokud brambory nesají. Chceme -li pro pány salát míti ostrý zamícháme do něj 2 lžíce strouhaného křenu.
    ( Bavoráci tento salát jedí daleko častěji než my v Čechách. Jedí ho ke všemu a mají ho rádi hodně mokrý )

  • Donateus
    Donateus, 19.5.18 05:49:29  
     

    Zabíjačková polévka
    (bez zabíjačky, v malém)
    1/2 vepřové hlavy, 60 g krup, 20 g tuku, 40 g cibule, česnek, majoránka, pepř, nové koření, voda, sůl,1 dl vepřové krve.
    Očištěnou hlavu uvaříme ve vodě, později přidáme kroupy a posolíme. Pokrájenou cibuli a česnek opečeme na tuku, zalijeme vodou z uvařené hlavy a vlijeme do polévky. Nakonec okořeníme a přidáme rozšlehanou krev. Maso nadrobno pokrájíme, znovu vložíme do polévky a krátce povaříme.

    Křepelky s červeným zelím
    ( rozpis na 4 porce )
    4 křepelky, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 5 lžic másla, 1/2 kila červeného zelí, sůl dle chuti, 2 lžíce krupicového cukru, 6 kuliček jalovce, čerstvě mletý pepř,
    15 dkg anglické slaniny, 1/4 litru bílého vína.
    Nadrobno krájenou cibulku a česnek orestujeme v hrnci na 2 lžících másla. Zelí slijeme ( nálev uschováme), pokrájíme, nasypeme do hrnce s cibulce a promícháme. Dle chuti dochutíme nálevem, dosolíme, pocukrujeme. Přidáme jalovec a dusíme pod pokličkou doměkka asi 25 - 30 minut.
    Druhou cibuli nakrájíme na kousky, dáme do pekáče a položíme na ni očištěné křepelky. osolíme, opepříme, každou lehce pomažeme zbylým máslem a obtočíme plátky slaniny. Podlijeme vínem a pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 25 - 35 minut. Křepelky ozdobíme tymiánem a podáváme s červeným zelím a restovanou cibulí.Jako přílohu můžeme nabídnout bramborové croqutes čti krokets ( v mouce lehce obalené malé šišky z bramborové kaše, lehce osmažené na sádle).

    • dracek.60
      dracek.60, 19.5.18 08:36:25  
       

      asi pudu na křepelky :-D

      • Donateus
        Donateus, 19.5.18 08:45:14  
         

        ..di.... :1: :1: :1:

        • dracek.60
          dracek.60, 19.5.18 08:53:30  
           

          sakra nemám broky :1:

          • Donateus
            Donateus, 19.5.18 08:57:41  
             

            Tak udělej z malých kuřat. Dej do pečení víc bobkových listů, víc jalovce a trochu šalvěje, peč pomaleji, víc vína. :1: Broky do toho nedávat !! :1:

            • dracek.60
              dracek.60, 19.5.18 09:07:26  
               

              ale ty tam budou scházet ,automatické zakládání plomb je důležitý :1: :1: :1:

              • Donateus
                Donateus, 19.5.18 09:08:28  
                 

                :14: :14: :14:

                • dracek.60
                  dracek.60, 19.5.18 09:17:21  
                   

                  :1: :1: :1: :1:

            • Zidane
              Zidane, 20.5.18 17:33:46  
               

              Když jsem dělal v Kauflandu, občas jsme mívali "baby kuře" - něco jako je tenhle půlkilovej brabčák: https://secure.ce-tescoassets.com/assets/CZ/029/8595240503029/ShotType1_328x328.jpg :4:

              • Donateus
                Donateus, 26.5.18 10:08:32  
                 

                Také to doma děláme z nejmenších kuřat. Naposledy jsem jedl skutečné křepelky asi v 17 letech. Babička měla z mládí jakéhosi dobrého známého, který ji kdysi miloval a protože zůstal svobodný a chodíval pilně na hony. Kdykoliv nás navštívil, vždy přivezl 10 - 15 křepelek, také jinou zvěřinu. Nebývá to k dostání, leda by manža sledoval kdy dostává zboží obchody se zvěřinou. V Praze jsou asi 4 takové obchody. Nestojí to za to, už jsme s manžou sami, takže už nevyváříme a z těch kuřat to stačí i když přesně ono to není. Vzpoměl jsem si, že v Lidlu bývají. Mívají týdny cizích kuchyní a též Francouzský týden, kdy křepelky mívají. :2:

              • Donateus
                Donateus, 16.6.18 13:27:37  
                 

                Zkus na webu -Slepičář.cz-, prodávají tam jednak malá kuřata ne jako v marketech kilová. Mají i jinou drůbež. Co kdyby měli i křepelky.

