Recepty u Julie a Romea

Otevřená diskuze | Kategorie: Gastronomie
dracek.60 (2020-01-17 23:24:09)jarekrum (2020-01-13 21:32:23)Zidane (2020-01-13 15:34:03)Donateus (2020-01-04 22:07:40)nickdo (2019-12-31 17:46:39)flegma1 (2019-12-24 14:41:38)east.asia.pride (2018-12-22 17:22:02)SAMAN47 (2017-05-14 06:57:34)serafapetra (2016-07-02 13:40:37)eda-x (2016-06-17 11:31:41)
Recepty u Julie a Romea
Založeno: 16. 7. 2010 | Příspěvků: 4 759 | Členů: 10
Správci: dracek.60 (hlavní)

"Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu"
George Bernard Shaw
Prosím vkládejte recepty nebo menu na celý den podle vzoru Kacafírka, který bohužel zemřel.

Nemůžete přispívat - nejste přihlášen!

  • dracek.60
    dracek.60, 12.1.20 16:44:51  
     

    https://www.facebook.com/Chutny.TV/videos/vb.183735825768627/1025769784445550/?type=2&theater
    dobrý to je :1:

  • Donateus
    Donateus, 4.1.20 20:07:30  
     

    Polévka anglická
    3 litry hovězího vývaru, 1/2 kila telecího masa, máslo, mouka, smetana, 3 vejce, 1 žloutek, sůl, pepř.
    Na 3 litry hovězího vývaru rozseká se drobně 1/2 kg telecího masa. Mezi tím se udělá na másle bílá jíška, zalije se smetanou, až se udělá kaše. Nechá se vystydnout a smíchá se s masem. Přidají se k tomu 3 vařená vejce, 1 žloutek, trochu soli a pepře. Z hmoty se utvoří kuličky, obalí se v mouce, dají se na pánev, podlijí polévkou a uvaří se. Podává se v polévce.

    Smažené telecí nožičky
    4 telecí nožičky, 2 cibule,1 svazek polévkové zeleniny, sůl, pepř, 1 svazek zelené petrželky, hladká mouka, 3 vejce, 4 lžíce mléka, strouhanka,olej na smažení.
    Telecí nožičky očistíme a spolu s oloupanou cibulí a očištěnou zeleninou vložíme do vody. Přivedeme k varu, osolíme, trochu opepříme a vaříme až se maso odděluje od kosti. Necháme ve vývaru vychladnout. Nožičky vyjmeme, osušíme, uvolníme maso od kostí a nakrájíme na stejné kusy. Osolíme, opepříme a obalíme v nasekané petrželce. Necháme 20 minut odpočinout. Potom maso obalíme v mouce, protáhneme vejci rozšlehanými s mlékem a solí. Nakonec obalíme ve strouhance. Smažíme dozlatova v dostatečném množství rozehřátého oleje. Jako příloha se hodí brambor. kaše, i brambor. saláty všeho druhu. Samozřejmě pokrm ladí s listovým salátem jako je hlávkový a z dalších list.druhů. Zbude nám velmi kvalitní vývar z nožiček se zeleninou (vhodný základ na exklusivní telecí polévku).

    Rebarborový koláč s mandlemi (kulatý)
    ( 8 řezů, jednoduchý recept )
    Máslo + mouka na vysypání formy, 360 g hladké mouky, 4 lžičky pečivového prášku, 1/2 lžičky soli, 2 vejce, 300g krupicového cukru, 140 g rozpištěného másla, 3 lžíce mléka, citronová kůra, 200 ml strouhaných jablek dušených (lze nahradit dětskou přesnídávkou), 300 g rebarbory, 3 lžíce mandlových plátků,
    cukrovou moučku na posypání.
    Troubu předehřej na 180°C. Dortovou formu vymaž máslem a vysypej trochou mouky. Promíchej v míse mouku, pečicí prášek, sůl a dej stranou.
    V druhé míse ušlehej vejce, cukr a rozpuštěné máslo. Vmíchej mléko, kůru a nakonec za jemného míchání podušená jablka (dnes jablečnou řesnídávku ). Přisyp suchou směs
    a vše dobře spoj mícháním. Těsto přelij do formy
    a poskládej do na něj kousky rebarbory, posypej mandlema a dej péci na 40 minut. Před podáváním ozdobně posyp moučkovým cukrem.

    • Donateus
      Donateus, 4.1.20 20:10:52  
       

      Houbová polévka
      (jednoduchá na přípravu )
      Čerstvé (10 dkg) nebo předem namočené sušené houby (5 dkg), 3 lžíce másla, 4 lžíce hl. mouky, špetka pepře, sůl, několik snítek petrželky, 1 dl mléka, 1 vejce.
      Nakrájené houby osolíme a dáme přiklopené na oheň. Pustí vodu a zase vysmahnou. Pak přidáme trochu másla, zelenou petrželku a 4 rovné lžíce mouky. Dobře romícháme a usmažíme. Zalijeme vodou a vaříme. Máme li po ruce žloutek, rozkverláme jej v troše mléka a nalijeme před koncem varu do polévky.

      Králík v chlebové krustě
      1/2 kg chleboviny (nastrouhaný, natvrdlý chléb), 2 lžíce tuku, vejce, špetka skořice a kardamomu, sklenka červeného vína, sůl, 2 lžíce na osmažení masa.
      Vše kromě tuku smícháme v misce na hustou kaši. Rozpustíme tuk a vmícháme do směsi. Králičí zadek zbavíme blan, osolíme a osmažíme ze všech stran na tuku doměkka. Máme li slaninu, prošpikujeme maso. Pak králíka obalíme ve chlebové směsi a pečeme v horké troubě dalších 20 minut. Je -li zapotřebí, v poslední chvíli ještě podlijeme, nejlépe vínem.

      Citronový rosol
      Do 40 dkg vody vsypeme rosolující prášek a vaříme klokotem 1 minutu. Pak přisypeme 75 dkg cukru, vaříme ještě 5 minut klokotem a odstavíme z ohně.
      Po 1 - 2 minutách ochlazení hmoty vmícháme rychle a důkladně 25 dkg přecezené citronové šťávy ( z 8 - 11 citronů), odpěníme a lijeme hned vrchovatě
      do skleniček. Lze použít na zdobení zákusků a jemného pečiva rovněž jako na lívance či palačinky. Během nedostatku citronů lze použít i do čaje či do pravých letních limonád.

    • dracek.60
      dracek.60, 4.1.20 21:43:54  
       

      pěkný oboje :4:

      • Donateus
        Donateus, 4.1.20 21:50:35  
         

        Dík. Jen to zkouším. :2:

  • dracek.60
    dracek.60, 30.12.19 16:46:42  
     

    http://www.yoom.cz/img/903idibc.jpg

    • Donateus
      Donateus, 4.1.20 19:22:59  
       

      Vše nejlepší, zdraví, štěstí, prachy a tak
      Ti přeje v novém roce Don.:2:

      • dracek.60
        dracek.60, 4.1.20 19:27:24  
         

        :1: i Tobě Done :4:

        • Donateus
          Donateus, 4.1.20 19:34:07  
           

          Díky dráčku. Přemejšlím, co budeme dělat až Diskutníci skončí. Máš nějakej nápad ??? :8:

          • dracek.60
            dracek.60, 4.1.20 19:34:51  
             

            já sem i na fb a jsou tam vaříci skupiny :4:

            • Donateus
              Donateus, 4.1.20 19:36:41  
               

              Nemám z Fb dobrý pocit, prý kšeftují s osobními údaji.:5:

              • dracek.60
                dracek.60, 4.1.20 19:55:47  
                 

                to je možný ,ale kde to nedělaj ?

                • dracek.60
                  dracek.60, 4.1.20 19:57:15  
                   

                  stačí aby si měl mejl a na fb můžeš zadat nesmysle :4:

              • Zidane
                Zidane, 6.1.20 10:40:39  
                 

                Tento pocit máš nejen ty. Na FB mě nikdo nedostane :4:

  • Donateus
    Donateus, 30.12.19 06:34:37  
     

    Kachní játrovka s koňakem
    ( 4 sklenice po 120g luxusní pomazánky na tousty či diplomatky )
    500g husích nebo kachních jater, 1 velká šalotka, 2 lžíce másla, 3 lžíce koňaku, 2 žloutky, sůl.
    Játra omyj, důkladně očisti a odblaň. Pak umel játra najemno. Šalotku orestuj na másle a smíchej s játry. Přidej koňak a žloutky, osol, naplň skleničky, zakryj alobalem, propíchnutým vidličkou a nech péci ve vodní lázni asi 1 - 1,5 hodiny při 175°C. Francouzské hospodyně přidávají do skleniček jako chutný bonus navrch paštiky vrstvičku cibulové marmelády.