                • dracek.60
                  dracek.60, 16.6.18 13:36:59  
                   

                  možná že jo :1:

                  • Donateus
                    Donateus, 16.6.18 15:43:56  
                     

                    Kouknul jsi na web ? :13: :13:

                  • Donateus
                    Donateus, 16.6.18 15:46:49  
                     

                    U Slepičáře mají i krmený husy. Chystáme se tam před sv. Martinem zajet pro krmenou husu. Můj nejmenší vnouček Martin bude mít svátek a jde do 1.třídy. V listopadu už bude vidno zda je blbej nebo mu to půjde. :14:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 16.6.18 16:26:37  
                     

                    teprve se chystám kouknout :1:

                • dracek.60
                  dracek.60, 16.6.18 16:30:42  
                   

                  to je ten z humpolce ? nic vykrmenýho sem nenašel

                  • Donateus
                    Donateus, 16.6.18 16:42:28  
                     

                    Mají hlavně e.obchod ale píšou, že kdo chce přijet, najde výběr. :8:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 16.6.18 16:47:06  
                     

                    jo to jo eště to prohlídnu :4:

                • Zidane
                  Zidane, 17.6.18 06:22:33  
                   

                  Já se teda po malejch kuřatech neptal, natož po křepelkách, já se jen přidal do debaty s postřehem, ale to už je detail :4:

  • Donateus
    Donateus, 18.5.18 07:51:12  
     

    Kyselo (4 porce)
    1 sáček žitného kvásku od pekaře ( dnes lze koupit v prodejnách Michelských pekáren*), 250g čerstvých hub, lžíce sádla, 1 cibule, 4 vejce, kmín, sůl.
    Pokud si připravujeme vlastní chlebový kvásek, vlijeme do půlitrové nádoby čtvrt litru vlažné vody, rozdrobíme do ní 30 g kvasnic a rozkverláme asi 3 lžíce žitné mouky, přidáme větší kus chlebové kůrky. Nádobu zakryjeme a necháme do druhého dne v teple. Kvásek necháme před přípravou polévky vykynout. Houby omyjeme, očistíme, poté nakrájíme na malé kousky, dáme do hrmce, zalijeme vodou, přidáme kmín a uvedeme do varu.Pak vmícháme chlebový kvásek. Cibuli očistíme, nakrájíme na drobno, osmahneme na sádle (polovina dávky), druhou polovinu dáme k houbám.
    Na zbylém sádle připravíme míchaná vejce, rozdělíme je do talířů a zalijeme polévkou. Posypeme petrželkou nebo jen pažitkou. Do kysela je možno také přidat brambory.
    * Don: ....Michelské pekárny "zanikly" před čtvrt stoletím, soukromí pekaři vznikli sporadicky a málokterý si sám vyrábí kvásek, kupují ho z velkovýroby.
    Kvásek si děláme doma sami, ze žitné mouky.

    Sejkory (4 porce)
    1 kg brambor, 1 - 2 vejce, 4 lžíce polohrubé mouky, sůl, pepř, lžíce majoránky, česnek dle chuti, na smažení sádlo.
    Brambory omyjeme, oloupeme. Polovinu brambor na jemném struhadle, druhou polovinu na hrubém struhadle. Smícháme v míse a rozklepneme k nim vejce, přisypeme mouku, pepř, rozemnutou majoránku a vše osolíme. Česnek očistíme, prolisujeme a přidáme do mísy. Vše důkladně promícháme. Na pánvi rozpálíme sádlo a z těsta tvoříme lžící malé hromádky které zploštíme. Z obou stran opečeme dozlatova, vyjmeme a na ubrousku necháme okapat tuk.
    Další tip : Sejkory lze péct i na sucho jako za starých chudých časů, kdy se dělaly jen na plátech kamen ( na tálech potřených špekem).
    ! ! ! ...Dělají se pro změnu i nasladko, posypané nastrouhaným perníkem, ořechy a pokapané medem.