    Sýrové hvězdičky
    ( 4 porce slaného chroupání k vínu)
    250g špaldové mouky, 2 menší vejce, 100g sádla, 150g tvrdého sýra, sůl, 2 - 3 lžíce vody, vejce na potření, semínka dle chuti (černý sezem, dýňová či slunečnicová semínka, mák).
    Na pomoučeném vále udělej v mouce důlek, vyklepni do něj vejce, spoj neprve nožem a přidej změklé kousky tuku a jemně strouhaný sýr. Těsto spoj dohromady a propracuj. Podle potřeby přidej trochu vody. Pak vyválej placku silnou asi 3 mm a vykrajuj formičkou tvary, potři rozšlehaným vejcem, posyp semínky a solí. Peč na plechu vyloženém pečicím papírem 10 - 15 minut při 180°C.
    Tip: Místo tvrdého sýra lze dát stejné množství tvrdého tvarohu. Musíš vyzkoušet.

    Jemná kuřecí paštika s portským vínem
    (4 sklenice po 120g, vhodné jako luxusní pomazánka na tousty nebo zajímavě zabaleno, jako dárek )
    500g kuřecích jater, 100g brusinkového kompotu, 50g sádla, 50 g másla, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 5 lžic portského, snítka čerstvého tymiánu,
    5 lžic smetany ke šleháni, sůl, pepř.
    Kompotované brusinky bez nálevu zalij v misce portským vínem. Na pánvi mezitím orestuj na sádle šalotku pokrájenou na kostičky, česnek a tymián. Ten pak vyjmi a přidej očištěná, na kousky pokrájená játra a peč je 15 - 20 minut dozlatova. Potom do masové směsi přilij portské bez brusinek a umixuj dohladka. Postupně přidej smetanu, máslo, pepř, sůl a rozmixuj. Nakonec do paštiky vmíchej brusinky a rozděl do skleniček.

    Domácí mandlové škvarky
    ( na 4 skleničky po 120 g, vhodné jako pomazánka na tousty )
    500g kvalitního vepřového sádla, 3 dl červeného vína, 3 stroužky česneku, hrst hrubě nasekaných mandlí, sůl, pepř dle chuti.
    Sádlo nakrájené na kostičky vlož do širšího kastrolu, podlij vínem a za občasného míchání ho nech rozpouštět a škvařit. Těsně před koncem přidej prolisovaný česnek. Hotové škvarky (drží se u dna) vyber děrovanou lžící, sádlo osol, opepři, přidej hrst opražených mandlí a společně se škvarky vše dej zpět do sádla. Dobře promíchej a nalij do menších ozdobných skleniček předem poněkud ohřátých (aby při nalévání sádla nepraskly. Nech pozvolna vychladnout.
    Tip: Sádlo můžeš vyškvařit také s trochou mléka, získá pak slonovinovou barvu a oříškovou příchuť.

    Pikantní dýňové čatný
    ( na 4 skleničky po 250ml (obsahu)
    1 kg dýňové dužniny, 4 lžičky soli, 2 lžíce olivového oleje, 250g cibule, 1/2 l žičky sladké papriky, špetku muškátového oříšku, 120g třtinového cukru,
    1/2 lžičky mletého pepře, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1/2 lžičky mleté chilli papričky.
    Dužninu z dýně pokrájej a rozmixuj, přidej polovinu soli a počkej až dýně pustí vodu. Třetinu celkového množství cibule nakrájené nadrobno osmaž dozlatova
    na oleji, zasyp paprikou a dej stranou. Dyni bez přebytečné tekutiny dus 30 minut v hrnci pod pokličkou s bobkovým listem, špetkou muškát.oříšku a pepřem. Pak vmíchej plnotučnou hořčici, osmaženou orestovanou cibulku s paprikou, zbytek soli. Vše vař do zhoustnutí a pak plň do sklenic - ty sterilizuj 30 minut ve vodě na 80°C.
    * * *

    Polévka z krocaních drobů
    Uvař v 1 1/2 litru vody krocaní droby. Osol, opepři, vhoď nové koření a bobkový list. Uvařené droby nakrájej na drobno nebo ještě lépe ober z kostí.
    Vývar proceď, přidej 15 dkg polévkové zeleniny nakrájené na "julien" (čti žilien, čili na supertenké nudličky), vař několik minut a nakonec vhoď bohatou dávku předem vařených p