    Koláč s rebarborou
    300g polohrubé mouky, 130 gmásla, 70g cukru, 2 žloutky, 20g droždí, 100 - 150ml mléka, špetka soli, 500g rebarbory, 2 bílky, 50g cukru krupice, 1 vanilkový cukr. Ve vlažném mléce rozmícháme lžičku krupicového cukru, lžíci polohrubé mouky, rozdrobíme droždí.Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Máslo necháme lehce povolit, nakrájíme je na menší kousky a v míse utřeme se zbytkem cukru a žloutky. Pomalu přisypeme mouku, smíchanou se solí, přilijeme vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné, středně tuhé těsto, které necháme asi hodinu přikryté na teplém místě kynout. Pak těsto rozválíme a vyložíme jím vymazaný plech či kulatou koláč.formu a necháme ještě kynout. Poté pokryjeme těsto omytou, loupanou na menší kousky nakrájenou rebarboru a koláč vložíme do předehřáté trouby. Z bílků ušleháme sníh, zašleháme do něj cukr. Upečený koláč jím pokryjeme a necháme ještě mírně zapéct.

    • dracek.60
      dracek.60, 18.5.18 16:38:16  
       

      Kvásek se dá koupit v Globusu :1:

      • Donateus
        Donateus, 18.5.18 16:45:00  
         

        Nemám Globus nikde v dosahu několika km. Už dávno a dávno jsem si zvyknul dělat si kvásek sám z mouky. Mám to za pár minutek. Pečeme denně, nejvýše obden, šišku chleba a 8 rohlíků. Když čekáme návštěvu mnohdy i veky nebo bagety. :13: :13:

      • Donateus
        Donateus, 18.5.18 16:45:48  
         

        Ale zavolám do nejbližšího Globusu, zda mívají kvásek a zda mají donášku do domu. :15: :15:

        • dracek.60
          dracek.60, 18.5.18 16:47:52  
           

          no mamka ho tam kupuje a je sním spokojená :4:

          • Donateus
            Donateus, 18.5.18 16:51:31  
             

            Nevím kde bydlí tvoje mamka, ale co bydlím já, není poblíž v okruhu několika kilometrů žádný Globus. :13: :13:

            • dracek.60
              dracek.60, 18.5.18 16:54:10  
               

              u černýho mostu v horních počernicích :4:

              • Donateus
                Donateus, 18.5.18 17:06:47  
                 

                Ano tam je opravdu Globus. Ale já bydlím na hranici Vršovic, Vinohrad a Strašnic. Do Počernic to mám skoro 20 km a spojení nesmírně složitý. Kvůli kvásku, který mám doma hotový za 8 minut čistého času nepojedu na druhý konec Prahy s 3 - 4 přestupy v dopravě kvůli hrnku kvásku. Ale jak píšu zavolám tam zda ho mají a zda též provozují dovoz do domu, čili dners se říká e.shop. Když ano objednám velký nákup aby se to vyplatilo a mimo jiné i ten kvásek. :13: :13:

                • Zidane
                  Zidane, 18.5.18 17:11:26  
                   

                  Co já vím, tak v Praze je krom Čerňáku Globus ještě v Čakovicích a teď mi google řekl, že prý i na Zličíně... ale když to máš doma hotový za pár minut, proč se trepat do krámu, to je jasný :6:

                  • Donateus
                    Donateus, 18.5.18 17:29:21  
                     

                    Čakovice jsou už úplně mimo Prahu ale dosažitelný z Palmovky autobusem. Ale to už jsou blíž ty Počernice (asi o hodinu). :1: :1: :1: :1:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 18.5.18 19:06:30  
                     

                    :1:

                • dracek.60
                  dracek.60, 18.5.18 17:16:31  
                   

                  však to je taky informace spíš pro ty co ho doma nedělají :-)

                  • Zidane
                    Zidane, 18.5.18 17:28:19  
                     

                    No tak já péct, tak budu muset... Globus buď v Praze nebo v Liberci, netuším zda tady na Českolipsku je i něco blíž :1:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 18.5.18 17:30:55  
                     

                    tam to znám jen v okolí Nového Boru ,a netuším ,ale kvásek se dá sehnat v pekárnách těch malejch :1:

                  • Donateus
                    Donateus, 18.5.18 17:33:41  
                     

                    Zidane !
                    Mrkni, ady seznam obchodů Globus.
                    https://cs.wikipedia.org/wiki/Globus_(obchodn%C3%AD_%C5%99et%C4%9Bzec)#Globus_v_%C4%8CR

                    Věř mi, že když zakoupíš pytlík žitné mouky, máš to zamíchaný hned a pak už jen ubíráš každý den na zadělání chleba. Občas musíš oživit. :13:

                  • Donateus
                    Donateus, 18.5.18 17:43:09  
                     

                    Děláme kvásek a ani o tom už nepřemejšlíme.
                    Existuje kvásková mapa. Různý mamči, co jsou doma s miminama, ti za pytlík mletýho kafe nebo čokoládky dají hrnek kvásku. Kvásková mapa ti ukáže, kde v Praze ti někdo prodá nebo vymění za nějakou maličkost. :1:

                    http://www.maskrtnica.cz/jak-na-prvni-domaci-chleba/

                  • Donateus
                    Donateus, 18.5.18 18:07:41  
                     

                    DRáček, Zidane !
                    Tady je ještě jeden odkaz kde hned nahoře je kvásková mapa, kde si na ní najdete, tam co bydlíte, kvásek úplně nejblíž domu. Je tam jak se s tou mapou zachází abyste našli i v nejzapadlejším koutě ČR výrobce kvásku. Dneska totiž chleba peče doma kdekdo tudíž má kvásek v zásobě. Až najedeš na značku poblíž svého bydliště, klikni na ně, najdeš tam e.mail dotyčného. :15:
                    https://www.pecempecen.cz/ :4:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 18.5.18 18:12:48  
                     

                    tak to sem netušil že taky existuje :1:

                  • Donateus
                    Donateus, 18.5.18 18:28:09  
                     

                    No to právě sleduju a proto se tak široce rozepisuju... abych tě vochytřil. :1: :1: :1:

                  • Donateus
                    Donateus, 18.5.18 20:23:24  
                     

                    Dráčku, tady je recept dle Hustiřanského. Našel jsem ho náhodou při hledání kváskové mapy a hned jsem si na tě vzpoměl. :13:
                    https://www.jaktak.cz/jak-na-peceneho-berance-se-spenatovym-pudingem-recept.html

                  • dracek.60
                    dracek.60, 18.5.18 21:56:15  
                     

                    :1: díky :1:

                  • Donateus
                    Donateus, 18.5.18 22:09:38  
                     

                    Neděkuj, není zač. :1: :1: Zasmáli jsme se a já jdu spát. Dobrou noc kamaráde. :1: :1:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 18.5.18 22:10:18  
                     

                    dobrou :4:

  • Donateus
    Donateus, 17.5.18 05:27:55  
     

    Oukrop ( česká česnečka )
    8 stroužků česneku, 1,5 l vody, špetka mletého zázvoru, špetka majoránky, kmín, 200 g očištěných syrových brambor, 3 lžíce vepř.nebo husího sádla, 2 krajíčky tmavého chleba, 2 celá vejce, magi, sůl, pepř.
    Oloupaný česnek utřený se solí rozmícháme ve vodě na polévku, přidáme na kostičky krájené brambory, kmín, majoránku, a část sádla. Vaříme do změknutí brambor, zavaříme rozšlehaná vejce. Dochutíme solí, pepřem a kápneme magi (místo magi můžeme použít jemně nasekaný libeček, 2 - 3 lžíce). Podáváme do talířů s osmaženými krutony z chleba nebo žemlí.

    Kucmouch s mákem
    1,2 kg brambor, sůl, 150g hrubé mouky, 60g másla nebo sádla, 50g máku, tuk, cukr, omastek na polití kucmouchu.
    Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme namenší kousky. Vložímeje do vyššího hrnce, zalijeme dostatečným množství vody, osolíme ji a brambory uvaříme do měkka. Pak větší část vody slijeme do jiné nádoby, v hrnci necháme na dně jen 3 cm vody. Brambory zasypeme hrubou moukou a obráceným koncem vařečky do nich uděláme několik děr (asi 5 - 7 děr dle velikosti hrnce). Hrnec zakryjeme poklicí, dáme na mírný oheň a brambory necháme propařit asi 10 minut. Pak brambory s moukou rozmačkáme a dobře propracujeme na tužší vláčné těsto. Pokud je těsto moc tuhé přidáme po lžících trochu zcezené vody z brambor. Umeleme mák. Na pánvi rozehřejeme máslo nebo sádlo a lžící namočenou v tuku vykrajujeme z těsta šišky a rovnou je přendaváme na talíře. Osolíme, malinko pepř, a posypeme je mletým mákem. Nakonec je pokapeme sádlem nebo máslem.

    Jablkové lívance podskaláckých vorařů
    4 vejce, 100 g cukru, 1/2 l mléka, 250g hrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 500 g strouhaných jablek, špetka soli, šťáva z 1/2 citronu.
    Žloutky utřeme s cukrem, přidáme citron.šťávu, sůl, jablka, mléko a mouku prosátou s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.
    Smažíme na lívanečníku, mažeme džemem nebo zavařeninou či povidly a zdobíme šlehačkou či jogurtem nebo i pribiňákem.