    • Donateus
      Donateus, 30.12.19 06:37:13  
       

      Polévka z krocaních drobů
      Uvař v 1 1/2 litru vody krocaní droby. Osol, opepři, vhoď nové koření a bobkový list. Uvařené droby nakrájej na drobno nebo ještě lépe ober z kostí.
      Vývar proceď, přidej 15 dkg polévkové zeleniny nakrájené na "julien" (čti žilien, čili na supertenké nudličky), vař několik minut a nakonec vhoď bohatou dávku předem vařených polévkových nudlí.

      Novoroční krocan s nádivkou
      1 krocan, 12 dkg másla, 6 dkg natvrdlé housky namočené v bílém víně, 3 vejce, 40 dkg mletého vepřového masa (lze zkusit i telecí), jedny husí játra,
      1 dkg sušených hub (lze i čerstvé houby), pepř, sůl, mletý kmín, trocha mouky, vývar.
      Utři máslo, ve víně máčenou housku a vejce, jemně mletého vepřového masa a spařené sušené houby ( čerstvé houby i s nožičkama nakrájej na plátky).
      Osol a opepři směs, přidej malinko drceného kmínu. Vše smíchej, nech poněkud odležet. Krocana pečlivě omyj zvenku i uvnitř, a nech okapat, dosuš ho papír. ubrousky a naplň nádivkou. Zašij krocana režnou nití, na obou koncích pořádně nasol a dej na 1 1/2 hodinu do trouby péci. Chvílema přelévej výpekem
      a podlévej vývarem. Po upečení krocana vyndej z pekáče, výpek zasypej trochou mouky, nech zasmahnout, zalij vývarem a nech malinko provařit.
      Podávej s bramborem, ještě lépe s teplým jednoduchým bramb. salátem.

    • dracek.60
      dracek.60, 30.12.19 16:46:36  
       

      :1:

  • flegma1
    flegma1, 24.12.19 14:41:37  
     

    http://www.yoom.cz/img/75r6bk8o_source.jpg

  • dracek.60
    dracek.60, 24.12.19 08:35:00  
     

    http://www.yoom.cz/img/98pyqjn9.jpg

  • Zidane
    Zidane, 19.12.19 00:21:42  
     

    Akorát čím víc googlím, tím víc mi to přijde, že všechny recepty na "kuře na skořici" jsou na jedno kopyto - snad VŽDYCKY tam je ingredience "jeden šálek kečupu" a i jinak jsou ty recepty prakticky stejné...
    Kurňa lidi, vkládejte svý vlastní recepty a ne že něco uvidíte, zkopírujete a na jinej server to vložíte pod svým jménem... to vám to není blbý? :8: :8: :8:

    • dracek.60
      dracek.60, 19.12.19 18:20:23  
       

      na skořici sem ho nikdy nedělal

    • Zidane
      Zidane, 20.12.19 02:22:07  
       

      Já taky ne, jen mám půl mrazáku samý kuře a hafo pytlíků s kořením zase skořici (já to nekupoval a doteď nechápu, co mamča s tou skořici blbla), tak jsem zadal do googlu něco ve smyslu "kuře skořice" a tu máš výsledek :-)

      • dracek.60
        dracek.60, 20.12.19 17:44:31  
         

        tak slořice se používá i do číny ale nejvíc na sladká jídla

  • Zidane
    Zidane, 19.12.19 00:02:55  
     

    Popřípadě ještě

    https://www.az-recepty.cz/recke-kure-se-skorici-r2560/

    No uvidíme, co zítra, či vlastně už dneska, vyzkoušíme :1: :1: :1:

  • Zidane
    Zidane, 19.12.19 00:00:19  
     

    Mám v mrazáku tři (_o_) kuřat či jejich porcí a zároveň mezi kořením stejný počet řití pytlíčků se skořicí ještě po mamince, dej jí Pán Bůh nebe (a neptejte se, jak dlouho už tam nahoře maminka je :14: ).
    Tak jsem zagooglil "kuře skořice" a vyběhlo mi například

    https://hobby.blesk.cz/clanek/hobby-jak-na-to/239057/kure-stokrat-jinak-tentokrat-se-skorici.html

    Sice se mi tam poněkud nepozdává ten kečup (kečup používám tak na hranolky, jinak to všechno chutná stejně - kečupově), ale... vypadá to zajímavě.
    Názory ostatních? :4:

  • dracek.60
    dracek.60, 23.10.19 16:13:07  
     

    https://www.tradicnirecepty.cz/houbove-spekove-knedliky/
    dobrý to je :1:

  • Donateus
    Donateus, 1.10.19 10:14:34  
     

    Zdravím všechny místní vařiče, jedlíky, experimentátory s hrnci a kastroly. Zdarec !!!! :15:

    • dracek.60
      dracek.60, 1.10.19 10:17:57  
       

      :1:

      • Donateus
        Donateus, 1.10.19 10:20:48  
         

        Zdraec, dráčku !! :15:

      • Donateus
        Donateus, 1.10.19 10:21:16  
         

        Ještě vydrž, prosím. Vrátím se určitě.

        • dracek.60
          dracek.60, 1.10.19 10:34:39  
           

          jasně že vydržím Done :4:

          • Donateus
            Donateus, 1.10.19 10:40:02  
             

            Díky dráčku ! :2:

            • dracek.60
              dracek.60, 1.10.19 11:00:58  
               

              :1: :1: :1: :1: za co prosím tě ,až budeš moct tak dojdeš

              • Donateus
                Donateus, 1.10.19 12:19:27  
                 

                Pořád nejdou peníze, tak jsem to dal k soudu a budu si počítat procenta z prodlení.

                • dracek.60
                  dracek.60, 1.10.19 16:59:20  
                   

                  jasně nijak je nešetři :4:

                  • Donateus
                    Donateus, 15.10.19 10:58:02  
                     

                    Žaloba je podaná, "vosolil" jsem ty svině zlodějský, co jen to šlo. Takže zaplatěj za dílo a ještě navrch za to že jsou v prodlevě mastný procenta. :10: :10:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 15.10.19 11:07:13  
                     

                    jen tak do nich

                  • Donateus
                    Donateus, 6.11.19 15:35:22  
                     

                    Jsou to strašný svině....... :10:

                  • dracek.60
                    dracek.60, 6.11.19 18:32:24  
                     

                    Ajaj

  • dracek.60
    dracek.60, 18.9.19 22:06:16  
     

    https://www.toprecepty.cz/recept/37498-putimske-veprove-nudlicky/?utm_source=fb&utm_medium=petra&utm_campaign=fb&fbclid=IwAR2Gs4Mkk4ZeSSra_u-CY-d0LLzmswQ-Slp40rmaUKmpEF3LdHD6d_Yv1iU

  • dracek.60
    dracek.60, 1.9.19 17:39:39  
     

    https://www.kupi.cz/magazin/clanek/3060-kure-pecene-v-melounove-slupce-vyuzijte-meloun-jako-pekac-a-kure-bude-perfektni

    no kdo to prubne ?

  • Donateus
    Donateus, 2.8.19 07:18:28  
     

    Zdravím místní vařiče i jedlíky ! :2:

    • dracek.60
      dracek.60, 2.8.19 16:14:00  
       

      :1: :1: :1: :1:

    • Zidane
      Zidane, 3.8.19 01:03:51  
       

      Práci čest, rukám klid a už nakládej na talíře :4:

  • dracek.60
    dracek.60, 24.7.19 17:44:15  
     

    http://www.yoom.cz/img/951ntjsj.jpg
    večeře pro dva a co lednice dala :1:

  • Donateus
    Donateus, 6.7.19 09:36:06  
     

    Zdravím letně dráčka a všechny místní žravce ! :1:

    • dracek.60
      dracek.60, 6.7.19 10:02:46  
       

      i tobě pozdrav Done :4:

      • Donateus
        Donateus, 6.7.19 12:00:20  
         

        Něco se mi zatraceně nepodařilo, takže ještě vydrž dráčku.:2:

        • dracek.60
          dracek.60, 6.7.19 13:18:56  
           

          ajta OK :4:

          • Donateus
            Donateus, 6.7.19 13:34:00  
             

            :4:

            • Donateus
              Donateus, 6.7.19 13:43:22  
               

              Mám nějak holt smůlu ale o nic nejde. Kdo si počká ten se dočká. Vydrž !! :2:

              • dracek.60
                dracek.60, 6.7.19 14:22:32  
                 

                ok vpohodě ,né vždy se daří dle přání ,znám to moc dobře